capaciteitstarief


Hensz

Golden Member

Op 12 september 2020 16:31:25 schreef r-p:
maar dat er subsidie gegeven wordt die niet terecht komt bij degene die de aankoop doet vanwege de aantrekkelijke subsidie. Dan schiet je je doel toch volledig voorbij? En na die 10 jaar zit de betreffende persoon nog steeds aan 500 euro per jaar extra kosten vast, waarschijnlijk (veel) meer dan hij bespaard door zijn warmtepomp.

Subsidies zijn er niet om jou er wijzer van te laten worden, maar om je tegemoet te komen in extra kosten of moeite die je moet doen. Het is dus ook een tegemoetkoming en nooit iets permanents. Dat die subsidie 10 jaar gegeven wordt is al riant te noemen.

Ik denk ook niet dat je met een warmtepomp (zonder subsidie) goedkoper af bent. We moeten/hoeven niet naar warmtepompen omdat het voordeliger is, maar omdat we in Groningen geen gas meer oppompen. Daarom zit er subsidie op, ook je te laten wennen en je aanvankelijk wat tegenmoet te komen.

Ik snap de Belgen wel met invoering van dit systeem. Ik ben wel bang dat het ingewikkeld is en er makkelijk ruzie over ontstaat. Voor een gewone consument is het niet te controleren wat de netbeheerder meet en berekent. Dan is het Nederlandse systeem idd beter, want wél totaal transparant.

[Bericht gewijzigd door Hensz op 12 september 2020 16:51:10 (13%)]

Don't Panic!

Voor een gewone consument is het niet te controleren wat de netbeheerder meet en berekent.

De meetverantwoordelijken zullen de pulsjes én de kwartiereinde puls moeten gaan leveren aan de consument. Het is ook de vraag of die slimme meter superslim is, dwz, begint ie pas aan een kwartierperiode als er wat verbruikt gaat worden, of zijn die kwartierperiodes "vast".
In het laatste geval kún je nog een beetje invloed op de "piek" hebben.

Nou ja, het zou best kunnen dat de politiek alsnog ingrijpt en bepaalde aanpassingen doet.

Maar ik betwijfel of dit ten goede zal komen aan de kleine verbruiker.

Op zich vind ik dat de vreg helemaal gelijk heeft: het zijn inderdaad de piekvermogens die voor een groot deel de kostprijs bepalen.
Technisch is daar geen speld tussen te krijgen.

Maar hoe vertaal je dat technisch inzicht naar een maatschappelijk aanvaardbare facturatiemethode?

De eenvoud van kWh’tjes tellen is voor mij in ieder geval voorbij lijkt me.

Zoals gezegd: als we min of meer evolueren naar een flatfee voor elektriciteit dan zal er een moment komen dat het gas eruit gaat en ik elektrisch ga verwarmen. En dat rechttoe rechtaan met een elektrische weerstand in een boilertje voor warm water en nog 1 in het circuit van de vv. Wel er voor zorgen dat ze niet tegelijk kunnen werken, maar dat lijkt mij niet zo moeilijk.

Op 12 september 2020 16:21:45 schreef McAwesome:
Als je 's avonds na je werk thuis komt heb je denk ik niet veel keuze dan je verwarming aan te zetten en de auto tegelijk op te laden...

Overdag kan je prima de verwarming laten "bufferen" op de zonnestroom. Vervolgens moet je de auto zodanig laten laden dat ie gewoon NOOIT je kwartier gemiddelde over je "laag ingeschatte" piek-kwartier laat gaan. En omdat per kwartier gekeken wordt, kan je gewoon met een relais op 1.11mHz PWM doen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 12 september 2020 17:10:55 schreef mvdk:
[...]
De meetverantwoordelijken zullen de pulsjes én de kwartiereinde puls moeten gaan leveren aan de consument. Het is ook de vraag of die slimme meter superslim is, dwz, begint ie pas aan een kwartierperiode als er wat verbruikt gaat worden, of zijn die kwartierperiodes "vast".
In het laatste geval kún je nog een beetje invloed op de "piek" hebben.

Als de periodes vast zijn, zou je een zware belasting die minder dan een kwartier actief is (zoals de genoemde reflow oven) over 2 periodes kunnen uitsmeren.

Echter, de meter zou ook gewoon een schuivend venster van een kwartier kunnen gebruiken, en de hoogste gemiddelde waarde gebruiken, ongeacht wanneer dat kwartier precies begon.

Op 12 september 2020 16:23:39 schreef hobby-ist:
Je "reserveert" als het ware een stuk capaciteit van de wijktransformator, zodat ALS jij die 3x35Ampere opneemt, deze ook beschikbaar is op de trafo

Dat is natuurlijk niet helemaal waar, de netbeheerder doet aannames over de gelijktijdigheidsfactor. Als iedereen in een wijk tegelijk de maximale stroom gaat afnemen waar zijn aansluiting geschikt voor is, zit iedereen alsnog in het donker. De netbeheerder zal dus niet 100% van die capaciteit reserveren, maar wel een deel ervan, en bij echt grote verbruikers zal wel een individuele inschatting gemaakt worden van het gemiddelde en de pieken, kan ik me voorstellen.

In Nederland wordt het net, zover ik weet, nog steeds uitgelegd op 1100W gemiddeld per huishouden, maar die vlieger gaat echt niet meer op als we allemaal van het gas af moeten, en zeker niet als we elektrisch moeten gaan rijden. Zelfs in veel nieuwbouwwijken wordt daar nu nog geen rekening mee gehouden; de rekening om alles te verzwaren krijgen we later nog wel een keer, en dat gaat 10x meer kosten dan het nu in één keer goed neerleggen, als de huizen er nog niet staan.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
McAwesome

Golden Member

Op 12 september 2020 19:21:34 schreef SparkyGSX:
[...]De rekening om alles te verzwaren krijgen we later nog wel een keer, en dat gaat 10x meer kosten dan het nu in één keer goed neerleggen, als de huizen er nog niet staan.

Verzwaren is één ding, de vraag is ook waar de energie vandaan moet komen, zeker in de winter als het somber weer is en windstil.

Met de Groenen binnenkort in de regering in België lijkt kernernergie mij, ideologisch gezien, geen viabel alternatief meer maar het is echt vijf voor twaalf willen we binnen enkele jaren niet in het donker zitten. Hoe sneller die nieuwe gascentrales er komen hoe beter dus...

Yes, in socialism the rich will be poorer but the poor will also be poorer. People will lose interest in really working hard and creating jobs. Thomas Peterffy #nietmijnregering
EricP

mét CE

Die gascentrales die gestookt gaan worden op het gas waar wij met z'n allen vanaf moeten bedoel je?

Dus eerst van het gas af en dan een gasgestookte centrale bouwen om de stroom op te wekken die we nodig hebben omdat we van het gas af zijn.
Dat lijkt inderdaad een erg zinnig plan! Goed bezig!

Ik heb een eenvoudige kleine woning: geen behoefte aan zwembad, laadpaal,...

Misschien plaats ik gewoon een draaiknop met keuzes: ’koken’,’wassen’,’verwarmen’.

Ik was vorige week in een villa in aanbouw. Aansluiting: 3N400V 125A, voedingskabel: 4x35mm².

Een gemiddelde KMO in België doet het met de helft...

Vreemd dat Fluvius geen HS-cabine voorgesteld heeft.

[Bericht gewijzigd door evelo op 12 september 2020 20:52:31 (35%)]

Op 12 september 2020 20:17:14 schreef McAwesome:
Verzwaren is één ding, de vraag is ook waar de energie vandaan moet komen, zeker in de winter als het somber weer is en windstil.

Met verzwaren kun je een voorschot op de toekomst nemen. Die extra capaciteit hoef je niet meteen te gebruiken, maar het is handig om bij nieuwbouw het net alvast zwaarder uit te voeren. Daarmee voorkom je dat over 10 jaar alles weer opgegraven moet worden.
Het echte probleem met de energietransitie is dat onze overheid nog geen totaalplan heeft. Terwijl dat toch hard nodig is als de bedrijven verder willen.

McAwesome

Golden Member

Op 12 september 2020 20:25:00 schreef EricP:
Die gascentrales die gestookt gaan worden op het gas waar wij met z'n allen vanaf moeten bedoel je?

Het was sarcastisch bedoeld maar voor Groen/Ecolo is het bloedserieus. Alleen spijtig dat ze het tot 2024 wel voor het zeggen gaan hebben :(

Het maakt ons helaas ook afhankelijker van die lieve Russische man die graag met zijn chemiedooske speelt.

Wat verzwaren van het net betreft lijkt het mij wel een idee om in te zetten op middenspanning. Zo'n beetje zoals in ruraal USA waar bijna elk huis z'n eigen trafo heeft. Met het verzwaren aan de laagspanningskant gaan we onwijs dikke kabels moeten leggen en zeer zware trafo's moeten voorzien.

Yes, in socialism the rich will be poorer but the poor will also be poorer. People will lose interest in really working hard and creating jobs. Thomas Peterffy #nietmijnregering

Ik heb nog geen slimme meter, maar wel een Raspberry waarmee ik alle verbruiken / opbrengsten registreer. Deze week heb ik dan mijn python sketch uitgebreid zodat ik ook "Kwartier piek verbruiken" kan registreren. Het loopt nog maar net één week mee, maar ik kan nu al zeggen dat ik zeker boven de 2,4 kW zit. Het zal een uitdaging worden om een hele maand onder de 5 kW te blijven ! Ik (eigenlijk mijn vrouw) zal systematisch moeten vermijden om "gelijktijdig" dingen te doen : Wasmachine, droogkast, afwasmachine, koken, keukenboiler, stofzuigen enz. MOET apart gepland worden ! En vrouwen zijn net zo sterk in "multi-tasking" !
Een lichtpuntje, als je recent zonnepanelen hebt geinstalleerd, zou je nog 15 jaar kunnen genieten van de oude regeling (saldering)!

Ik lees nou geregeld zinnen en woorden die iets inhouden van "netten verzwaren". Soms ook een buurman, of iemand in de kroeg. Dat het nodig zou zijn om de straat open te maken om een zwaardere distributiekabel te leggen Hoezo zou dat nodig zijn? Ik heb dat al eens in een eerder topic uitgelegd. Distributiekabels liggen van huisje naar huisje. Aan een kant ingeschakeld, andere kant open. Wat je dan kan doen, is de kabel halverwege knippen, en beide kanten op eind leggen. Een iets duurdere oplossing is een tussenkast. Beide op eind gelegde kabels worden nu uit een trafo gevoed. Die trafo's worden nu over het geheel wat zwaarder belast, maar meestal is er in een huisje of trafocel ruimte om één maat groter neer te zetten. Er zal zo hier en daar een transportkabel bijgelegd moeten worden, maar het opengraven van alle straten, nee.

Met kabels halverwege knippen kun je de capaciteit hoogstens verdubbelen. Ik denk dat dat op de langere termijn niet genoeg is. Ik verwacht dat we uiteindelijk naar een vervijfvoudiging gaan.

Hensz

Golden Member

Op 12 september 2020 21:07:54 schreef mvdk:
Wat je dan kan doen, is de kabel halverwege knippen, en beide kanten op eind leggen.

De tweede helft van die kabel moet ook gevoed worden. Daar moet dus een kabel heen en die gaat, zeker in de stad, niet door de lucht.

Don't Panic!

Als ik het goed begrijp wil je bestaande kabels vanuit het midden gaan voeden? De term "op eind leggen" zegt mij helemaal niets, dat zal wel lokaal Delfts zijn?

Daarbij, hoe moet de voeding halverwege die kabel aankomen? Daar ligt nu nog niets.

Voor zover de isolatie van de kabels geschikt is, zou je misschien nog de spanning wat kunnen verhogen, als de transformators vervangt.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op 12 september 2020 22:45:56 (41%)]

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Wat ik nu lees over het capaciteitstarief is een variant op wat ik jaren terug al hier gepost heb. Het eindresultaat blijft hetzelfde namelijk dat de gemiddelde consument totaal geen inzicht meer heeft in zijn rekening.

Op 10 maart 2014 19:39:29 schreef Roland van Leusden:
Energie bedrijven komen straks met 5 a 6 tarieven per dag ipv het huidige dag / nacht tarief. De rekening word zo volkomen onduidelijk voor de consument, bewijs jij namelijk maar dat die wasmachine tijdens de goedkope periode draaide ipv de dure. Bewijs maar dat fouten in de registratie komen door foute meter firmware. Daarnaast wanbetalers / verdenking van fraude op afstand afsluiten, pre-paid meters, het kan en komt straks allemaal.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Ik kan mij hier enorm aan ergeren, zeker daar we in Belgie al dure nettarieven hebben. We betalen hier makkelijk 33 eurocent/kwh waarvan slechts 20% of 30% naar de energieleverancier gaat.

We hebben hier 10kW piek aan zonnepanelen liggen. We betalen hiervoor 750 euro/jaar prosumententarief. Ik kan daar inkomen want we leveren ook terug en gebruiken dus het net. We produceren, over heel het jaar gezien, meer dan we verbruiken. Als ik echter kijk naar de meterstanden geven we telkemaal de meter wordt opgemeten (2 keer per jaar) 3000kWh weg. Die stroom gaat gratis naar de leverancier die hem dan opnieuw kan verkopen.

Straks valt ons prosumententarief weg en betalen we niet meer voor het net. We mogen dan op papier ook geen stroom terugleveren, in de praktijk zal dit echter wel gebeuren en dus krijgen leveranciers nog meer gratis stroom.

Dan komen ze nu af met een capaciteitstarief waardoor je met zonnepanelen dus dubbel wordt afgestraft:

  • Je geeft je stroom gratis weg als je niet meteen gebruikt. Je wekt echter vooral stroom op als je niet thuis bent (we werken overdag niet thuis).
  • Als we 's avonds thuiskomen moeten we de wagen opladen (6kW) en koken we ook elektrisch (gas wordt niet meer geleverd) neem nog eens 3kW. Doe daar een beetje lampjes en tv/audio bij en we zitten aan 10kW die langer dan een kwartier wordt gebruikt.

Op den duur begin ik te denken dat afkoppelen van het net en een dieselgenerator nog goedkoper gaat uitkomen.

Op den duur begin ik te denken dat afkoppelen van het net en een dieselgenerator nog goedkoper gaat uitkomen.

Dat zou zomaar kunnen. Maar hoe kom je aan een geluidloos aggregaat?
En hoe zit het met vergunningen? Je mag niks meer tegenwoordig...

Hoeben

Golden Member

Op 12 september 2020 16:21:45 schreef McAwesome:
[...]

Hier willen ze ook warmtepompen en elektrische auto's promoten. Het lijkt me dat die groep, zeker als je overdag gaat werken het zwaarst gestraft zal worden. Als je 's avonds na je werk thuis komt heb je denk ik niet veel keuze dan je verwarming aan te zetten en de auto tegelijk op te laden... Overdag hebben je zonnepanelen dan lekker stroom waar je niks aan hebt teruggeleverd aan het net aan een bodemtarief. Batterijtechnologie zou dat deels kunnen verhelpen maar aan de huidige prijzen is dat verre van rendabel.

Plus dat velen met een warmtepomp nog een pelletkachel erbij hebben voor de warmte...

Op 12 september 2020 16:23:39 schreef hobby-ist:
[...]

Dat slaat wel ergens op.
Als je wil beschikken over een hoger aansluitvermogen brengt dat hogere kosten voor de netbeheerder met zich mee. Je "reserveert" als het ware een stuk capaciteit van de wijktransformator, zodat ALS jij die 3x35Ampere opneemt, deze ook beschikbaar is op de trafo, zonder dat je een 75% kans hebt dat de hoofdzekering van de transformator eruit gaat.
Capaciteit kost gewoon geld...

Je kunt bijvoorbeeld ook de netbeheerder bellen, en een 3x500 Ampere aanvragen. Dan plaatsen ze een hoogspanningscabine in je voortuin :) Helemaal alleen voor jou. Met een jaarlijks prijskaartje...

Als "normale" particulier moet je eigenlijk niet willen dat je boven de 3x25A nodig hebt..
Veel te duur voor de normale sterveling.

nou, een huisaansluiting is van oudsher berekend op 5% gelijktijdig vermogen in woonwijken. dus elk huis kan 5% van de 3x 25A samen gebruiken. dat zal wel een heel stukje omhoog moeten en dan kan de trafo het niet aan, net als de kabels in de straat. in de praktijk gaan de zekeringen op wijktrafo's er vooral uit bij nieuwbouw waar men meer op teruglevert als de berekening was voor die straat. 5kW terugleveren per huis komt immers veel vaker voor als dat er op alle huizen in een rij langdurig 5kW wordt afgenomen.

als je hier in de regio nu een eigen trafo aanvraagt dan duurt het wel even, maandje of 7 a 8 voor de 10KV aangelegd word.. tenzij je er meer voor neertelt, en dan praten we geen 1000€.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Het klinkt alsof een thuisaccu, bij voorkeur een gebruikte accu van een elektrische auto, interessant wordt in België. Het zou handig zijn als de zonnepaneel omvormer daar een mogelijkheid voor heeft, want die heeft al een inverter aan boord.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Dat zou kunnen. Zelfs zonder pv-installatie.

'druppelladen' vanuit het net met max 2500W.

Technisch haalbaar. Financieel heb ik geen idee, ook weer een extra stuk techniek in huis dat plaats inneemt, een eindige levensduur heeft, is een grote wijziging aan de elektrische installatie dus moet gekeurd worden, de brandweer zal ook wel eens de wenkbrauwen fronsen,...

En dan nog doe je er goed aan om piekstromen te beperken omwille van prijs en levensduur van de batterij.

Of zouden ze het wagen om weer met subsidies te smijten? Zou best kunnen.

de accu zou je dan alleen voor pieken moeten gebruiken, niet dagelijks een laad/ontlaadcycli want dan is het pack zo afgeschreven.

je zou ook een boilervat overdag heet kunnen stoken met PV energie en daar het huis mee stoken in de avond, en warm water mee maken. daar zit veel piekverbruik in immers, water opwarmen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Hoeben

Golden Member

Op 13 september 2020 20:51:27 schreef testman:
je zou ook een boilervat overdag heet kunnen stoken met PV energie en daar het huis mee stoken in de avond, en warm water mee maken. daar zit veel piekverbruik in immers, water opwarmen..

Het mooie is dat je dat helemaal lokaal kunt doen, zonder enig gedoe met teruglevering of wel/niet vereffening.

Je zult wel een flinke bak water nodig hebben. Laten we zeggen voor douchen een 100 liter. En wat zul je nodig hebben voor je huis dat je vooral in de winter wil verwarmen? Een paar honderd liter zeker. Ik schat zo 500 a 1000 liter. Dan heb ik nog steeds vraagtekens bij de winter, hoe krijg je zoveel energie daarin.

Naast die boiler een warmtepomp hebben kan wel eens heel gunstig zijn. Dan hoeft je water niet zo warm te worden. Maar dan wordt je bak nog groter.

Mensen met een houtketel hebben buffervaten van min 2000 liter, en dan moeten ze als het echt gaat vriezen nog twee keer per dag stoken.