Samsung UE40F7000 U89A chassis HDMI werkt niet.

Bij genoemd toestel zijn alle functies OK, maar de 4 HDMI poorten geven geen beeld noch geluid. Enkel HDMI-CEC signaal schijnt herkend te worden.

Op het signaalpaneel is een vrij bekende HDMI chip gebruikt van Silicon Image. Op een bepaald pennetje moet hij, beredeneerd adhv gebruikte spanningsregelaar 3,3V krijgen.
Meet je op dat pennetje is er slechts 0,9V. Ohms naar massa 1,2Ohm. Lijkt me dus dik in sluiting te liggen.

Als je de print achter die spanningsregelaar bekijkt (LD1117DT33) is het daar allemaal nogal bruin. Dat ding heeft in zijn leven dus stroom moeten leveren. Hetzelfde achter die HDMI chip.

Ik kan me voorstellen dat die 3,3V eventueel nog naar andere componenten gaat. Bij gebrek aan echt stroomplan (service manual is niks waard op dat vlak) heb ik daar het raden naar.

Ik weet dat er op dit forum Samsung specialisten aanwezig zijn. Hebben jullie daar ervaring mee dat die HDMI chip het al eens durft te begeven?
Ik ga hem er niet afprutsen als ik daar niet zeker van ben...

tnx om de ervaringen te delen!

Gert

Er zijn vaak mensen die denken dat HDMI "hot pluggable" is, maar helaas en word een HDMI poort niet beter van. Als je een ext voeding op zet, word IC dan een bakplaat?

MNM(tm)

Golden Member

HDMI is hot-pluggable! Dat staat ook in de officiële specificaties! Dat menig fabrikant zich niet conformeert aan de implementatie doet niets af aan de specs!

Overigens doet Samsung wel gewoon netjes aan ESD-protectie achter de connectoren. Reden van stuk gaan hoeft niet uitsluitend is de ESD-hoek te worden gezocht.
Een dood ontkoppel C-tje (MLCC) aan de uitgang van die LD1117 kan evengoed oorzaak zijn van falen van de 3.3V (en het erg heet lopen van die LD1117).

Ik ben overigens nog nooit een defecte HDMI-switch op Samsung mainborden tegengekomen.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Ik heb nog geen externe voeding op de chip aangesloten. Truukje dat ik al eens gebruik in iPhones om een kortsluiting te zoeken heb ik wel toegepast: met koude spray op de componenten spuiten en inschakelen.
Precies die componenten waar de voeding van de spanningsregelaar richting de ic doorgaat worden het snelste warm. Ook de ic zelf wordt meteen vrij warm. Ligt dus stroom te trekken als bezetene.

je hebt drie voedingslijnen: 3,3V 5V en 1,0V.
Enkel de 1,0V blijft overeind. De andere twee gaan naar resp. 0,9V en 3,8V.

Daarom dat ik graag het bedradingsschema had gehad. Ga het maar eens zoeken als daar nog elders een kortsluiting is.
De chip even loshalen is doenbaar, maar hem terugplaatsen is niet leuk.

MNM(tm)

Golden Member

Op 18 februari 2020 20:27:21 schreef Beeldbuisje:
Daarom dat ik graag het bedradingsschema had gehad.

En die zijn er niet. Samsung is ergens in 2008 gestopt met het (beperkt) vrijgeven van schema's. Zelfs toen Selectro hèt officiële servicecenter was voor Samsung, kregen we geen schema's van de mainboards. Alleen van de voedingsborden.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)
maartenbakker

Special Member

Ik vraag me af of die toch niet ergens lekken. Zelfs van Apple lukt dat.

Nou kom je in dit geval een heel eind zonder schema denk ik.

In plaats van koudespray (je hebt 3 soorten, als je niet weet welke je hebt moet je ervan uitgaan dat het of erg brandbaar is of een extreem broeikasgas en eigenlijk altijd relatief duur), kun je ook alcohol gebruiken. Dat zie je ook met een noodgang verdampen.

Maar als de chip heet is, dan lijkt het me een veilige gok dat die stuk is.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik heb nog eens in het rond gemeten en vind verder niks speciaals.
Op Ebay is de chip te koop voor een kleine 6€.

Als er wat meer tijd beschikbaar komt haal ik hem er even af en kijk wat de voedingsspanning dan doet.

De ex-eigenaar sprak dat het toestel in "gekke kleuren" uitgevallen is. De mensen keken via settopbox, dus kan het wel geloven dat die HDMI chip defect is. De rest van het toestel lijkt wel te werken.