stoppen slaan door als oven ca 30 minuten uit is


Dat gaat dus moeilijk, aangezien inbouw is, en het stopcontact erachter zit..... Een hete oven er uithalen is dus geen optie.....

hennep

Golden Member

Je zou kunnen kijken of het element gemakkelijk is te demonteren. Dan zou je als je geluk hebt een zelfde element kunnen scoren bij de kringloop.

Op 3 juni 2020 13:08:27 schreef Betty:
Dat gaat dus moeilijk, aangezien inbouw is, en het stopcontact erachter zit.....

Dat is jammer. Betekent dat het stopcontact verkeerd is geplaatst.

Op 3 juni 2020 13:09:32 schreef hennep:
Je zou kunnen kijken of het element gemakkelijk is te demonteren. Dan zou je als je geluk hebt een zelfde element kunnen scoren bij de kringloop.

Maar welk element is er dan stuk..... dat is de grote vraag!

Daarvoor zul je de oven uit moeten bouwen, open moeten maken, op laten warmen, en af laten koelen tot de stop er uit slaat.

Vervolgens meten welk element (óf ander onderdeel) kortsluiting of aardlek heeft.

hennep

Golden Member

Op 3 juni 2020 13:19:19 schreef Betty:
Maar welk element is er dan stuk.....

Als je niet de mogelijkheid hebt om dat te meten, of niet aan een hete oven wilt sleutelen, dan koop je 1 element en vervangt een voor een ieder element totdat het probleem zich niet meer voor doet.

Hensz

Golden Member

Op 3 juni 2020 13:08:27 schreef Betty:
Dat gaat dus moeilijk, aangezien inbouw is, en het stopcontact erachter zit.

Weet je dat zeker? Is hij niet bereikbaar via de plint of een naburig kastje, links, recht, boven, onder?
Ik zou bij verkoop gewoon vertellen hoe het zit. Dat maakt een veel betere indruk dan een prul inbouwen. Kwa prijs gaat het weinig uitmaken, kwa moeite is een goed verhaal makkelijk verteld dan je een oven uit- en in kunt bouwen. :)

Don't Panic!

Blijft een beetje raar.
Een steker moet aan het apparaat zitten, en die moet redelijk bereikbaar zijn.
Dus op de knieen, oven aan zetten uur aanlaten, steker eruit en afwachten.

Gaat echt de stop (smeltzekering) kapot, of is het al wat moderner, een automaat.
Kan het ook nog een aardlekschakelaar (of aardlekautomaat) zijn.
Als dat zo is kan je verhaal maar zo anders worden.

Als je man het snoer heeft kunnen kontroleren, dan kan hij ook bij de steker.

Als het echt zo is als je aangeeft dan moet er ergens zichtbaar een fout zijn.
De oven uitbouwen en openen, wellicht dat er een draad beschadigd is oid.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Gewoon melden aan de koper dat de oven defect is, in de huidige huizenmarkt is er toch geen gebrek aan kopers. Mijn buurman die het huis vorig jaar kocht kreeg te horen dat de vaatwasser iets lekte, vond hij totaal niet interessant, was al lang blij dat hij het appartement had.

Ondanks Corona staan ze hier nog steeds in de rij om 2 Ton voor een jaren 60 appartement met enkel glas, oude keuken / toilet en badkamer neer te leggen. En inderdaad gaat 80% direct verbouwen en komt er zo nog 35K bij.

[Bericht gewijzigd door Roland van Leusden op 4 juni 2020 09:20:44 (64%)]

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Je zegt dat de hoofdstop eruit gaat. Bedoel je de hoofdstop die onder de elektrameter in de meterkast zit, of bedoel je een aardlekschakelaar waar meer andere stoppen achter zitten?

In het geval van de hoofdstop zit er een harde sluiting. Dan gaat er flink wat stroom lopen, dat moet toch zijn sporen na laten (denk aan zwarte vlekken etc), en meestal kun je dat ook wel horen klappen.

Een aardlek lijkt me veel redelijker. Wellicht is deze al te meten als de oven koud is, maar is de stroom nog niet genoeg om de aardlekschakelaar uit te doen gaan. Probeer eens de stekker om te draaien, soms wordt het daardoor erger en kan je de fout makkelijker zoeken.

Op 3 juni 2020 13:46:22 schreef Toeternietoe:
Blijft een beetje raar.
Een steker moet aan het apparaat zitten, en die moet redelijk bereikbaar zijn.

het zal je verbazen hoe die keukenboeren de boel bedenken. In eerste instantie tekende de keukenbouwer bij mij de stopcontacten ook op de meest onbereikbare plaatsen. (achter de inbouwafzuigkap, achter de koelkast etc)

Je zou de oven eens kunnen laten draaien als deze niet ingebouwd is, of op een (dik) verlengsnoer. Dan kan je er wellicht makkelijker omheen kijken om te zien of er iets gebeurd.

Spanning staat en stroom gaat!
Jinny

Golden Member

Op 3 juni 2020 12:50:18 schreef Betty:
we zijn bezig met de verkoop van het huis. Ik kan zo niet opleveren, en wilde goedkope oven erin zetten...Maar ik vind 200 (de goedkoopste) toch nou niet weinig, voor iets dat jezelf niet meer gebruikt!

Het verhaal even doorgenomen, en ik zou ook zeggen tegen de nieuwe kopers dat de oven een 'dingetje' heeft waar je een workaround voor hebt.
En dat het aan hun is om er mee te leven of niet.
Je gaat aan een potentieel dodelijk apparaat knutselen indien er ook een magnetronfunctie in zit.
Niks voor leken, en zelfs ik als pro ben er uiterst voorzichtig mee en koop in voorkomende gevallen gewoon een nieuwe.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..

Trek bij het in bedrijf zijn de deur eens los, trip de zekering dan ook?

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?
bprosman

Golden Member

Dat gaat dus moeilijk, aangezien inbouw is, en het stopcontact erachter zit..... Een hete oven er uithalen is dus geen optie..

Vaak leggen een verlengsnoer onder (achter) de plint van de keuken of in het bovenste kastje (boven de oven).

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

we gaan het eerst maar eens op een ander stopcontact proberen. Uitbouwen en ergens anders neerzetten.... Kijken of het echt de oven is, of misschien wel het stopcontact. Het fornuis (plaat en oven zijn in een hoek ingebouwd. Het stopcontact zit dus in een soort van loze driehoek achter de oven....).
Allemaal hartelijk dank!

is dit in belgie? zo ja dan zal de hoofdstop een aardlek van 300mA zijn, de oven heeft dan een gaar verwarmings element.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Shiptronic

Golden Member

Is het de stop af de aardlek die eruit vliegt?

Als het de aardlek is , kan het zijn dat het verwarmingselement tijdens koelen sluiting naar Aarde maakt, zeker als deze inwendig enkelvoudig geschakeld is. Quick en drity oplossing stekker in WCD 180 draaien. ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
vergeten

Golden Member

Wat voor oven is het eigenlijk!

  • Magnetron.
  • Combimagnetron,
  • Gril hete lucht combi magnetron.
  • Hete lucht oven.
  • etc.

Oven uit is niet echt oven uit natuurlijk.
De verwarming uit is niet oven uit.
Best mogelijk dat er iets mis is met de nakoelende ventilator.
Misschien valt het moment van uitval wel samen met het stoppen van de nakoeling!

Het klinkt allemaal wel heel erg als een aardlekprobleem.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
Turbokeu

Golden Member

Op 3 juni 2020 12:52:03 schreef Ledlover:Och, wat is 200 euro nou op een huis van 200.000 euro ;)

Inderdeed!

Op 3 juni 2020 14:55:31 schreef Jinny:[...]Het verhaal even doorgenomen, en ik zou ook zeggen tegen de nieuwe kopers dat de oven een 'dingetje' heeft waar je een workaround voor hebt.

Inderdeed!

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Mevrouw,

Trek de oven naar voren, trek de stekker uit het stopcontact, draai hem 180 graden en steek hem er weer in. Dikke kans dat u zo het probleem heeft opgelost.

Ik vind dat je een huis met "bekende gebreken" gewoon kan verkopen. Zeg gewoon: Sorry, maar op het laatst zijn we er achter gekomen dat de oven het niet goed doet. U kunt met het ongemak leven, of direct een nieuwe aanschaffen of wachten totdat u de keuken vernieuwt.
(het schijnt dat veel mensen direct de keuken verbouwen, dus als ze dat van plan zijn, dan is het helemaal zonde om een 200 euro kreng er in te zetten die ongebruikt bij het grof vuil gaat. )

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

tja, ik had ook kennissen die gingen verhuizen en dachten de 20 jaar oude vaatwas nog te fixen ivm gaar deurcontact, gelukkig niet nodig want zo'n beetje de hele benedenverdieping werd aangepakt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 3 juni 2020 19:22:43 schreef Dr Blan:
Trek de oven naar voren, trek de stekker uit het stopcontact, draai hem 180 graden en steek hem er weer in. Dikke kans dat u zo het probleem heeft opgelost.

Dan heb je het probleem niet opgelost, maar verplaatst of verdonkeremaand.

Jammer dat er niet wordt gereageerd of het nu een zekering (stop) is of een aardlekschakelaar. Echter ik vermoed het laatste.

Omdat de aardlek eruitgaat als de oven al uit is vermoed ik dat dit niet het verwarmingselement is. Meestal is zo'n schakelaar van een oven tweepolig waardoor een aardlek niet gedetecteerd kan worden. Bij een éénpolige schakelaar zou inderdaad het draaien van de stekker een "oplossing" kunnen zijn.

Zelf zou ik de oven na gebruik uitbouwen en de stekker meten t.o.v. de randaarde. Bij een lagere waarde dan 400KOhm zou het kunnen dat de aardlek er op den duur uitgaat.

Oven open maken en aansluitingen en bedrading controleren op stof/condens/vuil etc.

Succes

Soms is het glas gebroken van het element (soms zijn ze nl met spiraalelement ipv een massief element) en dan maakt het binnenste sluiting tegen aarde en dan kan dit effect hier misschien ook plaatsvinden. Is het trouwens de aardlek schakelaar of de hoofdzekering? ALs het de aardlek is dan is het dus iets wat door krimping (het lange element dus) tegen aarde komt, vaak waar het element de oven in gaat of geklemd is. Kijk dus daar naar beschadiging van de draden en de elementen,meestal is het iets kleins bij heteluchtovens. Isoleren kan met een stukje porselein of ander hittebestendig materiaal.

[Bericht gewijzigd door Bart64 op 4 juni 2020 08:46:59 (12%)]

*hier heb ik geen app voor nodig

Er werd voor de oorzaak aangedragen dat er iets in het afkoelen een kortsluiting zou kunnen maken.

Wat ik me ook kan voorstellen is dat de oven in "standby" zit en na een half uur in "sleep" gaat. En dat ie daarbij triggert dat er iets afslaat (ja, ik sluit me aan bij de "aardlek-roeperts").

Als dit zo is, dan zou je als test eens precies moeten timen hoe lang het duurt voordat het gebeurt. De eerste keer tussen de 29:50 en de 30:10 is een hint. Maar als de oven dan de tweede keer heter is geweest en weer binnen dat window afslaat dan weet je het zeker.

Maar dan nog is de vraag of je er wat aan hebt om te weten wat het is....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/