voltage buck boost converter

Eerst het hele ding ontwerpen en dan pas onderdelen gaan zoeken vind ik voor de TS nog niet helemaal de beste methode;

Daar heb je helemaal gelijk in en dat was niet helemaal wat ik bedoel. Je moet toch eerst iets hebben om mee te beginnen. Ik heb dat ook vaak dan wil je dit en dat en zus en zo. Dat werk niet je moet je aan 1 plan houden en daar eerst op focussen. Hij heeft nu gezegd 10W en dat zie er voor mij uit als een goed plan. Dat maak het selecteren van onderdelen een stuk doelgerichter.

bedankt mannen,

Ik heb nu dit om te verzamelen:

arduino nano
1 x IRLZ34N
1 x SQD40031EL_GE3 p-channel (logic?)
2x 1n4007
100 uh spoel
35V 220 uF capacitor

hoe kunnen jullie erachter komen of die p-channel een logic is? er staat geen gate voltage op farnell aangegeven. Is hier een datasheet van?

hoe kunnen jullie erachter komen of die p-channel een logic is?

Er staat een datasheet bij op die site.
Ik heb de Rdson er even vanaf gehaald. En logic gate fet is heel goed in verzadiging bij 5V. Je ziet dat deze fet tussen 3V en 4V goed in geleiding komt. Je zal volgens mij je voedingsspanning of in ieder geval de stuurspanning toch moeten verhogen.

Geef nu eens DUIDELIJK aan wat voor spoel je hebt; 100uH zegt niets, als het type niet bekend is!

De ene spoel is de andere niet, en veel spoelen zijn ongeschikt voor jouw doel.

Als je nou nog steeds vertikt om het merk, type, of op zijn minst een foto van die spoel te plaatsen, ben ik er wel klaar mee.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Voor de aardigheid heb ik met mijn oude SEPIC spreadsheet deze converter even uitgerekend. Ik heb een fet en een diode gekozen, zoals deze al eerder langsgekomen zijn. De kern is een RM10. De berekening hiervan heb ik eruit geknipt, want anders werd het te onoverzichtelijk.
Met de gekozen fet en diode zal een boostconverter een hoger rendement hebben. Maar dit geeft al een aardig beeld. Voorwaarde is wel, dat de fet goed aangestuurd wordt.
Ter lering ende vermaeke.

Piet

@DeKees De eerste is gelijk een mooie. Mooi om te zien hoe o een spoel in verzadiging gaat en hoe makkelijk die eigenlijk te meten is. Ik ga die schakeling wel snel een keer bouwen.

Hahaha rustig aan, ik weet nog niet welk type spoel ik gebruik.

Welk type spoel lijkt jullie geschikt voor dit project?

Mvg

Sven

Welk type spoel lijkt jullie geschikt voor dit project?

Het moet een opslagspoel (energy storage inductor) zijn, en geen ontstoorspoel. Opslagspoelen zijn er niet veel te koop, de meeste spoelen zijn ontstoorspoelen, en die zijn niet geschikt. Maar zelf maken zou ook kunnen. Hierbij een voorbeeld die bij TME te koop is.

Piet

Dat is wel een mooie spoel om mee te beginnen inderdaad.
De term 'Smoorspoel' is wel wat misleidend, maar de bijbehorende datasheet is duidelijk genoeg. En deze kan piekstromem hebben van 5A, en dat heb je echt nodig om 10 Watt uit een enkele battery te trekken.

Maar volgens mij is 100uH veel te veel voor deze applikatie, dus kun je beter een paar verschillende waarden bestellen en alles eens doormeten. Bijv 20uH, 47uH, 100uH.

Voor zo'n lage spanning heb je niet veel inductie nodig, maar de TS wil wel op een relatief lage frequentie schakelen. Naarmate de stroom groter wordt, kun je meestal ook een grotere rimpelstroom accepteren (dus 20-40% van een grotere stroom), en daarmee heb je een kleinere inductie nodig.

Ik had op de eerste pagina al een berekening voorgedaan; als je naar 5A wilt vanuit 3.7V, zou je een spoel van 15-30uH nodig hebben, voor 1-2A rimpelstroom (20-40%). Houd er dan wel rekening mee dat die spoel 5A + de halve rimpelstroom moet verdragen zonder ernstig te verzadigen.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken