hulp aankoop beste budget wasmachine <400E

brains

Golden Member

Sorry dat ik pas nu weer reageer. Het is in die paar dagen flink gegroeid ;)
Ik weet nu definitief dat de verhuizing doorgaat en dus er moet een wasmachine worden aangeschaft.
Er is weer veel nieuwe, nuttige informatie bijgekomen. Ik ga niet individueel op alles in maar ik heb het wel met veel interesse gelezen.
Ik wil morgen of dinsdag als mijn energie het toe laat eens naar een lokale winkel gaan om eens te kijken wat ze hebben. Vaak staat niet alles online maar die winkel heeft in ieder geval diverse beko's in mijn prijsklasse. Grote kans dat ik voor een beko ga.
Ik ben ook benieuwd wat ze er over zeggen. Maar aangezien ze een goede reputatie hebben in de omgeving, specialisme is wit en bruingoed, zelf diverse beko's op hun website hebben vermoed ik wel dat ze toch enigszins achter het merk staan. Ik denk niet dat ze als ze ontevreden waren over het merk het nog zouden voeren met mogelijk reputatieschade en veel klagende klanten tot gevolg ;)
De meeste mensen zijn hier toch positief over het beko. let wel, ik verwacht helemaal geen kwaliteit zoals een miele of een duurdere machine van bsh, electrolux of zo. Dan zou ook niet eerlijk zijn.
Wat ik ook zeker moet gaan doen is netjes onderhouden, niet overbelasten. Heel goed om te weten dat het eigenlijke gewicht je beter met een korreltje zout kan nemen. Dus dat wordt iets om goed naar te kijken en zeker niet op blind te staren bij vergelijken van de specs.
Ik denk dat ik basis reparaties zoals lagers of koolborstels zelf wel zou durven vervangen samen met behulp van technische vrienden. Dat zou de levensduur in de toekomst mogelijk nog kunnen verlengen.
Ik reken er niet te veel op maar wil die mogelijkheid zeker niet uitsluiten in de toekomst. Ook zeker naar ecologisch standpunt toe. Dus ga zeker kijken of ik een machine met rvs kuip of niet dicht gelasten plastic kuip ga kunnen vinden (de beko uit het voorbeeld is misschien niet leverbaar meer)

Zeer interessant ook te lezen over hoe de klasse tot stand komen.
Mijn middelbaar docent wiskunde zei tijdens het blok statistiek. Je hebt leugens, grove leugens en statistiek :+
Met cijfers, manier van presenteren kun je van alles "bewijzen" en beweren. Dat is meestal ook bij certificering e.d.
Ik vind het ook erg interessant om te lezen van mensen in het vak hoe zo'n ontwikkeling van een wasmachine tot stand komt. Toffe "inside information"
Ik probeer me nu ook in te beelden hoe Stefan op een wasmachine ligt om zijn meetapparatuur te redden terwijl het ding schud als een zot O-)

Te goedkoop wil ik ook zeker niet gaan. Je vindt al nieuwe machines onder 200 euro. Nee, ik wil wel een middenweg proberen te vinden in wat voor mij betaalbaar is en beste kwaliteit voor het geld. Ik heb geen zin om na net 2 jaar, buiten garantie een machine te afschrijven. Doodzonde voor het milieu. We verspillen al gruwelijk veel in deze wereld. Elk beetje wat ik daar aan kan bijdrage is meegenomen, ook al is het maar een druppel!(bv door proberen zo bewust mogelijke keuze te maken gezien mijn omstandigheden, heel veel zelf te herstellen en bijna geen apparatuur nieuw te kopen, niet te hogen eisen stellen aan apparatuur zoals steeds het nieuwste te willen hebben etc. De hele keten vanaf grondstoffen delven, vervoer, producten maken etc kost ook gruwelijk veel energie. dat moet niet onderschat worden)
Helaas zitten we nu in een cultuur waar duurzaamheid niet altijd meer is zoals vroeger, toen een machine 20 tot 30 mee kon gaan.
Ja, zeker een tegenstelling van me van met het niet willen kopen van een tweedehands machine i.p.v. nieuw maar mama wil het niet. En we gaan toch samen gebruik maken van de machine dus het is een compromis.
Ik heb weer genoeg dingen om over na te denken. Ik hou jullie zeker op de hoogte.

beetje offtopic voor wie het wil lezen, moest er aan denken bij het type ;)
Eigenlijk zou ik nog eens meer willen leren over reparatie van wasmachines. Ik ben gaan leren over elektronica en techniek door mijn oom. Die repareerde veel, werkte toen bij flux en ik kreeg als klein manneke (denk jaar of 6 toen ik begon) oude apparaten van hem die ik dan uit elkaar mocht halen. Natuurlijk wel veilige apparaten, dus niet iets waar ik een schok van kon krijgen. Tv's bv mocht ik niet uit elkaar halen van hem maar dingen als videorecorders, bandrecoders etc. Ik wist dat ik niets in het stopcontact mocht steken, dat het gevaarlijk was en deed dat ook niet (in tegenstelling tot een klasgenootje dat een fietslampje wilde laten branden door met 2 draadjes in een stopcontact te steken |:( Nee, ik had daar niets mee te maken en hem ook niet aangestoken" met knutselvirus ) En ik leerde zo veel bij.
maar wist ook al heel jong dat elektriciteit gevaarlijk kon zijn en deed dus geen domme dingen. Dat had ik wel van mijn oom geleerd.
Toen ook nooit een schok gehad, daar zorgde ik wel voor.
Misschien toch maar weer eens een wasmachine uit elkaar halen :P
De laatste keer was met mijn verjaardag als jong manneke toen ik nog op de basisschool zat. Dat was mijn verjaardagsactiviteit ipv iets als gaan zwemmen, vond ik veel te saai. Daar was de tofste verjaardag die de vriendjes ooit gehad hadden en word nog af en toe aan gerefereerd ;)
Wij als bende jonge gastjes de wasmachine te lijf met schroevendraaiers en ander gereedschap. En tegen einde van de middag lag die uit elkaar, inclusie blok beton O-) En we keken wat de onderdelen nou zouden kunnen zijn, wat zou je er mee kunnen doen etc
Misschien dat ik later wel wil proberen een eigen wasmachine op te knappen. Ik kan denk ik zeker diverse, oude machines van bedrijven in de omgeving kan krijgen als ik ze het vraag.

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

Beko is een best goede machine hoor, ook qua reparaties. Maargoed, alsje alle merken machines goed behandelt ( weinig vloeibaar wasmiddel, geen pods en liefst poeder)en geregeld heet wassen, deur en zeeplade openlaat na gebruik behoud je een goede wasmachien

brains

Golden Member

Ik wilde vandaag eens naar een witgoedwinkel gaan om te kijken welke beko's ze hebben. Maar het is erg warm en benauwd geworden en ik kan daar absoluut niet tegen. Ik zal dus nog even moeten wachten. Ondertussen echter is er nog meer dan genoeg andere voorbereidingen te doen voor mijn aankomende verhuis. (in de wereld van latex/muurverf en hoe te schilderen duiken bv. Zie koffiecorner)

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.
brains

Golden Member

Zo, alles heeft een beetje stil gelegen o.a. ivm warme weer, afspraak ziekenhuis en andere dingen.
Vg zou ik moeten weten of alles doorgaat en dan pas kan ik een wasmacaanschaffen.
Ondertussen nog wel een beetje onderzoek gedaan. Na afspraak ziekenhuis even de bbc binnengewandeld, die lag er maar paar minuutjes wandelen vandaan. Onder moto, wie weet wordt ik nog wat wijzer. Ik had geluk, vriendelijke man die kennis had van wasmachines.
Hij had ook snel door dat ik al redelijk veel wist van wasmachines en durfde toen ook te zeggen dat hij eentje van indisit/baukknecht/whirlpool niet zou aanraden in mijn klasse. beko was beter maar dat is hier ook wel de algemene conclusie, dat beko goede machine is zijn budget.
Een andere optie die hij gaf was, koop een goedkope proline van hun huismerk en koop er extra garantie bij van 5 jaar.
Als hij kapot gaat in de extra garantie word hij gerepareerd. En bijna altijd is dat omgeruild naar een nieuwe aangezien repareren niet economisch is met een toestel van minder dan 300 euro. loon is 60 per uur voor een monteur.
Hmm, zou een kunnen zijn maar kan alleen als ik in nederland woon.Ze leveren niet in belgie om hun dochter onderneming, vandenborre in het vaarwater te zitten is de afspraak.
Een andere vraag ivm duurzaamheid.
het viel me op dat een beko toestel wat ik aan bekijken was geen deur met deurhandel had maar je moest gewoon hard trekken. De andere zanussi die er langs stond had dit wel.
Wat zou nou beter zijn en langer volhouden denken jullie? Bij een deurhandel heb je natuurlijk altijd een extra stukje mechanica dat kapot kan gaan.

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

Toen ik halsoverkop de echtelijke woonst verliet en me helemaal opnieuw installeerde, op beperkt budget, schafte ik me inderhaast het goedkoopste aan dat ik kon vinden, dat was een Candy. En tegen alle verwachtingen in doet die het, intussen meer dan 20 jaar later, nog steeds tot volle voldoening. Natuurlijk heeft dat machientje een licht leven, het bedient een eenpersoonsgezin met niet al te zware eisen aangaande properteit, maar ik ben toch aangenaam verrast. Of de huidige Candy's het ook zo goed doen kan ik uiteraard niet garanderen.

En in antwoord op bovenstaande: deze Candy heeft twee elkaar blokkerende drukknoppen, de ene start het gekozen wasprogramma, de andere opent de deur. Mechanisch, voorzover ik begrijp. Ook die heeft die twintig-plus jaren foutloos doorgemaakt.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
RAAF12

Golden Member

Wat zou nou beter zijn en langer volhouden denken jullie? Bij een deurhandel heb je natuurlijk altijd een extra stukje mechanica dat kapot kan gaan.

Beko forever! Zanussi zit slechter in elkaar en was die eruit komt is minder schoon.

brains

Golden Member

Nee, zanussi word hem ook niet. maar ik zag toevallig dat er op de sticker stond, made in poland. Ik dacht dat het een italiaan was. Zegt iemand dit toevallig iets uit welke fabriek die kan komen? Gewoon uit nieuwsgierigheid om te weten hoor.
Maar ik was ook bij een kleine winkel aan het kijken toen ik op mama moest wachten. Die hadden in mijn prijsklasse 2 modelletjes op display staan die ik kon bekijken, een beko en zanussi. Het viel me gewoon op toen ik ze vergeleek dat de ene een deurtje met mechanisme had en je aan de beko gewoon hard moest trekken.
I.v.m. de motor. Ik zie dat veel toestellen een koolstofborsteloze (mooi scrabblewoord ;) )motor hadden, elektronische aansturing.
valt daar nog iets over te zeggen qua levensduur? Is met koolstofborstels degelijker dan zonder?

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

Koolborstel is mi degelijker, valt ook te repareren, aansturing is via een triac. Koolstofborstelloze heeft een aansturing vergelijkbaar met een FO, als daar wat stuk gaat (IGBT blok bv) is het niet zo eenvoudig & goedkoop.

FO: Frequentie sturing, op de print wordt er gelijkspanning van de 230v gemaakt en met 2 igbt's per motor wikkeling wordt een 3 fase systeem gemaakt. Door de frequentie te variëren verander je het motortoerental.

[Bericht gewijzigd door Roland van Leusden op 1 juli 2020 21:23:35 (33%)]

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.
brains

Golden Member

Merci voor het antwoord. Dat vermoedde had ik ook al. Waar staat de afkorting FO voor

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.
maartenbakker

Special Member

Op 1 juli 2020 19:09:12 schreef brains:
Een andere optie die hij gaf was, koop een goedkope proline van hun huismerk en koop er extra garantie bij van 5 jaar.
Als hij kapot gaat in de extra garantie word hij gerepareerd. En bijna altijd is dat omgeruild naar een nieuwe aangezien repareren niet economisch is met een toestel van minder dan 300 euro. loon is 60 per uur voor een monteur.

Proline is bij mijn weten Vestel. Als het Turks moet zijn, zou ik liever voor Beko gaan gezien de goede ervaringen.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
brains

Golden Member

Het hoeft zeker niet turks te zijn maar vestel weet ik niet of ik dat wil hebben :+
Ik ga voor een beko maar ik vroeg me af, optie garantie bij kopen en hopen dat toestel omgeruild word voor een nieuwe, hmm is dat het overwegen waard?
Kan je trouwens een wasmachine plat in een auto vervoeren? Is dat verstandig?
Ik bedoel wel in nieuwe verpakking met transport beveiliging. mama heeft een oude stationcar en ik denk dat daar wel een wasmachine in kan.

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.
RAAF12

Golden Member

Ik zou hem laten thuisbezorgen, kopen op de site heb je 14 dagen bedenktijd :-)

https://www.mediamarkt.be/nl/category/_wasmachine-510009.html?searchPa…

Hmm die trommel is van polypropyleen. Vorig jaar leverde Beko nog RVS kuip en trommel voor onder de €400 dat was de WTV7734XS0
Die is nog wel te koop https://electroplace.nl/beko-wasmachines?product_id=492 maar is in Rotterdam en wat duurder.

brains

Golden Member

Dat willen we ook het liefst. Maar dan niet bij mediamarkt maar lokale winkel die goed staat aangeschreven ;)
Ze hebben beko in mijn budget. Misschien 20 euro duurder maar dat heb ik er zeker voor over, ik weet dat ze goede service verlenen en vriendelijke mensen zijn. (en ze zitten op paar minuutjes rijden van waar het moet zijn)
Van de combinatie "service en mediamarkt" heb ik nog nooit gehoord :+
Maar mocht het zo zijn dat in nl net over de grens een stuk goedkoper zou zijn is dat ook te overwegen. Ook omdat het een kans is dat het toestel binnen de garantie naar nederland verhuisd wordt. En dan is garantie gemakkelijker.
Raaf12, is de trommel of de kuip van polypropyleen?
Zo ie zo ga ik kijken welek beko's in mijn budget vallen en gooi die dan in dit topic om eens te polsen of mensen weten hoe ze in elkaar zitten bv welke kuipen etc

[Bericht gewijzigd door brains op 2 juli 2020 12:37:51 (15%)]

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.
RAAF12

Golden Member

De trommel is van kunststof https://www.mediamarkt.be/nl/product/_beko-wasmachine-voorlader-a-wtv-…

Ik zou voor RVS trommel en kuip gaan. Betaal je wel iets meer. Ik heb Zanussi en AEG gehad. En ben nu heel tevreden over de Beko met RVS. Je kan ook praktijktesten lezen via de consumenten organisaties in Belgie en Nederland. Of een uitgebreide enquete houden onder de circuitsonline lezers :-)

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op 2 juli 2020 12:52:20 (37%)]

De Beko wasmachines in de jongerenflat van m'n partner zijn van het type wtv7712bls.

Ze hebben tienduizend verschillende programma's (waarvan ik effectief alleen standje 'katoen' gebruik).

Ik kan er alleen maar over zeggen dat ik vind dat ze onvoldoende spoelen in het normale programma, synthetische kleding (met name sport/wielren-outfits) voelt zepig aan als het er uit komt. Met de knop 'extra spoelen' is dat natuurlijk zo opgelost. Ik gebruik altijd exact de kleinste hoeveelheid wasmiddel die aangeraden wordt op de verpakking, soms nog minder.
Zal wel een milieudingetje zijn.

Oh, en als de klok zegt '3:00 uur resterend' heeft ie feitelijk nog 5 a 10 minuten extra nodig. Ik gok dat ie een RC-oscillatortje heeft voor de timer, want hij is echt onnauwkeurig.

Op 2 juli 2020 12:45:19 schreef RAAF12:
De trommel is van kunststof https://www.mediamarkt.be/nl/product/_beko-wasmachine-voorlader-a-wtv-…

Ik zou voor RVS trommel en kuip gaan. Betaal je wel iets meer.

Een plastic trommel? Bestaat dat? Ik had geen idee... :o

Op 2 juli 2020 12:47:14 schreef Ledlover:
Oh, en als de klok zegt '3:00 uur resterend' heeft ie feitelijk nog 5 a 10 minuten extra nodig. Ik gok dat ie een RC-oscillatortje heeft voor de timer, want hij is echt onnauwkeurig.

Volgens mij checken sommige apparaten ook de hoeveelheid wasgoed en passen het programma er op aan. Als er bijvoorbeeld warm water in gaat verandert de timer als die ontdekt dat het water bij het opwarmen opeens meteen op temperatuur blijkt te zijn en duurt het langer als de centrifuge niet goed op gang komt bij een ongebalanceerde belasting. En (een probleem bij de Siemens van mijn ouders) die rekent de tijd dat het kost voor het slot open gaat (van zo veel als 10 minuten) niet bij de wastijd, maar het kan er ook niet uit. Echt schijtirritant... :(

[Bericht gewijzigd door Kruimel op 2 juli 2020 13:37:39 (54%)]

RAAF12

Golden Member

(plasticfantastic) Tja ik stond ook verbaasd te kijken dat het zo op de site stond :?

brains

Golden Member

En eerder in het topic dachten we nog dat het niet bestond, plastic trommels ;)
Nee, ik ga zeker geen met een plastic trommel kopen, wil echt rvs.
amai, ik dacht niet dat men zover zou gaan met besparen.
Wat betreft de wtv7712bls. Die lijkt nog te verkrijgen dus dat is mooi.
Ik heb al eerder meegemaakt dat de tijd die een machine aangeeft niet helemaal klopt. Als je het weet is het geen probleem.
Ik heb bijna geen synthetische kleren dus dat probleem gaik niet krijgen. Ik lees en hoor wel vaker dat ivm zuinig met water kleren niet altijd goed gespoeld worden. Dus een knop extra spoelen is wel handig.
En heel goed juiste hoeveelheid waspoeder of middel gebruiken. Dat mag ik mama nog "leren" ;) We gaan voorlopig samen gebruik maken van de wasmachine.

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

Blijkbaar is er hier wat verwarring rond plastiek trommels. Ik denk dat het verward word met kuipen. Trommels zijn altijd inox. Kuipen zijn zo goed als altijd kunststof. miele buiten beschouwing gelaten. Je kan wasmachines altijd plat vervoeren. Liefst met de zeepbak naar beneden gezien sommige in de fabriek getest zijn en water kunnen bevatten. Dat wil je niet over de bediening. Vergeet de vervoersbouten niet.

RAAF12

Golden Member

Er zijn vele machine's met een RVS of INOX kuip. Het is even zoeken maar dat zou ik zeker doen, bij een nieuwe aanschaf.

https://www.wassen.nl/wasmachines/vergelijken/rvs-kuip/

En Beko heeft er ook nog een uitloopmodel 2019 met INOX kuip te koop in Rotterdam, zie een paar berichten hierboven.

@RAAF euh, wat zie ik daar? Zullen we ze een voor een overlopen? Ik ga beginnen met de indesit. Plastiek, dus nope.

brains

Golden Member

@ericn. Ik weet dat kuip en trommel regelmatig door elkaar worden gehaald en dat de kuip op uitzonderingen na nu altijd kunststof zijn. Maar raaaf12 heeft echt gelijk. als ik de specs op de website van mediamarkt vermelden kunststof bij bij trommelmateriaal. Kijk ik naar willekeurige andere machines dan staat er inox bij trommel.
Heel vreemd misschien maar dat is ect er staat. de vraag is of het klopt of een foutje is op de website.
Ik ga zeker eens kijken of ik nog iets met inox of rvs kuip kan vinden in mijn klasse.

Ik zit in de napret Rosmalen radiobeurs modus.

@brains Als je twijfelt of het juist is dan vraag je gewoon de exploded view dan debunk ik het wel voor je. Ik heb al jaren geen inox (buiten miele natuurlijk) meer tegen gekomen. Bosch siemens, aeg, zannussi, baukn, whirlpool, indeshit,....