Samsung UE40F7000 U89A chassis HDMI werkt niet.

Bij genoemd toestel zijn alle functies OK, maar de 4 HDMI poorten geven geen beeld noch geluid. Enkel HDMI-CEC signaal schijnt herkend te worden.

Op het signaalpaneel is een vrij bekende HDMI chip gebruikt van Silicon Image. Op een bepaald pennetje moet hij, beredeneerd adhv gebruikte spanningsregelaar 3,3V krijgen.
Meet je op dat pennetje is er slechts 0,9V. Ohms naar massa 1,2Ohm. Lijkt me dus dik in sluiting te liggen.

Als je de print achter die spanningsregelaar bekijkt (LD1117DT33) is het daar allemaal nogal bruin. Dat ding heeft in zijn leven dus stroom moeten leveren. Hetzelfde achter die HDMI chip.

Ik kan me voorstellen dat die 3,3V eventueel nog naar andere componenten gaat. Bij gebrek aan echt stroomplan (service manual is niks waard op dat vlak) heb ik daar het raden naar.

Ik weet dat er op dit forum Samsung specialisten aanwezig zijn. Hebben jullie daar ervaring mee dat die HDMI chip het al eens durft te begeven?
Ik ga hem er niet afprutsen als ik daar niet zeker van ben...

tnx om de ervaringen te delen!

Gert

Er zijn vaak mensen die denken dat HDMI "hot pluggable" is, maar helaas en word een HDMI poort niet beter van. Als je een ext voeding op zet, word IC dan een bakplaat?

HDMI is hot-pluggable! Dat staat ook in de officiële specificaties! Dat menig fabrikant zich niet conformeert aan de implementatie doet niets af aan de specs!

Overigens doet Samsung wel gewoon netjes aan ESD-protectie achter de connectoren. Reden van stuk gaan hoeft niet uitsluitend is de ESD-hoek te worden gezocht.
Een dood ontkoppel C-tje (MLCC) aan de uitgang van die LD1117 kan evengoed oorzaak zijn van falen van de 3.3V (en het erg heet lopen van die LD1117).

Ik ben overigens nog nooit een defecte HDMI-switch op Samsung mainborden tegengekomen.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Ik heb nog geen externe voeding op de chip aangesloten. Truukje dat ik al eens gebruik in iPhones om een kortsluiting te zoeken heb ik wel toegepast: met koude spray op de componenten spuiten en inschakelen.
Precies die componenten waar de voeding van de spanningsregelaar richting de ic doorgaat worden het snelste warm. Ook de ic zelf wordt meteen vrij warm. Ligt dus stroom te trekken als bezetene.

je hebt drie voedingslijnen: 3,3V 5V en 1,0V.
Enkel de 1,0V blijft overeind. De andere twee gaan naar resp. 0,9V en 3,8V.

Daarom dat ik graag het bedradingsschema had gehad. Ga het maar eens zoeken als daar nog elders een kortsluiting is.
De chip even loshalen is doenbaar, maar hem terugplaatsen is niet leuk.

Op 18 februari 2020 20:27:21 schreef Beeldbuisje:
Daarom dat ik graag het bedradingsschema had gehad.

En die zijn er niet. Samsung is ergens in 2008 gestopt met het (beperkt) vrijgeven van schema's. Zelfs toen Selectro hèt officiële servicecenter was voor Samsung, kregen we geen schema's van de mainboards. Alleen van de voedingsborden.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)
maartenbakker

Golden Member

Ik vraag me af of die toch niet ergens lekken. Zelfs van Apple lukt dat.

Nou kom je in dit geval een heel eind zonder schema denk ik.

In plaats van koudespray (je hebt 3 soorten, als je niet weet welke je hebt moet je ervan uitgaan dat het of erg brandbaar is of een extreem broeikasgas en eigenlijk altijd relatief duur), kun je ook alcohol gebruiken. Dat zie je ook met een noodgang verdampen.

Maar als de chip heet is, dan lijkt het me een veilige gok dat die stuk is.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik heb nog eens in het rond gemeten en vind verder niks speciaals.
Op Ebay is de chip te koop voor een kleine 6€.

Als er wat meer tijd beschikbaar komt haal ik hem er even af en kijk wat de voedingsspanning dan doet.

De ex-eigenaar sprak dat het toestel in "gekke kleuren" uitgevallen is. De mensen keken via settopbox, dus kan het wel geloven dat die HDMI chip defect is. De rest van het toestel lijkt wel te werken.

Om nog even de afloop van dit verhaal te melden:

De HDMI chip is vorige week aangekomen, geplaatst en de HDMI poorten lijken allen weer prima te werken.
Ergens gek dat die print zo bruin ziet, want na even spelen is de chip absoluut niet overdreven heet.

offtopic:
Stond gisteren proef te draaien in mijn werkplaats. Wat een kunstmatig beeld geeft dat ding zeg. Rood, mensen hun hoofden zijn net plastic poppen, bah.
100.000 verschillende beeldinstellingen. Bestaat er ergens geen overzichtje over hoe alles in te stellen zodat het allemaal wat natuurlijker overkomt?

Net nog een Philips TV, herkent wel apparaat, maar geen video signaal als melding ( Alle 4 de poorten).. Op Mainboard een gefrituurde HDMI controller, vreemd, geen foutmelding OID...

Op 10 april 2020 18:55:02 schreef smd:
Net nog een Philips TV, herkent wel apparaat, maar geen video signaal als melding ( Alle 4 de poorten).. Op Mainboard een gefrituurde HDMI controller, vreemd, geen foutmelding OID...

Foutmeldingen krijg je alleen bij een I2C bus error, niet als alle signalen niet werken.

@beeldbuisje:
Fijn dat het toestel weer is hersteld! :D

De beeldinstellingen die ik persoonlijk het prettigst vind zijn deze:

Verlichtingssterkte: 11
Beeldmodus: Standaard
Helderheid: 45
Contrast: 85
Kleur: 38

[Bericht gewijzigd door MNM(tm) op vrijdag 10 april 2020 20:35:43 (12%)

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

@ MNM: dank je :)
Wat doe je met de andere instellingen, die ruisonderdrukkers en zwartniveau instellingen? Midden en automatisch?
Wat je al opgaf probeer ik.

@smd: precies zoals het met de Samsung waarvan hier sprake was.

Yupo Bbbuis, Ondanks MNM zegt dat het wel kan, was deze gerituurd door een Blu ray spelend er in te prikken bleek later... Ook die is gefrituurd!!

Dan zou ik de oorzaak eerder zoeken in een potentiaalverschil tussen beide chassis (die van de TV en die van de Bluray-speler).

@beeldbuisje: die MPEG ruisonderdrukking is eigenlijk alleen zinvol bij DigiTenne. (enige smoothing tussen die bewegende duplobblokken is vaak wel gewenst. ;) )
Zwartniveau is beetje persoonlijke voorkeur.

Was trouwens 'scherpte' nog vergeten: die gewoon op 50 laten.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Op 11 april 2020 18:43:39 schreef smd:
Yupo Bbbuis, Ondanks MNM zegt dat het wel kan, was deze gerituurd door een Blu ray spelend er in te prikken bleek later... Ook die is gefrituurd!!

Mijn bewust toestel bleek spelend defect gegaan te zijn. Hij was aangesloten aan een settopbox van Proximus. Mijn ervaring met die jongens hun decoders is dat die erg vaak vastlopen wat resulteert in geen beeld/geluid, of negatief beeld,.... Alles wat met HDMI te maken heeft.

Ik heb niet zoveel ervaring met herstellingen aan Samsung tv's. Bij Philips, Panasonic en Loewe heb ik het nog nooit meegemaakt in alle geval. Het zou me niet verwonderen dat die Proximus decoder er voor iets tussenzit.