Plafondventilator bromt in stand 3

Onlangs een plafondventilator gemonteerd en (door mijn eigen stomme schuld) een draad knel laten zitten waardoor er sluiting optrad.
Het betrof de bruine draad van de reverse switch naar de motor (zie bijgevoegd zelfgetekend schema)...
Na de bedrading gerepareerd en juist gemonteerd te hebben deed de ventilator niks meer... Toen bleek de 5A fuse in de remote unit defect te zijn.
Deze vervangen maar toen deed de motor het nog steeds niet, de lamp wel.
Uiteindelijk bleek er een triac (JST04B 600SW) defect te zijn.
Deze chinese variant had ik niet maar wel een BTA06.
De BTA06 heeft de volgende waardes: It(rms) 6A, Vdrm/Vrrm 600 and 800 V
De JST04 heeft de waardes: It(rms) 4A, Vdrm/Vrrm 600 and 800V.
Naar mijn mening zou deze de klus wel moeten kunnen klaren.

Echter, nu draait de ventilator probleemloos op de standen 1 en 2 maar op 3 dan valt hij nagenoeg stil en bromt erg.
Is nu de motor defect, of is deze triac toch niet geschikt?
Kan er iets anders in de remote unit stuk zijn? Ik kan geen defecte caps, triacs of diodes vinden...

kijk naar Igt stroom, die mag niet te veel afwijken tov de oude triac.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maartenbakker

Special Member

Wat testman zegt, maar ook: waar tegen maakte de bruine draad sluiting?

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 2 juni 2020 00:41:32 schreef maartenbakker:
Wat testman zegt, maar ook: waar tegen maakte de bruine draad sluiting?

Tegen de behuizing welke geaard is...

Wat ik alleen niet begrijp is dat het alleen op de hoogste snelheidsstand gebeurt...

[Bericht gewijzigd door jfikse op 4 juni 2020 18:47:16 (17%)]

Kan ook zijn dat er een wikkeling in de motor aardig verpiept is in de hoogste stand!

Intussen een BT136/600 gemonteerd en hij draait weer als een zonnetje..!

Gelukkig! je had hem weer hard nodig afgelopen dagen!