Externe drive bay (12V) voeden via de computervoeding.

In heb het idee om een externe drive bay voor een 3.5'' harde schijf te voeden door middel van de 12V aanwezig in mijn computer (ATX voeding). Heb geprobeerd er een tekeningetje bij te maken.
Stroom is voldoende voorhanden. Nu heb ik zo het één en het ander eens nagemeten met de ohm meter en kwam tot de vaststelling dat al de massa's van de computervoeding (5 en 12v) aan de aarding liggen ! Tevens bleek ook de massa van de DC 12V voeding van de betreffende drive bay ook aan aarding van de drive bay te liggen.
Moest ik het, zoals het hoort, de gewone voeding gebruiken om de drive bay te voeden blijkt alles dus aan de aarding te liggen : ok, en veilig toch de massa's van de beide voedingen liggen dus ook aan aarding. Zal natuurlijk wel ok zijn.
Indien ik echter het ga doen volgens mijn principe is er alléén nog aarding via de computerbehuizing voor wat de drive bay betreft en natuurlijk de computer zelf, maar er komt ook wel geen 230V meer toe op de drive bay ! Nu, is dit verder wel ok ? Ga ik zo ook geen aard of andere lussen maken ?
Het plan is om de 12V via een DC chassis plug(zie foto) naar buiten te brengen en die achteraan op de metalen behuizing te monteren. De massa van de 12V komt zo ook nogmaals aan de aarding !
Ook dient er nog rekening mee gehouden te worden dat er ook nog de aansluiting via de SATA kabel is.

Oh ja, de reden : spaart me een stopkontakt uit, de drive bay werkt alleen als de computer opstaat en nog een extra reden : de bewuste 12V zou ik schakelen via een draadloos gestuurd relaiscontact ingebouwd in de computerbehuizing wat maakt dat de bewuste externe schijf, die belangrijke backups bevat, alléén ingeschakeld zal worden en als de PC op staat en als ik expliciet druk op zenderknop. Gaat ook automatisch weer mee uit samen met de PC, wat nog een extra pluspunt is.

https://www.raidsonic.de/products/external_cases/external_ca...ectID=5843

Ik zou de Sata powerconnector gebruiken, die is daarvoor. (of een removable internal drive bay)
Als je de 12v naar buiten voert wel goed zekeren: de voeding levert genoeg stroom om de boel flink op te blazen bij sluitingen...
(40A of meer op 12v is niks bijzonders meer tegenwoordig)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

ik heb wel eens een laptop gehad die via de shield van de eSATA een SSD kon voeden. wel eens gezocht, je zou met deze adapter en de juiste eSATA kabel kunnen werken:
https://www.ebay.com/itm/SATA-Dual-Port-to-Double-Power-Over...Sw~hZeF~fi
https://www.ebay.com/itm/Dual-Power-eSATA-USB-12V-5V-Combo-t...2679124158

hiermee kun je zelfs de harde schijf vanaf je PC schakelen:
https://www.ebay.com/itm/SATA-Drive-Switcher-HDD-Power-Contr...3418170492

[Bericht gewijzigd door Progger op 12 januari 2020 22:23:45 (17%)]

GMT+1

Ik zou ook beter SATA voedings kabels gebruiken.
Zelf heb ik wel eens DC-Connectoren gebruikt waarbij ik met de DC-stekker van de adapter af en toe moest draaien om goed contact te krijgen. Dat kan je in een computer niet hebben. Sata is goed.