40kV - 80kV

trix

Golden Member

hallo,
ik had vandaag een storing bij een klant die water gedragen lak electrostatisch verspuit. storing is verholpen, de klant had 4x een spiraal mantel slang gebruikt, voor wat luchtslangetjes, alleen had deze spiraal slang een metalen draad waardoor hij de massa onbedoeld kort bij de hoogspanning bracht. maar toch hoor je nog af & toe ergens een vonk over springen, is al een tijdje zo blijkbaar, hier heeft men mee leren leven. die 40-80 kV daar kan je een vlamboog van een halve meter mee trekkken, om aan te geven dat er toch redelijk wat vermogen achter zit.

nu vroeg ik mij af hoe je het best aan dit soort installaties kan meten, er zijn eigenlijk 2 dingen die je zou willen controleren;
1 - isolatie weerstand (geen doorslag van isolatie e.d.)
2 - kwaliteit v/d massa (geaarde delen)

1 - doe je normaal met een megger, maar die maakt geen 10-tallen kV, bovendien zit er te weinig vermogen achter om een overslag van ca. 10 cm te vinden
2 - kan je doorpiepen, maar dan weet je alleen maar of er geen onderbreking is. wanneer de meter piept, kan het nog steeds een slechte aarde zijn.

wie weet raad ?

eigenwijs = ook wijs
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

2: Hiervoor kun je een installatietester gebruiken.
Die meten met een behoorlijke stroom, zodat een slechte verbinding gevonden wordt.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
trix

Golden Member

lijkt mij zo'n ding waar ze o.a. het hand gereedschap mee keuren.
kan die dan eigenlijk niet "te veel".

eigenwijs = ook wijs
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Nee, die is niet om handgereedschap te testen maar om installaties te testen.
Vandaar de naam Installatietester.
Dat ding heeft ook een isolatieweerstandsmeter, maar die werken vaak maar tot 1000Volt. Geeft je natuurlijk wel een kleine indicatie.

[Bericht gewijzigd door Toeternietoe op maandag 19 oktober 2020 20:08:17 (37%)

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Ik gebruikte daar vroeger een z.g. corona tester voor. (Heeft niets met covid 19 te maken. Wij noemde dat ding vroeger echt zo.) Het was een soort van regelbare voeding die zeer hoge geregelde spanning kon maken.

We gebruikte het om de de isolatiewaarde van speciale meetinstrumenten die wij maakte te meten. Die isolatiewaarde moest zeer hoog zijn. De instrumenten waren bestemd voor het CERN https://home.cern/ in Zwitserland.

Om te testen of het apparaat werkte kon je van een paperclip een rotortje buigen dat je dan punt van je meetpen prikte. Als de h-voeding werkte ging het rotortje met hoge snelheid ronddraaien. Voor buitenstaanders een volslagen onbegrijpelijk effect.

Ik kan op het net helaas niets vinden over dit verschijnsel zonder te verzanden in verhalen over negatieve nulpunts energie enzo. Ook over coronatesters vind ik alleen niet relevante zaken. :? Ik denk dat het niet meer bestaat ofzo. :( In elk geval niet in google.

Add, toch nog iets dat er beetje op lijkt gevonden: https://www.atecorp.com/products/hipotronics/ddx9101

Je hebt tegenwoordig zelfs camera's voor. Dan kun je het lek dus gewoon zien. Tof apparaat. Je hebt geeneens een toch wel beetje gevaarlijke testopstelling meer nodig. https://www.tester.co.uk/ofil-daycor-scalar-uv-visible-bi-spectral-com…

Met een beetje Hipot tester kan je tot 5 of 6 kV testen, maar niet hoger, bij een "Officiele Hi-pot" kan je tot 100 mA gaan (500 VA total)
Voor deze toepassing zou ik verder geen normale test opstelling weten, niet met zo'n voltage.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II

@Ex-fietser: dat is een ion motor; door de hoge spanning (negatief werkt het beste) wordt de lucht vlak bij het einde van de paperclip (bij de scherpe punten) geioniseerd, met een polariteit die gelijk is aan die van de paperclip, en dus door de paperclip wordt afgestoten. Het werkt ook alleen als je een S-vormige rotor maakt, waarbij beide punten een koppel in dezelfde richting produceren.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
benleentje

Golden Member

doe je normaal met een megger, maar die maakt geen 10-tallen kV, bovendien zit er te weinig vermogen achter om een overslag van ca. 10 cm te vinden

Dat soort meggers die zijn er wel maar dat zijn dan gewoon grote machines. Soms staan ze in een aanhanger en dan kunnen ze lokaal bij de klant tot hele hoge spanningen en redelijk veel vermogen resten.
Bij ABB waar ik toen stage liep kon ze dan ruim 100kV testen. Er werd daar 25kV apparatuur gebouwd en dat moets dacht ik op 70kV getest worden. tijdens de test moest eerst de hal worden ontruimt en moesten we grote afstand blijven en er op toezien dat er niemand de afdeling op kwam.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
Tidak Ada

Golden Member

Wat voor apparatuur gebruiken ze bij Röntgen apparaten? Daar wordt gewerkt met spanningen tussen 70 en 200(?)kV en stromen tot boven 100mA

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 19 oktober 2020 22:50:26 schreef Tidak Ada:
Wat voor apparatuur gebruiken ze bij Röntgen apparaten?

voor de "kleintjes"? (bvb tandartskabinet) trafo en een reeks multipliers erachter, alles ingegoten in de HV olie, samen met de buis.

Tidak Ada

Golden Member

Ik bedoel de tests, niet de apparatuur zelf.
Van de apparatuur weet ik -zijdelings- genoeg.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Tidak Ada

Golden Member

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
mvdk

Golden Member

Hier de specs:
https://www.tequipment.net/Baur/HVT/PGK-110/5-HB-AC/DC/Cable-Testing/
Power consumption 5750 VA
In short-circuit 11700 VA

Je moet dus wel een dik stopcontact installeren.

Heb het al eens in een ander topic verteld, in de jaren 90 heb ik lopen leuren met ik meen, een 80kV test trafo, een manshoog ding. Is toen meen ik bij Smit of bij ABB terechtgekomen. Met tegenzin, van hun kant.
Heel weinig koper, een beetje ijzer, en heel veel araldite.

Edit1: hoe het werkt. Die hoogspanningstrafo word aangesloten op de besturingskast, waarin een dikke variac en wat beveiligingsmiddelen.

Edit2: met het vermogen van dat ding gaat het bij een doorslagplek heus wel roken en stinken...

maartenbakker

Golden Member

Om isolatielekken te vinden, heb je geen hoge stromen nodig. Een hoogspanningsvoeding van bijvoorbeeld 40kV bij 1mA zou al ruim voldoende moeten zijn. Je hangt het testobject en de - van je voeding aan massa, neemt een mooie spitse probe en gaat dan overal de isolatie langs. Misschien werkt dat wel beter in het donker. Ik denk trouwens dat ik hiermee een coronatester heb beschreven, eentje die zonder 5G of vaccinaties werkt zelfs.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Het probleem is denk ik dat het apparaat bedoeld is om wat te gaan lekken bij dat soort spanningen.

De enige manier die ik kan verzinnen is dat je het plekje waar ie normaal hoort te lekken helemaal afsluit en dan met een hoge spanning, lage (max) stroom gaat lopen testen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
mvdk

Golden Member

Die testspanning is toch al aanwezig in het apparaat zelf?
Dat je met een installatie/isolatietester een installatie test, dat doe je om vuurwerk te vermijden. Je kan immers ook gewoon inschakelen.
Het probleem hier is, dat je krijgt doorslag, maar hoort het nauwelijks.

In elektriciteitsdistributie heb je dit probleem ook. Na werkzaamheden aan een kabel of een schakelinstallatie word het deel waaraan is gewerkt, "gespannen". Dat gebeurt met een spanapparaat. Tegenwoordig spreken ze van beproeven. Span je een lange kabel, zeg 5km, en je krijgt doorslag in de eindsluiting waar je je apparaat op hebt aangesloten, dan hoor je meestal wel een duidelijke plof. Is het een kabel van 10 meter, dan mag je blij zijn als je een kort sisje hoort. Gebeurt het buiten ondergronds, hoor je helemaal niets. De vraag is dan ook, naar wat voor apparaat is topicstarter op zoek? Het beproevingsapparaat heeft ie al.

Edit: en eigenlijk is dat beproeven van hoogspanningsinstallaties voorafgaand aan weer inschakelen, bedoeld om te controleren of alle aardingen zijn verwijderd...

KGE

Golden Member

Er bestaan testers om fouten in laklagen op te sporen (bijvoorbeeld bij gelakte buizen)

In Amerika noemen ze dat een 'holiday detector'
Dit is vernoemd naar wat een schilder een 'heilige dag' in de lak noemt (een plek waar de verf dun of vergeten is).

Die testers gaan tot boven de 30 kV

https://duckduckgo.com/?t=lm&q=holiday+detector&ia=web

tijdens kabelproductie loopt de net gespoten kabel ook langs een 5kV tester die constant controleert of er doorslag is op de net gemaakte kabelmantel. als men niet genoeg kunstof korrels of de verkeerde soort heeft toegevoegd aan die productielijn kan dat bijv gebeuren.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Tidak Ada

Golden Member

Bij röntgen zit natuurlijk een groot deel onder de olie.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Anoniem

Het werken en meten aan dergelijke hoge spanningen is niet zonder gevaar en is erg specialistisch ..
De meetinstrumenten daarvoor zijn dat eveneens en dus erg duur en moeilijk te vinden.
Tenzij je je wil specialiseren in dergelijke materie en er voldoende klanten voor zijn, kan ik maar 1 raad geven, blijf er af. Je scheurt er je broek aan.

mvdk

Golden Member

Op 20 oktober 2020 13:32:46 schreef grotedikken:
Het werken en meten aan dergelijke hoge spanningen is niet zonder gevaar en is erg specialistisch ..
De meetinstrumenten daarvoor zijn dat eveneens en dus erg duur en moeilijk te vinden.

Valt wel mee hoor, om ze te vinden. Gewoon met het juiste woord googelen.
In Hattem, nabij Zwolle, zit een voor mij bekend bedrijf.
Duur, dat is waar.
Niet zonder gevaar: ook waar, je moet de werkplek goed afzetten, en weten waar je mee bezig bent.
Het werken en meten met: dat bedrijf in Hattem geeft trainingen, maakt 't wel duurder.

Maar wat voor kontrapsie gaat 't eigenlijk over? Het ding is al een testapparaat van zichzelf. Er zit toch zeker wel ergens een machineplaatje op? Iets met opgenomen vermogen, en hoe en waaraan het moet worden aangesloten? Als je er een vreemde spanning op gaat aansluiten, weet je dan waar je de eigen spanningsvoorziening moet loskoppelen om niks op te blazen?

Edit: ik denk dat ik zelf met wat Leidse Flessen aan de gang zou gaan, om zoiets te maken, op dit forum zijn daar ongeveer 100 topics over te vinden.
Die tikjes die je nu hoort, worden dan lekkere knallen.

fred101

Golden Member

Licht uit en kijken waar het vonkt, zo deed ik dat vroeger om een rotte bougie kabel te vinden. Daarnaast moet het op een plek zijn waar iets met voldoende potentiaal verschil in de buurt van de kabel is.

Qua meten, ik denk niet dat een isolatie tester met voldoende hoge output hier bruikbaar is. Je weet tenslotte al dat er ergens iets doorslaat.

Je moet iets hebben wat je verteld waar dat gebeurd. Ik heb geen idee hoe ze dat doen maar je kunt het op de "lompe" manier proberen. Een geaarde pin met zwaar geisoleerd handvat en genoeg lengte en een bijna gesloten oog er aan. Deze rond om de kabel haken en dan de kabel volgen tot je vonken ziet overspringen. Eventueel een weerstand in serie als er veel stroom zou kunnen lopen (en de generator beschadigd)

Heb je de spanning gemeten ? Als de uitgangspanning veel te hoog is gaan er dingen doorslaan die dat niet horen te doen. Zal wel niet maar je weet nooit.

GD, ik neem aan dat hij de gevaren weet als hij dit voor zijn werk doet. Hij mist gewoon het juiste meet apparaat of een bruikbare "omweg".

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
mvdk

Golden Member

Op 20 oktober 2020 14:03:54 schreef fred101:
(...)
Qua meten, ik denk niet dat een isolatie tester met voldoende hoge output hier bruikbaar is. Je weet tenslotte al dat er ergens iets doorslaat.

Precies. Ik had er iets meer woorden voor nodig, maar denk hetzelfde.

Die "oplossing" waar ik mee kwam, heeft wel als nadeel dat het andere probleem dan meer hoorbaar word. Dat van die slechte verbindingen aan de geaarde kant. Als je een energierijke puls door een geleider stuurt met allerlei "loszittende" verbindingen, dan hoor je die ook.
Daar zou ik eerst mee beginnen.

Tidak Ada

Golden Member

Zou je ook iets met een elektrometer (elektroscoop) kunnen doen?

in principe kun je daarmee zelfs een corona veld detecteren, tenzij het om wisselspanning gaat.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †