kabel advies voor toekomstige zonnepanelen

Ik woon in een huis met houten vloeren en de overloop krijgt binnenkort nieuwe vloerbedekking. Dit lijkt me een goed moment om wat grijze kabels van de meterkast naar de zolder te brengen.
Wat voor kabel(s) moeten het worden ? 2.5 mm2 / 4 mm2 / 3 fase ?
Ite

[Bericht gewijzigd door 575 op 21 oktober 2020 17:03:20 (16%)]

help

Golden Member

Wat kan je maximaal kwijt aan panelen op het dak? en denk ook aan een eventuele warmtepomp.
Iets meer informatie is dus handig om een goede schatting te doen.

Wat kan je maximaal kwijt aan panelen op het dak?

Beter de vraag wat is je verbruik,..en denk aan.. :)

Men pa heeft 5KW op het dak liggen, nou nog fijn met een oude meter, 2023 mag die een 5-20K euro accu kopen ?

Alles met een knipoog ;-)
Lambiek

Special Member

Op 21 oktober 2020 17:01:24 schreef 575:
Wat voor kabel(s) moeten het worden ? 2.5 mm2 / 4 mm2 / 3 fase ?

Ligt aan het vermogen en aan de lengte die je moet overbruggen tussen je omvormer en je meterkast.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

ik zou eerder wat buizen leggen, dan kun je er vanalles nog intrekken later. een stel 19mm en 25mm buizen kun je in een huis al heel veel mee..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Waar ook nog wel wat voor te zeggen is, is het heet op zolder in de zomer ?, menig omvormer wil graag koel hangen en dat geval kun je beter de controller naar beneden brengen, controller hangt hier op 1m in de keuken, zolder is erg heet in de zomer.

Idd probeer wat 25mm lege buizen naar boven te brengen, pas op met flexi, mss 2 als het kan, evt kan AC in 1, kan evt netwerk in de andere, uiteindelijk krijgen alle controllers wel iets van LAN/WLAN.

Alles met een knipoog ;-)

Op 21 oktober 2020 17:45:57 schreef RvEldijk:
Idd probeer wat 25mm lege buizen naar boven te brengen, pas op met flexi, mss 2 als het kan, evt kan AC in 1,

Ik heb volgens mij 16mm flex gebruikt omdat het door een ontluchtingskanaal loopt (met meerdere 90 graden hoeken en een hele smalle doorgang waar 19mm niet door past), maar dat was bekabeling door de buis trekken in de tuin en daarna pas de buis in het kanaal laten zakken. Als het een optie was geweest was ik gewoon voor 25mm buis gegaan.

Recent las ik ergens dat je eigenlijk niet de PLUS en de MIN door één buis mag laten lopen, maar dan hou je een m.i. volledig onwerkbare situatie over...

bedankt voor de reacties.
Er is nog geen sprake van aanschaf zonnepanelen. Ik heb echter geen zin om t.z.t. alle vloeren open te halen om de kabels weg te werken en wil daarom de kabels preventief aanleggen.
Toen de CV is aangelegd heb ik 2 stuks 19mm buizen naar zolder mee laten leggen.
Door de overloopvloer die nu open ligt kan ik van de meterkast bij die 19mm buizen komen.
Ik kan in ieder geval 12 panelen kwijt. Het is +/- 12 meter van meterkast naar zoldervloer. Voor de netwerkkabel zal ik wat anders moeten verzinnen.
Moet er nog een extra aarddraad naar de panelen net als bij de badkamer ?

ik zou een aarddraad meenemen voor het frame en de panelen idd. netwerk zou ik vast bekabeld aanleggen. wifi is ruk bij die omvormers. heb bij grote panden al vaker na oplevering toch een lan aansluiting moeten verleggen naar de omvormers, want het wifi bleek te instabiel. kun je geen utp kabel door de spauw leggen? oude huizen hebben vaak een lege 50mm spauw, als er al 1 is.

voor PV gaan de regels ook nog veranderen, daar is men al volop mee bezig. oa een werkschakelaar die oa bij brand gebruikt wordt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Recent las ik ergens dat je eigenlijk niet de PLUS en de MIN door één buis mag laten lopen

Wat wel bijzonder opmerkelijk is, is dat panelen niet gezekerd zijn, zal wel aan mij liggen maar er komt een zekering op zolder dicht bij de plus bij, stel dat er sluiting komt op de kabels, worden je panelen heet, in de fik met alle gevolgen van dien.

Moet er nog een extra aarddraad naar de panelen net als bij de badkamer ?

Ik had er een topic over lopen waarbij je duidelijk ziet dat we in NL/BE fouten maken, m.b.t. tot de aarde (helaas geen specialisten in de buurt die konden meepraten), je kunt best aarden maar dan ook arrestor in meterkast, als je nou in de nok van je dak al een TL buis hebt met aarde, zie ik het verschil ook niet meer, en dan wel aarde, ik heb ze niet geaard, ben er nog over na aan het denken, aanzien ik geen aarde op men zolder heb (of fase/nul), en als ik eraan ga werken moet ik even een aarde maken. (verlengsnoer). Maar blijkbaar in de USA zijn ze zo stom niet, en mag er NOOIT geaard worden, dit ivm met onweer.

Idd nooit wifi gebruiken, is voor je tel en tablet, mobiele laptop, zeg ook kabel niet nu nodig maar mss 2e controller, maar lan op controller is wel erg fijn.

Maar goed ik heb "nooit" op school gezeten, mijn leraar was me dingen aan het uitleggen die streng verboden waren, ontheffing geregeld op men 15e, snel weg daar, suc6ermee

Alles met een knipoog ;-)
Sine

Moderator

Op 21 oktober 2020 22:07:32 schreef RvEldijk:
[...]

je kunt best aarden maar dan ook arrestor in meterkast

Sorry RvE, zonder hier die hele discussie weer aan te slingeren ... maar dat slaat op kaas.

Kaas ? probeer het eens anders inhoudelijk,

https://www.circuitsonline.net/forum/view/151535

Kan daar ook nog wel :)

Blijkbaar is de wereld er nog niet over uit, juist aarde, juist niet, deze systemen zijn verre van doordacht, ook idd bij brand kan nog steeds een PV installatie actief zijn, dus schakelaar erop die we nu nergens zien.

[Bericht gewijzigd door RvEldijk op 21 oktober 2020 22:30:49 (48%)]

Alles met een knipoog ;-)