Ligging grondkabel bepalen (helft veldverlichting uit na graven)

Na aanleggen van een drainagesysteem doet de ('onderste') helft van de veldverlichting van een sportveld het niet meer. De huidige gebruikers hebben het terrein overgenomen lang nadat ooit die verlichting is aangelegd dus hebben geen idee hoe de stroomvoorziening precies loopt.

Omdat het verlichting is, stond het niet aan toen één van de twee grondkabels (vermoedelijk) werd geraakt. Beide kabels zitten op één zekering en die vliegt er in de huidige situatie niet uit (dus geen blijvende kortsluiting).

Vermoedelijk ligt de kabel op ~50cm diepte. En (al weer) vermoedelijk is deze niet met een graver maar met een grondfrees doorgesneden. Er is niets gemerkt tijdens de werkzaamheden.

1) Zou zo'n kabel te volgen zijn met een huis-tuin-en-keuken metaaldetector (link, 8e product)? (Er is er eentje bij de Makro te koop voor 72 euro).
2) Is er een andere methode om dit eenvoudig na te gaan? Ook als de WEL werkende aan staat, stroom geleid en zo gevolgd kan worden, geeft dat in ieder geval een idee van hoe de kabels gelegd zijn (buitenom of juist door het midden). Alle ideeën zijn welkom.
3) Stel het veld is een klok: de ingang is op 9 uur en de lamp daarnaast doet het. De lamp van 11 uur en van 1 uur werken ook. 3 uur, 5 uur en 7 uur werken niet en vermoedelijk is de aanvoer van de 2 kabels om 8 uur en splitst naar 7 uur (nu defect) en 9 uur (nu intact). Het goedkoopst zou het zijn om van 1 uur door te lussen naar 3 uur, dan hebben alle lampen weer spanning/stroom. Gezien het feit dat alle lampen door LED zijn vervangen lijkt me dit geen probleem ondanks dat de lengte natuurlijk veel langer wordt. Slecht idee?

mvdk

Golden Member

Hoe dik is de kabel? Absoluut geen idee ligging? Wat mag 't kosten?

Jinny

Golden Member

Kabeltracer, ik heb zo een ding, maar Rotjeknor is wat ver weg..

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

Simpele 2,5mm^2 grondkabel wat ik in een snelle blik op het geheel denk te hebben gezien.
Wat het mag kosten: niet veel, is een hobby-honden vereniging (stichting), dus ik neem aan dat het drainage systeem de fondsen flink heeft doen slinken.

Ik zou het aanleggen buitenom omdat je er van uit kunt gaan dat er ooit gegraven zal worden op het veld (omploegen, opnieuw inzaaien). Maar buitenom worden er weer palen ingeslagen en vernieuwd, dus dat kan ook mis gaan :)
In eerste instantie zochten ze tussen 1 en 3 uur (zie bovenstaande poging om uit te leggen welke lampen het wel en niet deden), later tussen 8 en 7 uur. Dat laatste lijkt me logischer, maar ze weten het gewoon niet.

heb dit al vaker aan de hand gehad, 1x was er een haring doorgeslagen en 1x kabels geraakt met graafwerken. de kabels lagen diep daar, samen met drainage aangelegd, lagen op 1mtr diep. ook al gehad dat de mast wel voeding kreeg, maar de ignitor in de mast stuk was en dus niet ontstak. meet de voeding dus in de mast. doorgaans als de kabels ondiep liggen, heeft men ze om het veld heen gelegd. als het natter wordt, gaat een aardlek er wel uit, maar die zit doorgaans niet op .

hoe de kabels lopen zou niet moeilijk zijn, als de kabels in de masten gelast zijn, met moffen is het zoeken, kan ook een C ring zijn, 1 kant open dus..

[Bericht gewijzigd door testman op woensdag 16 september 2020 23:24:50 (13%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Arco

Special Member

Metaaldetector *kan* werken, maar is niet zeker. Je kunt meestal met logisch redeneren een eind komen.

- Wat is het meest logische tracé van verlichting naar voedingspunt?
- Waar kruist dat de plaats waar drainage is aangelegd?

Met een steekschep kun je ook binnen een paar minuten een geultje bij de mast graven en kijken of je de kabel kunt 'aansteken' om te zien welke richting hij op gaat.
Dat gaat meestal sneller als uitmeten.

Met telefoonkabels zo vaak gehad.
Meestal waren de maten wel bekend, maar was het pand waaruit die maten waren genomen afgebroken...

We hebben ook wel gehad dat een kabel bijna 3 meter diep lag, dan helpt weinig meer als alles opengraven... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Jinny

Golden Member

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

Op 16 september 2020 23:25:03 schreef Arco:

We hebben ook wel gehad dat een kabel bijna 3 meter diep lag, dan helpt weinig meer als alles opengraven... ;)

Kabeltracer vindt dit gemakkelijk terug als je er maar een goed signaal kan opzetten .

Goedkoop alternatief : de wichelroede (kostprijs twee metalen staven ).

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Zon metaaldetector werkt hooguit een cm of 10 diep. Er is daar niet meer info over te vinden. Dat moet je eerst nagaan.

Als je kabels doorgelust zijn IN de palen dan kun je zonder te graven achterhalen waar het 1e probleem zit. Mogelijk is de kabel op meerdere plaatsen geraakt.
Met behulp van een isolatieweerstandsmeter (megger) is dan ook te achterhalen of de rest van het kabeltrace nog goed is.
Als je weet waar het zit, dan kun je bepalen wat het makkelijkste is, een nieuwe kabel tussen 2 palen, of de kabel opgraven en er een mof tussen maken.
Uit je verhaal blijkt dat het al wel effe geleden kan zijn dat de kabel door gegaan is. De grondkabel kan zich over langere lengte volzuigen met water. Hou ook daar rekening mee.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Als je de kabels in de kast los haalt en een voor een aansluit en kijkt wat het weldoet, geeft dit al een bepaalde richting aan.
Meggeren van beide kabels kan ook , maar dan wel de kabels in de palen los halen om niet foute meet resultaten te krijgen door condens en apparatuur in de palen.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?
mvdk

Golden Member

Als je de ligging van de kabels goed in kaart hebt, (vreselijk belangrijk), zijn er een paar redelijk goedkope meetmethoden. Eerst vaststellen, ligt de kabel af, of istie volledig kortgesloten. Volledige kortsluiting is het makkelijkste. Als de masten met aftakmoffen zijn aangesloten, kun je met een dikke transformator en bij voorkeur een voorgeschakelde variac spanning op de kabel zetten. Door in zoveel mogelijk masten te meten, kun je een grafiekje maken op millimeterpapier, en zo de afstand tot de sluiting bepalen. Is wel heel belangrijk dat je de exacte ligging en lengte kent.

Spanningsafvalmethode, word weinig toegepast, omdat de specialisten die foutmetingen doen, een heel regiment meetapparatuur ter beschikking hebben, te duur voor ons.

Edit: Ik heb geschreven: "Als de masten met aftakmoffen zijn aangesloten"
moet zijn "Ook als de masten met aftakmoffen zijn aangesloten,"

Je kan pech hebben dat de fout in het stuk van de aansluiting tot de eerste mast zit. (Nog steeds uitgaande van volle sluiting). In dat geval moet je een verlengkabel naar de derde mast leggen en daar aansluiten.

onlangs ook een storing aan een kabel gehad die te lang was om zelf uit te meten, dikke 500 mtr lang. een externe storingzoeker laten komen, die zet er 4kV ( kon tot 16kV ) op en ziet op zn scherm meteen waar het ongeveer zit. dan komt ie met een microfoon die over de grond schuift en zoekt de precieze locatie waar de hoogspanning doorslaat. nadat die is gevonden rijd er een kleine graafmachine van de aanhanger en zoekt de kabel ook op. voor het geld wat die kost kun je niet zelf gaan zoeken, zeker met grote afstanden niet.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mvdk

Golden Member

Die 4kV is een korte puls. Dat puls apparaat zit gekoppeld met de TDR meting, of echometer, of echoreflexmeter, (er zijn tientallen namen voor hetzelfde instrument). We speken dan van de Secundaire Impuls Methode.
Vaak zie je met alleen de echometer de fout niet. Dan maak je een vlamboogje, en de impulsmeting gaat onmiddellijk erachteraan.
Dat doe je hoofdzakelijk om die ongeveer plek te bepalen, anders moet je die 500mtr gaan uitstappen. Het is mijn werk geweest. Ik zou misschien met die 500mtr de meting met de echometer hebben overgeslagen, en onmiddellijk zijn gaan ploffen. Met een kabel van 20km word het weer een ander verhaal.

Edit: In het geval van TS gaat het om een twee en een half kwadraatje, daar krijg je die puls niet door. Die spanningsafvalmanier die ik al heb beschreven is echt het proberen waard.

[Bericht gewijzigd door mvdk op donderdag 17 september 2020 17:25:13 (13%)

de genoemde storingzoeker heeft ook een apparaat voor dunne kabels, daar is hij ook al vaker voor ingehuurd. doorgaans zet hij er dan hogere voeding op en hoor je de overslag vanzelf wel. op t werk is een apparaat waar je kabels mee kunt tracen, maar dat ding komt niet dieper als een 40-50cm. heb er evengoed al menig tuinstoring mee gevonden.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Nieuwe leggen tussen de lamp die het nog wel doet naar de niet werkende? En dan gelijk een wat dikkere ader kwaliteit. Dan ook minder stroom verlies en alles in kaart brengen?

En de drainage medewerkers een kruis verhoor afnemen. :P
Geen idee waar beide zich elkaar kunnen kruizen?

mvdk

Golden Member

alles in kaart brengen?

Das het aller, allerbelangrijkste
Maar heb het ook een keer meegemaakt dat ze bij een elektriciteitshuisje kabels moesten vrijgraven, en het kabeltje van de in die buurt aanwezige supermarkt op meerdere plaatsen kapot trokken. (Kabeltje om de trolleys te blokkeren) En dat kabeltje was écht bekend bij het kadaster. Dus een garantie voor de toekomst is het ook niet. Het maakt het opzoeken van narigheid iets eenvoudiger, dat wel.

Op 17 september 2020 18:46:26 schreef Lord Anubis:
Nieuwe leggen tussen de lamp die het nog wel doet naar de niet werkende?

Lijkt mij de beste methode, mits de 'kapotte' kabel met redelijke zekerheid in de laatste paal (uitgaande van de nieuwe, doorgeluste situatie) en in de meterkast losgegooid kan worden. En aangezien het toch LED's zijn zou een beetje spanningsval, als die er al serieus is, toch niets uitmaken vanwege de LED-drivers.

Gravers en eigenaren van de grond zijn dezelfde... en ze zullen wellicht hun eigen ideeën hebben, maar ga de andere tips meenemen. Zal trouwens toch eens informeren of het eigendom is of gehuurd wordt van de gemeente. In het laatste geval mag je toch wel een tekening verwachten danwel op kosten van de gemeente laten maken.

Bedankt!

[Bericht gewijzigd door r-p op donderdag 17 september 2020 19:36:53 (13%)

Al een Klic aanvraag gedaan? Misschien heeft ooit iemand het gemeld bij het kadaster. Kost paar Euro.

https://www.kadaster.nl/zakelijk/producten/graafwerk/klic-melding daar kan je ook opvragen waar de ledingen liggen.

Alhoewel dat ook geen 100% garantie geeft. Ik heb een sloop-aannemer een gebouw zien slopen en zeker gezien dat hij de leidingen heeft verwijderd en afgedopt. Heb zelfs getuigen. Maar kadaster blijft volhouden dat de kabels en leidingen er nog liggen.

mvdk

Golden Member

Het kadaster heeft zelf geen leiding en kabeltekeningen. Ze hebben wél gegevens van leiding en kabeleigenaren voor elk denkbaar stukje grond. Die leiding en kabeltekeningen vragen ze bij die eigenaren op.

Het kan erger: het kan zijn dat een kabeleigenaar z'n eigendommen niet meer nodig heeft, ze spanningsloos maakt, en laat liggen. En ze van z'n eigen tekeningen verwijdert. Dan koop je een stuk grond van de gemeente, en die verklaart, met de tekeningen in de hand, dat er niets ligt. Maar de nieuwe eigenaar heeft wat proefsleuven laten maken, en ontdekt de 2 buiten bedrijf 25kV kabels. Hoop gezeur. Pas als er een brief van een advocatenburo bij de netbeheerder binnen dwarrelt, is er paniek. Gewoonlijk duurt het initiëren van zo'n stukje werk toch wel gauw twee maanden. Hier was het na drie dagen rond.

tja, tekeningen kunnen er ook naast zitten, of maten verkeerd opgegeven. weet van mn vorige werkgever de plekken nog wel waar je als de sode**ter moest ingrijpen als daar iemand met een schep bezig was, de kabels lagen er een meter breed en sommigen maar 30cm diep. ook kwamen de bekende kabels steeds weer bij slootkanten, daar zijn toen paaltjes gezet ter indicatie.

ik begreep dat men tegenwoordig ook in geval van een trafo in een gebouw op eigen grond, evt andere gebruikers in de buurt eraf haalt en elders op een trafo zet. dit ivm vervanging, sloop, verbouwingen, en nutskabels op andermans grond.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Eduard2

Golden Member

Probeer eens een heel simpele methode die haast niets kost.

De vervuiling van het net is vandaag zo sterk dat spanningsvoerende kabels flink wat storing uitzenden. Neem een ouderwetse transistor portabel. Zet die op het lange golf bereik. Kies een frequentie zonder zendstation maar met zo sterk mogelijke storing in de buurt van een elektrische kabel. Je kan binnenshuis al eens oefenen. Met wat geluk kan je via de storingen met de ingebouwde ferriet antenne de ligging van de kabels vinden. Je kan ook met een AM gemoduleerde signaal generator een LG signaal op de kabel sturen. Op die manier vind je hem gemakkelijker.

Veel succes,

Eduard

Het lek is boven ;) Dank voor alle tips!!!

Ze hebben een kabeltracer* (vermoedelijk van een van hun werkgevers) geritseld en het zo weten te vinden. Was nog steeds wat zoeken, maar de breuk lag echt precies ONDER twee drainage pijpen. Op denk ik toch wel 60cm diepte.

Nu ze het gevonden hebben is mijn interesse weg :Z maar ik vermoed dat ze er een mof tussen frotten en het dan opgelost is.

Ik had het overigens fout wat betreft de LED verlichting. Het is een of andere extra witte verlichting die inderdaad wat tijd nodig heeft op op temperatuur te komen (opmerking die iemand buiten het forum ooit gemaakt had waar ik geen acht op sloeg omdat ik overtuigd was dat het LED was). De kleur wit deed mij heel erg aan LED denken en ik dacht te weten dat het nog geen jaar geleden vervangen was, dus nam aan dat het inderdaad LED was...

* ik neem aan dat het een kabeltracer was. Handvat met een 60x20x5cm ding eraan dat liep te piepen als je 'm boven de grond bewoog terwijl er spanning op de defecte leiding stond.

[Bericht gewijzigd door r-p op zondag 20 september 2020 16:31:30 (12%)

mvdk

Golden Member

Vingers kruisen dat het de enige foutplek is...

verlichting die eerst op moet warmen, en wit licht geeft, klinkt meer als hpl lampen, ofwel gasontlading. handvat met een plaat eraan klinkt idd als een tracer, maar er kan als het grondwater weer stijgt nog wel een ander probleem komen als de kabel elders ook is geraakt. daarom altijd de isolatieweerstandmeter erop zetten, ervoor en nadat de mof is gemaakt. pas nog een lichtmast gehad die 18 jaar op gasontlading lampen had gedraaid, later kwam er led in en een aardlek in de schakelkasten, die ging er steeds vaker uit. bleek dat men met de aanleg een mof te moeilijk vond en gewoon een kroonsteen had ingespaaid.

waar rook was, werkt nu iets niet meer