Avies bij aanschaf Variac.

Kruimel

Golden Member

edit: Goede toevoeging inderdaad, een Variac is over het algemeen niet gescheiden. Als hij dat wel is, staat dat meestal redelijk duidelijk aangegeven want dat is redelijk bijzonder.

Ja een ringkern komt makkelijk boven de 500W uit bij het inschakelen, maar dat is niet zo een drama, een korte puls kan wel. Bovendien sluit je hem aan op een Variac om hem langzaam van 0V naar de werkspanning te draaien, en dan heb je dat probleem sowieso niet.

Als je 110V transformatoren in serie zet, zorg dan dat je de secundaire in parallel zet. Als je dat niet doet en je belast de ene trafo meer dan de andere dan zal de andere transformator in verzadiging gaan en dat geeft problemen (al weet ik niet precies hoe problematisch dat is, ik heb het nooit getest). In serie geeft geen grotere opstartstroom.

Ik heb geen idee welke Variac je wil aanschaffen, dus ik kan zeker niet zeggen of 5A een zinnige waarde is. Bij een Variac is het echter het belangerijkst om de loper te zekeren. Als je een 5A Variac hebt moet je de loper zekeren op 5A.

Sine

Moderator

Een variac heeft een hoop nuttige toepassingen.

Ruststroom instellen van een eindtrap is niet meteen de eerste die bij me opkomt.

C00l!

en even aanknopend:

als ik deze versterker module wil trimmen, hoe weet ik dan de waardes voor mijn multimeter ?

Of moet ik hier een nieuw topic openen?

Groet, W.

*********************************************************

https://nl.aliexpress.com/item/32750585715.html?spm=a2g0o.productlist.…

*********************************************************

Delphi WIN10 / www.freepascal.org AVR Pascal / www.freepascal.org RPI /
Arco

Special Member

Ik zie het nut van die variac niet?
Je gaat dan de ruststroom afregelen bij een spanning die er normaal gesproken nooit op staat...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Kruimel

Golden Member

Voor het afstellen van de ruststroom zou ik in het proces ook geen Variac weten toe te passen, maar voor het inschakelen en testen van een versterker kan het wel onderdelen schelen als je de spanning langzaam laat opkomen in plaats van je 300VA trafo ineens in te schakelen. Als er dan een fout in zit dan mag je een hele zwik (dure) transistoren gaan vervangen.

Gewoonlijk als je de ruststroom van een versterker wil instellen moet je een richtwaarde hebben (of een audio analyser, maar die heeft niet iedereen staan) en (voor het inschakelen) de potmeter op zijn laagste weerstand instellen en na het inschakelen opdraaien naar de gewenste waarde.

Helemaal juist heren. Een variac gebruik je na reparatie van de eindtrap, om niet gelijk de oortjes gewassen te krijgen omdat je dat ene componentje over het defecte hoofd had gezien. Ruststroom via scoop en toonfiets met driehoek op de ingang van de versterker. Overgangen rondom 0 in de gaten houden bij afregelen en clippen is snel te zien vanwege een driehoek op de ingang.

TonHek

The fastest way to succeed is to double your failure rate.
RAAF12

Golden Member

Geef mij maar een sinus als input :-) Ruststroom opdraaien en afregelen op minimum cross-over op de nuldoorgang op de scope. Rustroom niet verder opdraaien. Halfuurtje laten opwarmen en nogmaals checken. Als je het platte kantje op nullijn beter wil zien, flink inzoomen op de scope. Bij 10kHz meten geeft een beter resultaat dan bij 1kHz. Input signaal op laag nivo, net boven de ruis blijven. Dan in loopt er de minimale stroom door de endamp. @pbt Voor dit werk heb je idd geen variac nodig!

Maar weet iemand toevallig ook wat je dan beter kan kopen als een variac? voedingstype? voor het trimmen? Multimeters heb ik al.

Delphi WIN10 / www.freepascal.org AVR Pascal / www.freepascal.org RPI /
Sine

Moderator

Voor trimmen? Een paar geschikte schoenen en misschien een zweetbandje.

Voor ruststroom instellen een multimeter en een schroevendraaier. Al helemaal als je weet wat die stroom zou moeten zijn.

Moet je die zelf bepalen dan is een funcgen en een scope wel handig.

RAAF12

Golden Member

@PBT
Ik zal eens kijken of die €20 bouwset oscilloscoopjesvan Ali de cross-over laten zien.

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op woensdag 20 november 2019 16:10:49 (67%)

Als je bang bent om je versterker op te blazen door een radicaal verkeerd ingestelde ruststroom, zet dan een autolamp in serie met de voeding ofzo. Of nog veel beter, spendeer het geld dat je aan de variac wilde besteden, aan een mooie stroombegrensde labvoeding.
Een variac hiervoor gebruiken lijkt me totaal nutteloos.

[Bericht gewijzigd door Ledlover op dinsdag 19 november 2019 17:12:06 (22%)

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Tidak Ada

Golden Member

Op 19 november 2019 16:30:29 schreef RAAF12:
[....] Bij 1000Hz voor iedereen hoorbaar :-)

ook voor de klanten van Schonenberg? :+

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
RAAF12

Golden Member

Op 19 november 2019 17:17:21 schreef Tidak Ada:
[...] ook voor de klanten van Schonenberg? :+

Haha, op +60dBa zal een hardhorende nog wel wat horen? Deze heb ik dan op, de DT100 (eerste serie) en daar komt een bak herrie uit....

plaatje van de Beyer site

fred101

Golden Member

Het enige nut van een variac in de TS zijn geval is dat wanneer hij met die ene ringkern steeds andere versterkertjes wil gaan voeden. Dus met die ene ringkern achter variac als een soort regelbare AC voeding. Dat doe ik zelf als ik tijdelijk een bepaalde AC spanning nodig heb (dikke 80V trafo met voltmeter en banaanbussen in een kastje die ik op de variac aansluit als nodig)

Maar wat dat met trimmen te maken heeft zou ik niet weten.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
RAAF12

Golden Member

Op 18 november 2019 21:37:56 schreef pascalbythree:
als ik deze versterker module wil trimmen, hoe weet ik dan de waardes voor mijn multimeter ?

30-200mA bias geeft Ome Ali op

De kit

https://nl.aliexpress.com/item/32750585715.html?spm=a2g0o.productlist.…

Het gebruikte IC
http://www.farnell.com/datasheets/1994370.pdf

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op woensdag 20 november 2019 01:37:46 (15%)

Ik gebruik voor instellen van de ruststroom sowieso geen variac. De ruststroom is namelijk ook nog afhankelijk van de netspanning in de meeste versterkers die geen gestabiliseerde voeding gebruiken.

Na het repareren of bouwen van een versterker doe ik eerst een lamp van 60W in serie, en als die niet gaat branden en het ding doet verder niet raar, gaat de versterker bij mij gewoon aan de netspanning voor het "trimmen."

Tegen de tijd dat vervorming zichtbaar is op een scoop is het voor audio toepassingen wel echt veel, maar allicht dat het bij oude "DIN norm" consumentenspul redelijk volstaat.
Daarbij is veel audio (b.v. 100V of PA systemen etc) natuurlijk geen Hifi.

PS: Als ik een versterker eintrap neem op 50VDC en op de website een bepaalde ruststrooom waarde staat beschreven,

en ik gebruik een Variac, en zet deze op 25VDC, blijven dan de ruststrom waardes hetzelfde?

Of moet ik 1 de variac op volledig zetten of 2 het terug rekenen van de website waardes?

Groet, Wouter

Of zal ik hier een nieuw topic voor openen?

Delphi WIN10 / www.freepascal.org AVR Pascal / www.freepascal.org RPI /
pa3gws

Golden Member

Voor het instellen van de ruststroom de variac vergeten!

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
Kruimel

Golden Member

Inderdaad! Waar heb je vandaan gehaald dat je een Variac nodig had? Ruststroom stel je in op het DC niveau dat je de versterker gaat gebruiken. Waarom zou je dat op de helft van de spanning doen als de versterker deze voedingsspanning nooit gaat zien?

PS Een Variac kan je niet op 25VDC zetten, en sluit die niet direct aan op je schakeling maar via de bedoelde trafo. De meeste Variac's zijn niet gescheiden van het net.

Arco

Special Member

Zoiets als de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de hooiberg staat... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
fred101

Golden Member

Ik denk dat hij de variac en ringkern als regelbare AC voeding wil gebruiken om diverse amps mee af te regelen. Dus als de amp straks op 25V draait hij nu de variac op 25V zet om af te regelen. En als de volgende versterker 50V heeft zet hij de variac op 50V.

Zo gebruik ik een variac met trafo om 0-1200 Vdc te maken als ik wat met buizen bouw. Dat was meestal puur experimenteel dus dan hoefde ik niet steeds een voeding te bouwen.

Als hij echt wil doen wat jullie denken (en ik eigenlijk ook) dan moet hij die variac vergeten. Ik ben geen ervaren ruststroom afsteller maar de keren dat ik dat deed zou ik niet eens weten wat ik dan met een variac moet doen. Dat slaat nergens op.

Pascal, hou in de gaten dat een variac redelijk riskant speelgoed is. Als jij je versterker direct uit een variac gaat voeden hang je bij de meeste variacs direct aan het lichtnet en daarnaast kan er zo vies veel stroom gaan lopen. Hety is dan een wedstrijd tussen jijzelf, de versterker of de variac. De gene die het eerst gaat roken heeft gewonnen ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Een variac om een versterker te trimmen. Trimmen, dan denk ik aan het afregelen van een ontvanger.
Welke spanning wil je dan op de versterker zetten? 220, 230 volt?

En meet je die voedingsspanning juist? De spanning uit het net en ook die uit een variac is vaak niet zuiver sinusvormig.
Zonder wat na te gaan neem je aan dat dat wel zo is. Vaak is de spanning in de toppen wat afgevlakt, omdat het net dat is door de belasting, of door de tekortkoming van de variac.
Hoe stel je de spanning in zodat de top top waarde 230 volt is, in feite dus te hoog. Meet je dat gemiddeld met een gewone voltmeter of met een RMS meter?
Als het goed is is de ruststroom, het enige buiten de offset, wat zeker afgeregeld moet worden, weinig afhankelijk van wat variatie op de voedingsspanning. Meestal bestaat het spanningsvermenigvuldigings schakelingetje tussen stroombronnen, die zoals bekend de stroom onafhankelijk van de spanning constant houden.
Bovendien zijn versterkers bijna allemaal zo ontworpen, dat ze prima functioneren bij een voedingsspanning van +/- 10%.
Ik zou zeggen koop je variac voor dat doel en ga je gang. De versterker gaat er in elk geval niet beter door klinken.

Voor het opstarten van een gerepareerde versterker is het een prima bezit. Een variac stelt me ook in staat om in versterkers waar tig eindtransistoren parallel staan, om kortgesloten transistoren in de schakeling er uit te meten. Op een heel lage voedingsspanning, zullen de kortgesloten transistors meteen al een behoorlijke stroom trekken. Stel die met de variac in op een paar honderd mA en over de emitterweerstanden gemeten vallen de defecte exemplaren meteen door de mand.

Op 18 november 2019 21:37:56 schreef pascalbythree:
C00l!

en even aanknopend:

als ik deze versterker module wil trimmen, hoe weet ik dan de waardes voor mijn multimeter ?

Of moet ik hier een nieuw topic openen?

Groet, W.

*********************************************************

https://nl.aliexpress.com/item/32750585715.html?spm=a2g0o.productlist.…

*********************************************************

[bijlage]

Dit soort geïntegreerde versterkers zijn gemaakt om toe te passen in grote aantallen versterkers van diverse audiofabrikanten. Afregelen van versterkers kost extra tijd en maakt een versterker dus duurder. Bij dit soort schakelingen wordt de ruststroom en de offset meestal helemaal intern geregeld en tijdens productie van het ic met een laser getrimd. Er zijn dus geen externe instellingen.
Een variac heb je dus helemaal niet nodig. Hoogstens een stroombegrenzing bij het eerste in bedrijfstellen, zodat de module niet gelijk sneuvelt als er een onvolkomenheid in de print of de weinige externe componenten zit.

Op 19 november 2019 17:17:21 schreef Tidak Ada:
[...] ook voor de klanten van Schonenberg? :+

Bij 10KHz en een niet te grote amplitude is cross-over vervorming veel beter waar te nemen op de scope.