Gecombineerde foutcode F6 E3 Bauknecht vaatwasser


Allemaal redelijke ingrijpende werkzaamheden. Ben je zeker deze weg op te gaan en de 9/10 over te slaan? Genoeg water schrijf je, hoe weet je dat? Geen schuim? Al eens wat water bij in gedaan? Een constant geluid omschrijf je maar is het een normaal wasgeluid? Draaien de armen genoeg rond? Soms is het debiet te hoog door lekkage in het watertransport waardoor er kortstondig watertekort ontstaat. Kijk eens na of bv de dubbele uitgang vd buis die naar boven loopt nog rubber heeft. Dikwijl is deze rubber verduurd.

Had je bericht in eerste instantie gelezen als 9 van de tien keer is het, vandaar.
Heb de vaatwasser al een keer laten draaien zonder sproeiarmen maar dat had geen effect. Ze draaien op zich wel.
Op dit moment draait de machine zonder filter en hij lijkt zowaar door te gaan.
Kunnen we hier voorzichtig de conclusie aan verbinden dat de motor toch te veel weerstand ondervindt ?

In de bijlage een opname van 30 seconde van het geluid van de draaiende pomp zonder filter om te bepalen of daar een lucht zuigend geluid hoorbaar is.

[Bericht gewijzigd door MarcelvA op 23 oktober 2020 13:59:43 (25%)]

Aan de linker kant zit de flow meter, meet met een multimeter of reedrelais werkt MBV kraan langzaam open.... Dan ten tweede haal omwalspomp er even onderuit en open deze.Kan dat magneet gebroken is of schoep er af. Ten derde is nivometer aan voorzijde, kan ook vervuild zijn

Bedankt voor het feng shue geluidje, ik werd er erg rustig van. Ik hoor maar 1 arm draaien.
Nogmaals: Hoe weet je dat er genoeg water in is? Hetzelfde als andere spoelingen is niet echt een bevredigend antwoord.
Hoe zit het met de middelste sproeiarm? De wateroverbrenging van de achterste buis met gaten naar de armbuis nagekeken? Ik zie dat dit het nieuwer model is. De middelste mand er uit en de sproeiarmbuis achteraan inspacteren. Daar zouden in de 2 gaten rubberen terugslagflapjes moeten zitten.
Motor en print zijn echt laatste focus punten. F6E3 wordt gediagnosticeerd door de print vanuit de motorstroommeting dus ofwel is er iets met de motorstroom (surging(lucht)..., of debietwisseling(armsluiting...), motor(magneet, asspeling...)), ofwel is er iets met de meting (print)

Het rubber van 1 van de kleppen is half afgescheurd en stond scheef en open. Knap de je aan een geluidsfragment hoort dat maar 1 arm lijkt te draaien. Ik had het visueel gecontroleerd door de deur snel open te trekken, dan zag ik de bovenste arm nog net tot stilstand komen. Komt dit onderdeel met een complete spoel arm bij Bauknecht ?

Geloof niet dat dat echt je hoofdoorzaak is, ja , niet OK maar zal IDD een complete unit worden... Maar moet ik in de specs lijst kijken

Ik zag uiteindelijk dat de ene klep altijd openstaat omdat deze over de opening van de watertoevoer op de achterwand valt en alleen dicht gaat wanneer je het rek naar voren trekt. Dit heeft inderdaad geen invloed op de werking. Het andere klepje sluit wel. Had bijna een complete arm besteld.

Inmiddels heeft de machine een aantal maal, in eerste instantie zonder filter maar nu ook met filter, zonder storing gedraaid.
Misschien dat de computer in de war was van het vele keren afbreken van het wasprogramma vanwege de F6 E3 storing, dit toch als gevolg van de defecte, half openstaande kraan.

Een ieder bedankt voor het meedenken en de zinvolle tips.

Mocht je het weer krijgen: controleer flow meter.. Reedrelais gaan vaak stuk.. Apparaat weet niet of kraan openstaat en ziet geen waterstroom DMV pulsen. Na 20 sec alarm

Heb je mss de rotor in tussentijd uit de zitting gehad? Vuil daar kan ongewenste wrijving veroorzaken.

Krijg je niet die foutmelding..

@smd TS krijgt de foutmelding niet tijdens het water nemen maar tijdens het wassen. De foutcode is dan ook niet die van de flowmeter. F6E3 is een surging probleem.(pot ondersteboven, schuim,...).

Ja hoor de storing F6 E3 is weer terug! Gisterenavond vroeg probleemloos gedraaid. Er was nog vaat over voor een boven rekje. Vanmorgen stond hij weer te knipperen. Aan je reactie maak ik op dat dit waarschijnlijk toch wel weer te verwachten was?
Vanavond gaan we weer draaien zonder filter. Overigens spoelen we al vanaf het begin dat we de Bauknecht vaatwasser hebben, de vaat nagenoeg schoon voor, dus etensresten zonder filter hebben we geen last van. Onze oude Bosch vaatwasser deed het wat dat betreft een stuk beter. Ook het blokje, van wat voor merk dan ook, blijft ook bijna altijd nog half onopgelost achter in het bakje. We gooien het zeepblokje daarom maar op de bodem.

Wat Eric inderdaad zegt: De storing komt tijdens het wassen, en is ver voorbij het water geven. De storing na 20 sec. herken ik dan ook niet.

Ga morgen toch even opnieuw naar de pomp kijken op een gebroken magneet of speling op de as, al is mij de afgelopen week niets bijzonders opgevallen, anders dan aangekoekte zeepresten in de witte kunststof buitenring. Ik heb de motor tussentijds niet uit de zitting gehad.
Begreep van Eric dat een nieuwe pomp ook niet in alle gevallen werkt voor het oplossen van deze storing.

Yep, te verwachten, typisch voor deze machines. Opgepast zonder filter dit verzoek was enkel bedoeld in een gecontroleerde propere testomgeving. Met afwas kan er vuil in de turbine geraken.
Wat het onoplossende blokje en het slechte resultaat betreft staat dit volledig in lijn met mijn niet draaiende middelste arm voorstel. Luister goed naar de machine. Om de paar minuten wisselen de armen. De onderste hoor je goed draaien door het snelle veranderende rondspuitgeluid. Ik Blokkeer de onderste arm dan door een mes of vork in de filter te gooien. Hierdoor kan de arm niet rond dus als je om de paar minuten de wisseling hoort zou er toch minstens 1 hoorbare draaiende arm moeten zijn. Ook lucht zuigen is hoorbaar. Als je niet weet hoe dat klinkt haal je maar eens een paar scheppen water uit de machine als hij bezig is. Kijk ook schuimvorming na, mss is gewoon het naspoelmiddelbakjedichting defect of ontbrekend. De fout die je hebt is ofwel iets banaal als een pot ondersteboven of schuim of drg ofwel iets uiterst complex zoals een motor of een print. Dewelke vd of alle 2 is moeilijk na te gaan. Een motor of print vervangen en dan uiteindelijk iets banaals blijken zijn is ook pijnlijk dus steek wat tijd in het vermijdden van deze optie (je bent ook als leek diagnoses aan het maken dus van hieruit is het moeilijk zekerheid te bieden). Deze toestellen zijn ook niet gemaakt om 10j mee te gaan. De prijs is ook navenant. Opgepast met kosten doen aan deze machines.

Ik zie dat dit model nog een OWI heeft. Dat onderdeel bevind zich achter de filter. Neem de filter er uit en bekijk dan in dat gat de rechter zijkant. Daar zou een glasachtig dingetje moeten zitten, een oog. Mss met de tandenborstel eens voorzichtig schrobben. Opgelet niet stuk maken. Ook in bijlage nog wat schriftelijk speelgoed.

Dit onderdeel heb ik juist als enige vervangen voor een nieuwe.

Op 24 oktober 2020 19:35:38 schreef MarcelvA:
Het andere klepje sluit wel. Had bijna een complete arm besteld.
.

Oei, ik dacht "bijna"

De schakelaar water sensor heb ik vervangen, de sproeiarm bijna.
Kan een niet werkende sproeiarm ook een F6 E3 fout melding veroorzaken of is dat een storing op zich ?
In beide gevallen moet ik het dan ( of daarnaast ook nog ) zoeken in een defect aan de waterverdeler?

Nee, de sproeiarm kan met je f6e3 fout enkel verband hebben indien er te veel water ontsnapt uit je aansluiting (met 2 gaten en terugslagflapjes) achteraan je middelste arm buis. Je schrijft dat 1 het nog doet en dat de ander in de opening zit dus daar zie ik het probleem ook niet. Wees zeker van deze door jou gedane vaststelling, daar moet ik me namelijk op baseren. Indien je toestel terug OK is ga je deze extra kost ook wel moeten overwegen. Ik zou vooral veel tijd in het observeren steken. Je weet niet wat je juist moet horen en op letten dus tracht wat voeling op te bouwen zodat van zodra het toestel een probleem vertoont of beter een abnormaal geluid, je beter kunt een diagnose maken. Wat de fout bij een gezond toestel,( dwz een toestel waarvan de fout niet bij de print of motor te zoeken is, en laten we daar voorlopig van uit gaan want het alternatief dat dit wel zo is is redelijk fataal) veroorzaakt is het wisselen in de motorstroom. De motor verbruikt stroom op het moment dat hij water verplaatst om te wassen. Indien er plots lucht verschijnt, gaat het toerental plots licht omhoog en de stroom zakt omdat lucht verplaatsen minder kracht vraagt. Deze stroomverschillen voelt de stroommeting en gaat dan wat water bijnemen en drg. Indien dat niet werkt breekt hij het programma af en geeft de fout. Het is dus belangrijk te luisteren naar het toestel en eventuele "surgende" (lucht happende) geluiden te detecteren.
Edit: we mogen er toch van uitgaan dat de filters spik en span zijn?

Toch nog even terugkomend op het draaien zonder filter. Wat was de noodzaak dit te testen? Wat sluit ik hiermee uit of is hiermee een indicatie ?

Gisterenavond heeft de vaatwasser namelijk weer zonder storing zijn programma afgemaakt zonder filter.

"Edit: we mogen er toch van uitgaan dat de filters spik en span zijn?"

Het filter in de kuip is als nieuw. Is er nog een 2e filter want verder weet ik er alleen nog één bij de wateraanvoer, de kraan zelf.

Heb nog een test uitgevoerd door de onderste sproeiarm te blokkeren om te luisteren of de bovenarm ook draait. Dat blijkt best wel lastig als leek.
Hoor ik een draaiende arm, naast klotsend water en en draaiende pomp. Dit ter verificatie van slecht was resultaat en half opgelost blokje.
Zonder blokkering zou ik haast denken dat ik de onderste juist niet hoor, maar dat is niet logisch voor wat betref de vaatwas tablet.

Voor nu heb ik het opnieuw controleren van de pomp maar even achterwege gelaten, om te kijken naar magneetbreuk of speling op as. Moet hiervoor opnieuw deels de keuken afbreken.
Om het begrijpelijk te maken...Wordt het ontstaan van eventuele lucht trouwens veroorzaakt door speling op de as ?

Wat ik van je begrijp moet ik aan het vervangen van een pomp eigenlijk helemaal niet beginnen bij deze kwaliteit vaatwasser.

[Bericht gewijzigd door MarcelvA op 26 oktober 2020 14:33:33 (32%)]

2 mogelijkheden.
1: er is iets dat de pomp(motor) doet lucht happen en de hierbij horende fout vertonen.
2: er is iets met de motorstroom of de meting van de motorstroom dewelke deze fout uitleest. En idd ik zou hier bij een 7 jarige whirpool niet aan beginnen temeer je niet weet waar je uit komt (bv motor+print+arm+???)

Dus laat ons hopen op een luchtzuigprobleem (schuim of drg...)
Mijn voorstel tot arm was omdat indien de arm (buis met terugslagklep) te veel water verliest, het motordebiet de watercollector (filter onderaan vol water) leeg zuigt.
Het voorstel tot vuile motoras is omdat een stroeve motor een foute stroom veroorzaakt en zo de meting in de war stuurt.
Allemaal wel strohalmen hoor om het misschien wel onvermijdelijke te ontlopen.

Maar een motorfout heeft niets te maken met waterneem fout. Als motor niet draait krijg je andere alarmen

Idd SMD groot gelijk, maar het is geen waterneemfout en de motor draait wel. Nogmaals het is een surging fout.

als de code komt en zeepbak is dicht dan is het een meet fout als de zeepbak open is dan is het verstopping circulatie pomp of water verdeler
de vaatwasser waar ik nu mee bezig ben is er een stukje isolatie van een kabel weg wat waarschijnlijk storing geeft kabels zit tussen de deur
hoop niet dat ik te laat ben