Wandcontactdozen verbinden door isolatiemateriaal heen


Op 20 januari 2020 19:44:25 schreef RAAF12:
Dat bestaat ook, opvulringen? Dat is dan makkelijker dan de dozen opnieuw te plaatsen. Die bubbel gips schuur je er zo vanaf...

Correctieringen of opvulringen.
Merk doos is Attema.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
Sine

Moderator

Op 20 januari 2020 20:13:42 schreef Arco:
Op de onderste foto zitten de dozen zelfs totaal scheef...)

Dat valt wel mee, bij die attema dozen kun je de binnen ring (waar de schroeven in zitten) vrij draaien.

Jochem

Golden Member

Op 20 januari 2020 20:13:42 schreef Arco:
Op de onderste foto zitten de dozen zelfs totaal scheef...

De dozen zitten aan elkaar geschoven, dus ze zitten ten opzichte van elkaar niet scheef. Het bovenste deel met de boutjes is draaibaar en dat kun je (als ze niet helemaal vastgestuct zitten) dus voor het laatste stukje correctie gebruiken. Ze zitten nu een heel eind verkeerd gedraaid.

Zoals toet zegt moet er eigenlijk nog wel een ring op omdat ze zo diep zitten. Het lijkt wel of ze achter de gipsplaat zijn geplaatst. Vreemde manier van werken.

De schoeven achterin is natuurlijk een absolute no-go, dat kan je VD beschadigen. Ik denk niet dat hier een electricien aan 't werk is geweest...

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

hobby werk dit, normaal zet je in een hollewand de UHW50 dozen, niet de U50 inbouwdozen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mel

Golden Member

Als ze aan elkaar geschoven zijn, dan kan je gewoon het koppelstukje doorprikken, en daar draden doorsteken.Maar idd correctieringen zijn geen overbodige luxe...En een beetje langere M3 boutjes dan..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Beste mensen,

Iedereen bedankt voor zijn/haar bijdragen. Ik heb een hoop opgestoken.

Ik heb besloten geen draad van de ene wandcontactdoos naar de andere te trekken. Ik laat draad doortrekken waar eigenlijk de tv/internetkabel doorheen zou gaan en deze laat ik in huis goed aansluiten. Ik lees ook veel commentaar op de manier waarop alles is ingebouwd/aangesloten. De ruimte is door een vakkundige aannemer gebouwd en deze doet zijn werk goed. Er zit geen steen achter de wandcontactdozen. Zoals ik al zei, het is stukwerk/gips/houtenframe met isolatiemateriaal.
Dat er schroeven voor hout zijn gebruikt is logisch, aangezien er een houtenframe achter zit.
Het stukwerk wat over/langs de wandcontactdozen zit, kan ik makkelijk weghalen. De boel is ook goed recht ingebouwd. Opvulringen is een optie waar ik zeker na ga kijken.

En mijn fototoestel (telefooncamera) hield ik waarschijnlijk niet goed recht voor een wandcontactdoos ;)

Groetjes,
jw50

Jochem

Golden Member

Zoals hierboven aangegeven denk ik dat die dozen gewoon recht zitten.

Maar het is NIET toegestaan schroeven achterin die dozen te zetten. Jouw aannemer kan op jou vakkundig overkomen (en misschien al het andere werk ook goed uitgevoerd hebben), maar dit is NIET hoe een professional dit hoort te doen.

Zoals testman aangeeft zijn er speciale hollewanddozen voor in gipswanden. Bijkomend voordeel is dat de doos dan vlak met de voorzijde van de gipswand uitkomt.
En als er een keer een situatie is waarbij je wel een schroef achterin moet zetten dan zijn er dozen met een voorziening voor die schroef, waar een plastic rand langs zit zodat de draden niet kapot kunnen schuren. Maar hollewanddozen zijn hier gewoon de enige juiste keuze.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Jochem, door wie of wat is dit met die schroeven NIET toegestaan?

vergeten

Golden Member

Het is NIET toegestaan omdat de schroefkoppen de isolatie van de VD draad kunnen beschadigen.
Als dat met de fasedraad gebeurd en de schroef onder spanning komt te staan, leid de schroef de spanning tot buiten de lasdoos!

Meestal doet men dit om de doos op zijn plek te houden tijdens het bouwen en stucken.
Als dat klaar is (en uitgehard) draai je de schroeven er toch gewoon uit en dek je de gaatjes af met isolatietape! (of dichtkitten met siliconen)

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Dat was mijn vraag niet, mijn vraag is door WIE of door WAT dit NIET is toegestaan.

elmowww

Golden Member

Dat het niet de netste oplossing is, en dat er speciaal dingen voor bestaan doen mij nog niet persé geloven dat hier niet toegestaan is.

Ofwel, wie bepaalt dat het niet mag? Ik zou het zelf met wat aandacht wellicht ook wel zo doen. (verzonken schroef, en natuurlijk vergewis ik mij er van dat er geen kans is dat de isolatie beschadigd raakt).

PA0EJE - www.eje-electronics.nl - e.jongerius[aapje]eje-electronics.nl - EJE Electronics - Elektronica/firmware ontwikkeling
Jochem

Golden Member

Ik heb het toen ik voor een installateur werkte geleerd, wat mij doet vermoeden dat het in NEN1010* staat. Maar ik ga het nu niet nazoeken. Misschien weet iemand anders waar het staat?

Het had te maken met mogelijk beschadigen van de draad, in combinatie met het tenietdoen van de (dubbele) isolatie omdat je een stuk metaal door de doos heen jaagt.
Als je een doos hebt met een opstaande rand rond de schroef, voorkom je dat de bedrading in aanraking kan komen met de schroef waardoor de isolatie wel weer in stand blijft.

*Ik weet dat NEN1010 geen wet is, maar als je geen specifieke afspraken met je aannemer hierover maakt, vind ik dat je er vanuit mag gaan dat hij de suggestie uit het bouwbesluit (ergo de NEN1010) hanteert. En als je wel specifieke dingen in je offerte/overeenkomst hebt staan, dan staat daar meestal alsnog NEN1010.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Op 21 januari 2020 12:56:38 schreef vergeten:
Het is NIET toegestaan omdat de schroefkoppen de isolatie van de VD draad kunnen beschadigen.
Als dat met de fasedraad gebeurd en de schroef onder spanning komt te staan, leid de schroef de spanning tot buiten de lasdoos!

Ik vind dit wel erg ver gezocht. Die schroef moet dan aan de andere kant uit de wand komen. En beschadiging van de draadisolatie zal ook wel meevallen. In ieder geval zet ik dozen in een holle wand ook zo vast. Ik zie daar geen enkel bezwaar is.

mel

Golden Member

Er ZIJN inbouwdozen, waar aan de buitenkant schroefoogjes zitten.
Ik meen van ABB, ik ben er al te lang uit..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Jochem

Golden Member

Ik vind het eerlijk gezegd niet vergezocht dat een VD-draad beschadigd raakt door een schroef in een lasdoos. Sterker nog: ik heb het vaker gezien. Verderop wordt in een andere doos wat aan de draad getrokken (onbewust, of bewust om wat speling te creëren), en dan schraapt de draad aan het andere eind (in een dichte doos, waar de draden lekker opgepropt zitten) langs de schroef. Dat gaat niet meteen fout, maar na verloop van tijd wel.

En dat die schroef onder normale omstandigheden niet buiten de je gipswand uitsteekt dat is waarschijnlijk waar. Maar allerlei voorschriften in NEN1010 houden rekening met uitzonderlijke gevallen, zodat 1 op zichzelf staande failure mode meestal nog geen desastreuze gevolgen heeft.

Je zal mij nooit horen zeggen dat je met gezond verstand niet van een norm of regel af mag wijken. En zeker met verbouwingen in bestaande installaties moet je soms wat creatief zijn. Maar om meteen tijdens nieuwe aanleg al het verkeerde materiaal te gebruiken vind ik van weinig professionaliteit getuigen.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

in een lasdoos mogen geen vreemde metalen van buiten de doos komen, standaard iets wat een installateur weet. pas nog een sluiting gehad waar men gewoon 40 mm houtschroeven in een centraaldoos deksel had gedraaid, dan krijg je dus ellende..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Dat was mijn vraag niet, mijn vraag is door WIE of door WAT dit NIET is toegestaan.

Dat is het gevolg van het principe dat er altijd dubbele isolatie moet zijn tussen actieve geleiders en aanraakbare (in dit geval uitstekende) metalen delen.

Beste mensen,

Ik raak door alle berichten de weg een beetje kwijt. Ik merk dat jullie verstand van zaken hebben. Ik niet.

Moet ik een stuk isolatietape over de schroeven in de wandcontactdozen doen of niet? Ik ga de dozen er niet uithalen, dat gaat ten koste van mij stukwerk. Opvulringen heb ik zien liggen in de bouwmarkt en is zeker een optie.

Zoals eerder vermeld ga ik de dozen niet met elkaar verbinden. Ik zet er wel een afdekframe overheen met afdekplaatjes. Geen probleem.

Groetjes,
jw50

Op 21 januari 2020 12:47:56 schreef Kilian:
Jochem, door wie of wat is dit met die schroeven NIET toegestaan?

Zal vast wel ergens in de NEN1010 staan.
In NL is het al heel lang de norm een elektrische installatie in een woonhuis zo veel mogelijk dubbel geisoleerd uit te voeren.
VD draad in stalen buis is daarom ook niet toegestaan.

En stukje isolatieband voldoet natuurlijk ook niet.
Je kunt er wel een stukje kunststof (kunststof plaatje) deugdelijk op lijmen.
Dotje montagekit en dan een stukje kunststof er op drukken.

Persoonlijk vind ik een stevig vastgezette inbouwdoos veiliger dan een slap gemonteerde. Zeer zeker als er wcd’s in de doos komen.
Hollewand dozen in een gipswandje zitten eigenlijk alleen maar goed als het voorgeboorde gat exact op maat is. Dat wordt hier nooit wat.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

@jw50

Je vraag was onder andere of je de dozen mag doorverbinden met losse draden.
Zoals anderen reeds gezegd hebben mag dat niet, omdat een draad slechts enkel geïsoleerd is.
Een kabel mag wel, want dubbel geïsoleerd.

Voor de schroeven hetzelfde. Hiervoor bestaan er zelfs plastieken kapjes, maar anders isoleren mag ook.

Op 21 januari 2020 19:02:25 schreef Toeternietoe:
[...]
Zal vast wel ergens in de NEN1010 staan.
.....

Stel dat themastarter zijn aannemer wil aanspreken op die schroefjes: "Mag niet.", "Van wie niet?", "Zal vast wel ergens in NEN1010 staan". Ik denk dat het gesprek snel klaar is.

Jochem

Golden Member

Deel 4, zelf even bladeren.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
elmowww

Golden Member

Sorry voor het afdwalen ;)

Ik zou de schroeven laten zitten. De koppen lijken niet erg uit te steken, dus het is onwaarschijnlijk dat er een kabel door beschadigd.

Opvulringen kan gemakkelijk zijn, maar ben dan ook schroeven mee (m3) die lang genoeg zijn. De ring in de doos kan je trouwens verdraaien, zodat de schroeven zo uitkomen dat je horizontaal het stopcontact (=wandcontactdoos = wcd) er in kan monteren.

De buis naar de meterkast trekken met een draad is netjes, doorverbinden met 3 polige grijze installatiekabel is ook prima. En wellicht nog goed te doen.

Succes!

PA0EJE - www.eje-electronics.nl - e.jongerius[aapje]eje-electronics.nl - EJE Electronics - Elektronica/firmware ontwikkeling

Als ik mij niet vergis punt 412 en bijlage 41A of B van de NEN1010 maar dat zou ik morgen even na moeten kijken ik heb hem hier niet liggen, alleen de NPR5310.

Je voldoet in elk geval niet meer aan dubbele isolatie en dat is sowieso fout.

Alvast bedankt voor het nakijken Dominic.

Zolang die schroef niet aan de andere kant door de wand heen steekt, is het geen aanraakbaar deel. En als 'ie wel door de wand heen steekt zou ik me drukker maken over het risico dat je je er aan kunt verwonden.

Droog hout is een prima elektrische isolator, dus over de dubbele isolatie zouden we misschien ook nog een boompje op kunnen zetten.

Voor het overige deel ik de mening van elmowww.