Siemens droogkast WT46W562FG draait niet meer

Niet zo tevreden van deze droogkast. Nu heeft ze wel al bijna 10 jaar gedraaid en is héél zuinig (warmtepomp A-50 label), maar ik moet ze 1 tot 2 keer per jaar openschroeven en de pluizen in het pomphuis uitzuigen alsook de volledige filter zuiver spuiten die eigenlijk zelfreinigend zou moeten zijn.

Enfin, dit terzijde, nu is hij wel anders defect. Als de motor moet starten, maakt hij alleen maar een bromgeluid en draait niet.
Als ik dan aan de trommel draai blijft hij even draaien om dan weer langzaam stil te vallen met een continu brommend geluid.

Welke opties heb ik hier om zelf te doen? Motor kapot? Of zou het ook iets anders kunnen zijn? Die dikke condensator die op de draden van de motor zit?

aanloopcondensator is meestal gaar. die gaan tegenwoordig met bosjes in drogers. de oude met echt chemo erin konden wel 25 jaar mee in die hitte..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Yep, die condensator, de kleinste welke naast de motor staat. Ik dacht 7,5 uF

Overigens, als je veel pluizenvorming in je pompkamer heb, zit het blauwe filtertje nog in de water opvang bak en zijn je normale filters nog heel op de scharnierpunten?? Zo te horen voer je ook geen volledige reiniging uit van verdamper/condensor en opvang bak...Krijg je elke keer die problemen terug...

Om even op die laatste vraag te antwoorden:
Ik kan niet kiezen tussen halve of hele reiniging, allé dat denk ik toch.
Dat gaat volledig automatisch. Het filtertje in de opvangbak is niet kapot.
Ja zo om het half jaar moet ik hem open draaien, alle vuiligheid met een waterstofzuiger opzuigen en alles nog eens goed zuiver spuiten, maar je kan er niet goed aan.

Om op de hoofdvraag terug te komen, ik heb die condensator eens bekeken.
De spanning was ervan af. Ohms meet hij helemaal niet door.
Met een multimeter heb ik de capaciteit gemeten, die was exact 7.5 uF.
Zou hij dan toch kapot zijn ondanks de goede meting van de capaciteit of zou het iets anders zijn?

Relais van motor kan ook defect zijn ( OF DRAADBREUK NAAR CONDENSATOR TOE ALS MOTOR BROMT EN 230V KRIJGT), deze motor draait maar 1 richting op.. Uit elkaar halen bedoel ik ook geheel uit elkaar, dus compressor ICM verdamper/condensor uit onderbak en reinigen met hogedruk reiniger...

[Bericht gewijzigd door smd op 27 maart 2020 19:00:30 (14%)]

Ik heb nog eens even gekeken ernaar. Volgens mij is de condensator goed vermits ik netjes 7,5 uF meet en geen kortsluiting, allé daar gok ik toch op.
De kabeltjes van condensator naar motor zijn ook goed. Als ik op de klemmen van de condensator meet naar de motor toe (met de condensator eraf) dan meet ik 10 ohm. Ik weet niet of die 10 ohm juist is, maar het geeft wel aan dat de kabeltjes goed zijn. Het zijn ook maar heel korte kabeltjes en visueel zijn ze ook goed.

Op de motor komt netjes 230v aan.

Als ik de riem eraf doe, doet hij precies hetzelfde, dus het ligt nu niet aan de belasting.

Maar ik vermoed dat de motor kapot is. Als ik hem heel even test (max. 5 sec) riek ik iets. Ik zet hem direct terug af.

Zou het niet kunnen dat de motor hoger en hoger belast werd met de tijd?
Ik zie dat die trommel in een soort van vilt draait en daar zit veel stof tussen. Ze draait nog wel goed maar toch zwaar, vind ik. Ik heb ooit eens gelezen dat dit wel eens voor problemen zou kunnen zorgen.

Ik vind nergens online zo'n motor van dergelijk toestel, dus ik kan niet inschatten of dat nog de moeite is om te herstellen.
Ik weet trouwens ook niet hoe die motor eruit moet. Aan de achterkant zie ik de ventilator voor de warme lucht maar ik zie niet hoe die eraf moet.

OK, motor is eruit, dat was simpel.
Ook ene op internet gevonden...
https://www.onderdelenstraat.nl/model/576300668381/117165029570/

Ik ga toch eens eerst proberen met een condensator.
Heeft het zin om die condensator van de warmtepomp even te proberen op de motor?
Die is 20 uF in plaats van de 7.5uF die ik nodig heb.
Van die ben ik wel zeker dat hij werkt want de warmtepomp draait.

je heb sluiting in je wikkeling of een draad is in de motor onderbroken,dat ruikje... Heb wel een goede tweedehands voor je. Kortstondig kan het even, maar motor gaat hevig brommen!!! Maar met en zonder condensator maakt geen verschil?? Is de bedrading inwendig in de motor niet OK

[Bericht gewijzigd door smd op 28 maart 2020 18:48:40 (39%)]

Hoe oud is die tweedehands en wat moet die kosten?

Gaarne via mail, motor is een jaar of 5 oud...Gaan normaliter niet vaak stuk, allen lagers en door overbelasting, dus veel te veel was er in...

[Bericht gewijzigd door smd op 29 maart 2020 18:52:02 (51%)]