Onweer beveiliging


Hmz, in beide video's kun je zien dat ze wellicht niet goed springen, behouden contact na opwarming. Ook niet helemaal eerlijke test en misschien gaat wel degelijk het soldeer tussen de contacten weg na een goeie surge, waarbij het UK model wel mooi springt.

Weer een ander chinees merk wat er verder goed uit ziet.
https://www.youtube.com/watch?v=FQXecTM8yuo

Mooie video het verschil tussen China en UK spul.
https://www.youtube.com/watch?v=xyEJtIo7YZ0

Dus kort door de bocht zit in al die dingen een (Metal Oxide Varistor) die na (extreme) hitte kapot gaat, een soldering die doorbrand, contact verbreekt, en poging doet om jou een rode indicatie te geven :)

Zag dat die eerste een lang contact hadden die je kan afknippen waardoor behoud van contact aanzienlijk kleiner word, moet je hem wel ff opmaken, contactjes afknippen, en erin frotten. (lol dit is mss wel de grens :))

Denk dat deze dingen in serie (meerdere bij elkaar) nog zelfs wel een betere oplossing is, of gaan we ervanuit dat je maar 1x overspanning hebt per bui. maw 1x overspanning liggen die "zekeringen/aresters" eruit, 2e keer krijgt je apparatuur wel de volle laag, als er nou een 2e "arester" was, kan die de 2e klap weer afvangen, kan best wel eens zijn met meerdere arestors dat de load word verdeelt en ze langer in leven blijven.

Alles met een knipoog ;-)

Je kunt inderdaad mooi zien dat het Chinese geval goedkope troep is met niks actiefs erin, en die uit UK dat wel heeft... ;)
Dat Chinese ding heb je niets aan, alleen een soldering die moet smelten. (en daarna blijft de boel nog tegen elkaar hangen ook...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Overspanningbeveiliging zet je het best op de plaats van binnenkomst van de netbeheerderkabel, dus eigenlijk in je hoofdverdeler. Plaats ook nog van die apparaatjes in de nabijheid van apparaten die je graag heel wil houden.
Eigenlijk geld hiervoor: baat het niet, het schaadt ook niet.

Ik snap eigenlijk niet zo goed wat erin die dingen zit, dacht dat ze open staan, en bij inslag gaan geleiden. Op datzelfde moment gaan dan ook de netbeheerder smeltpatronen door. Als daar automaten zitten, heb je kans dat die het ook niet overleven.

Die satellite dish op het dak, en de andere hardware wat daar staat, is een geheel ander verhaal. Je kan de boel omringen door bliksemafleiders, maar dat moet dan wel goed gedaan worden. Een slecht ontworpen en/of uitgevoerd ding kan meer schade veroorzaken dan het voorkomt.

Je kunt inderdaad mooi zien dat het Chinese geval goedkope troep is met niks actiefs erin, en die uit UK dat wel heeft...

Lol, beide zien we een (Metal Oxide Varistor) dus niets erin is niet helemaal waar, maar in die UK versie zit nog een busje/buisje.

Dat Chinese ding heb je niets aan, alleen een soldering die moet smelten. (en daarna blijft de boel nog tegen elkaar hangen ook...)

Lol dat is even de vraag idd, 1 was onduidelijk te zien maar wel los, 2e was duidelijk nog verbonden na surge met tin, de vraag is, is dit wel een eerlijke test, wel indicatie goed :) Als je dat extra afknipt is er wel genoeg ruimte iig, wat er blijkbaar gebeurd is dat die "Metal Oxide Varistor" die overal inzit, een aantal keer warm kan worden, of 1x heel heet, en dan is die kapot, ding zelf kost nix, en moet je hem vervangen, d.m.v. een indicatie.

Overspanningbeveiliging zet je het best op de plaats van binnenkomst van de netbeheerderkabel, dus eigenlijk in je hoofdverdeler

Idd gelijk na de meter heb ik controle, dan gelijk daarop, en ook de kabels naar je apparatuur, dus 2 kabels in de power surge i.p.v. naar een koppelblok.

Ik snap eigenlijk niet zo goed wat erin die dingen zit, dacht dat ze open staan, en bij inslag gaan geleiden

Is een weerstand, die boven de 270-380v weerstand gaat bieden, en b.v. bij 1500v+ heet word en een soldering doorbreekt, en dat was het :)

Je kan de boel omringen door bliksemafleiders, maar dat moet dan wel goed gedaan worden. Een slecht ontworpen en/of uitgevoerd ding kan meer schade veroorzaken dan het voorkomt.

Komt idd een mannetje bij, maar kan alvast wat dingen doen, klasse 1 overspanningsbeveiliging is daar 1 van.

Alles met een knipoog ;-)

Nog een tear down van een Chinees, deze door Big Clive. Zelfde probleem met de soldeerverbinding die niet goed verbroken wordt: https://youtu.be/FQXecTM8yuo

En dat is dus waar je tegenaan kunt lopen. Als ze elke keer dezelfde veertjes gebruiken en de juiste hoeveelheid soldeer van de juiste samenstelling, dan zal het best werken. Tot je er eentje hebt waar de Chinees is uitgeschoten met de soldeer tijdens het handmatig soldeerproces en een te grote klodder heeft aangebracht. En dat zie je niet aan de buitenkant.

Die bigclive is niet te verstaan met z'n binnensmonds gemummel.

Nog een tear down van een Chinees, deze door Big Clive. Zelfde probleem met de soldeerverbinding die niet goed verbroken wordt: https://youtu.be/FQXecTM8yuo

Lol die hadden we al inderdaad, maar idd daar lijkt iets niet goed te gaan, weten we niet 100% zeker, maar als ik ze bestel en dat systeem even fix, klinkt als waanzin, ik weet het, dan zouden ze prima surge protectors zijn :)

Ik wil het niet te bizar maken, maar je kunt die dingen best een paar keer solderen, die weerstand geeft aan, ik trek het niet meer, maar verder mag je best een paar keer dat systeem laten afgaan, die in de video zijn nog niet einde oefening, en opnieuw solderen, als eenmaal die weerstand het heeft gedaan is het wel afgelopen.

Die bigclive is niet te verstaan met z'n binnensmonds gemummel.

Lol kan hem wel verstaan, maar opzich hele mooie kennis van deze mensen, kan er wel van genieten iig, ook die gast met dat orgel op de achtergrond :)

Alles met een knipoog ;-)

Ga je ook testen of de plastics netjes vlamdovend zijn? VDR's kunnen heet worden ;)

...maar als ik ze bestel en dat systeem even fix ...

Dan zou je dus moeten achterhalen wat het oorspronkelijke ontwerp specificeert voor die soldeerverbinding. Als dat, ik noem maar een dwarsstraat, woodsmetaal is en je gaat met loodvrije soldeer aan de gang, dan kon het er wel eens niet beter op worden.

Ga je ook testen of de plastics netjes vlamdovend zijn? VDR's kunnen heet worden

Ik ga 1 z'n ding aan gort stoken, met de bekende vlam test, en gelijk al garantie claimen :)

Je kunt al 1 z'n openmaken af laten gaan en naar ali gaan,...bla dit niet goed en bla dat niet goed, niet mijn uitgangspunt :)

Dan zou je dus moeten achterhalen wat het oorspronkelijke ontwerp specificeert voor die soldeerverbinding. Als dat, ik noem maar een dwarsstraat, woodsmetaal is en je gaat met loodvrije soldeer aan de gang, dan kon het er wel eens niet beter op worden.

LOL het was al complex genoeg, ok geen soldeer toevoegen in elk geval, blijft nog steeds het opwarmen/vloeibaar maken van tin dan, het gaat ook meer om inkorten en tin verwijderen dan toevoegen ;)

Alles met een knipoog ;-)

Over dat onderwerp kun je eindeloos emmeren.
Net of iemand zou vragen, hoe kun je er voor zorgen dat je nooit een ongeval of pech krijgt op de weg?
Dat kun je niet, maar je kunt een aantal voorzorgen nemen die je risico inperken.

De overspanningsbeveiligingen voor in de elektriciteitskasten kunnen helpen bij niet al te grote pieken op het net. Als die pieken binnen bepaalde perken blijven , reageren ze maar blijven ze heel, worden die te fel dan gaan ze kapot en hebben dus ook hun werk gedaan., dus moet je na een hevig onweer toch even nakijken. Er een hele rij parallel zetten lijkt me onzinnig. De kans dat je meerdere hevige pieken krijgt op dezelfde plaats tijdens het zelfde onweer is niet groot. Als de piek sterk genoeg is om er één op te blazen, gaan de andere er misschien ook meteen door stuk.
Overigens zijn in principe de tegenwoordige apparaten intern voorzien
overspanningsbeveiliging. En dat werkt. Vroeger was er om de haverklap schade aan elektronica na een onweer, ondanks de sterk toegenomen hoeveelheid apparaten waar elektronica in verwerkt zit, is dit tegenwoordig veel minder. Tenzij je natuurlijk je spullen bestelt via parallelimport en zaken koopt die dus mogelijk niet voldoen aan de EMC richtlijn (2014/30/EU). Dan zit die bescherming er vaak niet in.

Een tip: Misschien kun je beter je nick RvElDijk veranderen in LolVetDijk. Dan hoef je daar niet elke zin meer mee te openen. :-)

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 19 juli 2020 14:34:08 schreef grotedikken:
Een tip: Misschien kun je beter je nick RvElDijk veranderen in LolVetDijk. Dan hoef je daar niet elke zin meer mee te openen. :-)

Ik denk dat ik wel kan voorspellen welke reactie dit gaat opleveren. Ik vond het bij post 3 al irritant worden.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Over dat onderwerp kun je eindeloos emmeren.

We waren ook wel uitgeemmerd en tot de conclusie gekomen dat die chinezen meuk net zo goed was. Basis element is een weerstandje van 1 euro.

maar je kunt een aantal voorzorgen nemen die je risico inperken

Idd en het lijkt erop wat je ook maar doet, het allemaal gaat helpen, hoeveel is de vraag idd, maar niemand maar dan ook niemand geeft een garantie af op hun product, overigens moet je na z'n overspannings beveiliging in de meterkast nog additionele hebben (hij geeft alsnog netjes 1500v door aan je huis), verlengblokjes met ze erin, of die stopcontacten, of in mijn geval een UPS.

dus moet je na een hevig onweer toch even nakijken

Je moet dat ding regelmatig in de gaten houden, we hebben al aangegeven zonder onweer kan dat ding ook af kan gaan (ding kan zoveel surge's hebben, hoef je verder niet door te hebben), komt er nog een bui, en BAM !! helemaal dood, en let wel, dit is een verbruiksproduct, dus elke 5 jaar ook al was er nix, mag je die harige jagert vervangen (gasten smullen van je, moet je ff krom staan, en dan schuiven ze zo de nieuwe erin)

Er een hele rij parallel zetten lijkt me onzinnig

Dat heb jij goed geraden, heb na wat nagezocht, ik ben blijkbaar niet de enige idioot met dit idee, ondanks dat het in theorie heel mooi werkt, blijkt het in de praktijk verkeerd uit te pakken, en werkt het zelfs tegen. Maw je kunt geen meerdere in serie naast elkaar zetten, aan de andere kant, als je een goeie overspanning hebt gehad, is de kans wel erg klein dat het nog een keer gebeurd, maar je moet dus deze dingen op voorraad hebben, zodra die afgaat, gelijk vervangen.

Overigens zijn in principe de tegenwoordige apparaten intern voorzien overspanningsbeveiliging

Wist ik niet, zie het ook verder niet, maar dat hele overspanningsbeveiliging, hoe eng het ook klinkt, het stelt geen ruk voor.

Een tip: Misschien kun je beter je nick RvElDijk veranderen in LolVetDijk

LOL,..denk dat we dan beter een fancy naam voor mij kunnen bedenken, mss een polletje houden, "space idiot", "helemaal los" of "ikgeloofjebijna"

Dus even kort samengevat voor de jongens en meisjes, als je hiermee begint is een overspanningsbeveiliging een goed start punt, die chinezen modelletjes werken gewoon, zeker als je in een woonwijk zit met 10/20kA beveiligers, aangezien ik kabels boven de weg heb, (en een afleidinstallatie ga maken) heb ik een zwaardere nodig liefst 60/100kA, en daar zit voor mij nu de clue, want we hebben al gezien dat dit geen scam is, maar als chinezen ergens een ster in zijn, is het wel andere gegevens plakken over een product, dus m.a.w. ik koop een 60/100kA en het is toch een 10/20kA, gevolg meterkast eruit, huis brand af en ik helemaal kapot dood,

Dus nu is de vraag, hoe ga ik uitzoeken het verschil merken tussen de 10/20kA en de 60/100kA ?

Het feit dat die niet goed ontkoppeld zegt niet veel, hij doet dit met 40w soldeerbout, geloof me dat daar binnen een lampje begint te branden tijdens een goeie surge, zonder dat er enig lampje in zit. :) De indicatie werkt wel gewoon goed en daar gaat het om, zodra dat simpele weerstandje het loodje legt, krijg je die indicatie, of dat ding nog verbonden is wel of niet maakt weinig verder uit voor het verhaal.

Ik denk dat ik wel kan voorspellen welke reactie dit gaat opleveren. Ik vond het bij post 3 al irritant worden, kinderlijk wel.

LOL Ik ben benieuwd ? ik lig hier helemaal dubbel, en dat is mij expressie ervan, of het kinderlijk interesseert me toch helemaal geen reet, best wel een compliment ergens :)

Alles met een knipoog ;-)

Een overspannings(stroom)beveiliging wordt uitgedrukt in kA, niet in kV...
(meestal < 20kA voor indirecte inslag, Class 3. Brengt indirecte inslagen terug tot een overleefbaar nivo voor electronica)
Voor directe inslagen of zware indirecte heb je een Class 1 bescherming nodig (kan 100kA of meer hebben). Die zijn wat groter:

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Een overspannings(stroom)beveiliging wordt uitgedrukt in kA, niet in kV...

Sorry my bad, is idd kA, heb het zover gewijzigd.

Maar wat is dit dan ? het zit niet in de chinezen maar ook niet in de gerenommeerde merken. Lijkt erop dat dit aan beide zijdes verbonden is, heb je mss een link hiervan ?

Alles met een knipoog ;-)
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Dank je wel, kende dit niet !!! ziet er goed uit, dit is wel wat degelijker dan die rotzooi hier of uit China, en wellicht is dit hiermee de beste oplossing, zelf een "doosje" maken met dit erin :)

Vraag me alleen wel af hoe je de indicatie ervan krijgt, in mijn geval staat het doosje in de fik, of van de muur geblazen, is wel een lichte indicatie iig.

Maar dan zou ik dus de "H38M-A800XP1 of de D38T28M-A1000P1-2" moeten hebben ?

Kan ze is aanschrijven, ze zitten immers hier in HU, en dan is kijken hoe ver ik gebukt moet staan. :)

EDIT : kan ze nergens vinden online in een shop, wel jammer, al eerder in een ander topic besproken dat we mooie bedrijven in de EU hebben, alleen de afzet markt schort nog behoorlijk, cq niet aan te komen/bestellen, heb ze net een mailtje gestuurd, lijkt erop dat je een bedrijf moet zijn om te bestellen, dat zit wel snor, maar die gaan een minimum van 10-100 stuks afname eisen, anyway, das gokken en zien we later wel :)

[Bericht gewijzigd door RvEldijk op 19 juli 2020 21:02:46 (28%)]

Alles met een knipoog ;-)

Ik heb nog diverse surge arrestors van Dehn en OBO liggen, mogen voor weinig weg o.a.:
Uniline V25-B / 100kA, 280V (OBO)
V20-C (OBO)
Dehngap N-PE / 100kA, 255V (Dehn)
Met bijbehorende 4p-voet.
Mogen voor weinig weg (stuur maar een PM als je interesse hebt).

Plaatjes van internet maar wel zoiets dat je weet wat ik bedoel.

Sluit je parallel aan op de 3-fasen en nul en dan een dikke draad naar aarde.
Allemaal hebben ze een machanische verklikker waaraan je kunt zien of ze nog goed zijn.
Sommige hebben een extra contact zodat je kunt zien of er een arrester is aangesproken (zijn dan ook stuk/eruit geblazen).

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Dit zit er in een "MC125-B/NPE / 125kA, 255V":

Op het printje zit een C-tje van 2kV over 2 van de 3 schijven.

[Bericht gewijzigd door henri62 op 20 juli 2020 19:25:27 (42%)]

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Mooie spulletjes allemaal, met een beetje mazzel heb ik er 1 kunnen bemachtigen.

Ik heb nog even verder uitgezocht maar ik durf te wedden dat in die Chinese 100kA die simpele weerstanden zitten die maar max 50kA aan kunnen, je hebt zwaardere zoals hierboven met schijven en die zijn 50-70kA (vraag me ook af hoe ze dit doen maar lijkt dus in serie, en dan 3x50kA is minimaal 125kA), en alles erboven word het toch wel serieuzer, ik heb TDK 4x gemaild, maar ik verwacht dat ze tussen de 50-150$ zullen zijn, wel erg mooi spul, zag ze ook van GE, ook veel te duur :)

Nou moet ik verder wat spulletjes gaan halen voor de camera's op het dak, nou zit ik aan dit te denken, was eerst van plan om het te kopen, open te slopen, en hier te delen op het forum, maar ze hebben al zelf een plaatje eraan toegevoegd.

Nou is de vraag, gaat dit werken, of is het super kansloos ? wil best nog wel wat vervangen met EU spul, m.b.t. de weerstand, tube o.i.d.

https://www.aliexpress.com/item/32833074135.html?spm=a2g0o.p...web201603_

Alles met een knipoog ;-)
Sine

Moderator

Tja, wat wil je dat het doet.

Dat iele baantje naar het aardtouw verdampt als het ding wat serieus werk te doen krijgt.

Alles in de buurt van een kA kun je overigens rustig vergeten, dan zit er geen onderdeel meer op dat printje.

[Bericht gewijzigd door Sine op 4 augustus 2020 00:24:51 (32%)]

Tja, wat wil je dat het doet.

Men apparatuur met rust laten ;)

Dat iele baantje naar het aardtouw verdampt als het ding wat serieus werk te doen krijgt.

Wel een mooie indicatie dat die is afgegaan, maar ik kan best een nieuw dik draadje eraan vast plakken, als dat het enige is :)

Alles met een knipoog ;-)
Sine

Moderator

Dit doet *misschien* iets als een paar km verderop de bliksem denkt aan inslaan.

Verder is het een leuk voor je gemoedsrust, maar daar blijft het ook bij, onderaan zie je het zelfde aardspoortje oversteken via een amper zichtbare via, hoe veel stroom denk je dat dat ding overleeft?

Dit doet *misschien* iets als een paar km verderop de bliksem denkt aan inslaan.

Wel lekker voorzichtig iig, maar dit gaat om de streamers die je toch gaat krijgen als je bliksem beveiligers op het dak hebt. Dit is verbonden met de aarde, en daar is ook wat voor te zeggen met een afleid installatie, maw de bliksem gaat via het dak, in de grond, weer terug in huis via de aarde en gaat ook deze arrestors tegen komen, en ook de arrestor in de meterkast, die dingen werken 3 kanten op. (kan via fase/nul/aarde binnenkomen)

hoe veel stroom denk je dat dat ding overleeft?

10kA, stond op het doosje, ben wel met je eens het houd niet over nee, maar is dit dan zoveel anders dan een duurdere versies ?

Alles met een knipoog ;-)

onderaan zie je het zelfde aardspoortje oversteken via een amper zichtbare via, hoe veel stroom denk je dat dat ding overleeft?

Je kunt ze blijkbaar ook zelf maken, zijn "aardspoortje" ziet er al wat beter uit, beetje vreemd want ik kan ze alleen vinden van 10kA, terwijl als je een afleidinstallatie op het dak hebt minstens 100kA in de meterkast moet hebben, alleen 100kA bnc+rs485+voeding met aarde bestaan wss niet, behalve in het onderstaande filmpje, zonder aarde.

https://youtu.be/Mm9gyVzTdUM?t=370

Ik vraag me wel af wat dit moet kosten, hij zegt zelf 30-35$ (nog even uitzoeken) verder wel apart dat hij ze maakt zonder aarde verbinding. Verder wel grappig van deze man beweerd dat de MOV's (metal oxide varistor) te langzaam werken, en dat je beter daarvoor TVS diodes (transient voltage suppression) kunt gebruiken i.c.m.

Wil best men eigen printjes ontwikkelen, ook wat groter zodat je nog wat kan vervangen, met een zooitje componenten als dat gaat werken, zou liever zonder aarde werken, maar had net juist geleerd dat die nodig was. Uiteindelijk blijft het een verhaal zoveel mogelijk weerstand bieden boven de gewenste voltage.

Wat ook wel vaag is, hier zie je een hele hoop in serie, zagen we ook bij die 2 cellen hierboven (MC125-B/NPE / 125kA, 255V), liefst zoveel mogelijk, en dat mag blijkbaar wel, alleen meerdere arrestors in de meterkast mag dan weer niet.

Alles met een knipoog ;-)