Randaarde bij scheidingstransformatoren


ik heb een scheidingstrafo van 2200 W voor mijn werkbank geplaatst , type AB 195.86 van Wydeven , hier zit aan de prim. zijde een aarde aan , dus aan het blikpakket. deze trafo voldoet aan de NEN 3134 norm.GEEN aarde aan de sec. kant !!

EricP

mét CE

Waar iedereen aan voorbij gaat is... waarom wil je die scheiding hebben? DAT is bepalend voor je aard regime.

Victron bijvoorbeeld zegt: blik pakket aarden. En je zwevend net via een ALS aansluiten, aarde aan de '0' van de secundaire. Let wel: dit heeft betrekking op een bootje, waarbij je geen verbinding met de aarde van de 'wal' wilt tegen galvanische corrosie.

Mijn werktafel heeft een WCD achter een scheidingstrafo die ongeaard is. Het doel daar is vooral om geen meetapparatuur te mollen als je eens in een deel meet wat aan het net hangt.

In de medische wereld wordt eea. soms ook gebruikt. Ik heb ook nog een trafo uit die hoek hier rondzwerven. Die heeft een aarde die doorloopt van primair naar secundair, waarbij dus feitelijk alleen het net zwevend wordt. Geen idee wat daar de overwegingen geweest zijn (alleen de trafo is over, het apparaat waar-ie uit kwam heb ik nooit gezien).

Zo zijn er nog wel wat scenario's te verzinnen - vandaar waarschijnlijk alle discussie. Het antwoord wat 'de normale gang van zaken' is, is dan ook een hele moeilijke...

Sine

Moderator

Op 23 maart 2020 13:04:32 schreef jan hoeve:
ik heb een scheidingstrafo van 2200 W voor mijn werkbank geplaatst

Lees dan ook de betreffende topics dan nog maar eens, dat is een stuk gevaarlijker dan helemaal geen scheindingstrafo.

Dag Sine,

Als om de één of andere reden primair de fase tegen het blikpakket komt dient de differentieel aan te spreken dus als je de scheidingstransf niet geïsoleerd opstelt dien je het blik of de geleidende delen te aarden.
Maw, het blik kan onder gevaarlijke spanning komen te staan door een fase die los komt van de primaire voeding.

Ikzelf zou het geheel geïsoleerd opstellen (behuizing), dan hoeft het niet. Stel je het niet geïsoleerd op, blik (geleidende delen) aarden

Het stopcontact dat secundair komt uiteraard GEEN aarde voorzien.

Er is inderdaad al veel over geschreven geweest, maar blijkbaar veel twijfels. Ik zie niet in wat Jan verkeerd doet?

Het AREI of de NEN stopt niet bij een scheidingstransfo. Ik denk dat sommigen de begrippen dubbel geïsoleerd en scheidingstransfo door elkaar halen.

hier zit een 1600VA ringkern ( voormalig OK ding geweest ) aan de werkbank, 30mA aardlek achter de trafo, met extra trafotje om te zorgen dat er 1,5V spanningsverschil tussen "aarde" en nul is, waardoor de aardlek ook eruit gaat met "aarde" nul sluiting en weinig last.

puur voor meten en testen, apparatuur op de werkbank heeft gewoon netvoeding.

oa reparatie van inductieplaten doe ik achter die trafo, als alles goed is en er gaat met vermogen getest worden, moet de gewone netvoeding erop. anders willen inductieplaten weleens raar gaan doen, reactie van de pulsen op de trafo vermoed ik.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Sine

Moderator

Op 23 maart 2020 17:40:40 schreef Robbe de Smet:
Ik zie niet in wat Jan verkeerd doet?

Ik heb het nog niet eens over regelgeving, vergeet NEN en/of AREI, gerbuik even gezond verstand.
Stel:
Aarden doen we niet aan na een scheidingstrafo (dat is al discutabel)

Apparaat 1 heeft een fout, al jaren, dat valt niemand op tenzij er een isolatie bewaking aanwezig is.

Apparaat 2 krijgt een fout op de andere spanningsvoerende lijn, Jan denkt veilig te zijn en kom om welke reden dan ook in aanraking met die tweede lijn.

Daar gaat Jan niet blij van worden, er is geen enkele beveiliging die kan en zal uitschakelen.

Bij een tweede fout heb je secundair altijd een probleem als je niet aan isolatie bewaking doet (Ook bij een IT net). Dit is een inderdaad een feit. Heeft ook toeternitoe al aangehaald.

Maar dit praat niet goed dat je primair de aarde over het hoofd moet zien als je transfo niet geïsoleerd is opgesteld. En daar doet Jan niks verkeerd mee.

Sine

Moderator

Dat heb ik ook geen moment gezegd. Dat Jan de hele werkbank achter een scheidingstrafo zet (waarvan ik even aanneem dat dat zonder isolatiebewaking gebeurt) dat is wat fout is.

Dat heb je inderdaad niet gezegd, maar je antwoord naar Jan toe is wat aan de vage kant. Daar kon iets meer duiding bij ook (niet slecht bedoeld). En ik had het dus over de aarde aan primaire kant, vandaar de verwarring.

aarding primair is idd alleen blikpakket en evt folie tussen de wikkelingen. kom je bij ringkern amper tegen, heb er wel een paar, maar dat zijn 230/25V dingen.

wat ik heb gezien is dat de trafo wel geaard is, maar niet secundair. puur voor oa als de trafo uitfikt, dat de beveiliging ook op aarde/fase sluiting eruit gaat. of een lek van wikkeling naar de kern. immers aard je je toch ook een tlbak met vsa op het metalen chassis. als je een plastic bak hebt hoeft aarde vaak ook niet, dubbel geisoleerd. alleen als de vsa aan te raken is van buitenaf moet dat.

als voorbeeld, een philips fwc armatuur, die zijn al 30 jaar niet geaard. vsa zit op plastic ondergrond en er zit een thermische beveiliging in.

[Bericht gewijzigd door testman op 23 maart 2020 20:48:51 (12%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Dave van EEVblog heeft er een filmpje over gemaakt.

Hij laat precies zien waar het mis gaat en waarom.
https://www.youtube.com/watch?v=xaELqAo4kkQ

even een reactie : natuurlijk zit de trafo aangesloten op een groep welke beveiligt is door een aardlek van 30 mA , meet app. zit op een aparte groep met randaarde , dus de scheidings trafo word alleen gebruikt voor de te testen apparaten.voor reparatie etc. , dus wanneer een app. open is , word de scheidingsgroep gebruikt , anders achter een aardlek .

Sine

Moderator

Dan nog kun je je de vraag stellen of je daarmee veiliger bent.

Je mag nu 1 draad vastpakken, maar heb je er twee beet dan is er ook niets wat uitschakelt.

Bij een gewone groep achter een ALS heb je nog de kans dat die ingrijpt.

Je gaat ook niet achter een trafo niet moedwillig een contact aanraken van de netspanning zijde van een app. Het kan echter voorkomen dat je een keer iets aanraakt.Maar achter een scheidings trafo 1 van de uitgangen aan aarde leggen heeft totaal geen zin en is zelfs gevaarlijk. Dit is juist niet de bedoeling van een scheidingstrafo. In dat geval kun je net zo goed zonder trafo werken . De trafo welke ik gebruik komt uit de ziekenhuis wereld .Daar wordt hij ook gebruikt zonder aarde aan de sec. kant.

Sine

Moderator

Je kunt wel een draad aarden ( of zelfs de middenaftakking als die er is) en er dan een ALS achter zetten. Maar daar win je niet veel mee.

En inderdaad, in ziekenhuizen gebruikt men die zonder aarde, maar MET isolatieweerstand bewaking.

Bijvoorbeeld Bender isometers

Bij een gewone groep achter een ALS heb je nog de kans dat die ingrijpt.

Laat dit in normale omstandigheden een heel kleine kans zijn dat de differentieel tript bij rechtstreekse aanraking van één fase.

Differentieel is eerder een beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking omdat de automaat er niet altijd uit gaat bij een aarde fase sluiting (In geval van een slechte spreidingsweerstand). Onrechtstreekse aanraking is het aanraken van de behuizing die onder spanning kan staan.

Mvg

Sine

Moderator

Dat is nog altijd beter dan helemaal niet ingrijpen.

Daarnaast had ik het in het voorbeeld over een 2e fout, met een ALS lig je bij de eerste fout al af.

Op 23 maart 2020 22:27:28 schreef Sine:
Dat is nog altijd beter dan helemaal niet ingrijpen..

Een forum kan toch niet de bedoeling zijn om mensen een vals gevoel van veiligheid te geven?

Een differentieel is geen beveiliging tegen rechtstreekse aanraking.

Sine

Moderator

Nee, een scheidingstrafo is veiliger ....

Robbe, je leest weer eens wat je wilt lezen, ik ben er verder klaar mee. Ieder mag met de gegeven informatie doen wat hij zelf goed dunkt.

Op 23 maart 2020 17:40:40 schreef Robbe de Smet:

Ikzelf zou het geheel geïsoleerd opstellen (behuizing), dan hoeft het niet. Stel je het niet geïsoleerd op, blik (geleidende delen) aarden

Je kan hem ook zo kopen.. :-)

mel

Golden Member

Ik repareer veel schakelende voedingen.Als ik de scoop eraan hang, dan gaat , zonder trafo, de aardlek er gegarandeerd uit, want mn scoop is WEL geaard, en als ik aan het primaire gedeelte van de voeding meet, dan is het bijna altijd raak.
Dus, mijn scoop ligt gewoon aan netspanning, MET aarde, en de DUT (ding onder test) zit achter een scheidingstrafo.Spaart veel naar beneden rennen om de ALS in te schakelen . ;)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

scheidingstrafo's waren ooit een noodzaak, tijd van U ontvangers en chassis zonder netscheiding. Niemand ging de verhoogde veiligheid dank zij de trafo in vraag stellen.

Ik heb ooit een Philips variac op de kop getikt.
Volgens mij is dit een variac en scheidingstrafo ineen.
https://kraltp.home.xs4all.nl/Tips-en-trucs/gereedschap/#variac

Op 24 maart 2020 11:41:26 schreef MJN:
Ik heb ooit een Philips variac op de kop getikt.
Volgens mij is dit een variac en scheidingstrafo ineen.

Het is wel belangrijk om daar zeker van te zijn. Philips had variacs met en zonder netscheiding... Haal er eens je ohmmeter bij en meet tussen primair en secundair. Als je niet oneindig meet, dan is er geen scheiding.

het plaatje op de sticker zegt al dat die variac netgescheiden is. tevens zijn die dingen veel groter, een 3A model met netscheiding is van formaat groot als een 6A of 8A model zonder netscheiding.

waar rook was, werkt nu iets niet meer