Duitse degelijkheid...

Op 17 november 2019 18:10:18 schreef grotedikken:
Klopt, alu wordt door alkali aangevreten, maar zuur doet ook geen goed. Het is nu eenmaal een onedel metaal.

Ik kan me van de scheikundelessen op de middelbare school (lang geleden) herinneren, dat Aluminium een nogal apart element is. Het is een zgn. amfoteer element, dat zowel met een zuur als een base kan reageren en een verbinding aangaan. Vandaar dat zowel het electrolyt van de batterijen als azijn het Aluminium van de zaklamp aantasten.

Ik heb 10 jaar geleden een aluminium LED zaklamp (4 witte LEDs) bij de LIDL gekocht. Heel degelijk ding, geeft een puist licht, zij het dat de lichtbundel LED-typisch nogal geconcentreerd is. In die zaklamp moeten eigenlijk 3 stuks 1,5V AA batterijen, maar ik heb er altijd oplaadbare 1,2V AA accu's van diezelfde LIDL in gebruikt. Die accu's werken perfect, nauwelijks last van zelfontlading en zelfs bij niet gebruik ook na jaren geen enkel spoor van lekkage.

Ik heb afgelopen vrijdag daar een nieuw pakje met 4 stuks Tronic 1000mAh AAA accu's gekocht. Op de verpakking van die accu's staat letterlijk vermeld dat ze 'lekveilig' en 'gasdicht' zijn. Dus niet 'lekvrij'. Ik neem echter aan, dat een gasdichte behuizing ook geen vloeistoffen (zoals electrolyt) doorlaat.

In contrast daarmee, heb ik gisteren een lekkende Philips Alkaline batterij bij het KCA gegooid. Die batterij was samen met zijn broertje een paar maanden geleden ter voorkoming van ongemerkte lekkage uit een afstandbediening verwijderd. De batterijen waren toen nog in orde, de afstandbediening werkte zonder probleem. Beide batterijen lagen sindsdien met wat tussenruimte los naast elkaar op een boekenplank. De andere (nog niet lekkende) batterij heb ik meteen ook in de KCA bak gemikt, voel er niets voor om over een week die boekenplank opnieuw te moeten schoonmaken.

Arco

Special Member

Op de verpakking van die accu's staat letterlijk vermeld dat ze 'lekveilig' en 'gasdicht' zijn. Dus niet 'lekvrij'.
Ik neem echter aan, dat een gasdichte behuizing ook geen vloeistoffen (zoals electrolyt) doorlaat.

Cellen hebben altijd een overdruk beveiliging (om te voorkomen dat ze ontploffen.)
Als de druk intern hoog genoeg wordt, kan er meer als alleen energie uit komen... ;)

Ik heb een Banggood lamp, waar 3xAAA of 18650 in kan, heel handig...
(zo'n 3xAAA naar 18650 adapter krijg je erbij...)

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51CqZEEeZBL._SX466_.jpg

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Tidak Ada

Golden Member

Ja, dat zijn die lampen die bij die beurzen Turk voor €8 inclusief adapter, tweede 18659 :?, lader voor auto en lichtnet op de kraam liggen. Geen slechte ervaringen mee :)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 17 november 2019 17:35:22 schreef Tidak Ada:
Aluminium is nu eenmaal niet gesteld op alkali.

aluminium lost op zowel in basische als in zuure oplossingen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/