capaciteit accu pack doormeten

Voor enkele hobby projecten heb ik een accu pack (36 a 41v a 500ah) gemaakt van 18650 cellen. Graag wil ik deze zo nu en dan monitoren/loggen op capaciteit. Hoe kan ik dit het best doen?

Op een buitenlands forum kwam ik het volgende tegen https://www.eevblog.com/forum/testgear/program-that-can-log-...ltimeters/ de logs die ik daar zie lijkt mij zeer interessant om te hebben maar de apparatuur die daarmee om kan gaan is nogal prijzig voor af en toe een accu pack doormeten.

Op aliexpress zie ik bijvoorbeeld dit soort apparaatjes met een log/monitor functie d.m.v. maar ik mee dat dit niet toereiken is voor de packs die ik heb.

Wat zijn eventueel betaaldbare alternatieven met soorgelijke functie, of die je aan een pc kan hangen?

dit soort apparaatjes met een log/monitor functie d.m.v. maar ik mee dat dit niet toereiken is voor de packs die ik heb.

Waarom zou dat ontoereikend zijn. Je hoeft een 500Ah accu tot niet met 100A continu te ontladen. Elke stroom die zeg minimaal 100x groter is dan de zelfontlading is toereikend om je capaciteit mee te bereken alleen de test duurt dan heel erg lang.

Het is echter zinloos om steeds met een testding je accu voor niets leeg te trekken, gewoon je accu gebruiken waarvoor het bedoelt is en als je onder 3V/cel komt dan opladen. Loggen op capaciteit doe je vooral met opladen. Als je accu steeds op dezelfde spanning is ontladen is dat een betrouwbare methode. En hoe vaak moet je nu de capaciteit weten? Gebruik de accu gewoon waarvoor het bedoelt is en als de accu te snel leeg is weet je ook wel dat je te weinig capaciteit hebt.

Als voorbeeld onze lader voor de heftruck geeft tijden het laden aan hoeveel capaciteit in Ah hij op dat moment al in de accu heeft geduwd. Aan het einde van de lading zie ik dan 400Ah staan. Dat is voor een 12 jaar oude 760Ah loodzuur accu gewoon heel erg netjes en helemaal als je bedenkt dat er nog 20% van de energie inzat omdat je niet onder die 20% mag komen.

36 a 41v a 500ah

Dat is 20kWh en dat is ongeveer evenveel als een kleine accu van een elektrische auto ik hoop wel dat je hem veilig gebouwd hebt.

apparatuur die daarmee om kan gaan is nogal prijzig

Valt wel mee, de UNI-T UT61D vindt je al voor rond de 55€ , en er staan nog wel meer goedkope meters tussen.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Oh bedoelde TS dat. Ja er zijn heel veel multimeters die via USB of RS232 uitgelezen kunnen worden. Ik denk dat het tegenwoordig bijna moeilijk is om er een te vinden die dat niet heeft.

Op 28 juli 2020 19:25:13 schreef benleentje:
[...]Loggen op capaciteit doe je vooral met opladen. Als je accu steeds op dezelfde spanning is ontladen is dat een betrouwbare methode.

Cool, hier had ik helemaal niet aan gedacht. Het meten van de capaciteit door het te ontladen heb ik eens gezien in een fietswinkel bij een fietsaccu, hierdoor dacht ik dat dit de beste methode was:)

En verder ben ik niet op zoek naar een multimeter maar echt naar een apparaat die de Ah kan weergeven.

Vind statistiek/data gewoon leuk ook al is het niet direct nuttig

Capaciteitsmeting kan grofweg op meerdere manieren.

  1. Capaciteitsmeting door de spanning te meten en dat via de bekende of theoretische capaciteit om te rekenen naar actuele capaciteit. Dit is de eenvoudigste en minst betrouwbare methode omdat het geen rekening houd met capaciteitsverlies.
  2. Capaciteitsmeting tijden het opladen. Redelijk goede methode maar niet 100% betrouwbaar omdat je niet precies weet hoe leeg de accu was en de accu geen lineaire efficiente heeft met opladen maar geeft je toch wel een redelijk accuraat beeld.
  3. Capaciteitsmeting tijdens het ontladen. Geeft een goed beeld omdat alle echte lading die erin zit opgebruikt word.
  4. Capaciteitsmeting door continu bij te houden wat er aan stroom in en uit gaat via een speciaal daarvoor ontworpen IC of schakeling.

Allen methode 1 en 4 geven een actuele nog resterende capaciteit, methode 2 en 3 allen de werkelijke capaciteit

Optie 3 staat mij het meest aan eerlijk gezegd. Wbt de accu, deze is 500wattven geen ah, kleine typo :)

Wat zijn mijn opties qua apparatuur als ik voor nr 3 ga

Op 28 juli 2020 19:25:13 schreef benleentje:
Dat is 20kWh en dat is ongeveer evenveel als een kleine accu van een elektrische auto ik hoop wel dat je hem veilig gebouwd hebt.

Dat is 10x meer dan wat de originele prius had.... :-)

Ik denk dat je het best geholpen bent met een aliexpress spanning-stroom-meet-module. deze bijvoorbeeld. Ik heb even niet opgelet over de spanning en stroom die deze aankan. Waarschijnlijk ga ie kwa spanning VEEL meer kunnen dan nodig, maar kwa stroom wil je niet al te veel "marge" hebben omdat dat je nauwkeurigheid beinvloed.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 28 juli 2020 22:31:37 schreef rew:
[...]Dat is 10x meer dan wat de originele prius had.... :-)

Ik denk dat je het best geholpen bent met een aliexpress spanning-stroom-meet-module. deze bijvoorbeeld. Ik heb even niet opgelet over de spanning en stroom die deze aankan. Waarschijnlijk ga ie kwa spanning VEEL meer kunnen dan nodig, maar kwa stroom wil je niet al te veel "marge" hebben omdat dat je nauwkeurigheid beinvloed.

Ah gaaf :) kan die voor opladen en ontladen ingezet worden? Dit lijkt mij dan perfect https://nl.aliexpress.com/item/4000835324129.html of dit https://m.nl.aliexpress.com/item/33041641691.html minder kermis gehalte maar dan geen log voor pc oid

Wbt de accu, deze is 500wattven geen ah, kleine typo

500W accu bestaan nie. Om in watt's een accu te gaan omschrijven heeft geen enkele betekenis. Voor capaciteiten van Accu's is de Wh het beste want daarbij maakt de spanning van de accu niet en kan je dus elke type accu in Wh vergelijken, meest gebruikt is echter Ah maar daarbij moet je dus ook altijd de spanning weten.

Wat zijn mijn opties qua apparatuur als ik voor nr 3 ga

Ik vind dit zelf de meest zinloze methode omdat je dan niets nuttigs doet met de accu. Maar wat ik al eerder poste de ontlaad stroom is niet belangrijk voor de capaciteitsmeting zolang die stroom maar veel groter is dan de zelf ontlading. Als je zelfontladin bv 1µA kan je ook de accu met 1mA ontladen voor je capaciteitsmeting. Voor een 2200mAh accu ben je dan 2200 uur bezig.

Het meest zinnige is om een stroom te kiezen die dicht bij de applicatiestroom zit. Dus word je accu normaal met gemiddeld 2,5A ontladen dan neem je ook 2,5A.

Je kan met die Ebay apparaten ook een accu stres test doen om te zien hoe presteren bij maximale stroom maar dat geeft over het algemeen geen goed beeld van de capaciteit van de accu.

Ah gaaf :) kan die voor opladen en ontladen ingezet worden? Dit lijkt mij dan perfect

Als ik mag gokken denk ik met opladen, maar de omschrijving zegt daar helemaal niets over. Ach voor die paar euro is het een leuk ding.

Dat 12 euro ding met kleuren display is een geinig ding. Omdat ie gewoon in/uit aansluiting heeft en een batterij-capaciteit-icoon neem ik aan dat je hem ook geacht wordt te laden via het printje. Ik heb d'r 1 gekocht.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Zag dat ik mijn vorige post twee dezelfde links heb geplaatst. Deze versie is zonder teveel kleuren https://m.nl.aliexpress.com/item/33041641691.html

Die heb ik besteld icm een contstantload apparaat.

Thanks voor de tips en meedenken:)

De link link naar iets anders. Ik denk een leeg boodschappenkarretje oid.

Vraagje : welke cellen heb je hiervoor gebruikt ? Merkcellen ( samsung - LG) of niet merk-cellen ?
Waar heb je deze gekocht ?
Mvg.

Jan

bjokal

Golden Member

Op 1 augustus 2020 17:43:58 schreef benleentje:
De link link naar iets anders. Ik denk een leeg boodschappenkarretje oid.

Die link is naar de aliexpress site voor mobieltjes, die ziet er op PC nogal ruk uit.

Deze is beter leesbaar :-)

"Of all the things I've lost I miss my mind the most"

Op 31 juli 2020 23:55:09 schreef st3f87:
Deze versie is zonder teveel kleuren https://m.nl.aliexpress.com/item/33041641691.html

Ik heb een screenshot bijgevoegd van wat ik te zien krijg 30x35cm groot:

Ik vraag me dan nog steeds af wat je gekocht heb.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Graag wil ik deze zo nu en dan monitoren/loggen op capaciteit. Hoe kan ik dit het best doen?

Ik ben daar nu ook een beetje mee bezig, je hebt

https://www.batrium.com/collections/cell-monitor

wel heel duur spul, maar ik vraag me ook al af hoe ik dat goedkoop zelf kan maken.

Maar volgens mij zoek je naar een BMS

https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_management_system

Volgens mij moet dit vrij simpel met een Orange PI kunnen en talloze sensors ;)

Beetje dit idee, alleen hier geen monitoring

https://www.aliexpress.com/item/4000823249707.html?spm=a2g0o...web201603_

Ik geloof dat je dit wil ?

https://www.youtube.com/watch?v=Md4l9bFDOtc

Alles met een knipoog ;-)

Op 2 augustus 2020 13:50:50 schreef rew:
[...]Ik heb een screenshot bijgevoegd van wat ik te zien krijg 30x35cm groot:
[bijlage]
Ik vraag me dan nog steeds af wat je gekocht heb.

Werkt dit? https://www.google.com/amp/s/h5.aliexpress.com/item/4000156329420.html

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Hallo iedereen,
in bijlage een foto van het toestelletje dat ik heb .
Hiermee kan je een batterij belasten ( stroom instelbaar) en deze meet dan de tijd en capaciteit .
Is erg handig .

Jan