Weerstand 0r0 welke ?


Ok, maar voordat ik met dat deel, de voorversterker verder kan, zal ik eerst de stroom, de +15v en -15v in orde moeten hebben (deze komen van het eindversterker bord waar ik geen schema van heb), anders vliegen de nieuwe opamp's er meteen weer uit.

Gr

Rob

Als de voeding uit de eindversterker komt (en die ook daarmee gevoed wordt) dan is de kans groot dat de boel daar ook is opgeblazen.
Daar je AC meet op de DC voeding, kan 't niet zo moeilijk zijn, er is in de voeding wat overleden. (elco's, diodes en brugcellen controleren)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Hoi, daar heb je gelijk in, maar de negatieve spanning is er ook niet, ook door een sluiting. Zonder schema is het best lastig zoeken, printbanen lopen boven en onder , ga het morgen proberen met een lab voeding om eerst de - 15v te fixen, mvg

Om een beeld te krijgen hoe de versterkerprint eruit ziet, een foto in de bijlage

Mvg

Hoi, de labvoeding is binnen, voordat ik daarmee aan de slag ga heb ik nog een vraag.
Er zitten veel tantaal condensators in, als ik die meet, meet ik sluiting. Als ik ze los soldeer dan meten ze goed,
Het lijkt ook dat er veel met elkaar in verbinding staan, en bij veel meet ik sluiting op de print, maar niet allemaal. Is het raadzaam om die waar ik sluiting meet, even los te halen om te testen op een echte sluiting.

Mvg

Of je sluiting meet hangt af van wat er nog meer aan hangt. Als het echte sluiting (< paar Ohm) is, zal er wel iets overleden zijn.
Tantaals gaan meestal niet in sluiting, maar ontploffen met veel rook als er onraad dreigt... ;) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Zo te zien op de foto praat je de hele tijd over een schakelende voeding. De 78 regelaars zullen wel een paar hulpspanningen maken of ze maken de spanningen alleen voor de voorversterker. Die 78 en 79 regelaars kunnen maar max 1 ampere leveren. De 7815 moet een ingangsspanning van minimaal 17 volt hebben om goed te werken. Maximaal 40 volt dacht ik. Maar bij zo'n hoge spanning kan hij nooit 1 ampère leveren zeker zonder koeling niet.

Voor de 7915 regelaar geld hetzelfde maar die moet gevoed worden met een negatieve spanning. Jij schrijft erover alsof je een postieve spanning verwacht.

Deze spanningen worden gemaakt in de schakelvoeding waarvan je rechtsonder de trafo ziet zitten. Helemaal rechtsonder zit de bruggelijkrichter die de netspanning gelijkricht en op de buffer condensatoren zet. Letop daar staat 230√2 = 325 volt op. Is echt levensgevaarlijk.

De componenten genummerd met de letter Q zijn transistoren (of fets, ook dat zijn transistoren trouwens) De onderdelen gemerkt met een D zijn diodes en gemerkt met een U zijn ic's (Je 7815 bijvoorbeeld.).

DE diodes kun je er uit solderen en doormeten. Net als de transistoren. De Ic's worden lastiger. Als je een sluiting meet tussen twee ic pennen hoeft dat niet fout te zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld per ongeluk een wikkeling van de trafo meten. En secundair kunnen die zeer laagohmig zijn.

Links onder op de print zit een IC met de U104. Dat zou een pwm voedings-IC kunnen zijn. In de datasheet kun je vaak een standaard schema vinden hoe je dat ic kunt gebruiken. Meestal wijken de fabrikanten daar niet heel veel van af. Ook U100 is een een kandidaat om een regel ic te zijn. Een van de ic's is mogelijk een comperator waarmee de spanningen gecontroleerd worden en een foutsignaal gemaakt wordt als er iets fout gaat. Zit er misschien een foutled op het apparaat?

Het witte ic'tje is waarschijnlijk een of andere opto. Net als u105 trouwens. Ik zie er verderop nog meer inzitten, maar die doen waarschijnlijk iets in de versterkers waarvan ik er vier zie zitten.
De opto's vormen vaak de terug koppeling in de regellus. Kan overigens ook met een extra wikkeling op de trafo.

Boven de trafo's zitten vier redelijk dikke elco's in een driehoekje. Het zou zomaar kunnen dat er daar drie spanningen gemaakt worden. Een positieve en een negatieve en nog een derde hulpspanning. Misschien is er daar een van weg? Ik zie alleen nergens diodes zitten. Daar had ik er dan ook drie van verwacht.

Probeer eerst eens uit te vinden wat die schakelvoeding doet. Piept de voeding bijvoorbeeld heel erg hard? Of staat de voeding voortdurend te tikken en steeds opnieuw op te starten? Die drie condensatoren staat daar een stabiele gelijkspanning op zonder rimpel?

Deze voedingen zijn lastig en vervelend meten vanwege de de hoge spanningen die overal open en bloot opstaan. Maar het schema kun je vaak van de print lezen en is hier in elk geval goed te doorzien. Als je geen ervaring hebt in dit soort van dingen is het inderdaad zaak om zelf een schema te gaan tekenen van de print. Dat heel leerzaam. Als je vervolgens gaat begrijpen hoe alles werkt dan kun je dit soort dingen later snel repareren.

Hoi, de 7915 hoort idd een negatieve te geven, als ik een poot los haal doet ie dat ook mooi, maar zodra ik de poot vast soldeer op zijn plek gaat de negatieve spanning naar 0. Er zit dus een flinke sluiting op dat circuit. Jamer genoeg heb ik van dat gedeelte geen schema. Maar ik geef nog niet op.

Gr

Rob

Hoi, de 7915 hoort idd een negatieve te geven, als ik een poot los haal doet ie dat ook mooi, maar zodra ik de poot vast soldeer op zijn plek gaat de negatieve spanning naar 0. Er zit dus een flinke sluiting op dat circuit. Jamer genoeg heb ik van dat gedeelte geen schema. Maar ik geef nog niet op.

Je bent niet erg duidelijk. Op de middelste pen hoort een negatieve spanning te staan. Dat is de ingang. Op de linker pen hoort nul volt te staan. Dat is de massa. De rechter pen is de uitgang. Die moet -15 volt zijn. Als er een sluiting zou zijn, vallen dit soort regelaars in de thermische beveiliging. Ze verlagen dan de uitgangspanning naar een waarde die zodanig is dat de 7915 minder warm wordt. De ingangsspanning (op de middelste pen dus) verandert dan niet. Als die inganspanning wel veranderd dan is de voeding daarvoor stuk. Die kan geen stroom meer leveren en stort dan helemaal in. Dan zou kunnen als een van de diodes in sluiting ligt en er dus een wisselspanning op de buffer elco's en de 7915 staat.

Shiptronic

Golden Member

Ja tantaaltjes kunnen in sluiting gaan, dat is meestal de fase voordat ze uit elkaar spatten (en de rest van de print meenemen).

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

hoi,

op de middelste pen staat idd een negative spanning, ik dacht zo`n -40v die stabiel blijft. op de linker 0, en de rechter pen staat ALS DEZE LOS IS VAN DE PRINT mooi -15v. dus denk ik dat het tot zo ver goed is

zodra ik de rechter pen weer op de print monteer heb ik geen -15v meer. iets trekt de negative spanning naar beneden.

ik heb nu even geen tijd, maar alle tips zijn natuurlijk welkom, ik geef niet snel op.

op deze -15v lijn zitten ook wat kleine condensators, ook tantaal. misschien dat een van deze een sluiting hebben. dat ga ik nog uitzoeken.

mvg

De regulator kan ook kapot zijn natuurlijk (dat er onbelast nog 15v uitkomt hoeft niet altijd wat te zeggen)
Als'ie gewoon in de print zit zou hij (indien heel) behoorlijk heet moeten worden.

Daar je AC meette op met DC signaal is er ergens voor de regulator waarschijnlijk kapot. (brugcel/elco/diode)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

hoi,

kan ik een uf4004 diode vervangen voor een 1n4007 ?

mvg

Als 'ie bij een switcher zit: nee. Als hij gewoon als gelijkrichter wordt gebruikt wel.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Ok, een kant diode zit aan de trafo, andere kant aan de 7915. Moet kunnen dan toch

Gr rob

Als hij aan de SMPS trafo vastzit zal 'ie wel bij een switcher horen. Een 1N4000 gaat dan niet werken. Is hij dan kapot?

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Ja, sluiting. Bestel wel een paar nieuwe gr rob

Shiptronic

Golden Member

Op 8 april 2020 20:51:24 schreef daltonagf:
hoi,

kan ik een uf4004 diode vervangen voor een 1n4007 ?

mvg

Dat was de sluiting?, ik denk dat die tantaaltjes sluiting lijken, tot ze opgeladen zijn?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

hoi,

de sluiting is nu weg, gevonden met mijn nieuwe labvoeding. de sluiting zat in een klein printje met smd onderdelen. een (volgens mij) smd diode en een ic SSM2164 (werdt meteen heet met weinig stroom) veroorzaakte sluiting. deze heb ik eraf / los gehaald, en nu blijft de + en - 15 volt mooi overeind.

weet iemand wat het smd onderdeel in de rode circel is op de foto. ik denk een diode. de opdruk is EEE c728.
ook zoek ik nog een ssm2164

mvg

rob

Shiptronic

Golden Member

Mooi hij is weer leesbaar !, daardoor wel wat weggezakt :)

iets hoger zit dezelfde (180° gedraaid) die kan je nameten, diode of condensator.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

hoi,

ik was een eind op weg, maar na een sluiting te hebben veroorzaakt bij het meten van de l7815/l7915 is er een diode die vanaf de transformator naar de l7818 loopt defect geraakt. deze heb ik vervangen, maar de voeding hoor ik nu zachtjes hikken. er is dus nog meer gesneuveld

vervolgens nog wat onderdelen vervangen, die ik ook rood omcirkeld heb op de bijgevoegde foto.

LM2675 N5.0 + TDA16846 + MOC 3063 en een 8178 optocoupler

ik meet verder geen diode`s of transistors die sluiting hebben.
iemand nog wat ideen.

mvg

hoi,

de stroom op die twee grote (buffer elco) schommeld tussen de 314 en 318v (is dat niet ook te laag?), dit lijkt me niet goed toch.

kan dit aan een gare gelijkrichterbrug, of een slechte mcr25mg . deze zitten samen op een kloelplaat,

mvg

de stroom op die twee grote (buffer elco) schommeld tussen de 314 en 318v.... dit lijkt me niet goed toch.

Nee niet goed :P

schommeld tussen de 314 en 318v (is dat niet ook te laag?),

Gelijkrichten en afvlakken geeft 220Vac x √2 = ??? Vdc ;)

schommeld tussen de 314 en 318v

Je voeding hikt, dus start op, valt uit op overstroom, start op, ...
Logisch dus dat de rimpelspanning varieert :)

Zolang er overstroom is zal je voeding blijven hikken

Er is spanning zonder stroom maar geen stroom zonder spanning

hoi,

wat is meestal hier dan de oorzaak van, de te lage spanning op de afvlakelco, komt dat door een defecte brugcel.
ik heb alle diode`s ook nagemeten, geen kortgesloten ertussen.

mvg