Show your hacks!

Sites zoals https://hackaday.com/ focusen voornamelijk op hacks, het modificeren van bestaande producten, vaak voor toepassingen waar ze origineel niet voor bestemd zijn. Ik vond dat we op CO daar ook een vast rubriekje voor mogen hebben.

Eerste bijdrage dan maar. Zoals bijna iedereen, heb ik ook een Aneng multimeter gekocht voor een appel en een ei, en ik ben er echt heel tevreden mee. Het is niet dat ik geen betere multimeters heb, maar goed genoeg, snel genoeg, handig genoeg en goedkoop genoeg komen perfect samen in dit toestel.

https://imgaz.staticbg.com/thumb/large/oaupload/banggood/images/1B/ED/b3e9fd47-ebb4-479b-bda2-5979c9e03a11.jpg

Een aantal dingen kunnen hardwarematig verbeterd worden, zoals de nauwkeurigheid en de settling time. De modificaties hier uitgelegd, het vervangen van een keramische condensator en een elco: https://www.jackenhack.com/aneng-an8008-modify-for-better-accuracy-fas… heb ik uitgevoerd en bleken te werken.

Belangrijker nog, het aanpassen van de EEPROM om de auto-power off van het toestel zelf en de backlight vertragen, maken dit ding perfect. Hij kan ook temperatuur weergeven, dat heb ik dan ook maar aangezet.

Daartoe soldeerde ik de EEPROM eruit, plopte hem op een CH341A programmer die ik ooit voor een appel en een ei heb gekocht (zoals deze)

...installeerde ik zeer verdachte onbekende Chinese software, hackte wat files om de UI in het Engels te krijgen, en las de EEPROM uit.

Dit was de dump:

Slechts enkele bytes moesten aangepast worden, zie hieronder.

En nu heb ik voor $25 een gewéldig multimetertje dat ik dagelijks gebruik.

Suffering from wiseass oneliner blackout
Arco

Special Member

Zoals bijna iedereen, heb ik ook een Aneng multimeter gekocht voor een appel en een ei, en ik ben er echt heel tevreden mee.

Zuinig op zijn!... (mijn AN8002 en 8008 waren binnen 3 mnd overleden...)
Eeprom programmeren moet trouwens ook in-system kunnen heb ik ergens gelezen. (meter was al kapot voor ik daar aan toe kwam... :( )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Da's jammer. De ASIC naar de vaantjes?

Suffering from wiseass oneliner blackout
Arco

Special Member

De 8002: lekkende batterij.
(doordat de auto power-off niet goed werkte, ging niet altijd uit. Bij uitschakelen hoorde je een klik en ging de meter meteen weer aan. Schijnt vaak voor te komen)

De 8008: brakke draaischakelaar.
(vreemde waardes, backlight ging aan/uit. Voor iedere meting moest je eerst de schakelaar een keer of 10 heen en weer draaien)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
bprosman

Golden Member

@Bert_Mc heb je een linkje bij de hand naar het/een artikel over de EEPROM hacks ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 3 januari 2020 16:41:19 schreef bprosman:
@Bert_Mc heb je een linkje bij de hand naar het/een artikel over de EEPROM hacks ?

Van hier als ik me niet vergis
http://www.kerrywong.com/2016/03/19/hacking-dtm0660l-based-multimeters…

Suffering from wiseass oneliner blackout

In de bovenstaande link wordt de uart functie ingeschakeld middels de eeprom hack. Heeft de Aneng 8008 die uart mogelijkheid ook?

Men vermoedt dat de UART pin niet naar buiten gebracht is in de AN8008. Men zou natuurlijk de bit in de EEPROM kunnen flippen en dan met de logic analyzer op jacht gaan binnen de 8008. Het zou me niet verbazen dat je het ergens wel zou kunnen vinden.

Suffering from wiseass oneliner blackout