Foxhole radio - geen ontvangst


mel

Golden Member

Op 1 maart 2020 14:10:51 schreef Hubie:
Toch geloof ik niet dat het hele verhaal een broodje aap is.
Maar idd,ook met een goed gebouwde kristalontvanger zal er vandaag de dag niet veel meer te ontvangen zijn.

https://radio-tv-nederland.nl/am/am.html

Ook de BBC kapt ermee:http://radio.nl/809585/bbc-start-afschakeling-middengolf

Zolang BBC4 maar in de lucht blijft op 198 kHz..
Dan doet mn counter het ook nog goed..(de tijdbasis word gestuurd door die zender) ;)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Hubie

Special Member

OT\Kun je altijd nog overstappen naar DCF77,die blijft de komende 10 jaar nog in de lucht.
Edit\Zo'n Droitwich freq.fabriekje was vroeger ook een hele toestand hoor.

https://www.qsl.net/pa2ohh/07freqstd.htm

Een DCF77 printje is anno 1999/2020 zo groot als een luciferdoosje incl. ferrietstaaf(je)

Ooh man... Love Motown music https://www.youtube.com/watch?v=m8PWIlSoCrQ

Hoi Electron920.
Misschien dat ik hier wel de mist inga.

Je hebt het over minimale signalen van 55-60dBµV aan een detector, dat is ergens tussen de 0.5 en 1mV. Hoe kun je die gelijkrichten met een halfgeleiderdiode die pas bij 150mV-200mV begint te geleiden?
Voorspanning? Ja, maar dat hadden die vermeende ontvangertjes zonder spanningsbron helemaal niet aan boord. Ik denk ook dat Shottky en andere toevallige overgangen 0.5mV niet lusten.
We hebben het niet over technische hoogstandjes, maar over een geimproviseerd ontvangertje dat met toevallig voorhanden zijnde materialen zou gerealiseerd zijn.
Gezien de indruk gewekt wordt dat toen het vrij veel gemaakt werd, moet het ook vandaag eenvoudig te realiseren zijn.
Ik blijf voorlopig bij mn standpunt dat er teveel verschillende zaken nodig waren om het frequent te kunnen realiseren.
Een voldoend lange antenne, een geschikte detector en Vooral een transducer die het elektrische signaal omzette in geluid.
Een klassieke luidspreker kan volgens mij al niet aangestuurd worden uitgaande van 55dBµV vanwege de inertie en oortelefoontjes waren toen nog niet in zwang. Ik geloof evenmin dat de soldaten waarvan sommigen een veldtelefoon hadden die mochten demonteren om mee te experimenteren. Als ze al zoiets hadden was dat van levensbelang.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.
maartenbakker

Special Member

Hoogohmig en hoog rendement was toen zeer gebruikelijk en weet je zeker dat er nog geen kristal in gebruik was? Daar werd in het interbellum in elk geval al aan gewerkt, maar in hoeverre het ook in producten verwerkt werd, weet ik niet.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

halfgeleiderdiode die pas bij 150mV-200mV begint te geleiden?

Dat is iets wat ik me ook afvroeg toen ik met RF begon. Ik denk:

Dan begint hij volgens de boekjes te geleiden, zeg maar "bruikbaar" te geleiden voor dingen als voedingen. in werkelijkheid spert hij nooit helemaal. OK, je praat over nA tot uA maar meer hoeft er ook niet door.
Bij hele kleine signalen gaan er dingen meespelen die heel interessant zijn maar ook tegen de grenzen van een meet-opstelling aanlopen.

Ik heb een redelijk aantal erg goede meters. Als ik bv een zener meet dan krijg ik bij elke meter een andere waarde. En veel meer dan de laatste digit. Het kan zo 0,5V schelen. Dit niet alleen vanwege de spanning (mijn Keithley 7510 gaat tot 14V, de Brymen maar iets van 3,5V, maar ook de max meet stroom. Die varieert grofweg van 100 uA tot 10mA tussen diverse meters.

Weerstand is ook zo iets. Iedere DMM kan weerstand meten toch ? Ja zodra het over standaard dingen gaat. De spanning waar ze mee meten is vaak zo hoog dat ze een oxide laag breken. Geen probleem, meestal. Maar als je bv een relais hebt waar meetsignalen van uV en uA doorheen lopen dan wordt het iets anders. Als je dan de weerstand gaat meten met bv 50 mV ipv van de gebruikelijke meetspanningen (van grofweg 1,5 tot 15V, (of tot 1000V bij meg-ohm meters) dan is die oxide laag ineens geen "bijna 0 ohm" meer.

RF detectie zit voor een deel in dat zelfde hoekje. Alleen krijg je hier nog te maken met capaciteit. Een diode kan geen RF tegenhouden. Als een diode 100% zou sperren is het een capaciteit. En RF signalen hebben niet veel moeite met capaciteiten.

DC bias zet de diode een beetje open waardoor RF er makkelijker door kan. Maar wat ik altijd vreemd vond (vind) is dat zo'n ding dan nog steeds die hele kleine signaaltjes kan detecteren. Je zou verwachten dat die er dan zo doorheen "spoelen" Een enkele diode is enkelzijdige gelijkrichting.
Je mist dus een deel van het signaal als je van gewone gelijkrichting uitgaat.

Maar wat gebeurd er nu echt in de diode detector. Als het puur om de diode werking gaat zou je met een muntje of scheermesje niets kunnen detecteren. Als het om de oxide alleen gaat zou een elco een perfecte detector moeten zijn. (het is oxidelaag met een Vf van grofweg 3 tot 5V)
Wat doet die diode nu echt ? (zeg maar op "quantum level" nivo)

Ik heb er nooit mee ge-experimenteerd, daaraan meten is heel moeilijk want een meting beinvloed het resultaat. Bij het meten van een batterij geen probleem, maar wel voor bv een standaard cel. En dat is nog maar DC.
De spanning over een 10M weerstand met je standaard Fluke 77 geeft een 50% meetfout. Bij RF wordt het nog veel complexer.

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

De vraag blijft voorlopig open: kun je met een eenvoudige kristaldetector, al of niet geimproviseerd zonder elektronicaof batterij zwakke signalen ontvangen?
En dan nog zonder afgestemde kring?

Als ik hier een SI diode, Ge diode of shottkydiode direct aan mijn hf generator hang, dan gebeurt er onder de 100mV gewoon niks, wat gezien de drempelspanning normaal lijkt.
Maar 100mV op een relatief korte antenne heb je enkel bij ofwel erg krachtige zenders ofwel zeer dichtbij.

Elektron920 Je hebt het over veel zwakkere signalen.
Ik begrijp niet goed dat je zegt dat de door jouw gemeten signalen op een reele antenne 32dBV =31.5µV bedragen ; te laag voor een aa119 terwijl 55-60dBµV = 0.5-1mV de ondergrens zou zijn.
Ik dacht dat je zonder voorspanning minstens de drempelspanning van de detector moet hebben, dus minsten een factor 100 hoger.

Ah, Fred101 komt met een mogelijke verklaring. Dus de werkingvan een kristaldiode zou niet berusten op het gelijkricht effect zoals op school aangeleerd, maar op een parasitair verschijnsel waar ik de werking niet van begrijp.
Niet geheel onmogelijk. Misschien staar ik me blind op de detectoren die in allerleischakelingen hf, radio, tv enz... gebruikt worden, maar die aanzienlijk meer signaal krijgen.

Maar het raadsel blijft. Stel je krijgt een sterk signaal binnen van wel 80dBµV = 10 mV op je antenne. En stel dat dit netjes gedetecteerd wordt. Dit vertegenwoordigt een vermogen van 1.3µW
Daar blijft minder dan de helft van over.
Ik kan me niet voorstellen dat je met een vermogen van 0.0000005W
zonder versterking een telefooncel, oortelefoon of om het even wat in beweging krijgt. En evenmin je trommelvlies in je oor.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 3 maart 2020 10:06:06 (15%)]

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 29 februari 2020 19:34:08 schreef Hubie:
Niets meer vernomen van de TS,ben nieuwsgierig of hij het nog aan de gang heeft gekregen of een alternatief heeft gevonden c.q. gebouwd.

TS hier. Ik heb om allerlei redenen het afronden van deze opdracht tijdelijk in de 'koelkast gezet' en haal het er nu weer uit, om er wat verder aan te gaan werken. Over een week of 5 moet ik iets kunnen presenteren. Mijn eerdere 'mislukte' poging kan daar gewoon onderdeel van zijn, als ik dan maar onderbouw waar het mis ging

Zoals ik al eerder had geschreven ga ik me niet meer richten op het werkend krijgen van de foxhole radio, maar een frisse start te maken met een projectje met een iets grotere slagingskans.

Ik twijfel nog uit een aantal projecten, waarbij het feit dat ik over anderhalve linkerhand beschik en mijn radiokennis ook minimaal is de doorslag zal gaan geven. De makkelijkste optie van de onderstaande dus. Mijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar de laatste optie die ik hieronder post.
Vanuit een video ontvang ik beter wat ik moet doen, dan vanaf een schakelschema kennelijk.

http://prof.robers.nl/elektronica/amradio.htm

https://pa1bm.nl/images/PDF/Jampot-ontvanger.pdf

https://www.circuitsonline.net/schakelingen/35/hf/kristal-radio.html

http://www.techna.nl/Techniek/mobiele%20telefoon/kristalontvanger.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=8XR9Uzy2RPM
https://www.youtube.com/watch?v=kCxQ8iPQx4s

In ieder geval hartelijke dank voor alle bijdrages tot dusver, ik heb er zeker veel aan gehad!

Ha Gilles1972,

Leuk wat te horen van je project en..... zeker de moed niet opgeven ;)
De laatste video is heel duidelijk en kan je zeker gebruiken maar.... ik moet er op wijzen dat voor wat de literatuur betreft dit allemaal van voor 2010 is.
Het probleem wat je anno 2020 ondervindt is dat er geen sterke zenders meer actief zijn in Nederland en dat maakt de kans op ontvangst een stuk kleiner.
Ik ben zo,n Metaal Semiconductor (MS) junctie aan het samenstellen dus waar je mee begonnen ben en wat niet helemaal is gelukt ;(
In mijn situatie gebruik ik deze Schottky diode niet om er radio mee te ontvangen maar om er aan te meten zeg maar de hoogfrequente eigenschappen als diode.
Als je nu gebruik maakt van een 1N34A dat is een germanium diode dan heb je een onbekende geëlimineerd.
Verder is het belangrijk om een goede aarde te maken met een lage weerstand en uiteraard een stukje draad als antenne.
Let ook op je oortje ik gebruikte vroeger zo'n headset van de Army Signal Corps uit de dump deze zijn door de bank genomen 2 tot 3 kΩ
Het gaat er om dat je weinig stroom vraagt 2 nA zou een mooie waarde zijn daarom is het belangrijk dat het retour pad een lage weerstand heeft (je aarde dus).
Er komen maar kleine spanning uit je diode 10 µV of minder let dus op je verbindingen.
Deze lage signaal niveaus zijn met het juiste oortje goed waarneembaar 1 nW kan je goed waarnemen.
Ik zal mijn bevindingen met het scheermesje op je draadje posten dan staat een en ander bij elkaar :P

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Kristalontvangers kunnen nog werken, maar mijn ervaring is dat je het moet hebben van de sterkste buitenlandse zenders, en dan in de avond. Overdag haalde ik 1 of 2 jaar terug met veel moeite 1 zender binnen.

10 jaar geleden was dat totaal anders, de binnenlandse zenders kwamen in Zaandam dusdanig sterk door, dat ik een hifi luidspreker aan kon sluiten en de zachte muziek door de hele woonkamer hoorbaar was. Ik zat hemelsbreed op 40km van de 1008khz zender die toen nog met 200 a 300kw uitzond, dan wil het wel...

Voor iedere MG-radio heb je sowieso de spoel en afstemcondensator nodig, maar houd een slag om de arm en zorg dat je er ook dit van kan maken: http://b-kainka.de/bastel58.htm

In dit schakelingetje kun je nog een belangrijke verbetering toevoegen: een terugkoppelspoeltje.

Op 2 maart 2020 07:53:39 schreef mel:
[...]Zolang BBC4 maar in de lucht blijft op 198 kHz..
Dan doet mn counter het ook nog goed..(de tijdbasis word gestuurd door die zender) ;)

Je maakt best kans dat de zender gewoon in de lucht blijft, want het zendt tijdsignalen uit.
Hetzelfde is gebeurd met France Inter op 162 kHz, deze zendt ook geen omroep meer uit maar nog steeds tijdinfo:

https://www.youtube.com/watch?v=RCZ-Dni9lpo

(Maar Engelsen zijn bijlange na geen Fransen ... ;-) )

En de hete aardappel wordt voorzichtig doorgeschoven :-)

We zijn gewend aan ontvangers die al aan 0.1µV iets laten horen, en in het slachtste geval enkele honderden µV.

Vraag 1: kun je met signalen van 0.5-10mV, wat een normaal niveau is op een antenne direct een halfgeleidende detector die geen actieve elementen bevat aansturen, zo ja wat is het mechanisme erachter. Alvast niet de klassieke theorie rond diode detectie.

Vraag 2: dergelijke niveau's liggen qua vermogen in de grootorde van 1µW. Kun je een miljoenste Watt zonder versterking hoorbaar maken?
Een oortelefoontje heeft zo'n 50mW input. 1mW zul je zeker nog horen, maar nog eens een duizendste daarvan?

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Vraag 1: kun je met signalen van 0.5-10mV, wat een normaal niveau is op een antenne direct een halfgeleidende detector die geen actieve elementen bevat aansturen, zo ja wat is het mechanisme erachter. Alvast niet de klassieke theorie rond diode detectie.

Het lijkt mij uitgesloten om signalen van 0,5 tot 1mV te detecteren met een halfgeleider.
De drempelspanning van een PN overgang ligt altijd hoger als dit signaal nivo.

Vraag 2: dergelijke niveau's liggen qua vermogen in de grootorde van 1µW. Kun je een miljoenste Watt zonder versterking hoorbaar maken?
Een oortelefoontje heeft zo'n 50mW input. 1mW zul je zeker nog horen, maar nog eens een duizendste daarvan?

Lijkt mij ook uitgesloten, mocht je dat kunnen detecteren dit hoorbaar maken in een oortelefoon.

Er bestond ook nog zoiets als een chemische detector gemaakt uit vloeistof, ik heb geen idee wat hier de drempelspanning van is, mogelijk is deze lager als van een halfgeleider detector maar dat is giswerk.

Ooit heb ik eens een cocher gemaakt voor mijn vonkenzender experimenten lang geleden.
Een cocher bestaat uit ijzervijlsel in een glazen buisje en vervangt de diode detector.
Bij ontvangst van een elektromagnetische spanning, klontert het ijzel vijlsel, het wordt magnetisch, wat mij ook prima lukte.
Wellicht is dit ook een soort van detectie diode.

"tijd is relatief"

Ha grotedikken,

Nog een antwoord op je vragen van gisteren over het hoofd gezien door de post van @TS :+

Een silicium diode worden meestal beschouwd als dat ze altijd 0,6 volt spanningsval geven, maar dat is kortzichtig.
Diodes hebben eigenlijk een extreem nauwkeurige logaritmische respons, met een spanningsval van ongeveer 60 mV per decade stroom verandering.
De gebruikelijke 0,6 volt is slechts een algemene waarde in circuits waar de stroom afname in de milliampère is.
Je kunt daarom 100 µV gelijkrichten de enige consequentie is dat het rendement terug loopt Vrf---Vdc en dat je maar een heel kleine stroom mag vragen 1…2 nA.
Zie de grafiek deze is uitvergroot om de karakteristiek in het sub mV gebied beter te zien.

De I/U karakteristiek van een diode.

Het gaat bij klein signaal om het gedeelte onder de knie.
Een hele mooie toepassing van deze logaritmische karakteristiek is om een of meerdere diodes in de β (feedback) van een versterker te schakelen bijvoorbeeld een Op amp je versterkingskarakteristiek wordt logaritmisch :)

Zoals ik al naar @TS schreef heeft deze diode een MS junctie hiervan ligt de drempel laag 0.15....0.35 V het is dus een Schottky diode heel snel enkele 10 tallen nS respons tijd.
Maar dit betekend niet dat de onderste grens bereikt kan worden er zijn een aantal factoren die roet in het eten gooien.
De thermische ruis is er een van en eigenlijk de enige die we niet kunnen omzeilen weer die ruis :( verder zal je altijd een belasting op je diode uitoefenen meer stroom vragen waardoor de spanningsval groter wordt en de drempel (gevoeligheid) omhoog gaat.

Ik had naar @TS al aangegeven dat je headset uiterst belangrijk is een magnetische versie is dan ook gewenst.
Als je redelijk normaal kan horen dan zijn wij instaat om signalen uit de ruis te reconstrueren beter als een DSP systeem en realtime :P 1nW kan je waarnemen.
En let op die oordopjes.... heel veel is namaak die werken prima maar zijn niet hoog Ω en belasten de diode teveel .
De ervaring van @ledlover dat het zelfs met een luidspreker werkt misschien weet ie de impedantie nog :? dan moet je wel sterke signalen hebben.

Wat ik ga doen is zo'n diode namaken en de HF karakteristiek meten ik heb mijn mesjes gevonden van Sandvik zie de data van het metaal

razor-blade-steels-3332-eng-021210.pdf

Tevens wil ik kijken of ik condities kan vinden waar in Quantum Tunneling optreed.
In deze staat is de gevoeligheid vele malen beter ik zou mij zomaar kunnen voorstellen dat net na WW II zeg 1953 Leo Esaki geïnspireerd door de verhalen rond de foxhole radio zijn onderzoek is gestart.
Nu gebruikte Esaki Galliumarsenide (GaAs) maar ik heb met mijn STM wel meer rare fenomenen waargenomen.

Misschien iets duidelijker er blijven nog veel vragen over denk ik maar als we in de fysica duiken dan komen we in de deeltjes theorie (Quantum mechanics) ik denk niet dat dit enige toegevoegde waarde voor @TS heeft ;(

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

De luidspreker was een tweeweg hifi autospeaker. Zo'n ding met de tweeter in het midden gemonteerd. Die sloot ik via een trafootje aan.

Qua hoofdtelefoons zijn kristaloortelefoontjes bijna wel de gevoeligste soort die je kan krijgen. Vergeet niet een 10k weerstand parallel met het koptelefoontje te zetten, omdat er anders geen pad naar aarde is voor de gelijkstroom die uit de detectiediode komt.
Kristaloortelefoontjes zijn wel erg onbetrouwbaar. Vaak gaat 1 van de 2 aansluitingen los zitten, en dan hoor je nog heel zacht iets (puur door de capacitieve koppeling met je lichaam) maar dat is het dan ook wel.

Omgekeerd, de stroom uit de detectiediode wil je lichtjes afvlakken als je een elektromagnetische koptelefoon neemt. Daarom sluit je altijd daar parallel een 'telefooncondensator' aan, een 1 a 2nf condensatortje.

Ha Ledlover,

Dat verklaard een en ander :) en is een goede oplossing, de beste om meer power te verkrijgen.
Wat ik eerst ga doen is een macro (Spice) model schrijven van de detector in combinatie met een LC kring en een oortje.
Verder heb ik ook een aantal tunnel diodes 1N3716 en 1N3718 klaar liggen en de materialen voor het maken van een scheermesje diode.

In jou ontwerp heb je daar een zelf gemaakte diode in gebruikt of een PN junctie diode.
Het punt is de constructie met een kat bakkebaard je mag niet te hard op het blad blijven drukken nadat het rooster is verontreinigd een soort veertje :S gebruiken.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Ik heb altijd AA119 diodes gebruikt. Ik heb ook wel eens een Philco kristalontvanger met zilvergrijs kristal gehad, dat werkte ook wel, maar minder goed.
Pyriet heb ik ook 'ns geprobeerd. Dat werkte, maar werkte vrij slecht - zonder voorspanning.

Het scheermesje heb ik alleen in een 'laboratorium' test gebruikt met m'n dipmeter als testzender.

Fred101: Wat doet die diode nu echt ? (zeg maar op "quantum level" nivo)

Henk, dan denk ik dus in de zelfde hoek.

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Op 1 maart 2020 14:10:46 schreef Ex-fietser:
Je kunt je inderdaad afvragen wat het vermogen was van de Itzerda zender [...] Ik geloof nooit dat dit meer geweest is dan een 100 watt ofzo. Dan kon je net het Den Haag publiek bereiken. En dat was in 1919.

Dat zal wel zowat kloppen. In Vijzelaar: 70 jaar radio-omroepzenders in Nederland staan de zenders van Idzerda beschreven (hij bouwde er verschillende). In de zender waarmee hij 'omroep' pleegde, die tot in Engeland te horen was, zat een Z3-buis die 100 W anodedissipatie mocht hebben. Afhankelijk van het rendement zal dat ook ongeveer het uitgangsvermogen geweest zijn. Wat het rendement van de antenne betreft: Vijzelaar denkt dat dat heel laag was, maar ik denk dat dat wel meeviel. Idzerda was niet gek, de hele NVVR keek mee, en er waren genoeg experimenten geweest om erachter te komen wat het beste werkte.

--

In WW2 konden ze wel meer vermogen maken maar toen deed volgens mij niemand dat.

Juist wel. In Rome, vlakbij Anzio, stond een krachtige, landelijke zender; zeg (net als Lopik in die dagen) zo'n 120 kW. In het oorspronkelijke WW2-Foxhole-verhaal ging het niet om microvolts, maar om honderdduizenden microvolts.
Op bladzijde 4 van deze thread had ik al voorgerekend dat we met een antenne van slechts 5 meter effectief, al ca. 400 mV (geen µV!) mochten verwachten van deze nabijgelegen, sterke, propagandazender. Dan heb je werkelijk niet veel 'detectie' nodig om een hoorbaar signaal in de hoofdtelefoon te krijgen.

Met de beschikbaarheid van hoofdtelefoons zat het wel goed. Ieder voertuig (vliegtuig, boot, jeep, tank) had behalve de radio ook een intercomsysteem (dat was trouwens meestal één en hetzelfde toestel; zie de bekende dump-informatie-sites). De inzittenden hadden dus allen een hoofdtelefoon op, om met elkaar te kunnen spreken en om de commando's van de radio te horen. Dat is ook nu nog hetzelfde.
Ieder voertuig had dus ook reservetelefoons aan boord, want telefoons werden zo ongeveer behandeld als gloeilampen en zekeringen: je slijt ze in de strijd vrij snel op.
(Hoofdtelefoons waren trouwens in de US ook helemaal niet duur; zie advertenties in QST en andere bladen vanaf 1930. Ze werden ook in telefooncentrales (denk ook aan huistelefooncentrales in grotere huizen, fabrieken, hotels etc) gebruikt, dus de productie was enorm.)

Tijdens het wachten op het strand van Anzio lagen er dus honderden ongebruikte reservetelefoons in de diverse voertuigen. Daarvan zijn er wel degelijk een paar 'ontleend' geworden.

@GD haalt zijn vermogens door elkaar. Ik moet er niet aan denken, 50 mW in een oortelefoontje te proppen! Daar wordt je gehoor niet beter van.
50 mW was in die jaren huiskamer-luidsprekervermogen voor 'normaal volume', en was ook het vermogen waarbij bijvoorbeeld omroepradios getest worden (gevoeligheid, vervorming etc.). Voor ontvangers waarbij een telefoon werd gebruikt, werd gemeten bij 1 mW of 0,1 mW:

De gevoeligheid van een 2000 ohm telefoon is natuurlijk veel groter dan dat. Met 1 V erop was het geluid al heel erg hard, maar dat komt overeen met 0,5 mW.
Van proefjes met een meetbrug, waarin ik de telefoon als nul-indicator gebruikte, weet ik dat 1 mV nog goed te horen is. Het vermogen in 2000 ohm is dan nog maar 0,5 nW.
Van die paar honderd millivolt die in Anzio uit een kleine draadantenne kwam, hoefden ze dus maar een paar mV over te houden. Werkelijk iédere 'rusty bolt' krijgt dat wel voor elkaar.
Hier is nog een discussie over precies dit punt; in een gangbare WW2-telefoon blijkt een signaal van 10 µV nog goed hoorbaar.
https://www.electronicspoint.com/forums/threads/sensitivity-...nes.22804/

Ik heb in de tussentijd van dat hele Anzio foxhole-gedoe vrij veel materiaal gevonden, zoals foto's en artikeltjes. In de loop van de komende dagen kan ik wel eens wat scannen.
Want, om met de Italianen te spreken: se non è vero, è molto ben trovato.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Ha fred101,

Ja zeker is dat quantum mechanica maar.... de hele wereld is een quantumwereld het punt is alleen als we uitzoemen en we kijken naar de componenten die we kunnen zien is het verborgen.

In die macroscopische wereld zijn de wetten van Newton geldig in de microscopische wereld gelden veel van deze wetten niet meer en werken we met wave mechanica.
Maar om nu vanuit de macroscopische schaal de dingen die we zien onze componenten waar we mee bouwen naar de microscopische schaal te springen (Quantum mechanica) :o ik denk toch dat dit meer voor een ander forum bedoeld is.
Aan de andere kant zou het mooi zijn om meer en meer richting de quantum mechanica te denken alles wordt steeds kleiner en deeltjes worden op diverse manieren beïnvloed van licht naar een stroom/spanning, van stroom/spanning naar licht enz.
Zelf heb ik een aantal rectennas ontworpen eigenlijk een moderne foxhole en ook hier moet je heel zuinig met de energie omspringen .
De moderne versie laat zich beter uitleggen in het quantum veld net als de foxhole trouwens ook ;)

Groet,
Henk

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Ik vroeg me af: is de diameter van de spoel ook een belangrijke invloed, of maakt dit niet uit? Ik vind daar weinig informatie over. Ik heb een stuk pvc dat een diameter van 3 cm heeft. Dat is kleiner dn het wc-rolletje dat ik voor de vorige poging gebruikte, maar wel een stuk steviger natuurlijk.

Ha Gilles1972,

Hee leuk dat je nog bezig ben ik heb mijn diode ook gemaakt :) en gemeten dat ziet er uit als een diode dus dat is goed.
Maar verder ben ik nog niet gekomen daar ga ik dan ook mee door nu je spoel die heb ik al wel gewikkeld.
Mijn diameter is een stukje pvc pijp zo'n regen afvoer is dat 42mm uit het hoofd.
Gebruik jij een afstemcondensator ? dan kan je misschien een iets kleinere diameter nemen..... anders wil je dat de spoel naar de buitenwereld capaciteit opbouwt om in iedergeval ergens te resoneren ik reken hier nog aan om nu alles aan het toeval over te laten :(

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Even kijken hoor. Op dit forum wordt lustig met termen gestrooid en ik heb soms moeite om dat te volgen. Elektrodynamica is niet mijn sterkste vak op de opleiding, dus ik puzzel op je woorden.
Afstemcondensator: het idee is dat ik een schuif gebruik om over de spoel te gaan om te zoeken. Dat zou dan onderdeel zijn van een afstemcondensator, toch?
Dat stukje over resoneren moest ik even terugzoeken in mijn literatuur, maar ja, daar is het in mijn eerste poging misschien wel fout gegaan, omdat ik toen het aantal windingen niet ergens op afgestemd had.

Jinny

Golden Member

Afstemcondensator is een soort van eierensnijder die je in en uit draait om de capaciteit aan te passen.

edit, ik is lui wijf vandaag, hier de wiki

[Bericht gewijzigd door Jinny op 20 mei 2020 14:56:20 (34%)]

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..

Ah, bedankt. Die heb ik in veel filmpjes voorbij zien komen. Nee, die heb ik niet.