Waar verkopen ze een groot assortiment spullen ? BTW bij DigiKey, hoe werkt dat?

Goededag,

Ik ben aan het experimenteren met analoge/digitale electronica. Ik richt me nu op allerlei basis zaken zoals diodes, transistors, en basis TTL zoals de (inmiddels verouderde) 74xx IC serie.

De vraag is nu waar ik als particulier veel van dit soort spul kan kopen. Het liefst een one-stop-shop met lage prijzen, want anders zit ik met verzendkosten op kleine orders.

Hoe zit het met:

  • Digikey. Dit ziet er goed uit (wel lastig zoeken met 100 varianten van ieder component), maar schijnbaar leveren ze vanuit de VS, en dat maakt mij niet uit, maar ik moet wel aan DHL/UPS BTW betalen. Nu is dat geen probleem, maar de vraag is: blijft het daarbij? Kan ik ervan uit gaan dat dit 21% is van het Digikey bedrag, of gooit DHL/UPS/douane hier nog wat bovenop?
  • Mouser lijkt hetzelfde verhaal als Digikey?
  • Farnell levert niet aan particulieren. Ze hebben schijnbaar wel een partner die wel aan particulieren levert, maar de prijzen zijn dan na BTW nog steeds een stuk hoger.
  • Rechelt. Ik kan hier lastig zoeken (zoek maar eens of breadboard. Zo te zien heet dit steckboard). Een van de eerste wat ik zocht hebben ze niet (74HC109 flipflop).
  • AliExpress. Ja hier heb ik al veel assortimentsdozen gehaald zoals weerstanden/condensators/etc. Minder geschikt voor individuele onderdelen?
  • Mis ik nog een grote partij?

PS: wat is er eigenlijk gebeurd met Display Electronics? Toen ik 30 jaar geleden nog deed solderen was dit een grote keten van winkels.

Peter112

Special Member

conrad ?

eoo

okaphone

[Bericht gewijzigd door Peter112 op 25 augustus 2020 21:22:39 (54%)]

google hier even op: electronische onderdelen bestellen

PE9SMS

Special Member

This signature is intentionally left blank.

Bij Mouser heb ik tegenwoordig dat ik (bedrijf!) m'n BTW nummer op moet geven en dan regelen zij de BTW.

Het probleem met die BTW als je die WEL moet betalen is dat je ook nog eens ongeveer 15 inklaringskosten moet betalen.

Mouser en Digikey: minimaal 50 euro bestellen. Anders 20 euro verzendkosten betalen. (en ja: ze doen flauw: 49 euro + 20 euro verzendkosten = 69, Doe je er een paar weerstandjes bij hoef je maar 50 euro te betalen).

Hier op CO is als het goed is ook een afdeling "shops". Als je daar doorheen gaat, even notities maken welke niet meer bestaan en dan doorsturen zodat de lijst uptodate blijft.

[Bericht gewijzigd door rew op 25 augustus 2020 21:28:39 (17%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 25 augustus 2020 21:15:25 schreef jos999:
Hoe zit het met:
[...]
[*] Rechelt. Ik kan hier lastig zoeken (zoek maar eens of breadboard. Zo te zien heet dit steckboard). Een van de eerste wat ik zocht hebben ze niet (74HC109 flipflop).

Reichelt is een vak apart ;) De Duitsers zijn gek op hun taal en vertalen bijna alles. Wat wij een Raspberry Pi noemen, wordt daar liever de 'Ein-Platinen Microcomputer' genoemd.
Een header is een stift- (oder) buchsen-leiste en zo zijn er nog veel meer zaken die je mogelijk niet zo snel vind als je het Duits niet zo machtig bent.

Dat je dat onderdeel niet kan vinden... tja, je zegt het zelf al: de verouderde 74xx serie.
Ook in CMOS is lang niet alles meer zo vanzelfsprekend. Dat wordt gewoon anders opgelost. De hobbyist is nu eenmaal geen interessante markt.

Op 25 augustus 2020 21:15:25 schreef jos999:
Hoe zit het met:
PS: wat is er eigenlijk gebeurd met Display Electronics? Toen ik 30 jaar geleden nog deed solderen was dit een grote keten van winkels.

Opgegaan in Distrelec. Het assortiment bij hun vind ik wat moeilijk: bepaalde zaken die ik niet bij ze verwacht kan ik wel krijgen, maar zaken die ik wel bij ze verwacht vind ik er dan weer niet.

@ rew: ergens moet een grens getrokken worden...

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.

Laatst bestelde ik wat bij mouser en stond er bij sommige producten dat dit gratis opgestuurd werd, maar achteraf bleek ik al een boodschappen lijst te hebben van 6 maanden gelden toen ik wat opgezocht had en ik al lang boven de 50,- zat.

Opzich vind ik dat bij Conrad ook erg fijn als je klant bent dan blijft je boodschappen lijst gewoon staan ook na een jaar je kan dus ook steeds wat uitzoeken en las je boven de 50,- zit dat je het dan pas besteld.

Ik heb tot nu toe 3x bij mouser besteld en nooit kosten achteraf gehad maar dat kan ook geluk zijn. Hetzelfde met China veel dure spullen komen ook gewoon zonder extra kosten binnen en soms heb je pech en betaal je wel voor de douane.

Het liefst een one-stop-shop met lage prijzen,

Beide bestaat niet. Er is eigenlijk niet 1 winkel die alles heeft. Lage prijzen is geen probleem maar niet zeuren over kwaliteit als je lage prijzen wilt moet je in China zijn. Je koopt juist bij bovenstaande genoemde winkels omdat je goede kwaliteit wilt.

Waarom je nu nog TTL Chip zou willen hebben verbaast me, ik heb ze zelf al 20 jaar niet meer gebruikt. Er zijn wel een Paar Interessante TTL chips maar ik zou zeker niet de meer de gehele assortiment kopen. Ik heb er ruim 1000 liggen waarvan de kans kleiner dan 1% is dat ik die ooit ga gebruiken.
IK had ook bakken vol met koolfilm weerstanden en die heb ik onlangs allemaal vervangen door metaalfilm 1%. Ik heb de oude nog wel maar als je toch nog moet kopen zou ik voor metaalfilm 1% gaan zijn iets duurder maar wel veel breder inzetbaar.
Condensatoren zijn ook wel handig als assortiment maar voor de rest zou ik gewoon enkel nemen wat je nodig hebt meeste componenten komen nooit meer uit dat bakje en ik denk dat ze uiteindelijk bij het oude ijzer terechtkomen maar niet door mij. Weggooien is ook zonde.

[Bericht gewijzigd door benleentje op 25 augustus 2020 21:47:01 (29%)]

Op 25 augustus 2020 21:15:25 schreef jos999:
Het liefst een one-stop-shop met lage prijzen, want anders zit ik met verzendkosten op kleine orders.

Voor de postbode maakt het niet uit of die één weerstandje door je brievenbus drukt of een envelop vol met 10-tallen euro's aan componenten. Hij of zij wil ook beleg op zijn brood. Bij grote orders neemt de webshop wel eens wat voor rekeningen, bij kleine orders betalen je het zelfde voor het component, alleen moet je de postbode ook betalen. Zo gek is dat niet.

Op 25 augustus 2020 21:15:25 schreef jos999:
[*] Farnell levert niet aan particulieren. Ze hebben schijnbaar wel een partner die wel aan particulieren levert, maar de prijzen zijn dan na BTW nog steeds een stuk hoger.

Natuurlijk moet je BTW betalen, dat geldt voor alles wat je als particulier koopt. Alleen uit het buitenland kom je er soms onderuit.

Het hele assortiment van Farnell via Sinuss beschikbaar gemaakt voor particulieren..

maartenbakker

Special Member

Ssinnuss iss ggrruuwwelllijk duurrrrrrrrrrrr.

PS: wat is er eigenlijk gebeurd met Display Electronics? Toen ik 30 jaar geleden nog deed solderen was dit een grote keten van winkels.

De keten Display is opgegaan in Distrelec nadat ze last kregen van 'segmentering' (letterlijk, maar ook figuurlijk met een koppelstreepje op een toepasselijke plaats).

De daadwerkelijke electronicawinkels zijn soms zelfstandig (deels als 'De onderdelenspecialist' geloof ik) doorgegaan. Display Haarlem is doorgegaan onder de vleugels van audioverhuur/zenderconstructiebedrijf Eurosound (voorheen Stentor) en sinds enige tijd weer in het bezit van de oorspronkelijke handelsnaam Display die dus ook weer in gebruik is.

Zie http://www.display-elektronica.nl/ welke doorverwijst naar de oude webshop https://www.hf-electronics.nl/

De webshop wordt op dit moment nog steeds gevuld; ze hebben veel meer dan op de site staat dus je zou altijd kunnen mailen, bellen of langsgaan als je wat zoekt. Op aanvraag leveren ze trouwens ook spullen van Farnell als ik het goed heb.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 25 augustus 2020 21:33:54 schreef weardguy:
@ rew: ergens moet een grens getrokken worden...

Dat snap ik. Maar je kan toch ook zeggen: Bij 30-50 euro rekenen we 50-<orderbedrag> aan verzendkosten. Bij 49 euro aan goederen betaal je dan 1 euro "bijdrage" verzendkosten en bij 35 euro goederen betaal je 15 euro.

Dan nog heb je de situatie dat de eerste 20 euro aan goederen die je boven de 30 euro bestelt gratis is.... Maar in ieder geval ben je van de "het is GOEDKOPER om MEER te bestellen" af.

Ook de normale gang van zaken bij staffelkortingen vind ik raar. Als ik 9 artikelen bestel betaal ik meer dan wanneer ik er tien koop. De staffelkortingen zouden moeten werken als: Nadat je er tien gekocht hebt voor X zijn de volgende goedkoper. Maar goed "men" vindt dat moeilijk en daarom wordt dat niet zo gedaan.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Digikey betaal je 21% over de som van het aankoopbedrag plus 18 euro verzendkosten.
Betaling aan de deur contant of van te voren via ideal/creditcard/paypal via de UPS website. Bij de tracking komt een link te staan dat er BTW verschuldigd is (als het pakket in Nederland aangekomen is) en je kunt dan direct betalen.

Toevallig vanochtend voor het eerst gedaan via de website...

Op 25 augustus 2020 21:27:33 schreef rew:
Hier op CO is als het goed is ook een afdeling "shops". Als je daar doorheen gaat, even notities maken welke niet meer bestaan en dan doorsturen zodat de lijst uptodate blijft.

Wordt het niet tijd om eens flink de bezem door die afdeling "shops" te halen? Het lijkt daar wel een kerkhof.
Ik heb menigmaal iets aangeklikt en dan zijn ze 'er niet meer'.
Bovendien hebben er nogal wat helemaal geen website of linken door naar een echt wel foute website.

@Jos999
Ik vind deze wel geschikt: https://www.voti.nl/winkel/catalog.html
Heeft een hoop gangbaar spul.

Op 25 augustus 2020 21:15:25 schreef jos999:
PS: wat is er eigenlijk gebeurd met Display Electronics? Toen ik 30 jaar geleden nog deed solderen was dit een grote keten van winkels.

Volgens mij heb jij veel te lang niet meer gesoldeerd :) Ik denk dat Display al 30 jaar ter ziele is... Ik gooi niet gauw iets weg, maar hun catalogus heb ik vorige eeuw al weggegooid. Was wel zonde hoor, want het was een mooi boek.

maartenbakker

Special Member

Op 1 september 2020 21:43:24 schreef Spog2:

[...]
Volgens mij heb jij veel te lang niet meer gesoldeerd :) Ik denk dat Display al 30 jaar ter ziele is... Ik gooi niet gauw iets weg, maar hun catalogus heb ik vorige eeuw al weggegooid. Was wel zonde hoor, want het was een mooi boek.

Zie mijn commentaar hierboven. Display is doorgegaan op basis van losse winkels, inmiddels grotendeels geconsolideerd en weer officieel geregistreerd onder de oude handelsnaam Display (gevestigd in Haarlem, geen filialen meer). Zelfs een deel van de oorspronkelijke artikelnummers is nog in gebruik, dus je had de catalogus niet weg hoeven gooien.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Zoeken bij Reichelt is idd een ramp, maar ze hebben wel vrij veel

Overigens heb ik meermalen bij Reichelt een dikke papieren catalogus gekregen bij een bestelling.

Met de 10000 zoektermen is online zoeken naar mijn mening een ramp. In een papieren catalogus kan ik altijd veel sneller dingen vinden. Ff erdoorheen racen en bij de juiste hoek specifieker zoeken. Zeker als ik niet exact weet wat ik nodig heb (bv een knopje voor een potmeter) dan is ff bladeren en kijken zoveel sneller...

25 jaar geleden had ik meestal wel de Telec en Display catalogussen liggen (Conrad weet ik niet meer zeker).

Aliexpress is leuk, maar als je geen haast hebt, en geen eisen aan kwaliteit stelt. Er zijn genoeg halfgeleiders die daar ook gewoon buiten specs zijn, imitatie enz. Dat is bij de grotere ketens wat minder (maar gebeurt ook daar)

eross

Golden Member

Op 25 augustus 2020 21:33:54 schreef weardguy:
[...]
Reichelt is een vak apart ;) De Duitsers zijn gek op hun taal en vertalen bijna alles. Wat wij een Raspberry Pi noemen, wordt daar liever de 'Ein-Platinen Microcomputer' genoemd.
Een header is een stift- (oder) buchsen-leiste en zo zijn er nog veel meer zaken die je mogelijk niet zo snel vind als je het Duits niet zo machtig bent.

Zet de taal op Engels , bovenaan rechts op de hoofdpagina.
als je dan breadboard of raspberry in het zoekveld typt zoekt hij op breadboard en toont bij de zoeksuggestie de Duitse en de Engelse naam.

Bij Reichelt ben ik uren lang opzoek geweest naar printkroonstenen, die noemen ze weer anders.
Din 41612 voedings aansluit connectors hebben de naam Mes en Veerlijsten.
Soms zoek ik voor iets simpels me een ongeluk, maar ik vindt Reichelt wel een fijne winkel.
Ze hebben dan wel niet alles, voor moderne halfgeleiders en ic's bestel ik bij Mouser.

"tijd is relatief"
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 25 augustus 2020 21:36:53 schreef benleentje:
Laatst bestelde ik wat bij mouser en stond er bij sommige producten dat dit gratis opgestuurd werd, maar achteraf bleek ik al een boodschappen lijst te hebben van 6 maanden gelden toen ik wat opgezocht had en ik al lang boven de 50,- zat.

Opzich vind ik dat bij Conrad ook erg fijn als je klant bent dan blijft je boodschappen lijst gewoon staan ook na een jaar je kan dus ook steeds wat uitzoeken en las je boven de 50,- zit dat je het dan pas besteld.

Ik heb tot nu toe 3x bij mouser besteld en nooit kosten achteraf gehad maar dat kan ook geluk zijn. Hetzelfde met China veel dure spullen komen ook gewoon zonder extra kosten binnen en soms heb je pech en betaal je wel voor de douane.
[...]Beide bestaat niet. Er is eigenlijk niet 1 winkel die alles heeft. Lage prijzen is geen probleem maar niet zeuren over kwaliteit als je lage prijzen wilt moet je in China zijn. Je koopt juist bij bovenstaande genoemde winkels omdat je goede kwaliteit wilt.

[...]

Bij Mouser blijft je winkelmand staan. Maar ze beginnen niet te mekkeren zoals conrad. Sluit je Conrad af met nog iets in je winkelmand, of je gaat tussendoor even eten, dan heb je al mail dat er nog wat in het karretje ligt.

Ondertussen bij Mouser, Conrad en Reichelt al vele zaken besteld. Bij geen enkele heb ik nadien nog eens extra mogen betalen.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.