touch bediedingspaneel Miele 5000 reeks herstellen

Wat ik op mijn werk al vaak ondervonden heb is dat veel bedieningspanelen van de 5000 reeks (H5861 BP oven, DG5080 stoomoven en G2833sci vaatwas) problemen krijgen met de gevoeligheid van hun touchpaneel.
Vervangen lost het probleem meteen op, maar Miele zou Miele niet zijn als daar niet de hoofdprijs voor gevraagd werd.

Het ergste is dat bovengenoemde toestellen ook in mijn keuken staan. De oven is iets recenter, maar de stoomoven en de vaatwas zijn inmiddels hun 12de jaar ingegaan en die aanraaktoetsen gaan geweldig slecht.

Op zich is het een glazen paneeltje waar een folie tegen kleeft.

Ik heb ooit experimenten gedaan met een touch die totaal niet meer werkte. Met hitte de folie verwijderd. Alle lijmresten verwijderd, en met eigen lijm de folie terug geplaatst.
Dit leidde ertoe dat 75% van de toetsen terug werkten, doch niet gevoelig genoeg. Het probleem lijkt me dus ergens bij de gebruikte lijm te zitten was mijn besluit. Werkwijze zeker niet goed genoeg voor mijn eigen apparatuur die min of meer nog te gebruiken is.

Heeft er iemand van jullie ervaring hoe dat euvel op te lossen?
Even een fotootje van hoe die dingen eruit zien...

tnx
Gert

Zitten er aan die folie contacten of hoe is die constructie gemaakt?

Ik vraag me dus af of het een resistive folie is of capacitief (denk het niet)?

[Bericht gewijzigd door henri62 op 25 februari 2020 20:14:53 (38%)]

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Het is een dubbele plastic folie waar met zilververf de banen op geschilderd zijn. Die gaan naar een flatcable dewelke naar de stuurprint gaat.

Je zit een groter oppervlak zilververf op de plek van de toets.
De folie zit gewoon achterop het glas gekleefd. De werking zal dus capacitief zijn.

Als het vervangen moet worden, is dat dan het hele glas met de folie er achterop? Zo ja: kun je veroudering van de electronica oid uitsluiten.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Wellicht is het zo duur omdat het hele front vervangen wordt: incl inox rand en glasplaat. Folie zit effectief op dat glas geplakt.
LCD en sturing blijven zitten.

Print wordt dus niet meevervangen? tsja dit is net zoals Sharp vroeger ook had met zijn bedienings folies ... niet te herstellen en meestal door de oneindig geworden sporen door aantasting viezigheid. ook eenzelfde situatie gehad hiermee en zijn oneindige zilver sporen

Die cijfers en zo, zijn dat ook van die capacitieve toetsen?
Is de glasplaat gedeeltelijk transparant? (Anders ziet een reparatie er al helemaal niet meer uit)

Misschien een idee om zelf een nieuw plakbare folie te maken van die rollen zoals je dat wel ziet waar ze aluminimum buizen in de luchtbehandeling mee dichtplakken?
Je zou het in spiegelbeeldmoeten maken. Misschien is dat met uitlaseren wel te maken (wel afplakken van de aluminum laag met masking tape, anders is dat kansloos).

Blijft een hobby oplossing natuurlijk, maar als het voor jezelf is en je de uitdaging aan wilt.

Een flexprint professioneel laten maken is wat duur denk ik, of je moet er meer van kunnen slijten.

-edit- Zo maar een willekeurige hit op het internet, plakfolie gewoon te koop en nog breed genoeg:
https://www.behangwereld.nl/a-23463254/speciale-plakfolie-s/...escription

Wat kost eigenlijk een nieuw paneel bij Miele?

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Heeft U wel eens opgemerkt dat er crosstalk optreed?
Ik heb in het verleden bepaalde plastics gezien die over de loop van de jaren begonnen te geleiden en wij hebben op het werk gemeten dat verf die gebruikt werd bij dit soort capacitieve frontpanelen de capatouch gevoeligheid behoorlijk kan beinvloeden.
Ik heb deze oven nog nooit gezien, maar het zou hetzelfde verschijnsel kunnen zijn.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II

Miele wassen, drogen en zuigen goeie toei verder niet echt een topper...

Op 27 februari 2020 19:36:30 schreef walkura:
Heeft U wel eens opgemerkt dat er crosstalk optreed?
Ik heb in het verleden bepaalde plastics gezien die over de loop van de jaren begonnen te geleiden en wij hebben op het werk gemeten dat verf die gebruikt werd bij dit soort capacitieve frontpanelen de capatouch gevoeligheid behoorlijk kan beinvloeden.
Ik heb deze oven nog nooit gezien, maar het zou hetzelfde verschijnsel kunnen zijn.

Bestaat er een manier om dit correct uit te meten?

Inmiddels al zo vaak die fronten vervangen dat ik er wel zeker van ben dat het glas + folie combinatie de fout veroorzaakt. De stuurprint is nooit of te nimmer de oorzaak.

Qua prijs moet je voor een microgolf, stoomoven en bakoven rekenen op een kleine 400€ voor een inoxe afwerking.
Voor mijn vaatwasser, waar ik het het meeste voor zou nodig hebben kost het momenteel 169 ex.BTW. Gek dat dat in Miele termen zo "goedkoop" is.

Op 28 februari 2020 18:44:33 schreef smd:
Miele wassen, drogen en zuigen goeie toei verder niet echt een topper...

De eeuwige discussie natuurlijk... Sinds mijn werk 3 jaar geleden van baas veranderd is, doen we soms ook al eens herstellingen aan Siemens. Die jongens hebben net zoals Miele en Whirlpool in hun keukentoestellen ook hun dingetjes.

Nog zeer recentelijk een CM7750 koffiemachine gekocht. Lang getwijfeld tussen de die en een Jura Z8. Tijdje terug bij een klant geweest en een cappucinootje gekregen van een Z8. Koud, schuim niet strak genoeg. Blijkt een probleem te zijn met deze machines...
Jura is dan het topmerk daarin, kost nog een stuk meer dan een Miele en dan dat.

Daarom: waar krijg je nog waar voor je geld?
Ik heb altijd vooropgesteld dat die keukentoestellen van Miele 15 jaar moeten meegaan. Gelukkig dat ik er zelf kan aan werken, want anders had het kosten-baten niet waar geweest.

De 6000 reeks was in alle geval stuuuuuken beter.

Ik ben er ook mee bezig geweest, heb de folie los gehaald van het front en getest. Meen dat de slechte knoppen slecht bleven. De folie wordt geproduceerd door een bedrijf in België, heb ze gecontact maar willen de folie niet direct aan mij verkopen ;(.
Ik heb een nieuw front aangeschaft en klacht is daarmee inderdaad opgelost, maar ik heb nog een oven staan en oude fronten genoeg om eens te experimenteren.

Op 5 maart 2020 18:03:40 schreef Flevotronica:
ik heb nog een oven staan en oude fronten genoeg om eens te experimenteren.

Als je zover komt, kan je je resultaten posten hier?
Met het bedieningspaneel van mijn vaatwasser eens goed te poetsen is het iets beter geworden en inmiddels weer werkbaar.
Toch zeker niet zoals het altijd geweest is, maar te gebruiken. Ik ga dus zelf (voorlopig) niet met mijn eigen front experimenteren.

Als dergelijke situatie zich eens op het werk voordoet probeer ik daar eea nog uit. Zal dat ook laten weten als het zover komt.