hoe zit dit

Dit onderdeel op de foto komt uit een groot strijkijzer met een grote rol waar je lakens mee kunt strijken.
Het is een oud model met 2 knoppen,waar je de temperatuur kunt regelen.
Intern van het apparaat zitten 2 verwarmingselementen die als hij op temperatuur is uitgeschakeld worden door 2 oude mechanische temperatuurregelaars die je weer kunt instellen met een klein schroefje.
Als ik het gloeilampje die in de E10 zit eruit haal doet hij het niet.
Hoe kan dit,terwijl er wel die doorverbinding met dat soort spoeltje parallel overheen zit?

Thevel

Golden Member

Als ik het gloeilampje die in de E10 zit eruit haal doet hij het niet.

Ik neem aan dat je bedoeld dat het strijkijzer het niet meer doet, iets wat ik me niet voor kan stellen...

dat soort spoeltje

Dat "spoeltje" is een stuk opgerold weerstandsdraad.

Ik kan het ook niet geloven maar toch is het zo.
Hij wordt dan niet meer warm...rara?

Ik denk dat dit in serie met de verwarmimg bedoeld is om het lampje te laten branden als het element ingeschakeld is.

Nog ter verduidelijking...het is maar een lampje van 2,3 v en 0,2 watt.

Zit er geen schakelelementje oid in dat lampvoetje?

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
Thevel

Golden Member

Op 30 november 2019 15:56:42 schreef simonsf:
Nog ter verduidelijking...het is maar een lampje van 2,3 v en 0,2 watt.

En die kan geen element van 700W? schakelen, dat is tovenarij. :)
Er is dus iets anders aan de hand...

Ik hoop dat iemand hier iets van weet.
Snap het ook niet hoe dit kan.

Waarom zit de draad opgewonden als spoel,hij meet gewoon 0 ohm.

Mij lijkt het dat dit spoeltje in serie zit met de verwarmingselementen? Het lampje brandt door de spanningsval over het spoeltje? Als je het lampje verwijderdt werkt het toestel niet meer maar er zit geen schakelelement in de lampvoet! Mss een enorme gok, zijn er twee contacten die verbonden worden door het schroefgedeelte van het lampje?

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

Wat is het probleem wat opgelost moet worden?
Waar en hoe zitten die twee fast-on stekkertjes aangesloten?
Is het lampje defect, of brand het tot het moment dat je het eruit draait?
Wat meet je op die klemmen van de fitting, zowel op het moment dat het lampje brand, en wanneer het eruit gedraaid word?

Op 30 november 2019 16:24:08 schreef simonsf:
Waarom zit de draad opgewonden als spoel,hij meet gewoon 0 ohm.

Die 0 Ohm is wss enkel de onnauwkeurigheid van je meettoestel.

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
vergeten

Golden Member

Op 30 november 2019 16:24:08 schreef simonsf:
Waarom zit de draad opgewonden als spoel,hij meet gewoon 0 ohm.

Hij is "opgerold" om ruimte te winnen.

Die "spoel" moet je zien als een weerstand de inductie ervan is hier totaal niet van belang.
Meet eens alleen het lampje met een ohmmeter.
Meet dan tussen blauw en zwart als het lampje erin is gedraaid.
zie het verschil.
als er 10 ampere of zoiets door de (spoel) weerstand loopt geeft dat genoeg spanning om het lampje te laten branden.

Dat de bout het niet doet zonder lampje is inderdaad vreemd, maar er moet een constructie in de fitting zitten (via de huls) van het lampje om de parallelschakeling tot stand te brengen.

Maak eens een foto, van zo dichtbij mogelijk, van de fitting-zijkant waar de blauwe draad zit.
Dan kunnen "wij" het ook zien

Kijk nog maar eens heel goed :)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel eens anders begrepen.

Op 30 november 2019 16:48:30 schreef vergeten:
[...]
Hij is "opgerold" om ruimte te winnen.

Die "spoel" moet je zien als een weerstand de inductie ervan is hier totaal niet van belang.
Meet eens alleen het lampje met een ohmmeter.
Meet dan tussen blauw en zwart als het lampje erin is gedraaid.
zie het verschil.
als er 10 ampere of zoiets door de (spoel) weerstand loopt geeft dat genoeg spanning om het lampje te laten branden.

Dat de bout het niet doet zonder lampje is inderdaad vreemd, maar er moet een constructie in de fitting zitten (via de huls) van het lampje om de parallelschakeling tot stand te brengen.

Maak eens een foto, van zo dichtbij mogelijk, van de fitting-zijkant waar de blauwe draad zit.
Dan kunnen "wij" het ook zien

Kijk nog maar eens heel goed :)

Ik kan ook niets anders bedenken. Er moet een of andere schakeling in die lampvoet zitten!

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

Op 30 november 2019 16:24:08 schreef simonsf:
Waarom zit de draad opgewonden als spoel,hij meet gewoon 0 ohm.

Heb je met een vierdraadsmeter gemeten?
Meestal meten de meetsnoeren van een multimeter al een paar tienden Ohms.

Los kontakt rondom de lampvoet met die fastons.

Ik heb nog gemeten op de schroeven,daar stond 2 volt tussen.

Dan moet 't gewoon werken, je doet wat verkeerd...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Meet eens Ohms tussen die twee rechtstaande lipjes op de bodem van de lampvoet. Ik vermoed dat die er iets mee te maken hebben.

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

Duidelijk te zien dat de spoel over de lamp zit. (er staat ook 2v overheen)
Moet dus werken (lampje wel of niet erin maakt niks uit voor het opwarmen)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Dat apparaat staat ergens anders heb die mensen gebeld en gevraagd of ze het nogmaals uit wilden proberen.
Want de andere helft doet het nog.
Lampje erin dan doet hij het.
Lampje eruit dan doet hij niks.
Rara

Waarschijnlijk een slechte verbinding, door het lampje erin te draaien wringt het een beetje zodat er weer verbinding ontstaat.
Even de schroef losdraaien alles schoon krabben en weer monteren.
Het is gewoon een lampje met shuntweerstand in serie met het element, als de verbindingen goed zijn moet het apparaat ook zonder lampje werken.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

Op 30 november 2019 18:28:15 schreef Hunebedbouwer:
Waarschijnlijk een slechte verbinding, door het lampje erin te draaien wringt het een beetje zodat er weer verbinding ontstaat.
Even de schroef losdraaien alles schoon krabben en weer monteren.
Het is gewoon een lampje met shuntweerstand in serie met het element, als de verbindingen goed zijn moet het apparaat ook zonder lampje werken.

Eerlijk gezegd, klinkt dit zeer logisch en zocht ik het weer te ver. |:(

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)