Bosch wasmachine Logixx 8 Sensitive (WAS32741NL/01)


3 tot 4x een tikje duidt op dat electronica wel stuurt,maar mechanisch toch echt iets mis is.loop het goed na! Machine werkt namelijk wel dus...

Hoi, vorige week is er een nokje van de deurgreep afgebroken. In een poging hem open te krijgen het bovenblad verwijderd. Dit was achteraf trouwens niet nodig, met een mes tussen de greep de vergrendeling indrukken bleek de oplossing.
Nu probeer ik uit te vinden wat er mis gaat; met de draaiknop zet ik hem op een willekeurig programma, ik hoor de relais klikken en dan naar zeg twee seconden met geluk een harde klik van het deurslot. Meestal dus niet en dan staat er ook geen spanning op het deurslot. Het deurslot gaat blijkbaar niet tegelijk met een relais. Ik heb trouwens de drie relais van de printplaat gehaald en los getest, daar kon ik niets aan ontdekken.
Ik begrijp ook nog niet helemaal hoe zo'n slot werkt,ik meet geen weerstand over de contacten. Verwacht toch een spoel te meten?

Om een spoel in het slot te kunnen meten moet je eerst het zwarte nokje in het slot naar links bewegen . Net zoals de deurhaak doet. Het slot gaat dikwijls stuk aan de scheef hangende deur en de door de lage deurhaak gaat deze het slot beschadigen. De relais die je hoort is dikwijls de stroom vd motorsturing die even test. Je zegt dat je het slot reeds vervangen hebt. In het verleden? Waarom? Klacht toen? Reactie met nieuw slot? Waarom nu niet? Het slot gaat ook heel makkelijk uit elkaar. Voorzichtig de weerhaakjes een voor een los maken. Kontakten nog koperkleur?

Dank voor je reactie, ik ben begonnen met een nieuw deurslot te plaatsen om dezelfde klacht. Was hier helaas toen ook niet mee opgelost. Ondertussen het slot nog eens gewisseld, maar geeft geen verschil.
Frustrerend dat hij het soms wel doet, ook als ik aan het testen en meten ben. Het lijkt of een relais de deurschakelaar bediend, maar als het relais al is aangetrokken hoor ik later de klik van de deur. zal met jou aanwijzing eens testen hoe de deurschakelsar werkt, weet je ook waar de 3e aansluiting voor wordt gebruikt?

1 is (2de schakelaar, nok, in serie, als deurhaak in gaat)) spoel , andere gemeenschappelijke (stroomtoevoer, net)en derde schakelaar die stroom naar onderdelen (pomp ventielen...)voert. Word geloten als op slot gaat.

Ik weet dat de deur vervelend doet als de motorsturing niet ok is maar het hoeft bij jou niet het geval te zijn. Zeer moeilijk te diagostiseren. Digitale comunicatie. Kun je iets met service manual doen? Onderdelen manueel testen. Pomp ventielen motor deur.... Vandaag wel geen verbinding met bosch mogelijk hier. Vraag het maandag nog eens. Het spoel word meestal getuurd door een triac. Niet door een lawaai makende (klik) relais.

[Bericht gewijzigd door EricN op 27 juni 2020 22:26:30 (12%)]

Op 27 juni 2020 22:20:36 schreef EricN:
1 is (2de schakelaar, nok, in serie, als deurhaak in gaat)) spoel , andere gemeenschappelijke (stroomtoevoer, net)en derde schakelaar die stroom naar onderdelen (pomp ventielen...)voert. Word geloten als op slot gaat.

ok, begin te begrijpen hoe hij werkt. Heb ff 230 op de spoel gezet maar dat moet je niet te lang doen 8)7 , was nog de nieuwe ook.

Krijg steeds meer het idee dat het niet een typisch elektronica probleem is, ik bedoel dat het dus niet een defecte component of soldering is. De deur wordt gewoon niet vrijgegeven. Als je de machine dan opnieuw aanzet wordt hij opnieuw geïnitialiseerd en met wat geluk wel vrijgegeven.
Kreeg de suggestie om eens een reset uit te voeren, heb al wat gegoogeld maar is me nog niet gelukt.
Service handleiding is natuurlijk erg welkom!

Ik zal morgen is kijken, vandaag raak ik niet binnen. Service mode laat ook toe laatste errors in te kijken die hij naar gebruiker niet toont.

Op 28 juni 2020 12:26:10 schreef EricN:
Ik zal morgen is kijken, vandaag raak ik niet binnen. Service mode laat ook toe laatste errors in te kijken die hij naar gebruiker niet toont.

Graag, alvast bedankt!

Check eens de elco's. Een te grote rimpel geeft een enorme verstoring van het programma

De opgegeven product nr is onbestaande. Kan je een foto vh typeplaatje doorsturen?Ik heb alvast de gegevens van de ....nl/18 gedownload. Zie mail.

[Bericht gewijzigd door EricN op 29 juni 2020 13:26:22 (15%)]

Dit staat er in de deur, ik kom met jou aanwijzing in het testprogramma en zie steeds een F26.
Inderdaad WAS32743NL/01

[Bericht gewijzigd door Flevotronica op 29 juni 2020 16:35:49 (12%)]

Ah, voila, de dader en de reden vd weigerachtige deur. Hij kent zijn waterniveau niet en houd ze veiligheidshalve op slot. Hopelijk is het de sensor en niet de interpretatie door de print.
Edit: je hebt de pressostaat leiding toch eens uitgeblazen? Liefst van boven in het toestel uit met beetje water id trommel. Niet te veel druk anders springt de leiding los.

[Bericht gewijzigd door EricN op 29 juni 2020 16:43:25 (32%)]

Yep gelijk heb je! dus electronische niveau regelaar is defect voldoet niet meer aan de zelftest

Binnen in de pressostat heb ik soms een defecte 0603 weerstand gevonden (in de pressostat, heeft een weerstand naar de uitgang een onderbreking)

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II

Slangetje naar de kuip kan ik doorblazen met mijn mond, voel wel weerstand maar lijkt me normaal.
Ik heb de spanning op de connector gemeten is idd de 5 volt die er zou moeten staan op de twee buitenste pinnen.
De code geeft hij trouwens consequent terwijl de deur soms dus wel open gaat.
In het test menu krijg ik de waarde 1600 te zien op de plek yyyy, ik upload een knipsel met de uitleg van de manual.

Als ik het goed lees vult hij zelf de kuip tot 2a4 cm. Doet hij dit? Mechanische stresstest geprobeerd? Ik bedoel tikjes tegen de sensor. Valt hij dan uit? Scope er op. Zou normaal pwm signaal moeten geven op middelste pin. Stuk kost tss 17 en 31€. Afhankelijk van leverancier.

Belangrijke bemerking: het komt regelmatig voor dat dit soort fouten veroorzaakt wordt door een zeer licht verlies in het verwarmingselement. Uitmeggeren!!

En Walkura's opmerking niet vergeten...

Ik heb een andere pressostaat geprobeerd maar dit gaf helaas geen oplossing, niet exact dezelfde maar wel van een bosch en het stekkertje was identiek. De keer dat het wel lukte in service mode gaf hij het ook goed aan.

Ook blijft hij spoken als ik hem in servicemode zet, meestal gaat de pomp spontaan lopen en kun je niets meer doen. Ik krijg er geen grip op en het duurt nu wel erg lang dat we niet kunnen wassen.
Jammer dat het niet gelukt is maar ik heb er wel van geleerd, dank voor jullie hulp!

Weerstandsverlies? Verwarmingselement afkoppelen en iets van belasting id plaats aanhangen. Anders geeft hij een error wegens "defecte" verwarming. Lamp of drg.. ook het laatste wat ik kan bedenken binnen de huis keuken en thuis categorie.

Gaan pompen duid op geen herkenning van nivo, dus veiligheid dat pomp gaat draaien. Nivo meter moet identiek zijn,een verschil in type is ook een verschil in 0 punt of freq output

Idd, maar een verlies op de weerstand geeft de gekste, schijnbaar ongerelateerde, fenomenen. Ik neem aan dat TS in ingewikkelde zaken niet thuis is vandaar mijn eenvoudige huis keuken en tuin tip. Je weet maar nooit. Ik herinner me nog een jaar of 15 (mss20, tijd gaat zo snel) de zanussis met dubbele pressostaat. Mechanische en elektronische. FXX: confict in 2 presostaten, de waarde komt niet overeen. Elektronische pressostaat vervangen. Nope. El-lux gebeld. Wisten van niets en stelden voor de print te vervangen. Print vervangen. nope. Na lang zoeken en de printwerkingte analyseren op verlies vd weerstand gekomen. Nieuwe verwarming. Case closed. Intussentijd nog van die rare gevallen gehad. Ook bij andere merken. Dus als ik rariteiten ruik haal ik steeds de megger boven. Mij hebben ze geen 2 maal ;-)

Klopt, AEG gebruikt verwarming als referentie van nivo, is deze oneindig: klaar en in error. Verwarmingsrelais raakte vaak los of defect en ja zelfde fout