Wonderfoon met TDK toestel.

Peter112

Special Member

Het gaat niet om het geluid van de tonen, de bedoeling is dat een oudere die zich deze telefoon heel herinneren een nummer kiezen waarna een mp3 afgespeeld wordt met een van vroeger bekend muziekje.

Hier word dat nog even mondeling toegelicht https://tweakers.net/reviews/7868/bouw-een-wonderfoon-voor-iemand-ande…

bprosman

Golden Member

Frans (PA0FMY) is er ook mee bezig geweest in een ander draadje :
https://www.circuitsonline.net/forum/view/149635

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Peter112

Special Member

Ik ben even aan testen geweest en zit nu ergens anders even te wachten

In paint hier wat ik getest heb

De gele draad van foto 2 is niet aangesloten
De scoop aansluiting moet naar de arduino, die kan max 5 volt hebben. Om te zorgen dat de analoge ingang door de schakelklikken niet gefrituurd word moet ik hier nog een zener 4,7Volt overheen zetten en iets om te zorgen dat de analoge ingang niet negatief to gnd word. Of is dit geen probleem voor een arduino.

Todo , spanning verdubbelaar van 5Volt naar 10Volt welkebij een toetsdruk 20mA kan leveren, bij geen toets is de rust stroom ca 1 mA.

Als ik veilig op de analoge ingang zit kan ik
https://create.arduino.cc/projecthub/MM_Shoaib/dtmf-decoder-using-only… testen of deze https://create.arduino.cc/projecthub/zjor/dtmf-decoder-3458c5

Peter112

Special Member

Vandaag even weer aan de gang, ik ben door een collega gewaarschuwd om op te passen om dit signaal zo op te pikken in een esp of Arduino. De analoge ingang heeft van zichzelf geen enkele protectie eb bij de geringste overvoltage aan de ingang maakt de poort sluiting en als je pech hebt sloopt deze je usb poort van de pc.

Maar eens op zoek gegaan, een usb hub ertussen kan helpen of een USB isolator er tussen zetten.

Als ik zoek op USB isolator vind ik apparaten van 4 euro op alie tot 265 euro. Op alie vond ik deze https://nl.aliexpress.com/item/4001313479658.html?spm=a2g0o.productlis…
Het verhaaltje erbij klopt natuurlijk, maar of dit in de praktijk ook zo is is maar de vraag. KV isolatie heb ik natuurlijk niet nodig maar een volt of 20 lijkt mij wel handig.

Zelf iets maken (niet galvanisch gescheiden) met 500mA zekeringen en een paar zeners 5,1Volt kan waarschijnlijk wel werken. 5V1 misschien wat krap neem ik een 5V6.

Specs USB Max. voltage , 5V1 valt dus af, maar is 5V6 al te veel ?
5.00+0.25 −0.60 V

In de vorige post schema plaatje moet dus in ieder geval een C tussen naar de analoge ingang, daarnaast een zener van 4V7.
Als ik echter de zener met een serie weerstand erbij maak verloop de frequentie van de TDK. De genoemde 4 Volt haal ik ook niet zal rond de 1,6Volt zijn ( verkeerde stand scoop gelezen).

[Bericht gewijzigd door Peter112 op 18 oktober 2020 10:32:00 (11%)]

Zelf iets maken (niet galvanisch gescheiden) met 500mA zekeringen en een paar zeners 5,1Volt kan waarschijnlijk wel werken. 5V1 misschien wat krap neem ik een 5V6.

Een oeroud probleem dit. Oude buizen zender moduleren met een pc ging nog wel eens fout. Er zijn ook wel eens marconisten aan de seinsleutel die direct in het katodecircuit was opgenomen blijven hangen.

De oude oplossing is gewoon een kleine audiotrafo of een relais. Tegenwoordig zou je het met opto kunnen doen. Je hebt tegenwoordig typen met een mooie rechte karakteristiek.

Oplossing met die usb isolator is ook wel leuk maar dat beveiligt alleen je pc maar. Je arduino kan nog steeds worden opgeblazen.

KV isolatie heb ik natuurlijk niet nodig maar een volt of 20 lijkt mij wel handig.

Het bel of rinkel signaal van oude telefoon is dacht ik iets van 60 of 70 volt en geen twintig. Bovendien zijn die oude rinkel bellen voorzien van een nogal stevige spoel. Die opgeslingerde inductiespanningen kunnen zomaar honderden volts worden.

Wil je alles echt goed beveiligen dan moet je echt aan opto's (of trafo's) en snubbers of transorbs of zoiets gaan denken. Vergis je je niet in die oude telefoon zooi. Dat was echt uberdegelijk gebouwd en geschikt voor hoge lijnspanningen. Je telefoon signaal moest ook door lijnen van honderden km lang komen en hoorbaar blijven. En van die hele oude telefoons waar je eerst aan moest draaien om de telefoniste wakker te rinkelen kon je een fikse schok krijgen. Vraag me niet hoe ik dat weet. O-)

En misschien maak je dan wel geen 60 volt, de oude telefoons die je dus volledig intact wilt laten kunnen dat dus door inductie gewoon nog steeds wel. De pulsen zullen zo kort zijn dat je er persoonlijk nooit iets van zal merken. Maar je elektronica zal dat wel degelijk merken. De kilovolts die in de diverse datasheets genoemd worden slaan ook op dit soort impulsen. Statische elektriciteit is ook zo iets. Het geknetter dat je hoort en ziet als je in het donker een wollen trui uit trekt zijn ook vonkjes van spanningen die in de kilovolts lopen. Funest voor elektronica.

Vroeger had je halfgeleiders die als je er alleen maar naar keek al stuk gingen. Tegenwoordig zijn dit soort halfgeleiders allemaal intern beveiligd. Daardoor zijn ze een makkelijker te gebruiken. Er zijn er echter overigens nog wel hoor voor speciale toepassingen.

Woont je vader in een verpleeghuis? Als je daar een oproepje doet aan familie dan komt er wel ergens een T65 met draaischijf tevoorschijn verwacht ik. Zo heb ik voor mijn vriendin, die in de ouderenzorg werkt, ook al een stuk of 5 wonderfoons gebouwd voor bij haar op de afdeling. Op Marktplaats worden er woekerprijzen gevraagd voor T65-toestellen.

Ik heb de schema's/firmware van wonderfoon.eu gebruikt. Zij hebben alles al uitgedacht (en de firmware werkt ook echt goed!) waardoor je snel een toestel klaar hebt.

Peter112

Special Member

@Thinkpad, ik heb al diverse lijntjes uit staan, gaat tzt wel lukken. Maar de spoeling word dunner en op mp vragen ze langzamerhand astronomische bedragen welke meer zijn als de hele schakeling die erbij moet.

@Exfietser de bel gaat er ook uit en toestel wordt ook niet meer aangesloten op pots. Maar het lijkt mij toch handig om enige bescherming te hebben, mijn laptop ~800 euro, Arduino 7 euro lijkt mij wat makkelijker te vervangen zonder overleg met de WAF.

@Exfietser de bel gaat er ook uit en toestel wordt ook niet meer aangesloten op pots.

Hoeft niet per see uit de bel te komen. Een lange leiding kan dit probleem ook al veroorzaken. Of zit het hele arduino verhaal in het toestel? Jammer dat je het toestel niet origineel houd dan. Kan je niet alles gewoon afkoppelen en het originele spul er in laten zitten? Dat je het arduino spul er bij bouwt?

Peter112

Special Member

Een kiesschijf toestel werkt al een tijdje niet meer op de meeste centrales. Een oudere zal hem ok niet open schroeven denk ik.