4-Wire short, nog één.

De door flash2b genoemde 4-wire short in zijn eigen topic die door een Duitser gemaakt is en via eBay verkocht werd is niet meer leverbaar en bovendien vond flash het maar een fragiel ding met ongelukkige contactpennen.

Het is geen ingewikkeld ding, dus een printje is snel getekend. Hij is wat groter dan de Duitse versie (zie de zwarte lijn in mijn plaatje) en ik wil de SA403 pennen gebruiken en vastzetten met een dopmoer M4.
Ik heb trouwens niet kunnen ontdekken wat de SA405 pennen zijn.
De sporen lopen aan beide kanten van de print, dat is bij de Duitse, Fluke en Keithley versies volgens mij ook zo.
Verder denk ik aan een printdikte van standaard 1,6mm.

Omdat ik zo'n ty-rap een beetje klungelig vind, dacht ik aan een M4 oog om het ding uit de meter te trekken. Een kunststof/houten knop kan ook nog.

Maar nu mijn vraag... Zou het helpen om de afwerking van het koper in ENIG (goudlaagje) te kiezen in plaats van HASL (vertind)?
Dit met het oog op thermokoppel effecten (Seebeck, daar izzie weer...).
Dat maakt de print een stuk duurder en ik twijfel of het merkbaar effect zal hebben. De spanning ontstaat denk ik alleen bij temperatuurveranderingen, dus het kan meevallen als je even wacht.
De SA403 pennen maken contact met de sporen, onder de dopmoer wil ik een kunststof ring plaatsen.
Wat denken jullie?

onder de dopmoer wil ik een kunststof ring plaatsen.

Een isolatiering lijkt niet de beste oplossing... ;)
Ik zou liever een tandring nemen...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

De gedachte daarachter was om zo min mogelijk verschillende metalen tegen elkaar te laten komen.

Je dopmoer is al gegalvaniseerd dus een extra kartelring maakt dan ook niet meer uit. Ik denk dat deze materialen ook wel in messing verkrijgbaar zijn.

Is het voor keithley? Die heeft geen normale jacks waaronder je een koperen staafje kan stoppen toch? Als er in de datasheet van de pennen niet staat dat ze een gouden coating hebben is het waarschijnlijk iets van messing. Het gaat bij seebeck alleen om de plekken die daadwerkelijk in het meetcircuit zitten. Ik ga er vanuit dat het effect van de meetpen en het pcb het grootste is (samen met de meetbussen-pen verbinding), het plastic ringetje geeft je de zekerheid dat die verbinding met de moer niet bijdraagt aan het thermo-elektrisch effect. Al denk ik dat die bijdrage zo klein is dat je het niet kan meten. Als je geduld hebt zal een normale hasl coating prima resultaten geven(dan is de temperatuur genoeg geëgaliseerd . Uiteindelijk is het niet voor blackdog's 3458A O-) ;)

flash2b

Golden Member

Link naar mijn topic: 4-wire short

Goede keuze om SA403 pennen te gebruiken, die heb ik uiteindelijk ook gekocht. De SA405 pennen zijn de M3 variant, de SA403 is M4.

Hoe ga je je trekring moer vast zetten? De print moet zo vlak mogelijk zijn.

Als je een lege PCB over hebt, dan hou ik me aanbevolen.

[Bericht gewijzigd door flash2b op 22 november 2019 20:27:32 (14%)]

Hi Titatommeke, inderdaad, het is voor mijn Keithley 2000. De pennen zijn gold-plated. Vandaar dat ik op het idee van ENIG finish kwam.

Hi flash2b, die trekring wil ik vastzetten met of een M4 schroef met een vrij platte kop, of met een M4 schroef met verzonken kop. Ik weet niet hoeveel ruimte er tussen de meter en de PCB zit als ik de pennen er helemaal in druk. Als de PCB tegen het front komt, dan wordt het zeker de verzonken kop.

Ik ga zeker printjes over hebben, dus ik denk aan je. Misschien is er wel meer belangstelling voor.

Vandaag de printjes besteld bij Elecrow met ENIG finish. Ik dacht laat ik eens gek doen, het bleek uiteindelijk maar $ 15 duurder te zijn voor 10 stuks.