Zijn deze oude afdekplaatjes van een wandcontactdoos nog te krijgen?


Ik heb deze gevonden in mijn "sund" hoek. Hart afstand van de schroefjes is 19 mm. Dat lijkt op jou foto minder te zijn?
Past in gat van 45 mm.

Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt, maar je wordt oud omdat je stopt met spelen.

Merci weer voor alle reacties
Ik heb vandaag wat kunnen bekijken en foto's maken.
Ik ga morgen of dinsdag middag de resultaten online zetten via mijn laptop. Dat gaat veel beter dan met mijn smartphone. Ik ga nu slapen want morgen is het weer flink aan de slag met vooral veel kuisen.
Mijn toekomstige lief zal blij zijn dat ik veel geleerd ga hebben op kuisvlak ;)
(Nu nog eentje vinden, dat is nog lastiger dan oude wdc afdekplaatjes :+ )

Op 19 juli 2020 21:36:27 schreef McAwesome:
In BE zijn stopcontacten zonder aarde (penaarde) geen probleem bij een keuring als de installatie dateert van voor 1980. Zodra je de kring echter vernieuwt dan dient het wel conform te zijn met penaarde.

De elektriciteit is meestal afgekeurd bij verkoop van oudere huizen, op zich zou ik me daar geen zorgen over maken. Het is aan de koper om de installatie binnen de 18 maanden na aankoop, conform te maken.

Mijn huis dateert van 1949 en hier lagen nog stalen buizen met rubber/katoendraad. Bij één verlichtingskring is dat nog steeds het geval, maar dat mag. Het was anders teveel breekwerk... De keurder raadde toen wel aan om er een 30 mA differentieel op te zetten.
Het meeste rubber/katoendraad wat ik verwijderd had, zag er eigenlijk nog vrij goed uit, bijna nieuw zelfs. Het is vooral waar het draad uit de buis komt en met lucht in aanraking komt, dat de neiging tot verbrokkelen van de isolatie optreedt.

die draad wil lang goedblijven, tot je CV in zo'n oud huis aanlegt. de droge lucht laat die draad snel uitdrogen. kwam van de week nog een stoffen draad tegen in een huis uit 1956, was de hoofdaarde. verder had er nooit stoffen draad ingezeten, was al meteen VD in rood/groen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 19 juli 2020 22:18:32 schreef brains:
....
Mijn toekomstige lief zal blij zijn dat ik veel geleerd ga hebben op kuisvlak ;)
(Nu nog eentje vinden, dat is nog lastiger dan oude wdc afdekplaatjes :+ )

Laat er eentje 3-D printen. :+

Thevel

Golden Member

Op 19 juli 2020 22:20:17 schreef testman:
[...]

die draad wil lang goedblijven, tot je CV in zo'n oud huis aanlegt. de droge lucht laat die draad snel uitdrogen.

Eind jaren 70, begin jaren 80 heb ik bij een installatie bedrijf gewerkt (NL).
In die tijd werden de elektrische installaties nog gekeurd, woningen met oud katoen draad werden afgekeurd, het draad moest vervangen worden maar vaak was daar een subsidie regeling voor.
Vrijwel altijd was er ijzeren pijp gebruikt.
Wat wel opviel was dat vaak het katoen helemaal vergaan was (toen al!), je trok soms hele stukken blank koper uit de pijp, maar dat was lang niet altijd het geval, soms leek het draad wel als nieuw alsof het zo uit de doos kwam!
Je had vroeger gefelste of getrokken pijp, gefelste pijp is meer "open" en daar trok je meestal het slechtste draad uit.

Ik heb er een aantal voor je in de aanbieding, wcd's, serie- en enkele schakelaars met enkele en dubbele afdekplaten. Inclusief binnenwerk, dus past altijd.
Een deel van mijn pas aangeschafte woning is nog origineel uit 1960 incl het schakelmateriaal. Staat nu op de nominatie voor complete renovatie en gaat anders naar de stort. Beetje stuc eraf poetsen en ze kunnen nog jaren mee.
Roep maar wat je nodig hebt, van elke soort >5 aanwezig, schroef ik het uit de muur voor je en gooi het op de bus.

Scientists say the universe is made up of protons, neutrons and electrons. They forgot to mention Morons....

Zo, ik heb eindelijk weer tijd om het topic aan te vullen.
Ik heb zondag wat foto's kunnen maken en ik denk dat die wat verduidelijken. Ik kwam op twee plekken waar lampen hadden gehangen draden uit de muur tegen. De kleuren waren rood en geel. Geen idee of dat een indicatie voor een periode is. Misschien is er later nog werk aan de installatie gedaan.
Maar in de wdc in ze weer blauw en wit.
Het is zo te zien in ieder geval geen katoen meer ;)

Wat betreft de buizen. Ik heb geprobeerd te zien in de wdc maar ook bij de draden waar lampen hadden gehangen of ik zien van welk materiaal ze zijn gemaakt zijn. Het is moeilijk te zien maar het een combinatie te zijn bij de wdc. De ene is witachtig (pvc? of andere kunststof) en de andere lijkt op metaal. Maar dat is puur een gok.

Wat betreft de wdc. Die van de foto heeft een soort van slangetje als logo. Zie foto. En het binnenwerk heeft datzelfde logo erop staan. Herkent iemand dit logo toevallig?
Op binnenwerk lijkt te staan d 10/2 wokn? maar is lastig te lezen.
Het afdekplaatje is van een andere wdc met alleen een stopcontact, zonder schakelaar. Ik durfde die bij die van de foto niet afhalen.
Bij deze wandcontactdoos wel aangezien die al wat los hing en ;)
Gek genoeg zat hier een ander plaatje op, van niko. Ik zet de fotos ivm uploadlimiet in een berichtje hieronder. Het lijkt me dat die later erop gezet is maar hij past verder prima. Handig om te weten want niko is misschien een stuk gemakkelijker te koop.
Opdekplaatje meet ik 42-43mm in diameter maar kan er ook net naast zitten.

Ik heb op sommige plekken in het huis nieuwere wdc's gezien met penaarde. Ik denk dat er later wel wat aan verbouwd is qua electriek.
1 kamer wordt een kamer voor te kunnen relaxen. Daar komen ook bv een tv, pc, geluidsintallatie e.d. te staan. Daar zitten zowel ongeaarde, vreemde wdc's (moet er nog een foto van maken) als een geaard stopcontact. Zou ik vanaf die geaarde stopcontact een verlenging mogen maken met een degelijke verdeeldoos? (als die nog te krijgen zijn) Er is een randje waar hij prima veilig onder kan liggen. Ik sluit een pc niet graag ongeaard aan.

Merci voor de reacties van de mensen die nog wat hebben liggen. Ik stuur jullie allemaal nog een mailtje.
@Den Donz Die van jou lijken sprekend op die van niko die ik op een andere wdc vond.
@ton 2303 Als het zou passen zou het echt supertof zijn. Ik stuur je nog een mailtje. Ik ga zo ie zo eerst moeten overleggen met de eigenaar.

Kan ik daar

Hierbij apart ivm uploadlimiet van 5 nog de foto's van de niko afdekplaatje.

----

[Bericht gewijzigd door New Beetle op 21 juli 2020 13:55:35 (100%)]

Op 21 juli 2020 13:25:47 schreef brains: Het is zo te zien in ieder geval geen katoen meer ;)

Dat is oude VOB, CRVB heeft vertinde geleiders.

Wat betreft de wdc. Die van de foto heeft een soort van slangetje als logo.

Dat is Siemens materiaal. In installaties uit die tijd kon je dat wel eens tegenkomen in België, ook aardlekschakelaars van dat merk.

Wat die penaarde betreft. In het pre-AREI tijdperk had de netbeheerder, intercommunale heette dat toen eigen regels gebaseerd op het ARAB. In 'vochtige' ruimtes, keuken en badkamer was aarding verplicht, elders niet. Je zal die penaarde waarschijnlijk op die plaatsen terugvinden. Randaarde kwam tien ook voor.

als je dat spul al vindt, want siemens van die leeftijd is betrekkelijk zeldzaam, dan past een opbouw combi plaatje wrs ook wel. je zit met de afstand van de schroefjes, die is bij niko 19mm net als de penafstand van de wcd zelf.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Misschien dat je dat op een DE forum kan vinden. Heb echter zo mijn twijfels, denk dat dit zelfs in DE nooit echt populair is geweest.

Tidak Ada

Golden Member

Op 21 juli 2020 13:26:52 schreef brains:
Hierbij apart ivm uploadlimiet van 5 nog de foto's van de ikafdekplaatje.

Ik zie nu dat jouw afdekplaatje twee vijsjes heeft en het mijne maar één, maar je kan het krijgen samen met de WCD als je denkt dat het past. Tot vanavond kan ik het via BPOST versturen (krijg bezoek uit BE).

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Hmm, siemens. Wist niet dat die ook installatie materiaal deden.
Ik ga eens moeten kijken of er iets te vinden is ervan. Maar de niko afdekplaatje pastte dus ook prima op dat siemens materiaal en dat is volgens mij veel meer gebruikt. Ik ga deze week ook eens naar een lokale winkel waar ik heel vaak kom. Ik mag daar altijd in de recupelbak kijken en ze hebben ook zeer veel materiaal in stock. heel stom dat ik daar nog niet aangedacht heb.
Ik hielp ooit een zuster met haar tl buis en daar was een van de connectors van de buis erg stroef. Ik kwam daar mee aan voor iets te vragen of ik het goed gezien had en voor een nieuwe armatuur. Bleken ze die oude connectors gewoon nog op stok te hebben liggen en voor heel weinig (meen iets van een euro) Probleem dus simpel opgelost.
Nooit gedacht dat het nog zo te krijgen was dus ga het ook eens proberen.
Wat betreft penaarde. Ik kwam inderdaad in de natte ruimtes die tegen. Maar ook op een oude slaapkamer maar dat was een stuk recenter materiaal. De vraag echter is dan natuurlijk, is dat gewoon een geaarde wdc die ze erop hebben gezet of is daar toch ook aarde?
Valt zoiets eigenlijk te meten?
Randaarde zoals in nederland de standaard is ben ik nog niet tegengekomen hier in belgie.
Waarom heeft mijn eigenlijk daar een verschil ingemaakt? Is de ene beter dan de andere?

update @ tidak.
Merci voor je aanbod en om mee te denken. Ik ga zo ie zo eerst moeten overleggen dus voor vanavond gaat het niet lukken. En het heeft geen haast. Maar ik kom regelmatig nog in nl en mijn moeder heeft daar nog een postbus dus vanuit nl of be opsturen is niet zo'n probleem.
Volgens mij kom ik ook in de buurt van u als ik met mama naar nl rijdt ;)

[Bericht gewijzigd door brains op 21 juli 2020 14:46:05 (12%)]

Om precies te zijn is dat S met s logo van de Siemens-Schuckertwerke uit Berlin-Siemensstadt en moet het pre-1966 zijn, toen Siemens-Schuckertwerke opging in Siemens AG.

Op het bakelietmerk van het Materialprüfungsamt, Berlin-Dahlem (MPAD) staat ook de makerscode voor de Siemens-Schuckertwerke (34). Ik meen dat de MPAD markering van 1924 tot 1960 of kort daarna gebruikt is. Het kan zijn dat een oude matrijs ook na 1960 nog gebruikt is, maar uiterlijk tot 1966.

Op 21 juli 2020 14:42:22 schreef brains:
Waarom heeft mijn eigenlijk daar een verschil ingemaakt? Is de ene beter dan de andere?

Aan jouw antwoorden merk je dat jij piepjong bent, wat uiteraard fijn is :)

Penaarde is Frans, randaarde Duits. In die tijd waren de NLers op Duitsland georiënteerd, nu nog misschien en BE via de invloed van Wallonië op FR. Wij hadden toen nog '10' staatshervormingen voor ons.

In die tijd had de EU ook niet het integratieniveau van vandaag. Protectionisme binnen de EU was de normaalste zaak van de wereld in die tijd, elk land had zijn eigen normen, de grote voorop om te vermijden dat eigen industrie concurrentie ondervond van een ander land. Nu zou zoiets ondenkbaar zijn. Je gaat nu waarschijnlijk in de slappe lach, maar wist jij dat je in de jaren 80 bij de douane nog moest declareren hoeveel benzine in je tank zat als je voor professionele redenen naar DE reed!!!

ach in die tijd mocht je ook nog roken in een vliegtuig, er waren ( voor deze tijd ) nog rare regels zat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@kilian Leuke informatie, ik hou van om te weten wat de geschiedenis is achter (oude) apparaten. Nu ben ik me aan het afvragen, lagen de fabrieken na de oprichting van de muur in oost of west berlijn? gewoon uit nieuwsgierigheid. Als het in oost berlijn lach zou het kunnen verklaren waarom het hier niet veel gebruikt is.
Je hebt het over een bakelietmerk maar volgens mij is het geen bakeliet meer. Of in enigszins niet het bakeliet wat ik ken. Wel handig om te weten dat je aan de hand van die merken meer te weten kan komen over het product. Wel ooit gelezen maar weer vergeten.

Piepjong zou ik me zelf niet durven noemen. Maar wel een stuk jonger als veel oud gediende hier op het forum. Ik voel me wel een stuk jonger dan ik ben :+
Ik ben oud genoeg om nog als heel klein kindje de grenscontroles met belgie meegemaakt te hebben. Ik heb altijd dicht bij de grens gewoond (en mijn overgroot ouders waren belgen, belgie ontvlucht in de "grote oorlog zoals meer dan een miljoen belgen)
Maar veel weet niet niet meer van de controles want wij gingen meestal via de oude kempische bospaadjes naar poppel voor frietjes te eten, brood, gebak en bier te kopen. Dat was zelfs op een gegeven moment zelfs de dichts bijzijnde supermarkt, die in poppel ;)
Maar ik heb genoeg smokkelverhalen gehoord van mijn grootvader dat ik als heel klein mannekke bang was dat we aan smokkel deden als we een taart en bier gekocht hadden. En dat de douane ons zou aanhouden.
Maar ik ben te jong om mee gemaakt te hebben dat men rookte in bv de vliegtuigen (pas 1 keer in mijn leven gevlogen) of dat men gewoon rookte in de klas, docenten en leerlingen |:(
Ik vroeg meer van waarom ze het gedaan hadden uit interesse in de geschiedenis. Als ik geweten had dat penaarde frans was en randaarde duits dan had ik de link wel gelegd ;)
En ik ben ook te jong om op het moment zelf te beseffen wat de val van de muur betekenden toen hij viel.
Ook wist ik te weinig van de geschiedenis om te begrijpen welke impact het had toen hong kong overgedragen werd van engelse kolonie aan china. Maar ik heb wel live zitten kijken want ik wist wel dat het een hele bijzondere gebeurtenis was in de geschiedenis.
In de slappe lach schiet ik niet bij deze informatie. Ik vind het wel een beetje apart. Voor veel dingen kan ik me voorstellen dat men moest aangeven waarmee je de grens overging. In het boek van de weg van de anwb wat bij ons in de auto lag stonden per land in europa welke dingen je mocht meenemen. Maar de benzine in je tank? Rare jongens die duitsers :+

[Bericht gewijzigd door brains op 21 juli 2020 20:26:05 (11%)]

(fors afdwalend) Zelfs ruim na de "Wende", ergens rond 2005 of zo. wilde de Duitse douane weten of mijn reservebus dieselbrandstof niet meer dan 10 liter bevatte. Zeer vriendelijke lieden (v/m) overigens, die douaniers aan de oostgrens.
Dat in tegenstelling tot hun collega's aan de westgrens die me er keer op keer van verdenken dat ik met druks terugkom uit het oostblok, en dan een half uur lang mijn bus doorzoeken. Vandaag ben ik daar voor 1 keer van gespaard gebleven, eerder toevallig denk ik.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
Tidak Ada

Golden Member

Op 21 juli 2020 20:17:17 schreef brains:
[....]In het boek van de weg van de anwb wat bij ons in de auto lag stonden per land in europa welke dingen je mocht meenemen. Maar de benzine in je tank? Rare jongens die duitsers :+

Dat was dan toch alleen bij de grens met de Ossies. Zelf heb ik het nooit meegemaakt terwijl ik meermaals de Duitse grens passeerde toen daar nog controle was, dus vóór Schengen. in die tijd ook nog naar Erfurt geweest, toen het wel net 'bevrijd' was, dus geen gezeur met de Vopo's ondervonden....

't Is trouwens ook niet meer nodig voor de Duitsers; de brandstof is er een stuk goedkoper dan in NL en ik dacht zelfs ook in BE.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

[[ verder en verder off-topic ]] vandaag in D diesel gezien aan 1.017, amper duurder dan de LX-prijs van 0,970 €
In BE gigantisch verschil tussen autostradeprijs (1,35, dacht ik?) en "witte pomp", 1,20 €

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Nee, dat was in West Duitsland. Op het moment je professioneel Duitsland binnenreed moest je officieel gereedschap en toestellen declareren via een gele carnet. Gelijktijdig moest je dan ook declareren hoeveel benzine er in je tank zat. Pas bij de douane unie is dat afgeschaft.

@brains: Het is wel degelijk bakeliet. Vanuit een andere hobby ben ik geïnteresseerd in merkjes en stempeltjes, vandaar dat ik daar op let en dingen herken. Hier een site met info over MPAD markeringen op stekkers enzo: https://www.plugsocketmuseum.nl/MPADmarks.html

Er zijn nog veel meer fabrikanten van andere producten uit bakeliet en die vind je weer in andere lijstjes.

Vlgs Google maps ligt Siemensstadt bij Spandau, in het westen van Berlijn.

@kilian
Dankjewel voor de link. Ik ben er blij mee! Ziet er zeer interessant uit! Ik ben er denk ik ooit toevallig via en of andere zoektocht op beland maar was hem vergeten of link kwijt geraakt.
@bfm, dat is inderdaad nog lang na de wende. Die regels zullen er wel zo ingebrand zijn tijdens de ddr periode dat ze nog steeds gevraagd werden :+
Tja, ik ben dus niet zo oud dat ik dit soort dingen heb meegemaakt. Maar ik heb zeker interesse in die periode van sovjetunie/ussr/ddr.
Niet zo zeer in het communistisch gedachten goed ansich maar de gevolgen ervan. Ik weet niet waarom maar het is toch een fascinerende periode in de geschiedenis vind ik.
Op vlak van elektrische en electronische apparaten uit die landen en periode ben ik ook geintresseerd.
Jaartje terug of zo 2 platenspelers in koffer (leken wel oude stock, nieuw) waarop made in de gdr stond uit een recupel gevist (met toestemming hoor)
Ik werd helemaal blij toen ik made in gdr zag en ben begonnen met een zoektocht naar de oorsprong ervan. Het merk was niet oost duits. Er was een vreemde mengelmoes van lettertyes en los opgeplakt typeplaatje. Ik ben nog niet klaar met zie zoektocht maar het werd mij wel duidelijk dat toen ook al oem geproduceerd werd in oost duitsland. Zal wel als vorm van betaling geweest zijn voor andere producten en of grondstoffen. Bij gebrek aan valuta gebeurde dat wel vaker. En er ontstond nog meer schaarste op de interne markt voor de mensen. Ik meen hier ergens gelezen te hebben dat philips dat ook wel eens gedaan heeft.
Er moet ooit een docu over dit onderwerp op nl tv geweest zijn hierover. Dat je bv bij sommige winkels in nl producten goedkope kon kopen die eigenlijk in oost duitsland waren gemaakt ondanks dat er west germany opstond. En gemaakt onder niet zo'n nette omstandigheden. Als iemand toevallig de naam ervan weet hoor ik het graag.
Maar we wijken inderdaad erg af van het topic :+