Apart aarde aanleggen

Beste CO'ers,

Is het wenselijk en/of toegestaan dat in een verlichtingsarmatuur (specifieker een TL armatuur met EVSA) dat een aardaansluiting verlangt (aansluiting is aanwezig), maar de voorziening is niet aanwezig (geen aansluiting in centraaldoos), dat er een aardedraad apart naar een WCD/schakelaarcombinatie wordt gevoerd?

De elektrische installatie moet overzichtelijk zijn volgens NEN1010.
De aarde zal best goed wezen, maar als een volgende monteur de loop van de aders niet snapt zou hij hem wellicht los kunnen maken, dat is de achterliggende gedachte
Via een centraaldoos kun je eigenlijk altijd bij de meterkast komen, dus een draad bijtrekken is het meest voor de hand liggend.

[Bericht gewijzigd door buzzy op 21 mei 2020 19:06:14 (22%)]

Als het dezelfde groep is en daar wel een aarddraad aanwezig is, is het geen probleem. Van een andere groep mag niet.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

Wat Buzzy zegt, via de centraaldoos terug naar de groepenkast.

tlbak binnen handbereik moet als er een aarde inzit ook geaard zijn, metaal kan onder spanning komen staan bij een fout. een dimbaar armatuur heeft vaak zelfs problemen zonder aarde, de aarding van de bak langs de buizen helpt bij het starten van de buizen, vooral 0-10V dimbare bakken.

bij voorkeur installatie logisch houden, dus draad bijtrekken naar meterkast idd.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Een afzonderlijk gelegde aarddraad mag volgens de NEN1010, maar moet dan minimaal 6 qmm zijn.
Deze moet naar het centrale aardpunt in je meterkast, of naar een (las)doos van dezelfde groep als de verlichting.

Het lijkt me beter/handiger/eenvoudiger er een draadje bij te trekken.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Misschien een andere TL bak / ledbak gebruiken die geen aarde nodig heeft?
Al kwam ik laatst een kunststof LED bak tegen waar een 3 aderige kabel (N P en PE) uit kwam. Wat doet die PE? heb m niet open gemaakt, weet ook niet of dat kon.

zit sinds 2009 in de PV.

In een kunststof armatuur zit vaak een metalen montageplaat die geaard moet worden.

Als je hem gemakkelijk uit je schakelaar combinatie kan halen dan is hij al dichtbij aanwezig. Dat is het denkt ik de meest handige en ook kosten besparende manier en tevens ook de nette manier om gewoon een geel groene draad bij te trekken tot je een punt vind waar hij al aanwezig is. Dit is dus eigelijk ook de juiste manier.

Heb je echt in de centraaldoos gekeken of alleen onder het armatuur?

de metalen plaat in de bak hoeft alleen geaard te worden als deze een evsa of vsa bevat die zelf aarde nodig heeft, en dat hebben de meeste wel. bij een plastic bodemplaat heeft de vsa vaak ook geen aarde, kijk naar de FWC van philips..

wat ook voorkomt, de bak heeft een lusoptie, dus al voorbedraad voor doorkoppelen, aan beide kanten al een klemmenblok met 2,5 mm2 tussen die blokken. dan moet de aarde ook doorgekoppeld worden..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 22 mei 2020 21:22:11 schreef testman:
de metalen plaat in de bak hoeft alleen geaard te worden als deze een evsa of vsa bevat die zelf aarde nodig heeft, en dat hebben de meeste wel.

Ik wil het anders stellen. Die plaat moet geaard worden als er een aardklem op zit. De fabrikant heeft zich dan gerealiseerd dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan als je het niet doet.

klopt, sommige hebben de aarde op de vsa zelf zitten, maar alleen als deze dichtbij de aansluitingen zelf zit. heb ook wel gezien bij son armaturen van 250W die van kunstof waren die men met moeite de vsa van had geaard, terwijl de buitenkant van het armatuur van kunstof was. typeplaatje zei ook het dubbele vierkantje, dubbel geisoleerd. geen trippende aardlek, maar wel vsa die oprookt als deze gaar wordt..

waar rook was, werkt nu iets niet meer