Stukje frustratie: milieustraat


Hangt een beetje van de specifieke soort afval af.

Elektronica gaat ofwel direct naar een 3e wereldland, ofwel naar een recyclagebedrijf waar alles sowieso gesloopt wordt voor grondstoffenscheiding.
Althans, voor zover ik weet. Ik denk niet dat bij een nederlands recyclagebedrijf er een outlet is voor elektronica die herstelbaar is.

hennep

Golden Member

Op 26 mei 2020 13:02:07 schreef Ledlover:
Hangt een beetje van de specifieke soort afval af.

Ik denk dat het af hangt van de contracten die zijn afgesloten met de afnemers.
Misschien dat we die als inwoners kunnen opvragen maar zoveel moeite wil ik niet doen voor een mooie versterker in de afvalbak. Ik zet hem gewoon in de kofferbak als niemand kijkt :-)

GJ_

Moderator

Op 26 mei 2020 12:16:52 schreef herbert116:
[...]
De medewerker pleegt in dat geval ook geen diefstal want hij eigent zich het weggenomen goed niet toe.

Serieus?? Kom op, natuurlijk is dat diefstal. Daar kun je echt niet serieus een discussie over beginnen. En natuurlijk eigent de medewerker het zich toe. Anders kan hij het toch ook niet weggeven?

Op 26 mei 2020 12:44:02 schreef maartenbakker:
Dat is denk ik een goed voorbeeld van iets dat geen afval is ongeacht de werking.

Precies. Dat ding is vast niet echt nuttig bruikbaar meer, het is een antieke taart. Een leuke misschien, maar toch. Als het waarde heeft, al zijn het maar teruggewonnen grondstoffen, is het geen afval. Wat het bedrijf er mee gaat doen is hun zaak.

Op 26 mei 2020 13:02:07 schreef Ledlover: Althans, voor zover ik weet. Ik denk niet dat bij een nederlands recyclagebedrijf er een outlet is voor elektronica die herstelbaar is.

De Mirec vroeger, in Eindhoven. Het gedeelte dat verkoopt is nu de industrieveiling. Bij grote ontruimingen gaan die eerst even langs.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 26 mei 2020 13:19:26 (18%)]

Op 26 mei 2020 12:07:02 schreef GJ_:
[...]Nee dan is het heling :-)

Nee dus, ook geen heling!
Men mag er redelijkerwijs van uitgaan dat de gemeentemedewerker bij het verrichten van zijn werkzaamheden volgens de regels handelt en geen misdrijf pleegt. In dat geval kan er derhalve geen sprake zijn van heling.

GJ_

Moderator

Onzin. Dat mag je niet. Bovendien heb je kennelijk geen helder idee wat heling precies is. Je gaat hier toch niet serieus een helder geval van diefstal proberen recht te praten. En daarbij het in gevaar brengen van de baan van de desbetreffende medewerker die je er toe aan zet?

Op 26 mei 2020 13:09:47 schreef GJ_:
[...]Serieus?? Kom op, natuurlijk is dat diefstal. Daar kun je echt niet serieus een discussie over beginnen.

Men kan dat wel. Iets is pas diefstal wanneer het voldoet aan de definitie van diefstal. Van iemand die iets wegneemt en dat min of meer met dezelfde handeling aan iemand anders doorgeeft kan men niet zeggen dat deze zich dat heeft toegeëigend. Je haalt zelf de wet aan wat vervoer van afval betreft. Diefstal staat ook in de wet; heb het niet zelf verzonnen.

Ergens staat me voor dat de wettelijke definitie van diefstal ook inhoudt "een intentie zichzelf te verrijken".

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
joopv

Golden Member

De Mirec aan de Dillenburgstraat was leuk, ja. Ik was er bijna iedere week wel te vinden. Zie nog de graaiers (mezelf incluis) het terrein op rennen als de poort open ging :)

Op 26 mei 2020 13:21:27 schreef GJ_:
Onzin. Dat mag je niet. Bovendien heb je kennelijk geen helder idee wat heling precies is. Je gaat hier toch niet serieus een helder geval van diefstal proberen recht te praten. En daarbij het in gevaar brengen van de baan van de desbetreffende medewerker die je er toe aan zet?

Lees nu eens eerst alle wetsartikelen na over diefstal en heling voordat je verder gaat met het afvuren van al die losse flodders.

GJ_

Moderator

Op 26 mei 2020 13:34:39 schreef herbert116: Diefstal staat ook in de wet; heb het niet zelf verzonnen.

Je legt het alleen uit zoals het jou uitkomt.
Voorwaarden diefstal:
1) het goed is weggenomen
2) het goed was eigendom van een ander
3) het oogmerk is wederrechtelijke toe-eigening.
Aan alle drie is voldaan. Ook punt 3. Je kunt iets pas weggeven als je het hebt toe geeigent. Wat je na het toe-eigenen met het goed doet is eigenlijk niet van belang.
Bovendien zou je niet de eerste zijn die voor de rechter staat met z'n eigen uitleg van dat punt.

Zover ben ik er klaar mee. Ik ga geen tijd steken aan het ontkrachten van krampachtige redenaties bedoeld om onder een misdrijf uit te komen.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 26 mei 2020 12:16:52 schreef herbert116:
[...]
De medewerker pleegt in dat geval ook geen diefstal want hij eigent zich het weggenomen goed niet toe.

Volgens uw redenering, een garage medewerker neemt een auto uit de etalage en geeft die aan u. Niks misdaan. Ik denk niet dat hij er mee gaat weg komen. Volgens uw definitie is iets ontvreemden, wat daarna bij iemand anders terecht komt, geen diefstal.

Op 26 mei 2020 13:56:07 schreef GJ_:
[...]
Zover ben ik er klaar mee. Ik ga geen tijd steken aan het ontkrachten van krampachtige redenaties bedoeld om onder een misdrijf uit te komen.

Het bestaansrecht van hele dure advocaten.

Past in het rijtje

Ik te veel gedronken, neen mijnheer/mevrouw de rechter. Ik had 10 likeurpralines op.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op 26 mei 2020 14:17:35 (31%)]

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Op 26 mei 2020 13:38:02 schreef big_fat_mama:
Ergens staat me voor dat de wettelijke definitie van diefstal ook inhoudt "een intentie zichzelf te verrijken".

In Nederland niet; wel betreffende "opzetheling" waar men spreekt over "opzettelijk winstbejag". Maar je opmerking ligt voor de hand.

Op 26 mei 2020 13:56:07 schreef GJ_:
Voorwaarden diefstal:
1) het goed is weggenomen
2) het goed was eigendom van een ander
3) het oogmerk is wederrechtelijke toe-eigening.
Aan alle drie is voldaan. Ook punt 3. Je kunt iets pas weggeven als je het hebt toe geeigent.

Nee hoor, je kunt ook iets weggeven c.q. doorgeven wat je je niet hebt toegeëigend of van je is. Ook dat kan weliswaar verboden zijn maar daarop zijn weer andere wetsartikelen van toepassing :)

Google eens op de term weeelabex. Wij van wc eend.
Organisatie opgericht om te voorkomen dat e-waste in derdewereldlanden terechtkomt. Maar heel de regelgeving eromheen maakt die zijstromen moeilijk.

Op 26 mei 2020 14:06:09 schreef buckfast_beekeeper:
[...]
Volgens uw definitie is iets ontvreemden, wat daarna bij iemand anders terecht komt, geen diefstal.

Klopt want bij diefstal moet je iets "weg hebben genomen" terwijl dat bij "ontvreemden" geen voorwaarde is. Althans volgens het WvS in Nederland. In BE kan dat anders zijn.

Kijk, als er nou meer plekken zijn zoals die mirec, die voorkomen dat leuk spul vernietigd wordt, vind ik het prima dat je niets mee mag nemen.

Maar in omgeving Zaandam kende ik niet direct iets dat die functie vervulde in een contract met de gemeente.

Jowa in Zaandam is wel een erg leuke old school schroothandel (http://jowa-recycling.nl/), gesloten tijdens lunchtijd. Stoere mevrouw is de baas van die loods.
Je vindt er alles wat in het afval zou kunnen belanden, maar daar niet in is beland. Lompen, boeken, elektronica, gereedschap, quasi-waardevolle metalen die daar verknipt worden en weer doorverkocht worden...
Mijn moeder kwam daar al met m'n opa. Mijn opa was een handige opa, en het halve huis was bij wijze van spreken gebouwd van spul dat ie bij de Jowa vond.
Tot enkele jaren terug hadden ze niet eens een website.

Maar ik denk niet dat die een contract met de gemeente hebben, want die zouden de grote stroom niet aankunnen.

Maar Jowa is dus een voorbeeld van hoe het ook kan. Blijft het spul te lang liggen, wordt het alsnog op hardhandige manier uit elkaar gehaald, en worden de metalen er uit gehaald, maar iedereen kan dus over de vloer om de krenten uit de pap te halen.
Uiteraard betaal je daar gewoon een normale kringloopwinkelprijs voor.

Op 25 mei 2020 23:00:47 schreef r-p:
Weet iemand waarom de milieu straten (NL) sinds enkele jaren zo vreselijk strikt zijn? Vroeger kon je na een gesprekje van alles meenemen, je moest hoogstens de harddisks uit computers halen (begrijpelijk).

Die tijd heb ik zelf nooit meegemaakt, maar ondanks de discussie die volgde snap ik je frustratie. Ook als je die "dumpster dives" van Dave Jones van EEVBlog ziet vraag je je af of het niet gewoon mogelijk is die afvalstroom om te leiden zodat ze eerst even bij ons langs konden voor het stempel "afval" wordt aangebracht. In veel gevallen zit er nog best iets van praktische waarde tussen en vereist het niet heel veel inspanning om zoiets te repareren.

Toch snap ik het vanuit het perspectief van de partij die deze materialen wegdoet wel. Vaak is de kost aan tijdsbesteding om dingen op zinvolle wijze te verkopen best groot. Mijn eigen ervaring met het verkopen van gerepareerde audio-apparatuur en fietsen bijvoorbeeld dat de tijd die het kost om het te doen en verkopen vaak niet loont als je er aan het einde van de dag zelfs maar een beetje rijker van wil worden. Zeker als de bedragen kleiner worden komen er best een hoop moeilijke mensen af, of ze komen gewoon niet, zodat je in dat tijdslot thuis zit te wachten op iemand die ervoor heeft gekozen niet op te dagen. Dat wordt nog eens erger in een bedrijf, waar men niet intiem bekend is met elk voorwerp en bovendien iemand ingezet moet worden die waarschijnlijk meer geld in het laatje brengt door te doen waar hij voor aangenomen is (weinig bedrijven hebben mensen als "manusje-van-alles" aangenomen). Dan is het snel makkelijker om het gewoon meteen naar de stort te brengen.

Dat neemt niet weg dat het dan alsnog soms jammer is dat je het vanaf de stort niet kan kopen, ondanks het feit dat het voor hen aanzienlijk minder waarde heeft dan voor jou. Ik denk niet dat we in de illusie moeten leven dat het recyclen van deze producten ze meer waard maakt, deze afvalstroom wordt niet bewaakt om macro-economische redenen.

Tot slot wil ik ook nog wel een hand in eigen boezen steken in de vorm van een kanttekening: het getuigt in mijn geval wel van tijd teveel als ik me bezig ga houden met het repareren/hergebruiken van spul van de stort. Het betekent dat ik iets tegen gekomen ben waar ik geen nood aan had toen ik mijn huis verliet, en slechts op zinvolle wijze zal worden hergebruikt tijdens een passieve periode (zeg: een COVID-crisis). Als ik dagelijks naar mijn werk rijd heb ik 's avonds vaak de energie niet om te gaan knutselen. Een goed voorbeeld was mijn Denon PMA-300V versterker die ik inderdaad (voor mijn gevoel) heroïsch van de stort heb gered, om de reparatie vervolgens over vijf jaar uit te smeren voor hij een nieuw thuis vond (en dan tel ik de tijd niet eens tot ik ermee begon). Tja, reflecterend lijkt het me dan opeens helemaal niet zo een goed idee meer als de stort zijn deuren voor mij zou openen voor afhaal. ;)

Vaak is de kost aan tijdsbesteding om dingen op zinvolle wijze te verkopen best groot. Mijn eigen ervaring met het verkopen van gerepareerde audio-apparatuur en fietsen bijvoorbeeld dat de tijd die het kost om het te doen en verkopen vaak niet loont als je er aan het einde van de dag zelfs maar een beetje rijker van wil worden.

Volledig mee eens, ik kom weinig op de stort, af en toe staan er dingen bij grof vuil die ik dan voor mezelf meeneem en herstel indien mogelijk. Heb ik het zelf niet nodig dan laat ik het lekker staan, verkopen op MP is een zaak van (te) lange adem voor wit en bruin goed.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
evelo

Golden Member

Ik ken best wel wat mensen die 'rommel' verzamelen als hobby hebben.

Die slepen alles wat ze vastkrijgen naar hun huis.

Dan ligt het daar in de woning zodanig dat je amper nog binnen kan ofwel ligt het buiten in de tuin kapot te gaan.

Het gaat niet hen niet om het milieu of om het geld maar puur om het naar huis slepen en daar dan te laten liggen.

Dus best goed dat recyclageparken daar niet (meer) aan mee doen.

Tegenwoordig kopen mensen wel nog altijd voor een paar cent 'nieuwe rommel' in de action of Primark.

Nu nog daar vanaf geraken en we staan weer een stapje verder richting een betere wereld.

maartenbakker

Special Member

Tsja, je hebt ook mensen die dingen hamsteren bij winkels. Goed dat die daar niet aan meewerken... Oh wacht, dat doen ze wel... Zou het dan wel daar aan liggen?

En als je geen rommel koopt dan moet je alsnog goede spullen kopen, bijvoorbeeld refurbished/tweedehands. Daarbij gaat het dan dus wel om het milieu, wat ook jouw doel lijkt te zijn.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 26 mei 2020 18:55:52 (37%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Voor eigen gewin of consumentenrommel zie ik niet zo veel kans; er zijn imo voldoende andere mogelijkheden.
Het systeem maken we uiteraard zelf, maar het is nu eenmaal ingericht op alle andere mensen ;)

Een organisatie als een repaircafé heeft denk ik de beste kaarten daar iets mee te doen, maar ik heb daar niets mee, in mijn ogen is hedendaagste consumentenrommel precies dat. Ik mijd het.

Voor erfgoed, zoals de genoemde oude computerhardware inmiddels best kan zijn, zou een escape mogelijk moeten zijn. Maak een foto en zoek vervolgens een conservator bij een museum die kan helpen en zoek samen uit naar wie je bij de gemeente moet escaleren om het alsnog rond te krijgen.
Als men niet wil kan men het desnoods met wat media proberen. Als het dan nog niet lukt is het pech maar heb je het in ieder geval serieus geprobeerd.

Voor ontzamelen van museaal materiaal zijn duidelijke regelingen.
Dat behoort niet in een containerpark, net zo min als drugs of contant geld, dat wordt als het gezien wordt ook uit de afvalstroom gehaald.

Als Makerspace hebben we van personen, bedrijven en organisaties overigens veel leuk "afval" aangeboden gekregen, vooral oude meetapparatuur.

De milieustraat… Vroeger lagen de Betamax spelers en Philips boxen gewoon keuring aan de straat, voor school altijd even een rondje gedaan met de fietskar.

Zo heb ik heerlijk kunnen knutselen en leren.

Op 26 mei 2020 13:41:24 schreef joopv:
De Mirec aan de Dillenburgstraat was leuk, ja. Ik was er bijna iedere week wel te vinden. Zie nog de graaiers (mezelf incluis) het terrein op rennen als de poort open ging :)

die hebben leuk spul idd, kwam daar vaker voorheen, ging gewoon een grote bak met meetapparaten met een fout erin zo de shredder in. en geen ouwe meuk ( was er ook zat natuurlijk ) maar ook gewoon nieuw spul met software of hardware fouten erin, A merken ook nog. vrachtwagens vol tablets of toetsenborden enz.

tijd terug nog de oude "graaf een gat en dump vol "vuilstort van een andere kant gezien, via de bodem. graaf maar eens een kabel op daar, niks als rottende troep komt naar boven op zo'n plek.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
EricP

mét CE

Op 26 mei 2020 07:19:16 schreef GJ_:
[...]Vanaf het moment dat het richting milieustraat gaat is het afval. En jij hebt gewoon geen vergunning om met afval rond te rijden.

Ik denk dat die niet de handhaven is - en derhalve dus ook niet geheel de waarheid. Er staat me iets van bij dat zodra het bij de 'milieustraat' is (en dus feitelijk overgedragen is) het afval is. Op het moment dat je er naar onderweg bent nog niet.

Anders wordt het wel heel lastig om 'afval' te definiëren. Immers, ik trek wat leiding uit mijn huis. De buurman heeft nog een stukkie nodig wat daar prima uit te halen is. Dan zou dat formeel niet kunnen omdat het afval is. Dat gaat natuurlijk niet werken. Of nog extremer: ik her-gebruik zelf een stukje. Ja, het is gebruikt. Maar is het daarmee per definitie afval?

Daarnaast: de gemiddelde 'milieustraat' wordt gerund (en is wellicht ook wel eigendom van) een bedrijf. Dat bedrijf krijgt voor al dat afval geld. Ofwel ze verkopen het. Ofwel de krijgen wat van de gemeente voor de verwerking (daar is vast wat over afgesproken per soort ofzo). Als ze het zouden verkopen en jij neemt het mee, dan schiet dan niet op. Als ze geld krijgen voor de verwerking en ze doen dat niet (want jij neemt het mee), dan kan dat dus ook niet.
En inderdaad, wat vroeger gewoon oogluikend werd toegestaan is door (op zich logische) regeltjes en privatisering onmogelijk gemaakt. Erg jammer... En ja, toen grof vuil gewoon nog werd opgehaald, trok ik er als tiener ook wel eens een TV uit voordat het opgehaald werd. Meestal werd het niks (en stond-ie een maand later weer langs de kant van de weg), soms was het goed te repareren en werd-ie verkocht. Formeel zal dat ook wel niet gemogen hebben :).

Frustrerend dat het nu zo gaat? Ja, soms wel. Maar ja, dat is ethanol bijmengen in de benzine ook.
Vergeet niet dat 'milieu' niks anders is dan een verdien model. Dan klopt er opeens heel veel!

als de eigenaar van de troep het wegbrengt, dan is het pas van hun op vuilstort grond. als je op t werk iets in de vuilbak ziet waar je werkgever niets om geeft dat je het meeneemt ( eindigt niet in zijn container, dus hoeft hij ook niet betalen voor dat afval ) dan is het ook goed. dat is nog zat het geval, immers betaalt een bedrijf stevig om steeds troep op te laten halen. op de bouw staan ook steeds vaker aparte bakken, plastic, hout, metaal, papier want anders kost het veel meer om 1 grote bak te halen waar alles ingaat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer