Hulp gevraagd bij diagnose wasmachine


maartenbakker

Special Member

Op 3 november 2020 22:09:39 schreef rdonne:
Om 1 liter water 1 graad te verwarmen is 4,19 KJoule nodig. Of het nu met electriciteit, steenkool, gas of hout is, maakt niet uit. Warmtepompdroogkasten moeten langer draaien, met mechanische slijtage tot gevolg. Tel dan onderhoud, herstellingen en kortere levensduur (lees nieuw toestel) dan begrijp ik niet waar de besparing zit. Je kan de wet van behoud van energie niet voor de gek houden.

Ja en nee. Condensdrogers halen als het goed is ook nog energie uit het condenseren van water. Ik weet niet of ze echt over de 100% van jouw basisscijfers gaan maar dat zou in theorie kunnen.

Een warmtepompdroger haalt bovendien energie uit zijn omgeving en kan in theorie iets van 200 tot 300% halen als ik het goed heb. Hm... Dan moet je de centrale verwarming hoger zetten zeker... Dan zijn ze niet zo heel veel zuiniger.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

AEG heeft zelfs een nieuwe wasmachine gelanceerd met programmaduur van: 7 uur

Dat noemde we vroeger een camping wasmachine... Voornamelijk weken met af en toe wat mechanische rotatie.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Op 5 november 2020 10:36:27 schreef smd:
Ja mee eens maus0611, maar een compressortje ter grootte van een blikje worstjes en die flink toeren maakt op max power dus snel drogen heeft geen lang leven.. Je filters vervuilen sneller bij normaal programma en je kleding eerder in de recycling...

Compressortje draait continu. op snel programma op hoge snelheid en normaal programma halve snelheid, duidelijk hoorbaar. Is inverter aandrijf motor en inverter compressortje

Dat is dan toch gewoon een prutontwerp, om alleen maar zo goedkoop mogelijk een zo hoog mogelijk A+ getal te halen?

Op 5 november 2020 12:43:47 schreef maus0611:
[...]

Dat is dan toch gewoon een prutontwerp, om alleen maar zo goedkoop mogelijk een zo hoog mogelijk A+ getal te halen?

Al 1 wakker. Nog een paar te gaan.

Nouja in zoverre wakker, ik koop al niets anders dan een Siemens/Bosch of Miele wegens goede ervaringen, ook met aftermarket spul.

Dit gaat over een AEG toch met zo'n minicompressor?
De miele compressor lijkt gewoon op 230 te starten, die klikt echt aan en maakt een ratelend geluid soms de eerste seconde, zoals koelkasten vroeger.

Oud model dus. Om nog zuiniger te kunnen gaan heeft men een frequentiesturing nodig. Allemaal echt hoor. Dat verbruikt idd minder maar dat wat daar tegenover staat neemt niemand mee in rekening.

Zuinig op zijn dus... T8861WP. M'n ouders hebben deze al een jaar of 7, ikzelf sinds 2014. Gekocht als ingeruild model van een week oud, met korting.

Was leuk, hij stond bij Correct in Rotterdam, zonder verpakking maar wel compleet. Vervolgens mocht hij mee in een Daihatsu Charade die er werkelijk niet uit zag. De verkoper stond raar te kijken, dure luxe droger in een autootje van 100€ :D

@maus. Ik heb ooit bij een klant die het eiste (discussie van "dat gaat niet" aan vooraf gegaan) een SBS (amerikaanse koelkast) in zijn golf3 hatchback gepleurd. 1/3 in de koffer, 2/3 er uit. Hoe hij het thuis uitgeladen heeft is een mysterie. Wel een vette spoiler zo. Hahaha.

Is de programmaduur afhankelijk van de warmte die er in de ruimte is?
Badkamer of een koude garage?

Op 5 november 2020 12:43:47 schreef maus0611:

Op 5 november 2020 10:36:27 schreef smd:
Ja mee eens maus0611, maar een compressortje ter grootte van een blikje worstjes en die flink toeren maakt op max power dus snel drogen heeft geen lang leven.. Je filters vervuilen sneller bij normaal programma en je kleding eerder in de recycling...

Compressortje draait continu. op snel programma op hoge snelheid en normaal programma halve snelheid, duidelijk hoorbaar. Is inverter aandrijf motor en inverter compressortje

Dat is dan toch gewoon een prutontwerp, om alleen maar zo goedkoop mogelijk een zo hoog mogelijk A+ getal te halen?

Ligt er aan, als jij een witgoedfabriek hebt is dat juist een prachtontwerp. :)

Wat betreft kleine compressortjes denk ik ook wel dat er verschillen zijn en dat je een kleine compressor best zo kan maken dat hij lang meegaat. Een auto-airco heeft geen grote compressor, maar veel meer vermogen en gaat veelal het leven van de auto mee. Op hoge toeren kunnen veel dingen kleiner, en afhankelijk van de kwaliteit van het onderdeel. Je hebt dan wel een hoger toerental nodig, en dat kan niet zonder inverter, wat waarschijnlijk meer bijdrage heeft aan een beperkte levensduur dan het daadwerkelijke toerental.

Beruchte voorbeelden van "klein hoeft niet slecht te zijn" zijn bijvoorbeeld de ventilators en föhns van Dyson (zie bijvoorbeeld deze teardown van AvE) en bijvoorbeeld moderne turbo's (zoals de 1.0L Ford Fox van 140pk). Het nadeel is dat je niet meer aan de maat kan beoordelen of het een degelijk ontwerp is.

Als het programma uren duurt is er gewoon bezuinigd op capaciteit ten gunste van energielabel, en stinken zelfs wij die daar over nadenken er met open ogen in als we eenmaal in de showroom staan. Misschien is de droogsnelheid beter te beoordelen als je het typeplaatje bekijkt en het opgenomen vermogen bekijkt. Dat zou redelijk evenredig moeten zijn met de droogsnelheid. Helaas heb ik alleen geen enkel idee over een representatief vermogen voor een warmtepompdroger.

Lambiek

Special Member

Op 5 november 2020 12:56:07 schreef maus0611:
..., ik koop al niets anders dan een Siemens/Bosch of Miele wegens goede ervaringen, ook met aftermarket spul.

Vroeger was dat goed ja, maar een Siemens, Bosch of Miele gaat echt geen 25 jaar meer mee. Het is tegenwoordig allemaal plastic wat de klok slaat.

Wij hebben ook een dure Bosch gehad, niets dan ellende. :(

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 5 november 2020 15:30:04 schreef Kruimel:
[...]Ligt er aan, als jij een witgoedfabriek hebt is dat juist een prachtontwerp. :)

Ik zou alsnog gaan voor goede kwaliteit en uiteindelijk een naam opbouwen. Miele bouwt nu vooral een naam op met falende Twindos systemen en brekende trommelkruizen. Die kruizen kosten niet meer als de van staal zijn, dus waarom daarop 'bezuinigen'? Ze spelen zichzelf de markt uit nu.

En elektronica die sneuvelt
relais kent en niet meer op een print

[Bericht gewijzigd door fabrice op 5 november 2020 19:00:38 (42%)]

Ik geloof niet dat een mini compressortje waarin het er overheen jankt een lang leven heeft,maar ik houd jullie op de hoogte hier. Het is een 150 Hz compressortje, en op volle toeren schat ik een dremel op 14.000 omwentelingen...

Ja, maus0611, Miele bouwt uberhaubt geen goede reputatie op,vind de vaatwassers minstens 10 jaar probleemloos moeten draaien voor die prijs,maar sommige haalden de 5 jaar al niet.. Heb al kweet niet hoeveel drukschakelaars van omwalspomp en stijgbuizen vervangen.
Ook veel omwalspompen bekend van de E84 melding waarvan de pomp lekt ende shutter circuit kapot is... Kazjing!!!

Van het laatste was er echt niemand die die reparatie deed,gewoon echt veel te duur... Werd een nieuwe en ging de Asko's van EricN achterna, schroothoop!

Net zoals bij mercedes is miele vooruitstrevend in zijn technologie. Altijd eerst met iets op de markt en de rest volgt dan. Dat is ook iets wat ze nastreven. Het moet voor hen een koud kunstje zijn om iets werkelijk duurzaams in elkaar te timmeren dus het nalaten daarva behoort tot hun marketingstrategie. Ze produceren wat het publiek wil. Een C-klasse (energielabel) zonder gadgets en een stevig prijskaartje gaan ze niet als zoete broodjes verkocht krijgen. Slecht enkele wakkeren gaan hiervoor in lijn staan. De moeite niet in hun totale omzet. Raderen voor de ogen draaien werkt beter. Het cliënteel raakt daar opgewonden van.

De managers hun kas moet ook worden gespijsd

[Bericht gewijzigd door fabrice op 5 november 2020 19:21:49 (62%)]

Yep EricN, allemaal leuk,maar in verleden had Miele ZGN reparatiekits voor pompen etc, nu compleet vervangen. Prijsverschil van 250 Euro zeg maar...

IDD directie kas moet volstromen...

Op 5 november 2020 18:49:36 schreef smd:
Ik geloof niet dat een mini compressortje waarin het er overheen jankt een lang leven heeft,maar ik houd jullie op de hoogte hier. Het is een 150 Hz compressortje, en op volle toeren schat ik een dremel op 14.000 omwentelingen...

Je zit in de buurt voor zo ver ik kan zien: een tweepolige motor doet een synchroonsnelheid van 9000rpm op 150Hz. Overigens wil ik benadrukken dat ik niet wil beweren dat je compressor lang mee zal gaan, alleen dat het mogelijk is. Naar mate de technologie doorsijpelt naar lagere prijsklasses worden er meer bochten afgesneden. Ik begin me nu te bedenken dat de compressor misschien een turbinecompressor is en niet een zuigercompressor, dat lijkt op deze rotatiesnelheid logischer, en vermindert het slijtage-potentieel. In dat geval zou ik persoonlijk niet verbaasd zijn als het uiteindelijk de inverter is die het als eerste begeeft.

Met excuus maar waar gaat dit over?. Ts heeft een oudere wasmachine waarvan waarschijnlijk de deurschakelaar defect is en nu gaat het allerlei zaken die niet met een wasmachine laat staan de vraag met de vraag die gesteld is.

@ronny. TS zijn print is stuk en kiest voor een nieuwe wasmachine. Wij zijn nog even blijven zitten. De drank was nog niet op.

"Nog even" blijven zitten? Kom nou.

Aanvankelijke vraag 31 okt, afgesloten 2 nov.
Prietpraat in de marge 2 nov-6 nov.
Meer geblaat dan wol, dus toch eerder, ik sluit me graag aan bij @ronny530; maar graag gun ik ieder diertje haar pleziertje en zo ook ieder praatvaartje haar prietpraatje

Nevenaf:
De nieuwe Candy doet het overigens best (nadat ik er de transportbouten uitschroefde, dan toch :( ) maar ik ben me best bewust dat mijn tweede wasmachine het niet zo lang zal volhouden als mijn eerste. Met mijn partners was het net zo :+ daarentegen houden mijn auto's het nogal systematisch 8 jaar vol, reeds een generatie of vier lang...

[Bericht gewijzigd door big_fat_mama op 6 november 2020 18:54:52 (12%)]

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

HEt probleem met Candy is ze maken niet veel zelf, een 15 jaar oude candy was een wasmachine van een "goede" europese fabrikant/merk die zijn goedkoopste serie aan candy verkocht.
Een gloednieuwe Candy is van een "bepaalde" chinese fabrikant die gewoon pure trash maakt, gaat wel paar jaar mee gaan ze maar verwacht niet meer dan 5 ish jaar ervan bij veel gebruik.
Terzijde wel super makkelijk om aan te werken :)

Ah, hm, oei, dat is een van de meest concrete reacties terzake, en doet me toch een beetje schrikken... Dat de kwaliteit niet beter ging worden, dat was natuurlijk te voorzien; maar een zo radicale omzwaai valt toch wat tegen. Nu, in dit eenpersoonshuishouden is het gebruik niet zo bijzonder intensief dus met enig geluk haalt het ding toch tien jaar... Ik zal het sowieso moeten afwachten, vrees ik, en de dingen moeten nemen zoals ze komen. En herstellen aan deze zal nog minder simpel zijn dan herstellen aan de vorige, daar moet ik ook al niet aan twijfelen. Zucht.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Wij verkopen ze al een tijdje en ik weet nog niet hoe het deksel er af gaat dus... Voorlopig vingers gekruist maar nog geen herstellingen.

De enige zekerheid is dat wat stuk kan gaan ook stuk gaat maar wanneer weet niemand. Geen enkele fabrikant gebruikt zelf geproduceerde onderdelen maar koopt die in bij externe fabrikanten want dat houdt de prijs laag. Elektronisch en motorisch gaat er niet veel mis maar overbelasting van de inhoud van de trommel dus als er vijf kilo wasgoed in de trommel past en dat droge wasgoed er ook in proppen is geen goed plan want zodra het wasgoed met water vermengt wordt neemt het gewicht navenant toe en dat vinden de lagers niet echt fijn en geven het vrij snel op. Het is zaak om de wasmachine niet te overladen en vooral niet meer wasmiddel toe te voegen dan nodig is want wasmiddel wordt vaak over gedoseerd.