data sheets


Op 13 december 2019 13:14:44 schreef Piping:

Verder; zijn BC107, BC108,BC109 zulk een verouderde transistoren?
In "mijn tijd op school" waren dit de "schooltransistoren".
Welke transistoren worden heden als "schooltransitor" gebruikt?

In nieuwe producten, zul je de metalen transistoren niet meer aantreffen. Ze zijn vrijwel allemaal opgevolgd door transistoren met een kunststof behuizing. De volgense stap was miniaturisering van de behuizing in de vorm van SMD, service mounted devices.
Alleen al op het gewicht van de aansluitdraadjes, moet dat wereld wijd tonnen materiaal besparen.
Wat tegenwoordig in de schoolboeken staat weet ik niet, maar die zullen nu wellicht BC547, BC548, BC549 cs gebruiken. Die transistoren waren er 30 jaar geleden ook al weer een hele tijd.
Nog wat leesvoer
https://en.wikipedia.org/wiki/BC548

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 17 december 2019 09:45:54 (1%)]

Vooral Philips geeft zeer duidelijke en leesbare informatie.

Hangt er natuurlijk vanaf wat je met 'duidelijk en leesbaar' bedoelt.
Optisch zijn het altijd nette datasheets. Met grote letters dus duidelijk.
Ik vind ze wel altijd heel 'kaal'; er staat (vooral bij diodes/transistoren alleen minimale info in.
(vaak ontbreekt ook elke grafiek erin, wat toch wel veel duidelijkheid kan verschaffen)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Komt niet van een Duitse site, maar uit het Siemens databook 1968.
(Duitse bedrijven hadden het na de 2e WO niet zo op Engels, dus maakten ze Duitse dataheets... ;) )
Beter alles in 1 topic houden...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Ik vond het datasheet van de BC108 op de site van Farnell. Hier een link naar het product wat je nog steeds kan kopen.

Voor hobby doeleinden (max 100) zijn ze nog steeds .7 euro. Koop je de modernere BC547, dan ben je voor 5 euro per 100 klaar.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 12 december 2019 12:56:02 schreef Frederick E. Terman:
Een betere vinden we in het woordenboek:
rating 3. (toelaatbare) belasting, (maximimum) vermogen van machines e.d.

Het woord "rating" kan inderdaad betekenen: toelaatbare, toegestane, maximum (waarde) maar is op zich niet gerelateerd aan alleen maar "belasting" of "vermogen".

maartenbakker

Golden Member

Tsja, je kunt een heatsink ook vertalen als hitteput... Maar in de context is meestal maar 1 vertaling begrijpelijk en juist. Als de vertaler niet weet welke, dan zal de lezer dat moeten reconstrueren, en dat kan soms lastig zijn.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Hoeben

Golden Member

Op 11 december 2019 17:42:07 schreef Jeever:
[...]

Beste Piping,

Ik heb in het verre verleden, toen ik nog een eigen uitgeverijtje had, een 27 pagina dikke brochure geschreven over 'Instelling van de transistor'. Ik denk dat u daar wel wat aan hebt. Als u interesse hebt kan ik u deze brochure als PDF-bestand mailen.
Mijn email-adres is ***

Dit vind ik gewoon een heel mooi en positief aanbod.

Ik heb ook wel interesse, ik stuur wel een mailtje.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 17 december 2019 09:46:19 (4%)]

Op 13 december 2019 20:24:12 schreef maartenbakker:
Tsja, je kunt een heatsink ook vertalen als hitteput... Maar in de context is meestal maar 1 vertaling begrijpelijk en juist. Als de vertaler niet weet welke, dan zal de lezer dat moeten reconstrueren, en dat kan soms lastig zijn.

En dat is nu juist de kracht van een gekwalificeerde, echte 'menselijke' vertaler. In tegenstelling tot de vele, van redelijk goed tot tot ronduit slechte online vertaalprogramma's houdt eerstgenoemde juist wel rekening met de context terwijl de online vertaling vaak een 'een op een' vertaling geeft en daarbij soms de verkeerde 'kiest' uit meerdere mogelijkheden. Een typisch voorbeeld hiervan was de op (ongetwijfeld) deze manier door TS gevonden vertaling van "rating". Op die manier voelt de lezer zich opeens ook 'vertaler', met soms op de lachspieren werkende resultaten.

En dat is nu juist de kracht van een gekwalificeerde, echte 'menselijke' vertaler.

En ook dat is geen garantie. Bij Discovery en NatGeo zie je de meest onjuiste/foute/tenenkrommende vertalingen (en die gebruiken een vertaalburo)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
maartenbakker

Golden Member

Ik geloof dat die hitteput juist op Discovery was. Misschien liep er net een hittepetit langs.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

een "hitteput" is niet een vertaling die uit een "gekwalificeerde" vertaler kan komen. Wat mij betreft ben je als je zoiets produceert direct gediskwalificeerd.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Heel algemeen:
De eerste pagina van de datasheet wordt door marketing gedicteerd.

Daarna geven ze de waarden waar je het ding in een paar seconde mee kunt vernielen.

Wat dan komt is het gene waar het om draait: Wat presteert het ding en heel belangrijk, onder welke condities.

Een uitgebreide datasheet vertelt je daarna hoe het ding werkt/in elkaar zit etc. Dat deel is voor mij meestal belangrijk ivm reverse engineering.

En de nog betere datasheets geven daarna nog wat toepassings voorbeelden en practische info over bv PCB lay-out

Het eindigt vaak met info over de behuizing en markeringen daarop.

Belangrijk:
- zoek (als je een component echt wil gebruiken, de datasheet van het merk component dat je hebt. Er is geen standaard BC547, de specs en zelfs de pinbezetting kan van merk tot merk verschillen.
- Dat zelfde geldt voor tijd. 30 jaar geleden werden sommige onderdelen anders gebruikt als nu en productie methoden veranderen. Een vers 74 logic IC kan veel sneller zijn dan een oude omdat de dies steeds kleiner worden.
- Datasheets zijn verre van foutloos. Ze worden gemaakt door capabele mensen en marketing en goedgekeurd door managers >:-) Soms vergeten ze bv de pinbezetting of worden er getallen omgedraaid, staat de punt verkeerd. Ik dacht dat Pease of Widlar ooit een datasheet had geschreven met complete maar heel technisch klinkende onzin om te kijken of iemand binnen de organisatie die dingen echt nakijkt. Het ding werd gewoon goedgekeurd.

Naast datasheets zijn er application notes, ik denk dat je daar meer aan hebt. Vooral de gene die geschreven zijn door Jim Williams. Die zijn zo goed dat ze zelfs als boek gepubliceerd zijn (3 hele dikke boeken)

Om te leren is er een gratis pdf wat voorheen als lesboek werd gebruikt en wat puur over componenten gaat. Het is mijn componenten bijbel. Het heet Analog SEEKrets from DC to daylight en geschreven door L. Green. oa hier: http://eevblog.com/files/seekPDF.pdf

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Op 14 december 2019 12:46:56 schreef fred101:
Heel algemeen:
Daarna geven ze de waarden waar je het ding in een paar seconde mee kunt vernielen.

De tijdschaal scheelt soms ENORM tussen de verschillende items in de "absolute max ratings". Soms is het microseconden werk, soms uren, dagen, jaren. En soms is het: we denken dat niemand het nodig heeft dat we hier een groter getal zetten, dus we geven geen garantie als.... Ik heb leds waar "absolute max reverse voltage: 5V" staat, maar 30V doet ze niets! Dan durf ik er een jaar 10V op te zetten en een weddenschap op af te leggen dat ie het daarna nog doet.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Hoeben

Golden Member

Op 14 december 2019 14:57:12 schreef rew:
[...]De tijdschaal scheelt soms ENORM tussen de verschillende items in de "absolute max ratings". Soms is het microseconden werk, soms uren, dagen, jaren. En soms is het: we denken dat niemand het nodig heeft dat we hier een groter getal zetten, dus we geven geen garantie als.... Ik heb leds waar "absolute max reverse voltage: 5V" staat, maar 30V doet ze niets! Dan durf ik er een jaar 10V op te zetten en een weddenschap op af te leggen dat ie het daarna nog doet.

LEDs zijn niet daarop gedesigned. Productieprocessen kunnen variëren en daarom neemt een fabrikant altijd een veilig getal.

Variaties zie je vooral bij overgang naar een ander (lees: goedkoper ivm hogere volumes of bijna End Of Life) proces. Per waferrun zijn er dan ook nog verschillen.

Verder wordt de technologie en control van productie steeds beter waardoor en minder variatie is. Maar dat geeft de fabrikant geen reden om die specificatie bij te stellen. Een wijziging kan voor veel klanten enorme impacts hebben, opnieuw kwalificeren / testen etc. Daarom blijft de specificatie gewoon hetzelfde.

@TS

Misschien ietwat OT maar als u datasheets/databoeken/applicationnotes zoekt van (vooral) oudere componenten dan is

http://www.bitsavers.org

een interessante site, onder andere volume 2 en 3 van de application notes geschreven door Jim Williams die @fred101 vermeldde zijn daar in pdf-formaat te vinden.

Het archief dat daar te vinden is wordt ook nog actief onderhouden en aangevuld met nieuwe datasheets en -boeken dus ik persoonlijk vind het wel de moeite om regelmatig die site eens te bekijken.

groeten

Op 14 december 2019 14:57:12 schreef rew:
Ik heb leds waar "absolute max reverse voltage: 5V" staat, maar 30V doet ze niets! Dan durf ik er een jaar 10V op te zetten en een weddenschap op af te leggen dat ie het daarna nog doet.

Living on the edge....
wel grappig, jij probeert vaak de boel zo krap mogelijk te ontwerpen* en ik krijg vaak ontwerpen voor mijn neus waar ze doorslaan de andere kant op zoals ik laatst een vrij dure opamp zag die als comparator was gebruikt om te detecteren dat er voedingspanning aanwezig was. En ik heb zelf die nijging ook. Heb net een pulsertje gebouwd om een lineaire encoder te simuleren en die voed ik dan met een 7805 incl ompool en uitgang beveiliging en de benodige Ctjes terwijl ik het ding altijd met een lab-voeding voed.

*(misschien is dat niet zo maar zo lijkt het want je schrijft hier nog al eens over dat soort gevallen)

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
RAAF12

Golden Member

Hangt er vanaf wat je 'lab'voeding is. Iets gebouwd door een grote fabriek?
Ik kan de prutsvoeding van CO2019 goed instellen op 10mA daar gaat geen enkele LED op dood. Er zitten wel twee 'prof' meerslagenpots op. Frans merk dat staat met foto in het CO voeding 2019 topic!

Ik heb alleen maar lab voedingen van bekende A-merken (stuk of 10) Ik vertrouw mijn voedingen wel maar mijzelf niet ;-)

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
Lupus

Golden Member

Op 14 december 2019 12:46:56 schreef fred101:
Het is mijn componenten bijbel. Het heet Analog SEEKrets from DC to daylight en geschreven door L. Green. oa hier: http://eevblog.com/files/seekPDF.pdf

Bedankt Fred

Voor de liefhebbers:
https://www.datasheetarchive.com/
Datasheets & application notes

[Bericht gewijzigd door Lupus op 15 december 2019 21:14:15 (15%)]

Ik houd nooit zo van 'krappe' ontwerpen. Als er 5V op een elco met 6.3V werkspanning staat krijg ik al een ongemakkelijk gevoel... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
maartenbakker

Golden Member

Als dat een gestabiliseerde 5V is, dan zit je op 79% van de werkspanning. Dat is nog net verantwoord. In de bovenste en onderste 10% van het spnningsbereik moet je in elk geval niet komen als je voor een lange levensduur gaat, en met 20% heb je een verantwoorde marge.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
maartenbakker

Golden Member

.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 16 december 2019 00:36:28 (99%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Hoeben

Golden Member

Op 16 december 2019 00:34:04 schreef maartenbakker:
Als dat een gestabiliseerde 5V is, dan zit je op 79% van de werkspanning. Dat is nog net verantwoord. In de bovenste en onderste 10% van het spnningsbereik moet je in elk geval niet komen als je voor een lange levensduur gaat, en met 20% heb je een verantwoorde marge.

Pas geleden nog iets moeten ontwerpen wat 20 jaar mee moet gaan met geschakelde voeding. Elco en eigenlijk alles is gelukt met de juiste overdimensionering. Echter hebben elkos nog wel een probleem: de rubber afsluiting kan uitdrogen en gaan lekken. Daarom gaan veel fabrikanten toch maar tot 15 jaar.

GJ_

Moderator

Op 12 december 2019 02:37:52 schreef Hunter:
U claimt dat reclamejongens liegen. Heeft u daar concrete voorbeelden van ?

Kom op zeg. Natuurlijk. Hoeveel wil je er?

Wat dacht je van suikervrije Coca Cola? Met suiker er in? "We bedoelen dat we geen suiker hebben toegevoegd". Dus het is niet echt suikervrij? "nee, er zit van nature suiker in".

De kunst van reclame maken is het om de doelgroep iets te laten denken nav wat de reclame maker zegt. Ze suggereren vaak iets waarvan ze willen dat je het anders interpreteert dan dat ze het zeggen. Liegen zonder echt te liegen. (echt liegen mag niet van de4 reclame code commissie)
Toen ik marketing studeerde (een jeugdzonde) weet ik nog dat ze een Dreft reclame gebruikte. Je zag twee truien gefotografeerd. Een die als je goed keek wat rimpels had waardoor hij gekrompen leek en de foto (ook de achtergrond) was wat fletser. De trui gewassen in Dreft was meer op kleur en rimpel vrij. Ze zeiden het niet maar ze wekte de suggestie dat andere wasmiddelen fletser maakte en de boel liet krimpen.

Een andere, mijn favoriet qua denken dat je publiek uit idioten bestaat: Met een "gewone" luier was Jeroentje s'ochtends nog steeds een beetje nat, met Pampers is hij bijna droog....(weet de precieze tekst niet meer maar het was iets in die strekking) bijna droog = beetje nat

Ook veel gebruikt, X is 62,6% beter......beter dan wat ? Zie dan de witte bijna onleesbare lettertjes die onder in beeld voorbij flitsen.

Dreft kan het nog steeds, een druppel Dreft gaat 2x zo lang mee als een verdunde imitatie...
Ze liegen niet, sterker nog, ik denk dat 1 druppel dreft zelfs 4x zo lang mee gaat als een druppel die bestaat uit 25% dreft verdunt met 75% water.

In datasheets wordt niet glashard en bewust gelogen, de doelgroep in geen kudde ongeschoolde schapen. Maar het wordt wel zo mooi mogelijk voorgesteld. Op het verkeerde been zetten zoals bij consumenten shit is niet verstandig. Als de ontwerper kiest vanwege bepaalde parameters voor die ene opamp dan komt hij er snel genoeg achter dat iets gelogen is en dan zal hij naar een andere overstappen. Vooral op de eerste pagina van de datasheet wordt het meest gesuggereerd. Daar kan bv staat dat iets 1 uA lekstroom kan hebben, een paar paginas verder staat dan dat de lekstroom kan varieren van 15 uA tot 500 nA en typical 1 uA is. Bob Pease schrijft daar over in zijn boek (analog troubleshooting) Als je ontwerp zo is dat het die 1 uA variant nodig heeft koop dan genoeg en leg de ze in een kluis want er is een heel grote kans dat niet alle gekochte onderdelen dat ook echt halen (zoals je uit de rest van de datasheet kunt opmaken) Maw, lees niet alleen de eerste pagina

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch