Regelaar zonneboiler


Condensatie vocht komt ergens vandaan. Waterdamp lek? (kun je opsporen met een smal reepje glas bv). Hoe weet je dat na herstelling (lijkt me moeilijk gezien er corrosie is onder de processor en drg, wat de onbetrouwbaarheid achteraf geeft) of vervanging de print niet binnen de kortste keren terug stuk gaat aan damp of condensatie schade? Veel aansluitingen, de grote schade aan deze print doet me afvragen hoe groot de verdere schade is?

Lijkt er op dat er magische rook is ontsnapt uit de tny274

Een week of 6 terug heeft de loodgieter een radiator vervangen, ketel afgetapt en weer gevuld, die sufferd haalde de slang eraf maar was vergeten de afsluiter van de cv dicht te zetten, flinke waterfontein dus. Ik was er niet bij, hoorde het van mijn vrouw. Alles leek droog en geen verder schade, maar ik vrees dat dit er wat mee te maken heeft...,
Verdere electronica zit er niet op, kabels zijn netstroom, aansturing klep, pomp en voelerkabel.
Idd is de boel best gecorrodeerd, maar alle verbindingen op de printplaat lijken nog intact, lijkt vooral van de soldeerverbindingen en de componeneten zelf te komen. De print is met goed reinigen denk ik wel te redden. Maar welke onderdelen stuk zijn hebbik geen verstand van. Die tny274 vond ik idd ook niet heel fris.

Het zou best kunnen dat het daar mee te maken heeft maar als er 6 weken terug water op gekomen is dan moet het toen al onmiddelijk voor ernstige problemen en brandschade gezorgd hebben. Dus ik ben niet geheel overuigd. Er kan nog een lek zijn of dampverlies. Wat ook kan is dat het gemorste water ergens in de isolatie terecht kwamen zo voor dampschade naderhand gezorgd heeft. Hoe weet je dan zeker dat alles weg is nu? Enfin, allemaal bedenkingen om er voor te zorgen dat je niet tegen dezelfde paal aanloopt na veel werk of kosten. Volgens mij is het met reinigen niet opgelost maar voor een minimum aan kosten kom je het te weten. Alles rond de ic loshalen en eronder reinigen. Vermoedelijk alleen het ic stuk. Ik zit hier op 4 inch te kijken dus die mini blauwe blokjes gans links onder zijn mss zekeringetjes. Enfin iets gaat ook veiligheidshalve doorgeblazen zijn door de ic kortsluiting.

[Bericht gewijzigd door EricN op 10 augustus 2020 08:03:37 (11%)]

EricP

mét CE

Op zich lijkt de schade wel mee te vallen, maar... Om het netjes op te lossen, moeten die 2 veelpoters van hun plek - of kun jij daaronder schoon maken? Dat is op zich ook wel te doen hoor. Maar het is wel ff een dingetje. Het kost vooral veel tijd en er is een reeel risico dat er wat stuk gaat.
Vervangen is geen optie. In zeker 1 daarvan zit firmware. Als je die niet hebt, dan houdt dat op.

Dat voedingsstuk lijkt me op zich goed te repareren. Maar ook daar: er gaat wat werk in zitten. Alles moet van de print af om schoon te kunnen maken.

Daarna kijken of er wat kapot is - die oxidatie die je ziet kan prima geleidend zijn en daarmee ellende veroorzaken.

Het probleem wat ik zie is dat er al best een paar uren in zitten voordat je aan het eigenlijke werk kunt beginnen. En er is geen garantie op succes. Dus tsja...

Als het mijn eigen exemplaar zou zijn, dan zou ik wellicht nog een poging wagen. Maar commercieel niet op no-cure-no-pay basis en met de heel nadrukkelijke waarschuwing dat je aanzienlijke kosten kunt hebben en alsnog een nieuwe gaat kopen.

hobby-ist

Honourable Member

Als leek zou ik hier (zeker gezien de prijs van deze print) NIET zelf aan beginnen...

Er zitten hier genoeg professionals op dit forum die dit soort printen op dagelijkse basis repareren.
Ze hebben de onderdelen, gereedschappen en ervaring om dit tot een goed einde te brengen.

Ik meende dat de volgende gebruikers van dit forum deze reparaties doen (en kunnen): Smallrepairs, SMD

Die voeding op de print is standaardwerk. Als de microprocessor gesneuveld is (ik denk van niet) dan is dat pas te constateren als de print weer IN de zonneboiler zit gemonteerd, na reparatie van de voeding uiteraard.

Ik zou de reparateur vragen om een laag coating of plastic spray OVER de print aan te brengen tegen vocht of condens.

Een bij mij bekende (goede) reparateur is deze:
https://stamfort.nl

succes

If you want to keep peace, prepare for war

Dank allen voor het meedenken.
Op het boilervat zit een ontluchting, daar kan dus damp uitkomen, zal eens kijken of ik daar bijv. Een slangetje oo kan zetten zodat de afstand tot de print groter is.
Exact dezelde printplaat kom ik niet vinden, maar van andere remehatypes zaten ze op 440 euro! Dan is een reparatiepoging de moeite waard.
Dank voor de overige tips!

EricP

mét CE

Nogmaals... gezien de 'klus' die je hebt om überhaupt iets te kunnen zeggen... Denk na of je de gok wilt wagen. Het KAN goed uitpakken, maar je kunt ook zomaar een paar uren van een techneut weggooien en die gaat wel betaald willen worden...

Dat er geen printsporen weggevreten zijn is leuk. Maar een printspoortje is niet zo moeilijk te herstellen. Het werk zit in het schoon maken, met name onder de componenten (de rest kun je tenslotte zelf ook wel...).

Er is duidelijk vocht over print geweest in dampvorm of de elco's hebben gas gelekt, hangt een enorme waas rond de elco's. Voor 440 Euro is nog wel EEA te doen denk ik..

deze is miss vrij simpel te testen, kwestie van 12V op de 16V 470uf elco links onderaan zetten. op die voeding spanning draait de print..

gezien de hele klemmenstrook bovenaan nat is geweest kan het best dat er een ic genekt is, en dan is het toch over en uit. beter eerst weten of de boel nog wel wil.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

kan ook nog vocht onder connectors zitten of vlamvorming eronder geweest.. Gissen in de ruimte..

mel

Golden Member

Wat testman zegt.. Zet er een aparte 12 volt voeding op, en kijk of het systeem werkt.
En laat het dan zo..
Zo te zien is het het voedingsgedeelte, dat stuk is.

[Bericht gewijzigd door mel op 12 augustus 2020 07:57:57 (20%)]

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
EricP

mét CE

Zo te zien is het het voedingsgedeelte, dat stuk is.

Best knap dat jij dat van daar af helemaal kunt zien...

Ik zie een paar zwaar mishandelde schroeven in de printkroonstenen. Ik daar misschien een soldeerverbinding slecht door geworden of is er een pootje afgebroken tussen de klem en de soldering?

Op 12 augustus 2020 10:15:57 schreef Gerard*:
Ik zie een paar zwaar mishandelde schroeven in de printkroonstenen. Ik daar misschien een soldeerverbinding slecht door geworden of is er een pootje afgebroken tussen de klem en de soldering?

dat heetwerken met een botte schroevendraaier. zie je overal en is hier niet de reden van.

het water heeft overal overheen gelopen, dat kan weleens een ic genekt hebben, dan maakt het snel niet meer uit, als dat zo'n geprogrammeerd ding is..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Voor als het echt niet meer te repareren is misschien deze:
https://nl.aliexpress.com/item/32617740562.html?src=google&albch=s…
Wel even checken of e.e.a. klopt qua sensors en pomp sturing!!

Hoi allen, die optie van aliexpress was misschien wat geweest, ik vond allerlei controllers maar niet de juiste.
Ik heb het laten repareren door printplaatreparatie in Scherpenzeel. Op basis van dezelfde foto’s als hier dacht hij ook de voeding en faamde het op ca 200 euro.
De print is ultrasoon gereinigd, linksonder zijn alle componenten eraf geweest en opnieuw opgesoldeerd.
De voeding bleek nog intact, maar toen hij toch bezig was gelijk maar vervangen, net als de elco’s. Uiteindelijk bleek het de spoel te zijn die overleden was en 1 spoor in de printplaat doorgebrand, wat de reden was dat hij geheel stopte. Daar is een brug overheen gesoldeerd.
Al met al kostte het 181,50 euro (120 arbeid, 22,50 ultrasoon reinigen, 8,00 materiaal en de rest btw). Zojuist gemonteerd en hij doet het weer.
Nogmaals dank allen voor het meedenken.

hobby-ist

Honourable Member

Fijn dat hij weer werkt.
Mogelijk kunt u deze schade nog claimen bij de verzekering.
Altijd vervelend dit soort zaken.

Bij monteurs in huis is het altijd slim om na verrichte arbeid te controleren of er geen schade is aangericht.
Een geval van iemand die ik ooit (technisch-juridisch) heb geholpen beschreef een case waarbij een elektro-monteur direct na het monteren (en weer inschakelen van de hoofdschakelaar) 400V op zijn huis zette.
Fijn zoiets. Overal knallen en ploffen. In paniek hoofdschakelaar gelijk weer op uit. 2 draden verwisseld zo bleek. Iets met een fase en een nul :)
Dus het kan altijd erger..

Enfin,
Ik vraag me nog altijd af of er boven in die print geen zekering moet zitten. Iemand maakte hier al een opmerking over.

If you want to keep peace, prepare for war

Haha ook fijn 400volt
Tja op dat moment was er geen schade, duurt kennelijk even of het stond er los van. Verzekering valt idd te proberen.
Zekering klopt ja, zit in een houdertje met een reservezekering erbij (verdacht dat die er al standaard bij zit). Die had ik eruit gehaald omdat het dekseltje er anders moeilijk af kon (zekeringhouder steekt door het deksel heen).

hobby-ist

Honourable Member

Verzekering is altijd lastig.

Als je er zelf niet voor verzekerd bent, moet je iemand aansprakelijk stellen. Maar een losse bewering kom je niet ver mee.
Je moet goed op papier zetten dat na de waterpartij het apparaat niet meer werkte. Dat moet je schriftelijk mededelen aan het bedrijf in kwestie, bij hoge voorkeur aangetekend.
Als sluitstuk is het belangrijk dat je dan het apparaat (of printplaat) laat analyseren door een kundige partij (gespecialiseerd bedrijf, of iemand die als kundig kan worden beschouwd), en deze een rapport laat opstellen waarbij wordt vermeld wat de vermoedelijke oorzaak van het defect is. Waterschade en (vaak) bliksemschade kan vrij snel worden geconstateerd.
Iemand met een MTS of HTS of universitaire titel op het gebied van elektrotechniek wordt als kundig geacht. De stukadoor op de hoek die ook wel eens wat elektronische schakelingen in elkaar soldeert is dat niet.

If you want to keep peace, prepare for war

Prima opgelost toch?? Edoch wel wat prijzig..

hobby-ist

Honourable Member

Prijs is idd ook redelijk hoger dan ik had verwacht.
Maar altijd lastig te zeggen of er "bijzonderheden" waren bij het herstellen.
Hoe dan ook, gezien de verkrijgbaarheid EN de prijs van een dergelijke print is dit de beste oplossing.

If you want to keep peace, prepare for war

De prijs is correct. Voor het geleverde werk zelf heel schappelijk. Wat voor mij niet logisch is het verschil tss prijs hersteld vs nieuw en de risico's. Veel te dure keuze voor de onzekerheid. Wat vindt de rest hier van? Ik kom deze rare beslissingen dagelijks tegen. Hoe verantwoorden jullie deze keuze?

EricP

mét CE

De prijs is schappelijk. Meer dan 2, wellicht 3 uur werk kan hij niet gerekend hebben.
Ik vind het ook nogal een gok voor 'geen idee wat het gaat worden'. Wellicht zag het er 'live' wat hoopgevender uit. Dat zou natuurlijk kunnen.

Doe ik dit soort dingen zelf nooit? Natuurlijk wel. 'Pro Deo', ofwel: ik heb er zelf interesse in om het weer aan de gang te krijgen. Of commercieel als het alternatief erg veel minder leuk is. En ja, soms is dat ook apparatuur die technisch en economisch allang dood en begraven is, maar door een naar stukje 'eisen' is het dan soms toch de moeite waard er geld aan uit te geven.

Maar mooi dat het werkt.