Stekker Smeg koelkast tijdens verhuizing losgeraakt

Tijdens onze verhuizing is de stekker van de Smeg koelkast helaas losgeraakt. Ik vraag mij af hoe we deze nu weer moeten aansluiten. We hebben drie draden: blauw, bruin en groen/geel.

Ik heb de blauwe draad bij de rest van de blauwe aangesloten. De groen/gele draad is de aardedraad dus die zit op het metale pinnetje waar het aarde-logotje staat.

Nu gebeuren er twee dingen als ik de bruine draad aansluit op de overige twee plekken:

1) Lampje brandt maar koelkast slaat niet aan. Dit gebeurd als ik het bruine kabeltje aansluit bij het zwarte kabeltje van de interne aansluiting van de koelkast.

2) lampje brandt niet, maar koelkast slaat wel direct aan. Dit gebeurd wanneer ik het bruine kabeltje aansluit bij het bruine kabeltje van de interne aansluiting van de koelkast.

Het model relais is: TX1C6.

Ik heb het idee dat ik alle opties heb bekeken, maar ik kom niet tot een werkbare koelkast. Wellicht kan iemand hier op het forum helpen.

Foto ?

Ik denk dat de bruine draad op een pen moet waar geen draad op zit nu.

of staat de thermostaat op 0? als dat zo is, blijft de lamp uit en slaat de compressor meteen aan als je de bruine draad op de aansluiting vanaf de thermostaat voor de compressor zet.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Een foto zou handig zijn maar als op de ene aansluiting de lamp aangaat komt er ook spanning op de thermostaat dus zou de compressor ook aan moeten slaan. Het komt wel vaker voor dat de compressor niet direct aanslaat als de stekker in het stopcontact wordt gestoken.

Het is gelukt een aantal foto's beschikbaar te krijgen. De Thermostaat staat op 5 (0 t/m 7).

Het uploaden van foto's binnen het forum lukt mij niet, dus hierbij een aantal links naar de afbeeldingen:

https://bqn11a.am.files.1drv.com/y4myzhybzu9pIVnC7DSSAAS5FH8...pmode=none

https://bgnp1a.am.files.1drv.com/y4mHnVAij4YiDvPfdEEKOhGI6XS...pmode=none

Wat ik in de foto kan zien is dat één van de blauwe draden niet op de juiste manier is aangesloten want N op het relais is vaak de nulleiding en die wordt niet geschakeld. De bovenste N aansluitingen zijn wel met het relais verbonden maar de onderste niet en kan de compressor ook niet inschakelen. Er is sprake van drie verschillende letters N van neutral L van live dus 230 volt en S van source dus de compressor aansturing.

Misschien nog ter verduidelijking, in de foto’s zijn de blauwe en bruine draad van de stekker van de koelkast nog niet aangesloten. Alleen de aardedraad is aangesloten. De andere zichtbare aansluitingen zijn van de interne kabels van de koelkast.

Ik gaf al aan dat L live de bruine draad is en de N neutral de blauwe draad is die aansluitingen staan ook op het relais aangegeven. Als u niet aan de bedrading van de interne bedrading heeft geknutseld dan is het juist aansluiten zo gedaan.

Shiptronic

Golden Member

Op 5 april 2020 10:06:05 schreef Bartv123:
Het is gelukt een aantal foto's beschikbaar te krijgen. De Thermostaat staat op 5 (0 t/m 7).

Het uploaden van foto's binnen het forum lukt mij niet, dus hierbij een aantal links naar de afbeeldingen:

https://bqn11a.am.files.1drv.com/y4myzhybzu9pIVnC7DSSAAS5FH8LTN7CeEB4EB6ucS-d0zwTkI6pHzmT6N9WfSHI8t_3dtv4XyvPRCg8_GEqqiKcgbX_KjUaByMy2_bCgouU-goKALXUsOkMLoFmHeYNzA8TlDWzKXDgYtBzzYZSPYXgrTQtKyioA6hKrdsP00SV9uWbSSJ56fFMaiDSwYlItXOlqE89oLhv9sw4KVddyrJxg?width=3024&height=4032&cropmode=none

https://bgnp1a.am.files.1drv.com/y4mHnVAij4YiDvPfdEEKOhGI6XSUGhArCcks9N33SrqZDdfxHT9qzH62hY-iBiQU72Kiafl9226phEgJkBNx2UOg4AuQrTSjovZhtzS1oBPgYkAGXRW5Img_q7ZrqdLbV_qIWa6GMgw9wtEI-kSapRJpUpYwE7JNPjNt2OHlkoDe_aT4DdFQygar70vK4PiZlnarsGiH0mPeweEbJn-z_5OtQ?width=3024&height=4032&cropmode=none

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Het probleem is opgelost. Ik heb de draden als volgt aangesloten:

- Groen/geel waar het aarde logotje staat;
- Blauw bij de rest van de blauwe draden;
- Bruine bij de andere bruine draad.

Foto van de juiste aansluiting:https://xwkyvg.am.files.1drv.com/y4mJJzgK1gT2LVB8MI9oR59ns2v2DIBLlr7Sck-ev6X7orEZdg3zfqhq6XZWxJZJ1wStLhENLbLwrkqSp-xvL7RzFvQ1m-AqZy1Le_HXEPLVb-BwMxMHvsZX-OMTjDjbIBeKcTQ1MskYGvXa3gTGx5keFel5hOVBCD17qzy2O9R0EUszmGpl3WEAK97K1AVoRMuzj5EdOEoGDJCujNpn4r2Og?width=3024&height=4032&cropmode=none

Het lampje brandt dan, maar de thermostaat slaat niet direct aan als je de stekker in het stopcontact doet.

Bedankt voor alle input!

Shiptronic

Golden Member

@ hierboven , Even een spatie zetten tussen : en HTTPS........

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 6 april 2020 12:47:35 (27%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.