vaillant F62 fout


brains

Special Member

Zijn dat voor die prijs wel fatsoenlijke?
Ik zou zelf nooit zulke goedkope erin zetten maar gewoon goede bv Panasonic. En volgens mij moeten dat ook low esr varianten zijn in de Valiant.

de originele waren wrs ook niet de beste kwaliteit, als dat 15 jaar al haalt. nog eens 10 jaar erbij en het ding is end of life sowiso..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 20 november 2020 13:59:57 schreef Roland11:
[...]Ja, maar na drukken op de reset knop werkt alles gewoon weer een week of wat bij mij. En dan is het erg lastig om te vinden wat de oorzaak is. Dus ik wacht nog op een permanente 6A storing ;-)

Nou, de 6A storing werd steeds frequenter totdat hij afgelopen weekend niet meer uit de storing wilde komen na een reset...

De monteur kwam langs:
Gloeielektrode? OK, geeft 'licht'.
Ionisatie-elektrode? Voor de zekerheid vervangen, 'want dan ligt het meestal daar aan'.
Nog niet goed.
Wat blijkt: een klap van het gasregelblok (Nefit/Bosch VR8615V1020 / Nefit nr: 73264 / Bosch nr.: 7100767) gaat niet meer open! Daar zitten 2 magneetventielen 24V op, een van de spoelen meet oneindig...
Monteur weer naar huis.

Vreemd toch, dat die storing af en toe optrad en steeds frequenter werd: bij een doorgebrande spoel zou je toch denken dat hij van het een op het andere moment niets meer doet.
Zou de klep toch (ook) een mechanische probleem?
Voor de zekerheid maar het hele gasregelblok vervangen, een passende losse spoel is sowieso niet te vinden.

Ik heb het nieuwe blok zojuist zelf ingebouwd, en we hebben weer warm water! :-)
Hopelijk blijft het zo.

Anoniem

Het nieuwe gasregelblok moet alleen nog wel ingeregeld worden anders kan het toestel ontzettend veel CO produceren.

Op 7 september 2021 14:58:34 schreef HenkR:
Het nieuwe gasregelblok moet alleen nog wel ingeregeld worden anders kan het toestel ontzettend veel CO produceren.

Ah, da's een goeie, ik zal eens even in de installatiehandleiding kijken. Anders laat ik de monteur toch nog maar even langskomen ;-)

EDIT: De monteur had mij gezegd "meneer u kunt het gemakkelijk zelf doen", dat monteren van het nieuwe blok. Alleen de gasleiding aankoppelen, 4 schroeven en 2 kabels. Anders had ik het ook niet gedaan maar het door hem laten doen ;-) Hij heeft niet gezegd dat er nog iets afgesteld moest worden.

Even in de handleiding gekeken hoofdstuk "In gebruikname", zie bijlage.
Ik zie 2 dingen:

- meten voordruk: lijkt me dat hier niets veranderd is.

- controle/correctie drukverschil gas/lucht: dit is het enige wat in te stellen is.

Hier staat: "Het toestel is in de fabriek aan een uitvoerige test onderworpen. De gas/lucht verhouding is correct afgesteld voor het Nederlandse aardgas. Bij toepassing van een andere gassoort, bijvoorbeeld Propaan, moet een ombouwset gemonteerd worden. Tevens moet dan de gas/luchtverhouding opnieuw afgesteld worden."
Lijkt me dat dit dus ook niet echt nodig is.

Wel staat er: "Tijdens een onderhoudsbeurt is het aan te bevelen om de gas/lucht verhouding te controleren."
En verder: "Startproblemen kunnen veroorzaakt worden door een afwijking tussen de gasdruk en luchtdruk. De ingestelde waarde van het drukverschil tussen gas en luchtdruk behoort -5 Pa (of -0,05 mbar) bij laaglast te zijn. Hiervan mag maximaal 5 Pa worden afgeweken."
Dus in het slechtste geval zou het apparaat niet goed willen opstarten, nergens lees ik een gevaar voor CO (afvoer gaat natuurlijk naar buiten toe, dat is dan wel zo ;-) ).
Maar ik zal vanavond eens mijn drukmeter tevoorschijn halen en dit meten, kan natuurlijk nooit kwaad.

Anoniem

Ach als je de beschikking hebt over een drukmeter is het ook zo gebeurt :-)

Op 7 september 2021 15:34:33 schreef HenkR:
Ach als je de beschikking hebt over een drukmeter is het ook zo gebeurt :-)

Ja, heb hier een mooie Testo liggen (moet ik nog steeds terugbrengen naar mijn oude werk...).
Eerst maar eens warm gaan douchen nu, dat was de afgelopen 4 dagen niet mogelijk! Later vandaag nog maar eens die druk meten.

Anoniem

Kleine moeite groot plezier zullen we maar zeggen. Je hebt best kans dat het gasblok al een keer op een ketel geplaatst is geweest om het uit te proberen. Dan zal hij bijna goed staan. Het is wel lekker om de winter in te gaan met een bedrijfszekere ketel.

Trouwens, de reden dat ik het blok zelf heb besteld was dat de monteur hem niet meer kon leveren, want "Nefit heeft hem niet meer".
De Nefit meneer over de telefoon met de monteur (ik kon meeluisteren): "23 jaar oud? Maar die ketel schrijven we in 15 jaar af. Elke euro die je er nu nog in investeert is weggegooid geld".

Wat kost een ketel incl. intallatie? EUR 1500? Dus afschrijving is dan ca. EUR 100 per jaar. Ik moest voor het gasblok EUR 150 betalen, dus ik hoop dat hij het in elk geval nog 1,5 jaar volhoudt nu, dan is het geen weggegooid geld ;-)

Wat ik me wel afvraag (nog niet ingedoken), is de vraag hoeveel een moderne CW3 ketel zuiniger zou zijn qua verbruik/kosten. De huidige ketel is ook een HR ketel, maar een nieuwe zal toch zuiniger zijn. Ik gebruik nu 1200 - 1300 m3 per jaar, maar weet niet welk deel CV en welk deel douchen is ;-)
(ik geloof dat Nefit niet eens meer een CW3 ketel heeft maar dat je een zwaardere CW4 moet kopen, zal natuurlijk weer iets minder zuinig zijn)

Volgens mij is de rek bij (verbeterde) HR ketels er wel een beetje uit, vervangen om deze reden is echt weggegooid geld.

Anoniem

Een nieuwe ketel heeft een gemeten rendement van 97% bij 80/60. Volgens mij heeft jou ketel dit ook. Condenserend halen de nieuwe ketels 107%, jouw ketel heeftdit volgens mij ook al. Een nieuwe ketel zal alleen besparen door zuiniger regeltechniek maar dan houd het ook op. Er bestaan wel andere merken cv ketels, je bent niet gebonden aan Bosch (Nefit). In Apeldoorn en Coevorden zitten hele goede ketelfabrikanten. Voorlopig zit je weer goed en 2 jaar zal hij het nog wel volhouden.

Ha ha natuurlijk heb je gelijk dat er andere merken zijn dan alleen Nefit ;-)
Ik heb wel de neiging voor Nefit te gaan omdat die het al zo veel jaren heeft volgehouden.
Maar Remeha (Apeldoorn) en Intergas (Couvorden) zullen vast even goed zijn!

Anoniem

Op 7 september 2021 18:34:03 schreef Roland11:
Ha ha natuurlijk heb je gelijk dat er andere merken zijn dan alleen Nefit ;-)
Ik heb wel de neiging voor Nefit te gaan omdat die het al zo veel jaren heeft volgehouden.
Maar Remeha (Apeldoorn) en Intergas (Couvorden) zullen vast even goed zijn!

Ja ik ben niet geheel onpartijdig in deze. Ik werk op de R&D afdeling van Remeha. :-)

oh ha ha dat wist ik natuurlijk niet hi hi :-)

Op 19 november 2020 20:05:51 schreef Roland11:
[...]
Hmm, recappen kon vast geen kwaad na 22 jaar maar het was niet de oorzaak van de storing 6A... Want vandaag weer in storing... (weer 6A)
Zo lang hij het na drukken van de resetknop nog blijft doen, ga ik nog maar even door.
Ik ben altijd een beetje bang voor monteurs die storingen moeten oplossen die maar 'af en toe' optreden. Voor je het weet wordt er van alles vervangen wat niet hoedt. Ben dan volgens mij beter af als hij echt blijft hangen in die "6A" en dat ik dan pas een monteur ga bellen ;-)

Ik heb het zien gebeuren bij de verwarmingsketel van een familielid. Van alles vervangen nope.
Nefit gebeld. "Meneer, bij die storing is een sensortje stuk, moet wel vervangen worden, maar voor nood kunt u het even loslaten".
Materiaalkosten > 10 euro.
Reparatie nota ruim 300 euro!

Op 27 augustus 2021 14:55:23 schreef Kilian:
Een monteur vervangt modules omdat dat minder tijd, en dus geld, kost dan op detailniveau foutzoeken en repareren.t verwacht.

Als hij dan met kennis en kunde en goede diagnose de juiste module vervangt heb ik daar ook geen problemen mee. Veel monteurs beginnen te vervangen net zolang tot het apparaat weer werkt. Ik heb het zien gebeuren bij een familielid, fan vervangen, wisselklep vervangen en nog wat meer. Uiteindelijk een sensortje stuk. Helaas worden vergeefs vervangen onderdelen niet terug gezet, maar gewoon berekend. In autogarages is het vaak van hetzelfde laken een pak.

Op 27 augustus 2021 14:55:23 schreef Kilian:
En als je 's ochtends je voordeur uitstapt kun je wel een ongeluk krijgen, sterker nog, dat kan je ook binnenhuis gebeuren en ik ken zelfs twee mensen die in hun eigen bed tijdens hun slaap zijn overleden.

Een monteur vervangt modules omdat dat minder tijd, en dus geld, kost dan op detailniveau foutzoeken en repareren. Het vergt minder kennis en apparatuur en een nieuwe module is dan vaak de goedkoopste oplossing. En Vaillant draait meer omzet met een module van €250 dan elco's van nog geen €5. En die €250 wordt meestal een nieuwe ketel. Kassa. De meeste mensen kunnen toch niet anders dan het advies van de monteur opvolgen.

En altijd weer die doemverhalen over verzekeringen. Ze zullen op zijn minst moeten aantonen dat de schade door jouw handelen of nalaten is ontstaan. Mijn buurman sloot zelf de waterleiding van de ijsblokjesautomaat in zijn koelkast aan. Tyleenslang in een knelkoppeling. Toen zij naar werk waren liep het halve huis onder water, want de slang was uit de koppeling geschoten. De verzekering keerde €30.000 aan schade uit. Die had ik zelf ook niet verwacht.

Als WesTest die elco's op een fatsoenlijke manier door de juiste types kan vervangen zou ik dat zeker doen.

Verzekeringen?
Bij noodzakelijk onderhoud aan een schuifdeur, heb ik de ruit stuk geholpen, doordat er wat onder de gedemonteerde deur lag.
Verzekeraar wilde niet uitkeren, valt niet onder de polis.
Wel als de deur op zijn plaats staat en er valt bijv. een huishoudtrapje tegen. In het eerste geval was het inboedelschade of zoiets. GVD. Ik zeg nog tegen de verzekeringsvrouw aan de telefoon.
"Omdat ik eerlijk vertel wat er is gebeurd, keren jullie niet uit. Volgende keer weet ik wel wat ik ga zeggen, jullie nopen mij om de waarheid te verdraaien"
15 minuten later belde de vrouww terug, toch verzekerd. Ik bedoel maar.
Verzekeraars zijn prima lui,totdat er uitgekeerd moet worden.

Op 8 september 2021 10:58:31 schreef buzzy:
[...]jullie nopen mij om de waarheid te verdraaien

Je wordt echt niet gedwongen om te liegen hoor, als je dat doet - doe je dat echt zelf ;-)

@HenkR : vanochtend de verschildruk gemeten, waarde gaat een beetje heen en weer tussen -2 Pa en -4 Pa, dus lijkt me helemaal goed :-)

Anoniem

Die waarden zijn goed. Veel succes weer met de ketel :-)

Op 8 september 2021 12:41:42 schreef HenkR:
Die waarden zijn goed. Veel succes weer met de ketel :-)

Enige wat nog op mijn lijstje staat: nog een keer met een spuitbus 'gaslekzoeker' de koppelingen controleren die ik heb losgehad ;-)

EDIT: Inmiddels een testje gedaan met een geleende bus 'lekzoeker': de zaak zat potdicht :-)

Op 15 september 2021 16:54:32 schreef Roland11:
[...]Enige wat nog op mijn lijstje staat: nog een keer met een spuitbus 'gaslekzoeker' de koppelingen controleren die ik heb losgehad ;-)

sopje maken van water en wat afwasmiddel. Daarmee vervolgens de koppelingen even natmaken met een kwast. Bellenblazen niet toegestaan...........

mel

Golden Member

even met een aansteker erlangs. als het lekt.... O-)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Betreft een VAILLANT EcoTec met gelijkaardige print.
Ik ben blij dat ik dit topic gevonden heb.
De laatste weken regelmatig F62, na reset werkt de ketel terug.
De fout kwam vaker en vaker voor. Laats F61 en niet meer te resetten.
Op aanraden hier op het forum om de condensatoren te vervangen (elco's) ben ik naar een elektronica zaak gestapt om de 5 elco's aan te kopen. Spijtig hadden ze maar twee in voorraad, die van 470µf. Ze waren wel 64 volt maar ze passen goed op de print.
Ik heb deze twee vervangen en de oude nagemeten en inderdaad, beide capaciteitswaarden waren nog goed maar bij eentje was de ESR bijna 3,5k ohm.
De ketel werkt terug goed. Ik ben reuze blij dat het opgelost is, zeker nu met deze koude. Nu nog wachten op de andere elco's.

vergeten

Golden Member

Op 17 november 2020 13:32:40 schreef Roland11:
[...]Verassend! Mijn Atlas ESR meter vindt de 22 jaar oude 100 uF elco's zelfs nog iets beter dan de nieuwe ;-)
En de 1000 uF valt ook nog binnen de 15% afwijking.

Oud:
1 x 1000 uF/50V : 887 uF, 0,04 Ohm
4 x 100 uF/50V : 93-95 uF, ESR 0,20-0,22 Ohm

Nieuw:
1 x 1000 uF/50V : 955 uF, 0,06 Ohm
4 x 100 uF/50V : alle vier hebben 87 uF, 0,22 Ohm

Zo'n ESR waarde is niet veel waard zonder de meetfrequentie te weten. Voor elko's die achter een gelijkrichter op de 50 Hz net frequentie zitten, is de ESR bij 100Hz (AC rimpel) doorslaggevend.
Op welke frequentie meet jouw Atlas ESR meter?

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
vergeten

Golden Member

Op 15 september 2021 16:54:32 schreef Roland11:
[...]Enige wat nog op mijn lijstje staat: nog een keer met een spuitbus 'gaslekzoeker' de koppelingen controleren die ik heb losgehad ;-)

Dat kan toch ook hiermee :)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.