airco/warmtepomp rendement verhogen.

Anoniem

Ik blijf erbij en ik niet alleen, dat je je niet moet focusseren op de Airco, maar beginnen met de warmteverliezen te reduceren door meer isolatie aan te brengen. Een halfsteensmuurtje en 4 cm isolatie geeft zoveel warmteverlies als je constant 27°C wil hebben de klok rond,
dat een airco met warmte recuperatie dit bijlange na niet kan compenseren.
Als je het hele jaar door wil wormen kweken zullen het gouden beestjes worden deze winter...

Op 12 juli 2020 20:47:39 schreef henkie119:
kan iemand mij uitleggen waarom de Fan van de buitenunit niet continu draait als de airco in heat modes staat? Het expansie ventiel zal altijd naar 2 tot 5 graden willen koelen. maar hoe meer warmere lucht er toch door de buiten unit gaat hoe minder de compressor hoeft te werken? en waarom pomp hij het helemaal naar 60 graden en niet naar een graad of 40/45 dan zit je kwa drukken toch veel gunstiger.
mischien is er een koelmonteur die het weet.

mvg henkie

Als de drukverschillen kleiner worden moet de compressor minder hard werken, maar wordt er ook minder energie verzet... ttz, de inspuitdruk wordt lager, waardoor je koel (en verwarmingsvermogen) achteruit gaan. De fabrikant heeft het geheel zodanig berekend dat de airco zolang mogelijk zijn vermogen kan leveren. Je zal dat in oktober nog kunnen appreciëren. (als het buiten al veel kouder wordt)

Anoniem

Ondanks nuttige info toch maar blijven doordrammen over je openngsvraag. Waarom doen we eigenlijk nog moeite?

"Ah? Is 4 cm isolatie dan onvoldoend? dat wist ik niet, maar die airco hé???"

Henkie, laat die airco voorlopig voor wat hij is, je kunt daar zelf weinig aan verbeteren.
Zet dit topic on hold, en concentreer je op het karwei om minimum 10 cm isolatie aan je schamele 4 cm toe te voegen.
Zorg dat er geen koudebruggen ontstaan.
Als nadien zou blijken dat je verbruik nog te hoog is kun je de draad weer oppikken om bijkomende besparingsmaatregelen te treffen.
Maar begin bij het begin.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het rendement van je kachel als je bij wijze van spreken ramen en deuren wijd open laat. Begin met deze dicht te doen....

Op 13 juli 2020 13:45:50 schreef grotedikken:
Ondanks nuttige info toch maar blijven doordrammen over je openngsvraag. Waarom doen we eigenlijk nog moeite?

"Ah? Is 4 cm isolatie dan onvoldoend? dat wist ik niet, maar die airco hé???"

hallo.

grotedikken. Ik waardeer het dat u reageert op mij topic en ben het zeker met uw eens dat als ik goedkoper wil stoken meer moet isoleren. dat is zo duidelijk als wat. En dat heb ik ook nooit tegen gesproken. Echter door mijn werk heb ik nog maar 4 keer kunnen reageren. Dus het doordrammen vind ik ook wel mee vallen. echter staat ook duidelijk in de beschrijving dat ik met airco/warmtepomp wil optimaliseren. dit omdat ik het interessante techniek vind en en graag meer over wil leren. en daar is volgens mij dit forum voor.
Een forum Om elkaar iets te leren.
Een forum waar je met vragen terecht kunt als je iets niet weet/snapt. Een forum om te sparren over ideeën.
zo'n tekst die u typt is natuurlijk veel leuker om te typen. maar neem een voorbeeld aan Kris Testman Eric Aart en shiptronic. deze antwoorden zetten me aan het denken voor verbeteringen en probeersels. als iedereen de instelling zou hadden zoals u. Dan woonden we nu nog een plagge hutten en zouden auto's geen 1 op 20 rijden. omdat we toch niet hoeven te experementeren. of ideeën uit te wisselen.
Lees mijn vraag nog eens. Er staat airco/warmtepomp rendement verhogen.
En niet hoe ik zo weinig mogelijk stook kosten krijg..
Ook u kraakt u mij af door leek te noemen. Dat ben ik ook met warmte pompen. Maar door mijn 3 daagse cursus stek voor mobiele voertuigen. ben ik wel bekend met airco's in voertuigen maar dus niet met warmtepompen. en zoals shiptronic al zegt is andersom denken lastig. vandaar mijn vragen.

Op uw verzoek zal ik dit topic on hold zetten.
Want zo heb ik er geen aardigheid aan als het op deze ongezellige manier moet.
voor nu en de anderen die wel met nuttige info kwamen. heel erg bedankt.

mvg henkie

Anoniem

Alleen het citeren? :-)

Als het je te doen is om meer te weten te komen over de werking van zo'n airco met warmtepomp, waarom zeg je dat dan niet gewoon?
Het is heus niet nodig om voor te wenden dat je een probleem hebt met een schuurtje , wormenkwekerij enz...
Zo zet je iedereen op het verkeerde been en word je niets wijzer.

De plotse arrogante toon waar je denkt me op mijn plaats te moeten zetten door te stellen dat met mijn mentaliteit we nog steeds in het stenen tijdperk zouden zitten doet me denken aan de vele would-be Edisons die hier regelmatig voorbijkomen en denken het licht gezien te hebben.

Gelukkig voor jou heb je een driedaagse cursus gevolgd, daar kan ik met mijn 8 jaar scholing en 45 jaar ervaring niet tegenop :-)

Ik meende de correcte raad gegeven te hebben die je verder zou helpen, alleen wist ik niet dat je de boel in de zeik nam.
Nu, ik hou het voor bekeken. Bedankt om mijn tijd te verknoeien. :-( .

Ik vind het wormen verhaal niet geheel irrelevant. Eerder intrigerend. Kun je ze eten? Ga je veggie dingen maken? Professioneel visser? 30qm wormen is wel een berg. Of ga je ze roken? Niet vergeten iets aan de geuroverlast te doen. Houtkachels creëren onderdruk in de ruimte en verbranden de geur. Opgepast met slecht isoleren. Van hoge warmteverliezen krijgen de warmtecameras van big brother hoge bloeddruk.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Het was absoluut niet de bedoeling om u tegen de haren in te strijken. Maar uw inbreng maakt het er niet gezelliger op. Ik hoop u daar bewust van te kunnen maken. Ook met zoveel ervaring en opleiding zoals u gehad heeft in de koeltechniek en warmtepompen. Had ik wel een ander antwoord verwacht. Dan alleen isoleren isoleren isoleren.

Kan iemand een slotje op het topic zetten?

Anoniem

Inderdaad, beginnen met isoleren, isoleren , isoleren.

Ik ben niet in airco gespecialiseerd, maar iedereen die maar iets van warmtehuishouding afweet zal je vertellen dat je je op het verkeerde focusseert.

Want je topic ging toch over dat project om die schuur op temperatuur te houden. Waarvan die airco maar 1 aspect was?

Zolang je blijft met je schamele 4cm schuim zal je project hoe dan ook veel geld kosten aan verwarming en koeling en is al het andere water naar de zee dragen.
De besparing door die warmterecupratie zal in het niet vallen bij de verbruikskosten.

En bij de eerste beste extreme buiten temperatuur zal je installatie het niet halen en gaan je wormen hun blaadjes laten hangen.

Als jij als leek denkt dat je een bestaand geoptimaliseerd ontwerp als een airco, als die correct geinstalleerd is zelf kunt gaan modden zodat die het spectaculair beter doet dan droom je. En blijkbaar doet het pijn om wakkergeschud te worden aan je reactie te zien.

U bedoelt dat u niet zien wilt. Dat het mij NIEt gaat om het hokje zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Maar om een warmte pomp zo efficiënt mogelijk te maken als experiment?

Als de uil niet zien wil ?

Anoniem

Je spreekt jezelf tegen, zie openingspost.
Groetjes aan je w-ormen ;-).

Of het verbruik van je installatie hoog is of niet kan je effe berekenen.
Warmteverlies per graad delta T:
Q=U.A.delta T
U, pakweg 0,8 in uw geval (isolatie, buitenmuur, binnenmuur tesamen)
Oppervlakte, geschat 40m²
54x0,8=43
Wellicht nog wat lekkage door kieren, aan deuren en vensters etc. Daarom mag er 20-30% bij gerekend worden, komen we op pakweg 55W per graad celcius, indien de isolatie goed is aangebracht en luchtdicht is.

delta T van 10° geeft dan zo'n 500-550W verlies. Of, op 24u, 12KW

Als we dan effe checken wat je verbruik is, zo'n 12KWh per dag, dan draai je met een cop van 1. Of je verlies is nog vele malen groter maar dat is zo niet vast te stellen. Een spleetje onder de deur van bv 3mm kan al voldoende zijn om dit verlies te verdubbelen.

Mijn inziens, gezien de configuratie van de installatie en de toestand van de ruimte is er energetisch weinig winst te halen in de airco. Er kan wel veel gedaan worden aan het warmteverlies. Als je er idd een 10cm bij tegen zou zetten dan kan je dit met 2/3de terugbrengen met dezelfde installatie. En het is minder kostelijk dan aan de airco gaan sleutelen. Met de sturing aan te passen ofzo ga je ook geen rendement verhogen, ander koelmiddel, andere drukken, dat zou nog iets kunnen doen maar is ook peanuts.

@ appel Thanks! Je hebt mijn "wat is er nodig" nagerekend en duidelijk gemaakt wat ik fout heb gedaan. Ik ben denk ik vergeten met de delta-T te vermenigvuldigen. We zitten dan op vrijwel vergelijkbare getallen: Ruim 500W te verpompen vermogen. Mooi!

Op 14 juli 2020 12:15:19 schreef henkie119:
Maar om een warmte pomp zo efficiënt mogelijk te maken als experiment?

Dat is een leuk experiment. Om "zo efficient mogelijk" te kunnen maken, moet je kunnen meten wat de stand van zaken is.

Voor efficientie heb je nodig: Wat gaat er in wat gaat er uit.

Wat je nu weet is dat er 500W gemiddeld aan elektrische energie in moet.

Maar de andere kant is ook belangrijk: Hoeveel warmte verpompt ie?

Vraagje: In theorie kan je met iedere 1W aan input vermogen bijna 30W aan warmte verpompen (met een temp verschil van 10 graden). In de praktijk is 2W al best veel.

Dus... De verliezen, de warmte die je compressor produceert omdat ie niet 100% efficient is, waar blijft dat?

Als het ding bedoeld is als "airco", dan zullen ze hun best hebben gedaan om dat "buiten de te koelen ruimte" te houden. Dus dan staat de compressor nu "buiten de te verwarmen ruimte". Je kan dan ongeveer 33% efficienter worden door die "binnen" te zetten. Dan moet je de zooi omdraaien en hem vertellen dat ie de buitenruimte moet koelen... Dan zit de thermostaat zeker op de verkeerde locatie... :-(

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Compressor is zuiggasgekoeld en warmte gaat naar condensor.Er zal wel iets verloren gaan maar in goed systeem is compressor geisoleerd.

Maar door mijn 3 daagse cursus stek voor mobiele voertuigen.

3 dagen cursus is erg weinig als ik zie dat de versnelde cursus al 15 dagen duurt en ik er 2 jaar voor naar de avondschool ben gegaan. De stek cursus is meer gericht op de praktijk. Zelfs met met mijn 2 jaar school zou ik er niet eens aan beginnen om iets wat goed werkt te optimaliseren. En ik ga ook zeker niet prentenderen dat ik alles van de warmtepomp snap want het is voor mij ook al weer 18 jaar geleden dat ik met koeltechniek heb gewerkt.

Als de drukverschillen kleiner worden moet de compressor minder hard werken,

Het verbaast me dat je na 3 daagse cursus nog niet weet dat de persdruk belangrijk is en essentieel voor het koelproces. Je zal wel denken maar een warmtepomp werkt toch andersom. Niets daarvan het werkt precies hetzelfde enkel de verdamper die normaal binnen hangt zit nu buiten en de condensor die de warmte normaal via het dak afvoert geeft nu de warmte af in de woning. Strikt genomen ben je dus buitenlucht aan het koelen en dat vooral in de winter. En maar klagen over warme winters :).
Als de persdruk te laag word dan condenseert het gas niet meer tot vloeistof en dan valt het hele proces stil. Evenals de zuigdruk die moet ook voldoende laag zijn. Het gas moet de tijd krijgen om te verdampen. Meeste compressoren kunnen geen vloeistof slag verwerken.

De hele warmtepomp zelf is al geoptimaliseerd en er zelf aan knutselen zal op zijn minst een slechter werkend systeem opleveren wat dan nog meer energie verbruikt. En als je echt veel veranderd kan ook je compressor kapot gaan.

Maar goed als je toch wil optimaliseren moet je ook over de meetapparatuur beschikken om vast te stellen dat hetgeen je verandert ook meer winst oplevert. JE zal ook in de gaten moeten houden dat je het koelproces niet verstoort en je niet te veel vloeistof in de compressor krijgt. Het kan best dat moderne compresooren daar wel tegen kunnen maar je wilt in het systeem niet alleen de vloeistof rond pompen maar dat het medium in de 4 fasen van het proces verkeerd

Verdampen
comprimeren
condenseren
regelventiel

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
Shiptronic

Overleden

Wat zijn de waarden van oververhitting en nakoeling ? dan kan je meten waar verbetering haalbaar is. voor de rest met het verhaal hier boven eens.

en verdmaper zo koud mogenlijk, maar niet laten bevriezen, zo als het warm is buiten kan je best de fan uitschakelen, bij 4°C core temperatuur zet je hem weer op de lage stand aan, hoe kouder het buiten word hoe sneller als hij zou moeten draaien :)

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op dinsdag 14 juli 2020 20:03:24 (47%)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

ik begreep van een koeltechnicus dat je bij grote koelsystemen als in supermarkten je alleen de warmte kunt gebruiken uit de compressorverliezen. meer als dat gaan gebruiken en je systeem draait niet meer optimaal.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Shiptronic

Overleden

Condensor = compressorverlies?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Ik neem aan dat die beesten in bakken zitten of iets: piepschuim bakken met warmte elementen erin?

Op 14 juli 2020 19:16:51 schreef benleentje:
[...]3 dagen cursus is erg weinig als ik zie dat de versnelde cursus al 15 dagen duurt en ik er 2 jaar voor naar de avondschool ben gegaan. De stek cursus is meer gericht op de praktijk. Zelfs met met mijn 2 jaar school zou ik er niet eens aan beginnen om iets wat goed werkt te optimaliseren. En ik ga ook zeker niet prentenderen dat ik alles van de warmtepomp snap want het is voor mij ook al weer 18 jaar geleden dat ik met koeltechniek heb gewerkt.

Hier heeft u 120% gelijk. Ik weet te weinig van koeltechniek om te zeggen dat ik er verstand van heb.Daarom vraag ik het hier. Echter wou ik hier mee aangeven dat ik niet onervaren ben. omdat iemand zonder dat hij mij kent meteen weg zet als ..... daarom heb ik dat er neer gezet en ander had ik het niet opgeschreven.

verder het enige wat ik meten kan is de nakoeling. Dit omdat ik de maar 1 vul/meet nippel heb aan de buiten-unit.
op de persleiding meet ik voor de condensor 25 tot 26 bar. met en temp van 60 graden. aan de uitgaande kant naar de condensor meet ik een temp van 45 graden. Als ik nu de tabel van r407c erbij pak dan kom ik bij 25 bar op een temperatuur van 55 graden. mag ik nu zo rekenen dat die 55 graden min de 45 graden mijn nakoeling is?

Ok mijn druk aan na het orifice kan ik niet meten. maar de tempratuur is 4 graden.

Shiptronic

Overleden

Meest efficiënte is de fan uit, dan gebruikt die geen stroom ;) af en toe zal hij even aan moeten.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Condensor = compressorverlies?

Nee niet echt. De condensor temperatuur is de door het koudemiddel opgenomen energie + de compressor energie.

.Daarom vraag ik het hier. Echter wou ik hier mee aangeven dat ik niet onervaren ben.

Dat zijn altijd de ergste mensen die net iets geleerd hebben maar nog niet genoeg geleerd hebben om te weten dat ze nog lang niet alles weten. IS niet om je boos te maken maar het is gewoon een vreemde eigenschap van de mens ;).

omdat iemand zonder dat hij mij kent meteen weg zet als .....

GD is een geval apart op dit forum. Hij weet veel maar zijn manier van omgaan met mensen kan beter.

mag ik nu zo rekenen dat die 55 graden min de 45 graden mijn nakoeling is?

Dat weet ik niet meer is te lang geleden. Het gas moet voldoende afkoelen om te kunnen condenseren. 10 graden afkoelen lijkt me geen nakoeling. Maar is die 45 nu voor je condensor of als het eruit komt.

hoe kouder het buiten word hoe sneller als hij zou moeten draaien

Precies en omdat het nu warm is buiten draait die ventilator gewoon niet maximaal. Aan de andere kant is verwarmen naar 27 graden voor een warmtepomp ook veel. Meeste woningen is dat tussen de 20 en 22 graden. En dat lukt niet als je warmtepomp maar bv 35 graden word dus een temp van 60 graden is wat dat betreft efficiënter verwarmen.

Hou het gewoon gezellig jongens.

En waar bemoei jij nu weer mee :) :). JA ik probeer het gezellig te houden.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.

Temperatuur van verdamper zo hoog mogelijk houden, temperatuur van condensor zo laag mogelijk houden dan heb je hoogste rendement. Wel rekening houden met onderkoeling en oververhitting van ongeveer 10° ten opzichte van de overeenkomstige temperatuur van gebruikte gas. Oververhitting en onderkoeling word bepaald door temperatuur van omgevingstemperatuur van verdamper en condensor die je beetje zelf kan beïnvloeden maar fabrikant bepaald die door de keuze van de expansiecapillair.

Anoniem

Op 14 juli 2020 14:10:54 schreef rew:
@ appel Thanks! Je hebt mijn "wat is er nodig" nagerekend en duidelijk gemaakt wat ik fout heb gedaan. Ik ben denk ik vergeten met de delta-T te vermenigvuldigen. We zitten dan op vrijwel vergelijkbare getallen: Ruim 500W te verpompen vermogen. Mooi!

Hoezo? Ik had zondag al opgemerkt dat je berekening er een factor 10 naastzat.

@Benleentje: Als iemand niet eens weet (of wil weten) dat 4 cm isolatie veel te weinig is om een hok te isoleren zich wil focusseren op het modifieren van de airco, ga ik er vanuit dat die onvoldoende kennis en ervaring heeft om zoiets tot een goed einde te brengen. Als het al mogelijk is.

Wat is er mis met het uitleggen waarom het een onzinnig plan is om die airco te willen 'optimaliseren'.

Niet enkel omdat iemand die dergelijk standpunt inneemt blijk geeft zelfs de meest elementaire regels van warmtehuishouding niet te begrijpen, maar ook gewoon omdat het te behalen resultaat in het niet valt met het meerverbruik door de zwakke isolatie.
Ik denk dat ik hem dat op de minst kwetsende manier aan zn verstand heb willen brengen. Zijn reactie daarentegen was heel wat arroganter.

Er is een verschil tussen iemand er herhaaldelijk op wijzen dat ie het verkeerd aanpakt, en hem als reactie een fossiel noemen die de vooruitgang tegen houdt. Je hoeft je dus in mijn naam niet te verontschuldingen bij de TS dacht ik.

Als je zoo moet opletten niet op de lange tenen te trappen blijft er weinig ruimte over voor discussie.

Het valt op dat het steeds weer beginners zijn die een enorm ego hebben en hun standpunt niet willen wijzigen ondanks terechte argumenten van personen met iets meer ervaring.. Zo leer je niks.

En kom nu eens on-topic. Is er iets technisch wat ik beweerd heb dat niet klopt? Daar zwijg je wijselijk over.

@Benleentje: Als iemand niet eens weet (of wil weten) dat 4 cm isolatie veel te weinig is om een hok te isoleren zich wil focusseren op het modifieren van de airco, ga ik er vanuit dat die onvoldoende kennis en ervaring heeft om zoiets tot een goed einde te brengen. Als het al mogelijk is.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Een fabrieks-af warmtepomp zal redelijk efficient draaien, al denk ik wel dat op locatie goed inregelen nog wel tot max 5% zou kunnen besparen maar dan houd het echt wel op. En wellicht ben ik met die 5% al veel te optimistisch. Met betere isolatie kan je zomaar 50% - 70% of meer besparen.

Als je zoo moet opletten niet op de lange tenen te trappen blijft er weinig ruimte over voor discussie.

ik merkte alleen op dat je manier van omgang beter kan. Je opmerkingen en argumenten zijn vanuit de theorie helemaal vakbekwaam en goed onderbouwt de manier van presenteren kan beter.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.