[AEG Lavamat] Waterstop testen

Intro
Afgelopen zondag was ik op bezoek bij mn ouders. Op een gegeven moment krijg ik te horen dat de wasmachine al een tijdje kapot is. Het gaat om een AEG OKO Lavamat 74520.

https://www.uploadarchief.net/files/download/aeg-74520s.jpg

Wat gebeurt er ?
Goed, tijdens het aanzetten van het wasprogramma, merk ik het volgende :
- geen geluid van stromend water,
- luid tikkende geluiden, rechts achter (in het verlengde van de zeepbak)

Waar zit het probleem ?
Er kunnen meerdere problemen zijn. Mijn ouders denken dat het getik het probleem is. Ikzelf denk eerder de watertoevoer.
Vervolgens heb ik de bovenkant van de wasmachine verwijderd. Tijdens dit werk kreeg ik nog een optater, omdat ik met beide armen op het kale metaal leunde (en meteen weer afgeleerd).
Goed, rechts-achter, aan de bovenkant, komt de slang naar binnen en is aangesloten op een soort waterstop.

https://www.uploadarchief.net/files/download/aeg-h2os.jpg

Dit zit weer aangesloten op de zeepbak. Boven op de zeepbak zit een zwart plastic deksel. Bij starten van een programma komt hier het luide getik vandaan en is zelfs voelbaar. Na verwijderen van plastic kapje, zie ik het volgende : een 3-tal tandwielen.

https://www.uploadarchief.net/files/download/aeg-tandens.jpg

Bij nadere inspectie, lijkt het alsof er 1 tandje van de oranje tandwiel opvallend kleiner is. Maar of dat nu een reden van het getik kan zijn ?

De waterstop ?
Maar goed, ik wil eerst uitsluiten of de waterstop defect is. Tijdens het opstarten hoor ik namelijk geen zachte klik en er stroomt ook geen water. Dan kunnen er 3 oorzaken zijn :

A) waterstop is verstopt,
B) waterstop is defect,
C) aanstuurprint heeft een defect.

Om A) en B) te kunnen testen, zal ik de waterstop moeten losmaken.

Vragen
1) Hoe maak je de waterstop los ?
2) Op wat voor spanning werkt een waterstop ?
3) Is het een gangbaar probleem, dat een waterstop niet werkt / kapot gaat ?

P.S. Foto's zijn aanklikbaar voor een grotere afbeelding.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Zal niet de eerste keer zijn dat de watertoevoer (kraan) geen water doorlaat.

Indien je bedoelt dat de kraan niet open staat : Ja, die stond wel open. Ik heb zelfs de slang tussen kraan en wasmachine aan elke kant los gehad. Dit om te controleren of :

- het filtertje verstopt was
- er zoiezo wel water de machine in kan komen.

Beiden geen probleem. Kraan werkt ook gewoon (ik werd nat).

-=[EDIT]=-
Ik heb niet naar een foutmelding gekeken. Dat was dom van me. Navraag : heel kort is er "B1" op het scherm zichtbaar. Maar ik kan die code niet terug vinden. Wel "EB1", maar dat stond er volgens haar niet op het scherm.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Aaiiii tikkende zeepbak duid op defect tandwieltje inwendig en komt vaak voor bij deze zeepbakken. ze hadden ze maar bij enkele series en was geen succes. Wat machine normaliter doet is even positioneren en stopt en opent waterslot, dit is meestal niet langer dan 20 seconde. Dus zeepbak demonteren!

OK,. zoals ik het begrijp, is de zeepbak de oorzaak, ook waarom er geen water stroomt. Ik zal volgend weekend de zeepbak los en uit elkaar halen om alles na te kijken. Ik hoop dat ik het kan repareren.
Er komt dus nog een vervolg van me in dit topic.

Is er een productcode / link, waar zo'n bak eventueel te koop is, mocht zelfreparatie me niet lukken ?

-=[ EDIT ]=-
In de tussentijd heb ik verder gezocht op internet. Het is klaarblijkelijk mogelijk om alleen het betreffende tandwiel te bestellen (el-center - eBay). Ik heb het vermoeden dat ze 3D geprint zijn.

Indien ik het goed heb begrepen, gaat het in mijn geval om de tandwieltjes in stap 5 en 6, die kapot kunnen zijn. Hieronder (aanklikbare) foto's :

Stap 1)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap1s.jpg

Stap 2)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap2s.jpg

Stap 3)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap3s.jpg

Stap 4)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap4s.jpg

Stap 5)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap5s.jpg

Stap 6)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap6s.jpg

Stap 7)
https://www.uploadarchief.net/files/download/aegstap7s.jpg

====
Verder kwam ik voor de zeepbak 2 "varianten" tegen :

- AEG 899645430830
- AEG 899645430799

Beiden lijken erg veel op degene in de wasmachine, maar welke zal passen (en werken) ?

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Ik zou voor het tandwieltje gaan, machine is al een ruim jaartje of 20 oud. Zeepbakdeksel is al over de 100 Euro....Alles goed reinigen,smeren ontkalken en vers tandwieltje en weer klaar!

Je kan al voor dat bedrag een andere goede tweedehands machine kopen.. Want als je verder niets aan de machine heb gehad, dan komen er ook nog schokbrekers, koolborstels en lagers...

Zoals beloofd, zou ik terugkomen op wat er is gebeurd.
Wel, het zwarte tandwieltje uit stap 5 was inderdaad kapot. Er ontbraken 3 tanden. Vervolgens heb ik een kopie gemaakt met de 3D printer (0.2mm nozzle en 90% infill). Ook heb ik alles ingesmeerd met machine-vet.
Het nieuwe tandwieltje heeft het niet gered. Die bleek -achteraf- te kort te zijn, waardoor aan de bovenkant (korte tandwiel aan de bovenkant) de tanden werden "aangevreten". Vervolgens heb ik verschillende versies gemaakt, maar met een andere hoogte. Ook deze sneuvelden erg snel. Soms werd gewoon een hele tand (noem je dat zo ?) over de gehele lengte (tot wel 3 mm) afgebroken.

Had ik dus dat ene tandwieltje via eBay besteld, dan had het zeker niet geholpen, omdat het te kort was (onvoldoende hoogte).

Daarnaast was het plastic van de aansluitstekkers bros (stap 7). Die brokkelden ook af, waardoor de stekkers niet meer perfect pasten op de printplaat. Iedere test leidde tot gefreubel met de 2 stekkers op de printplaat.
In totaal heb ik iets van 8 a 9 uur non-stop zitten sleutelen aan de wasmachine. Inmiddels kan ik de locatie van de schroefjes en de posities van de tandwielen wel dromen. Ik heb het dus opgegeven.

Wel zijn me de volgende dingen opgevallen :

Geen gezoem : Motortje zit vast of geen voeding naar motor.
Zacht gezoem : motor draait en kleine (oranje, beige en zwart) tandwielen ook uit stap 5.
Zacht geratel / getik : zwarte kleine tandwiel (stap 5) slipt over de witte tandwiel uit stap 7, en kan overbrenging naar gele grote tandwiel (stap 4) niet voor elkaar krijgen.
Hard geratel / getik : Grote gele tandwiel kan kracht niet overbrengen naar oranje tandwiel en / of witte tandwiel (stap 4).

Nog een paar weetjes :

1) Positie tandwielen
In stap 4) zie je een gele, witte en oranje tandwiel. Het gele tandwiel mist ergens een tandje. Het gele tandwiel heeft juist ergens een blokje. Die 2 passen perfect in elkaar. Lijn ze uit, en je hoeft je minder zorgen te maken over de stand van het oranje tandwiel. Dat gaat bijna vanzelf (witte en gele sturen het aan).

2) Kracht
Het smeren van alle asjes en tandwielen helpt zeker. Maar indien met de hand het oranje tandwiel maar met moeite gedraaid kan worden, desnoods via de witte of gele : geef het maar op. Als het al niet / moeizaam lukt met de hand, dan lukt het zeker niet via de tandwielen.

De keuze is uiteindelijk neergekomen op :
- nieuwe zeepbak, of
- nieuwe wasmachine.

Een nieuwe zeepbak kost rond de 100 EUR. Maar dan is nog steeds niet zeker of de machine het dan wel doet. Je hoopt dan dat er geen ander defect is. De wasmachine is ruim 20 jaar in gebruik. Hoe groot is de kans dat binnenkort een ander probleem op gaat duiken ? Met dit in het achterhoofd, is besloten om uit te gaan kijken naar een nieuwe wasmachine.

P.S.1 Ik vind het wel jammer dat de machine weg gaat. De RVS-kuip is in orde (geen lekkage), de motor is prima (kan centrifugeren tot op 1200 rpm), de waterpomp doet het en het verwarmingselement is volgens mij in goede staat. O ja, en het beton is ook nog in prima staat (nog steeds loeizwaar). Maar ja, wat kun je daar nu mee doen ?
P.S.2 Voor degenen die zelf willen proberen het beruchte tandwieltje na te maken (printen/ frezen) : ik heb een 3D STL-file bijgesloten.

Van elk bezoek aan CO leer ik weer meer...

Heb nog wel een gebruikte deksel hier, mag je wel hebben voor zacht prijsje

hobby-ist

Honourable Member

Soms moet je een gokje wagen als het niet te gek is.

Als ik op ebay.de intyp AEG 74520 komt er een zee van onderdelen voorbij. Ook die zeepbak komt voorbij. Tenminste, hij lijkt er sterk op.. Kwestie van checken of deze inderdaad past voor deze machine.
Een vraag voor de experts hier denk ik.

Die zeepbak kun je trouwens nog gemakkelijk bij. Dus "snel" wisselen met ene vervangende part en hopen dat hij dan weer jaren werkt.
Als er een probleem zou zijn met de kuip is dat factoren erger. Dan moet de gehele machine uit elkaar. Veeeeel meer werk, veeeel hogere kosten.

Ik zou toch een poging wagen met een vervangende zeepbak. Ook als dat bv 100 euro zou kosten.
Zou toch lachen zijn als je daarna weer 6 jaar wast, of niet?

If you want to keep peace, prepare for war