Problemen Microsoft Surface Pro 5

Ik heb hier een Microsoft Surface Pro 5 die niet meer aan gaat (geen garantie vanuit Microsoft i.v.m. vlekken in LCD).
Wanneer de oplader geplaatst is, dan zou er op de stekker een lampje moeten gaan branden wat nu ook niet meer gebeurd. De lader is goed, met een andere werkende lader hetzelfde.

Heb de Surface uit elkaar gehaald en als het vochtschade is, dan is daar niets van aan de binnenkant (moederbord bv) te zien (ook niet bij het LCD zelf).

Wanneer de lader geplaatst is, dan hoor ik een tikkend geluid uit het moederbord komen (niet via de speaker). De exacte locatie ben ik nog niet helemaal uit (lijkt bij een groepje SMD condensatoren vandaan te komen).

Nu heb ik de connector die in de Surface zit eens goed bekeken en ook de binnenkant, nu zag ik dat er een pin verbogen is.

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/resized/verbogen%20pin%20surface%20connector.jpg

Op deze website staat een (vermoedelijk) schema van stekker die in de Surface gaat (https://electronics.stackexchange.com/questions/221620/ms-su...wer-supply).

De pinnen die je ziet, zitten ook aan de andere kant van deze stekker.
De stekker heeft dus meerdere CTRL locaties, al deze locaties zijn de middelste pin (dus ook die aan de andere kant).
Ik kom er niet achter of al deze CTRL locaties onderling verbonden zijn, via de diodestand lijkt het er niet op.

Heb geen schema's gevonden voor de Microsoft Surface Pro 5 of 4, kon anders uitzoeken of alle CTRL hun eigen functie hebben en dus allemaal ook nodig zijn en wat CTRL nu betekend (vermoed control).

Iemand al eens een Surface met deze connector onderhanden gehad?

Ga al wel een nieuwe connector bestellen.

RAAF12

Golden Member

Nee, ik niet. Dit zijn volgens iFixit lastige exemplaren om te repareren. https://nl.ifixit.com/Device/Microsoft_Surface_Pro_5
Dat tikkende geluid kan uit de voeding komen voor de CPU op het mainboard.

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op 11 december 2019 21:19:47 (29%)]

Het tikkende geluid lijkt met name bij de 2 grootste SMD condensatoren vandaan te komen (rietje i.c.m. dop van mijn bus IPA getest).
Wanneer ik zwarte pen op de massa leg en de rode pen op het rechter contact punt van de grote SMD condensatoren (maakt niet uit welke van de 2), dan is het getik in eens luider te horen.

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/resized/mss1.jpg

Bij de SMD condensatoren die rond R51 (onder de CPU) zitten meet ik wel "sluiting", maar vermoed dat dat weer komt door R51 (ervan uitgaand dat dat spoelen zijn).
Wanneer de lader is aangesloten, dan meet ik ook geen spanning op deze SMD condensatoren.

https://www.uploadarchief.net:443/files/download/resized/mss2.jpg

Op bovenstaande foto staan rechtsonder bij de connector testpads.
Wanneer de voeding is aangesloten, Zwart op de massa en rood op een testpad, dan verschijnen de volgende spanningen op de multimeter (bij elke tik (eerste foto)): 6.44v, 3.42v, 1.73v, 1.00v, 1.20v, 5.25v, 7.16v, 4.00v, 1.96v, 1.10v, 0.88v, 4.34v, 7.33v, etc.... de overige waardes verschillen ook steeds een beetje bij blijven meten.

Lijkt er op dat het moederbord probeert te starten en dit steeds herhaald, maar dat er een reden is waarom dat niet kan.
Het ledje op de stekker gaat ook niet branden. Dit is een vereiste, anders gaat de Surface niet aan (bij lege accu) of de accu wordt niet opgeladen.

De eventuele vlekken die je ziet is opgedroogde IPA. Heb gecontroleerd of er ook onderdelen heet werden, dit was niet het geval (logisch als er geen constante spanning vanuit de lader is).
De externe lader is 15V, maar zonder aangesloten te zijn komt deze niet boven de 3V (schommelt, lijkt of dat die controleert of er iets aangesloten is).
De externe voeding heeft dus 4 setjes van 3 pinnen. Bij elk setje van 3 pinnen, zijn de buitenste de VCC en GND. Vermoed nu, dat zonder de aangesloten CTRL (weggedrukt) de voeding niet de volledige 15V wilt geven aan de Surface en dit constant blijft controleren.