Deze meter laten vervangen door slimme meter ?

Dit topic is gesloten


bprosman

Golden Member

Absence of proof is no proof of absence.

Beweren dat data (ongevraagd) verhandeld word terwijl dat niet zo is heet volgens het Nederlands recht ook wel eens "Laster" , zeker als die beweringen alleen uit de onderbuik komen en niet onderbouwd.
Alles kan, het kan ook zo maar dat jouw huis door de AIVD al volgehangen is en dat ze je netbeheerdersgegevens niet eens nodig hebben.

UWV, iemand?

Over het UWV staat een leuk verhaal in meerdere delen op geenstijl.nl

En eh... jij bent heel stellig in dat het 'veilig' is. Meer dan wat slappe wetgeving waar nauwelijks op gecontroleerd wordt

Ook dit is een aanname van je, in het dagelijks leven kom ik bij mijn werkgever in aanraking met klantgegevens en soms medische gegevens, en ik kan je vertellen dat daar wel degelijk (streng) op ge-audit word (door een extern bureau) , alsook de locatie waar data opgeslagen word (alleen EU).

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
EricP

mét CE

Grappig. Ik ben destijds bij een toenmalige werkgever in aanraking gekomen met de 'beveiliging' van zowel de communicatie met die meters als de opslag van de data. Beiden in eerste instantie waren om te janken. Ik kan alleen maar hopen dat er inmiddels iets beter over nagedacht is - dat zal wel, men kwam niet voor niets advies vragen.
Het commercialiseren van die data werd toen al openlijk besproken.

Verder zou het mij niet verbazen als 'alle' data naar de leveranciers gaat. En bij de mensen die dat niet willen een vlaggetje staat 'do not use'. Ongeveer vergelijkbaar met telefoonnummers. Als jij 'send number' in je telefoon uit zet, dan blijft het er gewoon in zitten tot de laatste eindcentrale. DAAR wordt het gefilterd.
Als je een fors bedrijf bent, dan staat die gewoon bij jou in huis en doe je zelf het beheer (ja, heb ik ook nog een tijdje gedaan bij een werkgever). En je kunt dat gewoon negeren hoor.

Feit is dat elke keer weer blijkt dat wanneer data geld waard is (en dat is het, daar zijn we het denk ik wel over eens) dat het hoe dan ook verhandeld wordt. Het kan even duren. Maar het gaat gebeuren.

ertellen dat daar wel degelijk (streng) op ge-audit word (door een extern bureau)

Dat kijkt naar procedures. Leuk. Ik trek wel een backupje extra wat niet in de kluis gaat...
En eh... zo'n bedrijf heb ik ook als werkgever gehad (die van die centrale). En met dat backupje werden nieuwe versies getest zodat het geen bananen-product was (en updates alleen voor nieuwe functionaliteiten waren). Want er is geen betere test dan met live data (wat op zich waar is... alleen wat onwenselijk qua beveiliging om maar een understatement te gebruiken).

Op 5 juli 2020 14:50:59 schreef EricP:
Dus eh... jij wilt zeggen... dat... de afgelopen zeg 20, 25 jaar, zonder historie van die meter (daarvoor was de leverancier tenslotte ook beheerder)... onnauwkeurig gemeten heeft?? Dat argument houdt natuurlijk op geen enkele manier stand. Dat snap je zelf ook wel. En bij onenigheid... die meterstanden, per jaar ofzo... heeft de leverancier ook.

Ik pik er maar even een stukje uit want het is me te veel werk om op al je opmerkingen in te gaan.
Ik wil helemaal niet zeggen dat die meter 25 jaar onnauwkeurig gemeten heeft. Hoe kom je daar nou bij? Ik heb zelf 30 jaar bij een meetbedrijf gewerkt en ik weet daardoor dat het bij de afhandeling van een klacht over meetfouten verdraaid handig is om de verbruikshistorie te kennen.

En voor de rest, jij denkt dat er met die meetgegevens onoirbare dingen gebeuren, nou ik kan je vertellen dat het niet zo is, dat is gewoon onzin.
En verder hou ik er over op want je bent onverbeterlijk in je samenzweringstheorieën.

EricP

mét CE

Ik wil helemaal niet zeggen dat die meter 25 jaar onnauwkeurig gemeten heeft. Hoe kom je daar nou bij?

Nou ja, jij schreef dat die data nodig is om de nauwkeurigheid in de gaten te houden. Waarop ik dan denk... een 20-25 jaar geleden begon die privatisatie (misschien nog wel iets eerder...). En tot vrij recent had men ook geen historie!

Ik heb zelf 30 jaar bij een meetbedrijf gewerkt en ik weet daardoor dat het bij de afhandeling van een klacht over meetfouten verdraaid handig is om de verbruikshistorie te kennen.

OK, het is handig. Daar kan ik inderdaad wel in mee. Met een beetje mazzel kun je er een redelijke slag naar slaan: wanneer het mis gegaan is en hoe hard. Met een beetje meer mazzel kun je zelfs een 'educated guess' doen naar of het een 'defect' (ineens opgetreden) of 'slijtage' (langzaam opgebouwd) is. Dat is dus inderdaad bij een individueel geval handig - dat haalde ik echter niet uit je post...

En voor de rest, jij denkt dat er met die meetgegevens onoirbare dingen gebeuren, nou ik kan je vertellen dat het niet zo is, dat is gewoon onzin.
En verder hou ik er over op want je bent onverbeterlijk in je samenzweringstheorieën.

Het is geen samenzwerings theorie. Kijk gewoon om je heen. Moeilijker is het niet. En dan zie je dat overal waar wat te halen is het (op termijn) gewoon gebeurt. Soms bedekt. Soms wat minder bedekt. En soms gewoon kei hard illegaal (en dat laatste kan prima een business model zijn: wat levert het op tegen (wat kost het als het fout gaat * hoe groot is de kans dat het fout gaat)).
Voor de rest is het wat mij betreft onoirbaar (om jouw woordkeuze maar te herhalen) als het ergens ligt waar het niks te zoeken heeft. Dat jij dat niet erg vind omdat er in jouw beleving niks interessants mee te doen is, doet daar niks aan af...

Op 5 juli 2020 17:02:09 schreef EricP:
En tot vrij recent had men ook geen historie!

Nou, nog eentje dan. Die verbruikshistorie is er altijd geweest. Bij ons bedrijf werden meterstanden minstens 10 jaar bewaard.

EricP

mét CE

Van de opnamen die 1x in de 3 jaar plaats vonden... (sterker nog... ik woon hier al even en heb nog nooit een opnemer gezien!)
Dat is in 10 jaar met een beetje mazzel 4 standen! Dat is een heel andere orde grootte dan wat men ons nu door de strot probeert te drukken!

bprosman

Golden Member

Dat kijkt naar procedures. Leuk. Ik trek wel een backupje extra wat niet in de kluis gaat...

Blijkbaar nog nooit een Kema of FDA audit meegemaakt want dat gaat echt wel een stukje verder.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

ach, er waren zat meters bij van 50+ jaar oud die nooit zijn gecontroleerd of vervangen geweest. pas als er bij die reeks veel uitval ontstond werden ze vervangen, en dat is als men uberhaupt wist wat er bij wie voor een meter hing. ik ben het wel eens met anderen dat men er winst uit kan halen of gaat dat nog doen als alles vervangen is, anders word niet ineens alles vervangen in het hele land..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 5 juli 2020 19:57:15 schreef testman:
...en dat is als men uberhaupt wist wat er bij wie voor een meter hing.

Het meetbedrijf, als onderdeel van het netwerkbedrijf, hoort van elke meter te weten waar die hangt, en omgekeerd moeten ze van elke locatie weten welke meter daar hangt. Dat is niet van vandaag of gisteren, dat is al 100 jaar zo.

evengoed, gecontroleerd zijn de meeste nooit tenzij de klant er over begint en er 300€ tegen duft te zetten als de meter wel goed is en je zelf voor de wisselkosten opdraait. pas als de meter jaren op dezelfde stand blijft staan worden ze wakker en is wrs de meter stuk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Er zijn redelijk wat forums met 'conspiracy theories' over de meterwissel. En daar beweren meerdere mensen dat ze bereid waren hun meter te laten testen wanneer een batch was afgekeurd.
Hoewel ik niet kan instaan voor de correctheid van de beweringen verbaasd het mij weinig dat er (naar verluidt) nooit op wordt ingegaan door de netwerkbeheerder.

Zoals al eerder gezegd is mijn (Ferraris) meter uit een afgekeurde batch en mocht ik hem houden toen ik er om vroeg. Op straffe van mogelijke kosten wanneer ik alsnog mijn meter wissel. (Mocht dat zo zijn dan laat ik meterwissel samenvallen met overgang van één naar drie fases.)

Als je kijkt naar verschillende afleveringsmeet en weegtoestellen, dan is een elektriciteitsmeter, mits er niet aan geklooid word, een uiterst nauwkeurig ding. Nauwkeuriger dan een gasmeter. Zelfs nauwkeuriger dan een voertuigbrandstofafleveringspunt (benzinepomp). In de zomer, als er even 10 minuten geen klantjes komen, kan de brandstof in het bovengrondse deel een behoorlijke temperatuur hebben. Daarmee heeft het minder energie-inhoud. Je krijgt in de winter meer vroemm voor je geld.
De weegschaal bij de oudijzerboer. Wie hier durft de man tegen te spreken, als het gewicht afwijkt van wat je thuis dacht te hebben gewogen?
Over die gasmeters zwerft er op het internet een interessant onderzoek. De netbeheerders weten dat er misaanwijzingen zitten. Huishoudelijk verkopen ze meer gas dan ze ingekocht hebben, heeft te maken met temperatuurverschillen, (en een beetje op welke hoogte je woont) Maar dat word verrekend met de verkoopprijs. En dan ook nog iets met calorische waardetoeslag, en graaddagen.
Hoewel het hier startte met slimme meter vragen, gaat het nu weer over dat gehak op de werking en betrouwbaarheid van kWh meters in het algemeen.
Ik snap dat niet.

Hoezo gaat het over nauwkeurigheid van de e-meter? Ik lees vooral de eeuwige discussie over Eric's paranoia over de betrouwbaarheid van de netwerkbeheerder.
E-meters hebben een bepaalde "houdbaarheid". Ze gaan er vanuit dat ie het zo'n N jaar betrouwbaar zal doen (tenzij het tegendeel bewezen wordt), en daarna wordt het twijfelachtig. Daarom wordt ie vervangen. Dat betekent niet dat ie dan niet meer nauwkeurig zou zijn. Het gros zal best nog jaren z'n werk kunnen doen. Het is alleen ondoenlijk om ze periodiek te gaan kalibreren. Dan is vervangen blijkbaar handiger/goedkoper.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Ik heb het hier al vaker verteld, kWh meters worden niet vervangen vanwege de leeftijd. Er worden continu steekproeven genomen en als die uitwijzen dat een bepaald type vaak afwijkingen vertoont dan worden alle meters van dat type vervangen.
Bij sommige types kan dat betekenen dat ze er al na 20 jaar uit gaan, maar er zijn ook types die het 50 jaar volhouden zonder noemenswaardige afwijkingen.

De gast die bij mij de watermeter kwam vervangen zei dat het voor watermeters anders is: "iedere 15 jaar". (voor watermeters).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
bprosman

Golden Member

Op 6 juli 2020 09:22:38 schreef rew:
De gast die bij mij de watermeter kwam vervangen zei dat het voor watermeters anders is: "iedere 15 jaar". (voor watermeters).

Zou kunnen, ik woon inmiddels zo'n 25 jaar in dit huis en heb 1 keer een nieuwe watermeter gehad. Slimme meter vervanging was eigen verzoek vanwege de overgang 1->3F

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Voor watermeters wordt inderdaad een vaste tijdsduur aangehouden.

bprosman

Golden Member

Op 6 juli 2020 09:55:55 schreef KlaasZ:
Voor watermeters wordt inderdaad een vaste tijdsduur aangehouden.

Die worden ook vochtiger dan de slimme meter :+

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 6 juli 2020 09:54:18 schreef bprosman:
Zou kunnen, ik woon inmiddels zo'n 25 jaar in dit huis en heb 1 keer een nieuwe watermeter gehad.

Ik hier nu 23jaar maar toen ie dus een paar jaar geleden voor de 2e keer kwam heb ik het gevraagd...

Slimme meter vervanging was eigen verzoek vanwege de overgang 1->3F

Hebben ze daar geld voor gerekend?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 6 juli 2020 12:25:50 schreef rew:
Hebben ze daar geld voor gerekend?

Ben benieuwd. Er staat me iets bij van 190 euro tot 600 euro. Tenzij ze nieuwe kabels naar je hutje op de hei moeten gaan trekken, dan mag je dat ook allemaal bekostigen.

Recent iemand van Stedin aangeschoten die aangaf dat het voor mijn type huis geen probleem was om 3 fase aan te leggen. (stuk of 30 zelfde woningen in de wijk, vermoedelijk komt er 3 fasen bij mij binnen en wordt dit per fase naar de buren gesplitst (ik zie de kabels vanuit mijn meterkast vertrekken), benieuwd of de buren dus ook zo'n grote verdeelkast (ongeveer 25x35x15cm) in hun meterkast hebben zitten).

[Bericht gewijzigd door r-p op 6 juli 2020 18:33:58 (21%)]

bprosman

Golden Member

Op 6 juli 2020 18:22:16 schreef r-p:
[...]

Ben benieuwd. Er staat me iets bij van 190 euro tot 600 euro. Tenzij ze nieuwe kabels naar je hutje op de hei moeten gaan trekken, dan mag je dat ook allemaal bekostigen.

Recent iemand van Stedin aangeschoten die aangaf dat het voor mijn type huis geen probleem was om 3 fase aan te leggen. (stuk of 30 zelfde woningen ind e wijk).

Iets van 200 Euro, heb toen ook gelijk 3F hoofdzekering (automaat) gekregen (dus hoef nooit meer te bellen als de hoofdzekering er uit gaat)en plan was andere kabel. Dat zat allemaal in die 200 (en een beetje) euro. Dichtstraten op eigen terrein was wel voor eigen kosten.
Achteraf bleek de kabel toch geschikt en waren daarom de kosten voor het (weer) dichtstraten ook voor hun

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Ik kon niet echt een besluit nemen en nu is het te laat.
De meter blijft voorlopig nog hangen. Als ik hem wil laten vervangen gaat het nu 76 euro kosten, dat is nog te overzien.

Een van de redenen was voor mij ook dat die meter dan vanuit mijn huis gaat communiceren met het 'thuisfront'. Op een manier waarop ik geen controle heb. Ik snap dat het objectief gezien geen enkel bezwaar is en er alleen maar meterstanden gecommuniceerd worden, maar toch voelt het vreemd. Ik wil geen 'zend/ontvanger' van iemand anders permanent in mijn huis.

Voorlopig dus nog geen slimme meter hier.

Op 7 juli 2020 09:58:06 schreef Tuxracer:
Ik snap dat het objectief gezien geen enkel bezwaar is en er alleen maar meterstanden gecommuniceerd worden, maar toch voelt het vreemd.

Of de meterstanden nou elektronisch worden overgedragen, of genoteerd door een meteropnemer, of doorgegeven door je zelf, wat is het verschil?

EricP

mét CE

Je lijkt het gewoon niet te willen begrijpen, Klaas... Een meteropnemer komt formeel 1x per 3 jaar.
ALS die meter zo uitgerust zou zijn dat die meterstand 1x per 3 jaar verstuurd zou worden en ook niks meer dan dat, DAN zou dat probleem er al een stuk minder zijn. 6x per jaar tot elke kwartier (!) inclusief het actuele verbruik is een heel ander verhaal.

Elke keer weer doe je alsof dat geen moer uit maakt...

Sine

Moderator

De TS heeft (een) antwoord, verder gaat deze discussie he-le-maal nergens meer over.

Dit topic is gesloten