Slagboom beveiliging


nu zit er een kunstof kast in een kunstof kast, maar je krijgt er toch vocht in met de bijbehorende problemen als er geen kastverwarming inzit. verder wel netjes gebouwd, hoewel ik dat wcd liever op de achterwand had gehad.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
bprosman

Golden Member

nu zit er een kunstof kast in een kunstof kast, maar je krijgt er toch vocht in met de bijbehorende problemen als er geen kastverwarming inzit.

Op zich heb je wel gelijk , maar vocht is eigenlijk tot nu toe niet echt een probleem geweest. Als ik kijk naar de andere slagboom die ik in 2013 met behulp van _GJ en anderen hier gebouwd heb , die heeft nog niet echt last van vocht. In de winter als het echt vriest doet de LCD van de LOGO! wat moeilijk en de klok loopt een beetje achter maar verder geen problemen, hij blijft het zonder storing doen. De binnenkast is eigenlijk meer om de spinnen buiten te houden.
Maar nu met "kast in kast" heeft een kastverwarming (hopelijk) meer kans van slagen mocht ik dat nog doen.

verder wel netjes gebouwd,

Dank :-)

hoewel ik dat wcd liever op de achterwand had gehad.

Daar had ik aan gedacht, WCD in de kast maken maar deze word 1 keer per jaar tijdens de Kerstperiode gebruikt voor de "feestverlichting" rond de slagboom. En dan hoeven "derden" ook niet in de kast te komen als de deksel er op zit. Dat was eigenlijk mijn beweegreden.

En ben blij het advies gevolgd te hebben "insteekklemmen" te gebruiken, dat aan de voorkant insteken heeft toch wel voordelen :-)

hoewel ik dat wcd liever op de achterwand had gehad.

@Testman, of bedoel je de zwarte achterwand waar de kast ook op zit ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 20 maart 2020 18:11:44 schreef bprosman:
[...]
Misschien mag ik je uitnodigen dat uit te komen leggen aan de hedendaags "prinsjes en prinsesjes" waarvan ik soms hoop dat ze die boom eens voor hun tetter krijgen :( . Maar... jammer genoeg begint in Nederland ook steeds meer "de aansprakelijkheid" de kop op te duiken.
[...]

Duidelijke signalisatie en je aansprakelijkheid is al voor het grote deel afgewend. Geluidssignaal tijdens bewegende slagboom is een extra waarschuwing.

We hebben al vele schadegevallen gehad. Nog geen enkele keer is de schuld bij ons gelegd. We hebben ook de camera beelden. Meestal horen we niks meer van de eisers als wordt aangetoond dat het al minstens 3 seconden rood was voor de slagboom sloot. Het grote voordeel als ze een schadeclaim indienen, we hebben naam en adres van de dader. Ze krijgen als cadeau een PV voor vluchtmisdrijf en negeren van rood en een factuur voor de herstellingen in de bus.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
bprosman

Golden Member

Nog even de "slagboom in de herhaling". Vandaag bleek dat een of andere onverlaat er een van de afgelopen nachten aan heeft staan hijsen (zat een kleine knik in de boom).

Daarbij kwamen we bij de afstelling van de eindschakelaars. Aan de ene kant, dit zit er nu ca. 25 jaar, dus het werkt toch wel. Vandaag merkte ik dat het niet echt een "fijnafstelling" is, de LOGO! struikelde over een wat rammelende eindschakelaar. Het werkt nu met 2 Nylon wielen op een as met eindschakelaars. Iemand iedeeen om dit wat "afstelvriendelijker" te maken ?
Schijf met optische schakelaar ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Niks er aan doen.
Kijken of de nylon schijven slijtage vertoont.
Als de slijtage minimaal is dan gewoon de eindschakelaars vervangen.
Vertoont de schijven slijtage, probeer dan aan nieuwe schijven te komen.
Zo op het oog verkeert de eindschakelaar in een electronisch gezien agressief milieu, dus ik denk dat optische schakelaars onbetrouwbaarder zal werken dan de eindschakelaars.

Naar aanleiding van opmerking hieronder van GJ_ dd 28 maart 2020 om 10:39:34
Misschien kan je wat met tactisch opgestelde magneten en reedrelais.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

eindschakelaars kunnen weleens vuil zijn, weerstand wisselt sterk elke keer met open/dicht lopen. de logo is te gevoelig, een condensator op de ingang om dat denderen weg te krijgen, delay hoeft maar minimaal te zijn.

aan de zijkanten van die nylon eindschakelaar blokken een lipje monteren om een lichtsluisje te laten schakelen kan ook. lichtsluizen op een stukje draadeind monteren zodat je ze kunt schuiven en vastzetten.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
bprosman

Golden Member

@Testman, (of anderen),
Een suggestie voor een bruikbare lichtschakelaar ??
Het bleek vanavond dat de einschakelaar “dendert” over een inbus-montagegat wat in het nylon wiel zit. De oude “relaisbak” was daar blijkbaar minder gevoelig voor. Had er een klein timertje tussen gezet in het Logo programma. Verder blijkt na jaren de Nylon schijven toch wat te slijten.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

schuif de schakelaars gewoon op, de versleten plek zit in het midden..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
bprosman

Golden Member

Kan ik proberen maar als je een suggestie hebt voor een lichtschakelaar nog steeds welkom. Zat ook te denken om een metalen hoek op de nylon rol te zetten icm zo een inductieve eindschakelaar.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
mel

Golden Member

Als er iets mechanisch "kapot"is, gaat altijd iedereen vragen of je dat elektrisch kan oplossen. Maar de juiste manier is, om het "kapotte"ding gewoon te vernieuwen..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
GJ_

Moderator

Op 27 maart 2020 23:55:03 schreef bprosman:...een lichtschakelaar..

Ik denk echt niet dat het daar beter van word. De omstandigheden zijn ongeschikt voor fotocellen. Ze kunnen vervuilen, aanmossen en bedekt worden door spinnen, pissebedden enz enz.
Zo'n ouderwetse schakelaar is robuust en betrouwbaar. Die nokkenschijven kun je vervangen.

bprosman

Golden Member

@_GJ, en een metalen hoekje met een inductieve (eind)schakelaar ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Zo maak je iets wat degelijk is en lang mee kan gaan. TOP!
De besturingsinstallatie in een kunststof kast die behoorlijk waterdicht is.
Door de (geringe) warmteafgifte van je componenten, denk aan je voeding en je LOGO wordt de kast iets warmer dan de omgeving. Daarom heb je in de kast geen last van condens.
Een kastverwarming is helemaal niet nodig voor de apparatuur. Als het heel erg koud wordt dan kan het schermpje van je LOGO wat minder gaan werken, maar dat komt vanzelf weer goed, zo lang blijft het toch niet koud in dit land.

Ja, ik kom het nog zoveel tegen, opdrachtgevers die perse een kastverwarming willen. Waarom? Tja, makkelijke vraag moeilijk antwoord. De kleinste kastverwarmingen zijn er van Eldon, 10 Watt, zo voldoe ik weer aan de wensen van de opdrachtgevers, maar veel haalt het niet uit. Ik kan je nog wel meer verhalen vertellen.....
Een kastventilatie is veel beter voor het behoud van de componenten.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
GJ_

Moderator

Op 28 maart 2020 10:08:40 schreef bprosman:
@_GJ, en een metalen hoekje met een inductieve (eind)schakelaar ?

Als het allemaal 24Vdc is het een optie. Alleen, als je een groot bereik wil voor de betrouwbaarheid word het onnauwkeuriger, en als je het nauwkeuriger wil word het bereik kleiner.
Ik gok dat de ideale maat voor dit soort toepassingen een M12 sensor is, genoeg bereik voor een betrouwbare detectie en waarschijnlijk nauwkeurig genoeg in te stellen. Neem wel een echt merk een geen goedkoop prulding, o.a. met het oog op temperatuursafhankelijkheid.
https://www.ifm.com/nl/nl/category/010/010_010/010_010_060#!/S/BD/DM/1…

Deze was me nog niet opgevallen, daar vind ik ook wat van:

Op 27 maart 2020 23:05:11 schreef ohm pi: Misschien kan je wat met tactisch opgestelde magneten en reedrelais.

Het eerste deel van de bijdrage ging over vervangen van de bestaande delen, waar ik ook volledig achter sta, maar reedschakelaars zijn onder deze omstandigheden niet erg betrouwbaar. Het zelfde op machines: ik kom nogal eens reedschakelaars op cilinders tegen en dat is echt niet geweldig betrouwbaar.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 28 maart 2020 10:50:17 (27%)]

bprosman

Golden Member

Als het allemaal 24Vdc is het een optie.

Dat is het, ook alweer op advies van jullie hier. De vorige kast was 220V.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 28 maart 2020 07:17:22 schreef mel:
Als er iets mechanisch "kapot"is, gaat altijd iedereen vragen of je dat elektrisch kan oplossen. Maar de juiste manier is, om het "kapotte"ding gewoon te vernieuwen..

Ben het helemaal eens met Mel.
Deze opzet heeft al 25 jaar goed gewerkt.
Dus onderdelen vervangen en weer 25 jaar geen problemen.
Misschien voor de logo er een pull up/down weerstanden inzetten zodat je wat stroom door de eindcontacten krijgt.
Kan je dan tevens als kastverwarming gebruiken.

Of een type eindschakelaar selecteren welke wel geschikt is voor de lage input stromen die de logo gebruikt.

De as zorgvuldig opmeten, en messing schijven (laten) maken. Bij ons e bedrijf hadden we ook van die nylon schijven op 10kV scheiders. Was een besparing t.o.v. messing wat oorspronkelijk gebruikt werd. Kreeg iemand een ideeënbus premie voor. Heeft klauwen geld gekost doordat telkens die dingen verschoven.

GJ_

Moderator

Op twee nylon schijven per 25 jaar zal niet veel te besparen zijn :-)

mel

Golden Member

Er zullen wel meer scheiders zijn ;)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
bprosman

Golden Member

Ik gok dat de ideale maat voor dit soort toepassingen een M12 sensor is,

Vandaag even gebeld, heel goed geholpen , persoon aan de lijn had ook ervaring met slagbomen. Voor onze "lompe" versie zag hij meer in M18 ivm de afstelling, ook omdat de "hardware" al 25 jaar oud is (toleranties).
Fijne firma om mee te werken , zeker gezien de lengte van het gesprek, de adviezen terwijl ik aangegeven had hij waarschijnlijk nooit meer dan 5 sensoren aan ons zou verkopen.
Online bestellen, iDeal'en , klaar.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
GJ_

Moderator

Op 31 maart 2020 15:45:40 schreef bprosman:
Fijne firma om mee te werken ...

Welke? IFM of een ander? IFM is niks op aan te merken, fijn bedrijf om mee samen te werken, maar dat geldt voor meer bedrijven.

bprosman

Golden Member

Op 1 april 2020 08:03:29 schreef GJ_:
[...]Welke? IFM of een ander? IFM is niks op aan te merken, fijn bedrijf om mee samen te werken, maar dat geldt voor meer bedrijven.

IFM

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 1 april 2020 08:13:01 schreef bprosman:
[...]
IFM

Type?
Heb je 2 draads sensoren dan gaat dat vaak niet gelijk rechtstreeks op de ingang van de LOGO.
Een pull-down of een pull-up weerstandje lost het probleem op.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
bprosman

Golden Member

Omdat de lagers van de as (na 25 jaar of zo) ook wat moeilijk gingen doen hebben ze de as vervangen en meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt de sensorer (via de lead van GJ_) er opgezet. Vanwege de ingebouwde 4 leds nu super simpel afstellen. Laatste foutje uit het Logo! Programma gehaald. Klaar ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Ziet er netjes en betrouwbaar uit.
Met een beetje mazzel gaat de electronica/electromechanica weer 40 jaar mee.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl