Welke flux

Op 17 februari 2020 14:08:05 schreef Jochem:
[...]Mijn punt is dat je iets gebruikt waar het niet voor is bedoeld.
Jij onderzoekt en kent kennelijk de eigenschappen, en dan blijkt het geschikt* te zijn. Maar de meeste mensen doen dat niet, die zien hier dat iemand dat gebruikt, en gaan naarstig in de muziekwinkel op zoek naar strijkstokkenhars zodat ze dat bij het solderen kunnen gebruiken.
Het verhaal is wel anders als strijkstokkenhars per definitie altijd een puur natuurproduct is, en er nooit toevoegingen worden gedaan. Want ik dacht: zelfs als product x vandaag geschikt is.. wie zegt dat er morgen niet een toevoeging bij product x, of vorig jaar al bij product y werd gedaan, die voor strijkstokken prima is, maar bij solderen en/of op metalen vreemde uitwerkingen heeft?

* Geschikt in de zin van niet schadelijk. Een goede flux doet veel meer dan alleen pure hars, dus ik denk dat je alsnog beter iets aanschaft dat specifiek voor het doel ontwikkeld is. Kijk, als je toevallig al zo'n blok had liggen, dan blijf je dat misschien gebruiken. Maar TS heeft niks in huis en vraagt wat voor flux hij moet gaan kopen. Is strijkstokkenhars verkruimelen dan echt de beste aanbeveling? Naar mijn mening niet.

Ho even.Zo kun je natuurlijk alles in twijfel trekken. Je weet ook niet wat ome Ali in zijn supergoedkope soldeerhars verwerkt.
Colofonium kan niet spotgoedkoop zijn, dus is er zeker geknoeid met minderwaardige vervangproducten.

Colofonium is gewoon dé stof die je in het kanaal van soldeerdraad terugvindt. Daar zit bij mijn weten geen wondermiddel in verwerkt. Ik zou ook niet weten waarom aan strijkstokkenhars vreemde stoffen zouden toegevoegd worden. Colofonium kon je ook gewoon bij de drogist in gewicht kopen vroeger.

Dat is iets heel anders dan dat antieke karrevet met salmiak. Dat blijft navreten als je het niet grondig verwijdert na het solderen..

Sommigen gebruiken misschien liever hars van de cannabis plant.
Is even goed voor je soldeerwerk, en je voelt je er goed bij.
Maar wel de afzuigkap afzetten in dat geval. :-)

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Ik heb dit soldeervet al een paar jaar niet meer gebruikt( 40 - 50 jaar). Ik wou even een reactie op dit product vragen(uitlokken), hetgeen bij sommigen gelukt is. Maar inderdaad, ik heb nog overschotten van verfpotten liggen, waarmee een tiental jaren geleden, de badkamer, keuken enz... geschilderd zijn.
Momenteel gebruik ik mijn laatste hoeveelheid flux, een tijd geleden gekocht, maar ik weet niet meer waar( EDSYN FL110). Ik ben (als Belg) een vrij trouwe klant van C**, maar voor meer dan 20-30 euro, wou ik wel eens ergens anders gaan kijken of goede raad vragen. Nogmaals de vraag, een hint voor Wat en Waar?

Met proberen ben ik getrouwd geraakt.
EricP

mét CE

Op 17 februari 2020 13:50:42 schreef maartenbakker:
Conrad richt zich juist op de particuliere gebruiker.

Inderdaad. Voor serieus gebruik, is het niet geschikt: duur, traag en als ergste: onbetrouwbaar. Daarbij komt dat je voor componenten nooit weet waar het vandaan komt of als je het nog een keer bestelt of je hetzelfde krijgt. Voor professioneel moet je toch meer bij Farnell, RS, Mouser, Digikey ed. zijn. Goed, als last-resort moet je wel eens wat. Maar dan moet het wel een one-off zijn.

Die 'echte' leveranciers hebben trouwens ook uitstekende flux in vele soorten en maten. Uitzoeken wat jij fijn vindt werken. En eh... ze zijn niet zo dol op particulieren (veel te veel gezeur en te weinig omzet). Dus of een meeliften of een site vinden die (zoals we die voor Farnell een tijdje hadden) drop-shipping doet en het daar bestelt.

En eh... voor klein SMD handwerk, gebruik ik nog graag een pot(je) pasta van Philips met een expiry date in de vorige eeuw. Het blijft geweldig spul, al wordt het wel steeds dikker en dus minder bruikbaar :) Soldeert beter dan de fluxpen of de andere spuiten die ik heb.

Jochem

Golden Member

Als die FL110 je beviel, dan haal je die toch weer? Zowel Conrad als Farnell zie ik 'm staan.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Op 20 februari 2020 18:42:53 schreef Jochem:
Als die FL110 je beviel, dan haal je die toch weer? Zowel Conrad als Farnell zie ik 'm staan.

Bij Conrad vind ik hem niet, en als ik goed begrijp, kan je als particulier niet kopen bij Farnell????
Pas op, dit is niet als moeilijk doen of pesten bedoeld.

Met proberen ben ik getrouwd geraakt.
Jochem

Golden Member

Farnell is als particulier niet mogelijk nee, maar dan via Sinuss?

En Conrad riep ik omdat ik 'm bovenaan bij Google zag, maar het lijkt alsof ze 'm op de Nederlandse site niet hebben...?
https://www.conrad.com/p/edsyn-fl110-flux-soldering-liquid-c...-33-588739

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Ik heb via AMAZON de flux AMTECH RMA-223 aangeschaft. Ik was gewoon met die vloeibare FL110 te werken, wat mij nu opvalt is dat er veel pasta rest. Te verwijderen met alcohol, maar dit zal waarschijnlijk normaal zijn, of heb ik het mis?

Met proberen ben ik getrouwd geraakt.
Ronald45

Special Member

De RMA-223 die je koopt voor een paar Euro is hoogstwaarschijnlijk fake. Er is heel veel van dat spul te koop, Amtech waarschuwt er voor op hun website, ze spreken over vaseline. De echte kost een Dollar of 20.

Ronald45

Special Member

Op 20 januari 2020 18:51:47 schreef maartenbakker:.. Ik heb nu een spuit Chipquick SMD291,..

Die heb ik ook, maar werkt maar heel kort. Als ik bv smd pads wil vertinnen met de soldeerbout vloeit het tin maar heel even goed, daarna wordt het tin "plakkerig" (alsof je geen flux gebruikt). Het residu van de flux is daarna extreem plakkerig.

Misschien doe ik wel wat verkeerd, maar dat is dus mijn ervaring ermee

Intussen weet ik wat ik verkeerd doe: Flux heeft blijkbaar een beperkte houdbaarheid, ook als het in een injectiespuit zit. Koel bewaren verlengt de houdbaarheid trouwens flink. In mijn geval was de productie datum van 2009 8)7

Houdbaarheid is ongeveer 1 a 2 jaar.

Ik heb ook zo'n spuit met goedkope RMA-223 gebruikt, dat ging wel behoorlijk beter maar lang niet ideaal.

Intussen heb ik echte Amtech ANC559V2/10 (met vioolhars) besteld voor 18 euro, ben benieuwd hoe dat gaat bevallen.