wasmachine reinigen, wat mag wel en wat niet

Ik heb een werkende wasmachine gekregen van iemand die hem wilde weg gooien. Werkend als in op 1 programma blijft hij hangen. Als je de klok handmatig doordraait gaat hij weer verder volgens eigenaar. Aangezien ik de ruimte had zei ik, zet hem maar bij mij neer ;)
Weggooien kan nog altijd. Wie weet karijg ik het nog opgelost.
Nu wil ik hem een schoonmaakbeurt geven maar ben verward over wat wel en niet mag om dat te doen.
Ik heb de zeep bak, zeep bak houder/ingang, filter, manchet en buitenkant al schoongemaakt. Maar hoe kan de binnenkant best schoonmaken?
Ik lees tegenstrijdige adviezen. Natuurlijk ga ik hem een kookwas geven maar wat kan ik nog meer doen?
Online roept iedereen, soda, natriumbicarbonaat, natuurazijn maar hier in een topic staat dat je dat juist niet moet doen.
Zeker als er een aluminium/composiet kruis inzit.
Wat is waar? ("Liegt" de rest van het internet of "liegt" men hier? Ik ga uit van de eerste optie :+ )
Geen idee of dat in mijn toestel zit. Het is een whirlpool anniversary 1400, serie nummer/12nc 857051420600
(Voor maarten heb ik zijn topic al foto's gepost voor zijn 12nc collectie ;) )
Vindt ook weinig informatie over bouwjaar van dit toestel.
De trommel ziet er verder heel schoon uit en geen kalkaanslag. vermoed dus wel dat er enigszins netjes mee is omgegaan.
je hebt ook speciale wasmachine reinigers maar wat zit daar dan in is mijn vraag. Citroenzuur misschien maar dat heb ik ook gewoon liggen.

bprosman

Golden Member

Kookwas met schoonmaakazijn doe ik. Alle zeepresten komen er dan wel uit.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
maartenbakker

Golden Member

Gebruik in elk geval geen basische middelen. Ze verwijderen geen kalk en zijn denk ik slechter voor je kruis dan zuren.

Ik ga snel even in m'n topic kijken, uit het serienummer (onder de 12NC) kun je net als bij normale Philips de productiedatum aflezen. Ze hebben alleen een beetje bezuinigd op de lengte van het nummer dus het uitlezen gaat iets anders.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik heb een 12 jaar oude Miele. Gebruik om de paar jaar een fles antikalk om de verwarmingsspiraal schoon te houden. Bespaart stroom en verwarming gaar langer mee. Na starten wordt er eerst afgezogen maar ik kan daarna de deur open doen en de antikalk er in zonder dat de machine opnieuw begint met afpompen. Wassen op 30 graden.

Patrick de Zeester

Golden Member

Mijn vorige wasmachine (ook een Miele) was 42 jaar oud toen ik 'm liet afvoeren. Bij deze machine is nooit iets als Antikal of ander middel gebuikt om kalk te verwijderen. In die 42 jaar is van alles en nog wat vervangen, behalve het verwarmingselement. Het verwarmingselement zag er ook nog prima uit toen de machine figuurlijk z'n laatste adem uitblies. Of het verwarmingselement verkalkt zal ongetwijfeld te maken hebben met de hardheid van het water.

Ik heb wat twijfels bij de claim dat het gebruik van Antikal het stroomverbruik doet verminderen. Heb je dit gemeten? Ik vraag mij namelijk af waar die extra energie dan naar toe zou gaan als het verwarmingselement verkalkt is.

Ik begrijp de vraag niet goed. Waarom wil je meer dan waar je aankunt proper maken? Om de kalk weg te doen? (Niet nodig lijkt me) Om terug clean te beginnen met het toestel? Of zijn er verdachte geuren aanwezig? Ik heb al alles wat je maar kunt bedenken in een wasmachine gegooid ter test om stank eruit te krijgen. Niets werkt echt goed of lang. Een alu kruis gaat heus niet zo snel stuk. Als je de trommel wil reinigen. Koppel de pressosteet af. Laat de kuip vol water lopen (echt goed vol tot bijna boven) en zet dan kookwas op. Dan is het belangrijk om op de juiste timing (laat toestel even water nemen) de juiste hoeveelheid lucht in de pressostaat te krijgen zodat het toestel denk dat het waterniveau normaal is. (Bv spuit en darmpje op pressostaat zetten.) Je gaat zien dat er veel vuil los komt dan. Eventuele stankproblemen zijn niet weg dan. Niet vergeten bij het toestel te blijven. Als deze gaat spoelen moet die uit en terug de pressostaat aangekoppeld worden. Dus indien geen geurhinder, doe gewoon kookwasje. Indien wel geurhinder, laat maar weten als je iets vindt dat echt werkt. Het is omdat niets tegen stank werkt dat er zulke wilde verhalen rond gaan. Iedereen weet wel iets maar niets werkt echt. Voor het bouwjaar gewoon een foto van het serie nr of de eerste 4 cijfers nemen. Cijfer 3en4 zijn jaartal.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?
Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 26 augustus 2020 16:12:32 schreef Patrick de Zeester:
Ik vraag mij namelijk af waar die extra energie dan naar toe zou gaan als het verwarmingselement verkalkt is.

Precies! Heb ik ook nooit een goed antwoord op gevonden.
Ik kan me wél voorstellen dat het element van binnen mogelijk te heet zou kunnen worden als het te 'goed' geïsoleerd raakt door de kalklaag.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 26 augustus 2020 16:12:32 schreef Patrick de Zeester:
[...]Ik heb wat twijfels bij de claim dat het gebruik van Antikal het stroomverbruik doet verminderen. Heb je dit gemeten? Ik vraag mij namelijk af waar die extra energie dan naar toe zou gaan als het verwarmingselement verkalkt is.

Het klopt dan ook niet. Mensen verzinnen vanalles vanuit onwetendheid. Wat er gebeurt is dat de kalk wat isoleert. Het duurt langer voordat het water op temperatuur is. Maar er gaat niet meer energie in.

Als je waterkoker langer warm staat voordat hij kookt, heeft hij ondertussen wat meer warmte uitgestraald, maar zoveel is dat niet. En je wasmachine werkt op tijdbasis, daar maakt het dus al helemaal niets uit. Omdat hij wat langer koud is gaat deze zelfs zuiniger zijn...

Wel wordt het element onder de kalk warmer. Het zou wel eens sneller kunnen slijten.

En al die magneetjes die zogenaamd kalk uit het water halen: pure oplichting. Mensen worden nu eenmaal graag opgelicht, zie ook de continue stroom van berichten onder "Audiofiele high-end nonsens deel".

Ik denk zelfs dat de kosten van die jaren dat je Antikal moest kopen je wel een paar verwarmings ;) elementen voor kunt kopen.

Het is niet zo zeer dat ik hem wil ontkalken. Ik heb hem gekregen en wil hem dus "schoonmaken" voor gebruik. Hij stinkt gelukkig niet maar ik ken niet precies de geschiedenis van het apparaat. Het is nog tot zeer kort geleden gewoon in gebruik geweest.
De zeep bak en ingang waren wel wat vuil maar met een sopje was dat al meteen weg. Veel mensen vergeten die schoon te maken ;)
Ik wil hem nu gebruiken als mogelijke backup toestel. Als ik meer tijd heb zou ik willen kijken of ik het klok probleem kan oplossen, of dat de moeite is. (klok zou blijven hangen op 1 stand, handmatig erover helpen zou probleem oplossen)
Zo ja dan repareer ik hem en schenk ik hem weg aan een organisatie die mensen in nood helpen met huisraad. Ze zitten te springen om huishoud electronica en wasmachines.
Ik weet zelf hoe het is om weinig geld te hebben dus waarom niet andere helpen met dingen die ik toch te veel heb.
Dus jullie zeggen, gewoon proberen met natuurazijn schoon te maken?
Ik lees ook dat je met een vaatwasblokje kunt wassen en dat het zou helpen.
Handige tip ericn voor trommel te reinigen. Voor deze machine niet van toepassing maar een ideetje om die te proberen met een ander toestel die ik wil proberen te maken ter leering ende vermaak. Daar is het dus wel nodig ;)
Wat bouwjaar betreft, lees ik goed week 41 van 2005?
update. Weer wat geleerd betreft antikal ;)
Maar niet iedereen kan zelf zijn machine repareren dus misschien dat het voor niet techneuten die laten repareren nog kan iets kan uitmaken? Geen idee wat een gemiddeld element voor wasmachine kost trouwens

Dan zou ik een kookwasje doen en klaar hoor, niet meer. Blijven hangen kan weerstand zijn. Deze machines hadden ook bijzonder veel last van slechte kontakten op de print (timer). Kan gemakkelijk open en gesoldeerd worden vooral op de relais en de aparte processorprint overgangen. Kalk verhoogd verbruik niet maar verhoogd de weestandoppervlakte temperatuur dewelke tot vroegsterfte leidt (of lijdt in sommige gevallen)

[Bericht gewijzigd door EricN op woensdag 26 augustus 2020 17:21:45 (20%)

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Wat versta je onder reinigen, want zoals verwacht verschijnen hier wel bruikbare tips, elk met hun specifiek doel.

Ik zie het zo: product om te ontkalken vind ik zinloos want zoals hier terecht opgemerkt is dergelijk product onvoldoende effectief in verhouding met de kostprijs van een nieuw verwarmingselement. Ik hoop stiekem dat de meeste wasmachines aangesloten zijn op regenwater (misschien ben ik naïef wat dit betreft), in dergelijke gevallen is ontkalken zeker niet nodig.

Wasmiddelresten wegwerken kan je volgens mij best door een handvol soda kristallen in de trommel te gooien en daarmee een kookwas op 95° te laten draaien. Ik persoonlijk raad mensen aan om dit minstens 1x/jaar te doen, als mensen zelden een wasprogramma op 95° doen, mag dat gerust wat vaker. Alles begint uiteraard met een juiste dosering van wasmiddel, maar ik heb al begrepen dat het een utopie is om dit te bekomen. Procter & Gamble genereren (on)bewust heel wat omzet bij witgoed herstellers/verkopers. Onder andere omwille van die reden ben ik overgestapt op "eco egg" een milieuvriendelijker variant. Ik moet toegeven dat het wasgoed minder een kunstmatig geparfumeerd geurtje achterlaat na het wassen maar het is zeker even proper. Mensen denken maar al te vaak (geheel onterecht) dat als het niet naar parfum ruikt zal het wel niet proper zijn.

Whirlpool wasmachines ken ik niet zo goed maar hier en daar zullen wel mogelijk opstoppingen van vuil zijn (bij Miele is dat bijvoorbeeld in de ontluchtingsslang van de afvoerpomp die gekoppeld is aan de zeepbakhouder). Dat laat ik dus aan de Whirlpool specialisten over.

Hopelijk lukt het jou om ze te repareren en kan je er misschien iemand gelukkig mee maken. Ik hoop het van harte !

maartenbakker

Golden Member

Week 13 van 2005. 41 zijn de "fabrieksletters". Whirlpool Europe gebruikt geen aparte revisienummers in het serienummer.

Als hij niet speciaal vies is, zou ik een kookwas zonder was en zonder wasmiddel draaien.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op woensdag 26 augustus 2020 18:17:20 (28%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 26 augustus 2020 16:45:12 schreef Hoeben:
[...]

Het klopt dan ook niet. Mensen verzinnen vanalles vanuit onwetendheid.

Op 26 augustus 2020 16:45:12 schreef Hoeben:
[...]
En je wasmachine werkt op tijdbasis, daar maakt het dus al helemaal niets uit. Omdat hij wat langer koud is gaat deze zelfs zuiniger zijn...

Wasmachines werken al lang niet meer op tijdbasis maar met een temperatuurmeting. Bij het behalen van de juiste temperatuur gaat de tijd pas in.

Die 2e zin mag je nog even uitleggen. Omdat er warmte in het element blijft zou de machine zuiniger zijn?

Ik smijt er altijd een kwak Glorix of Action wasmachinereniger erin op 95, soms tijdens het centrifugeren gooi ik er ook zo nu en dan een gieter water in zodat al die rotzooi losschiet en weggepompt wordt.

Echt gore machines krijg je alleen schoon door heel vaak op 95 te wassen.

GEEN SODA GEBRUIKEN IN MODERNE WASMACHINES! Dit verkracht je trommelkruis op den duur! Aluminium wordt langzaam aangetast door soda/basen.

[Bericht gewijzigd door AWDebiel op woensdag 26 augustus 2020 20:33:40 (20%)

Heeft een MRT34 in z'n linkerzak!

Ik heb wel goede ervaringen met "HG onderhoudsmonteur" om vieze oude machines die een tijd stil hebben gestaan weer bruikbaar te maken. Je moet er geen wonderen van verwachten, maar het doet wat.

Op 26 augustus 2020 20:23:41 schreef maus0611:
[...]

[...]

Wasmachines werken al lang niet meer op tijdbasis maar met een temperatuurmeting. Bij het behalen van de juiste temperatuur gaat de tijd pas in.

Die 2e zin mag je nog even uitleggen. Omdat er warmte in het element blijft zou de machine zuiniger zijn?

Hij is langer koud dan warm en straalt dus minder uit. Maar dat geldt alleen als hij op tijdbasis werkt. Op temperatuurbasis werkend is hij net als de waterkoker.

Merci voor de tips.
Is deze machine modern genoeg voor een aluminium kruis?
Ik vermoed van wel maar ik ben geen specialist op dit vlak.
mama heeft 2 keer kookwas op 95 graden gedaan en toen was het water schoon volgens mama (ik was boodschappen doen en andere karweitjes ;) )
Maar toen mama een kookwas gedaan en bij de hoofdwas water met opgelost vaatwastabletje erin. (tip die ik hier in andere topics had gevonden) Toen was het water bruinig. hebben we iets verkeerds gedaan of komt er nu smurrie uit de leidingen of zo mee die met alleen kookwas niet eruit gaan?

Ik heb al veel rollagers van alle merken vervangen en nog nooit iets anders dan alu kruis tegen gekomen. Kan iemand een model herinneren met geen alu kruis?
TS: Als je het wat laat afzien met iets dat het niet gewoon is zal er altijd bagger lossen. Dit is niets om zorgen over te maken, van 1 wasje gaat die niet door elkaar vallen, tenzij het al een zijden draadje was.

Instruction manual? You mean the manufacturers opinion?

Een wasmachine heeft ook een afvoerfilter bij de pomp zitten, wat je kan openmaken aan de buitenkant van de wasmachine achter een vierkant klepje vaak, wat vaak het eerst gaat stinken vanwege resten van rommel die in je was zitten, en die gaan daar rotten. Dat ruik je echt als je gewoon na de was de machine vindt stinken, echt zo'n putlucht. Als je dat filter er uit haalt en goed schoonmaakt en van binnen dat ook schoonmaakt gewoon met een sopje, dan heb je eigenlijk al voldoende gedaan. Ik heb verder nooit vaak een machine met soda gedaan, wel eens een was met azijn, dat geeft wat meer kleur soms aan je was, omdat het kalk van je kleding ook af haalt. Maar doe dit niet te vaak, zuren zeker in combinatie met hitte lost makkelijk rubberen afvoerslangen op. Zeker is dat bij mij gebeurd bij mijn vaatwasser afvoerslang, daar was nl het rubber sponzig geworden en opgelost door speciale kleine vaatwasmachine reiniger (zeer waarschijnlijk ) wat
erg agressief is. Je moet het gewoon eigenlijk loshalen en met de hand schoonmaken dit soort filters en slangen en doorspoelen. Een wasmachine spoelt nl ook met schoonwater alles door....

*hier heb ik geen app voor nodig

Op 26 augustus 2020 16:37:29 schreef Frederick E. Terman:
[...]Precies! Heb ik ook nooit een goed antwoord op gevonden.
Ik kan me wél voorstellen dat het element van binnen mogelijk te heet zou kunnen worden als het te 'goed' geïsoleerd raakt door de kalklaag.

Antwoord is nochtans simpel. element wordt watergekoeld. als het water er niet meer bij kan door een teveel aan kalk barst het element gewoon open..
Nu moet je weten dat dit probleem sterk streekgebonden is. er zijn delen van NL met zacht water en BE heeft streken met héél hard water.
Dus zijn er forumgenoten die denken.. "he, wat is eigenlijk het probleem terwijl anderen er regelmatig mee geconfronteerd worden :-)