Schadelijke voltage

@ErikN: bij nader inzien heb je helemaal gelijk; logisch ook, anders zou een gelijkrichter met buffercondensator voor een voeding nooit kunnen werken.

Ik had het gevoel dat de spanning over de motor nooit groter kon zijn dan de spanning aan de AC zijde van de gelijkrichter, net zoals bij een DC motor in een H-brug, maar de opstelling van de diodes (body diodes bij MOSFETs) is natuurlijk niet hetzelfde.

Het is dus volkomen logisch dat je een hogere spanning meet; zeker als de motor onbelast kan draaien, en dus het hoogste toerental bereikt.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op 1 november 2020 16:07:29 (15%)]

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Dat is gebruikelijk. Een universeelmeter meet op DC altijd de gemiddelde waarde.

Hier kan ik het niet mee eens zijn omdat je universeelmeter niet specificeert. Zelf heb jij et al over een draaispoelmeter die dus heel anders werkt dan een digitale meter die met ad-omzetters werkt. Bij die digitale meter maakt het nogal wat uit hoe de ingangs verzwakker/versterker schakeling is opgebouwd. Ook bestaan er nog verschillende soorten van ad conversie die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben.

Zelfs als het bij de conventionele wijzer instrumenten houd zijn er nogal wat verschillen mogelijk. Er zijn instrumenten die werken met weekijzer of met opwarmende bimetaal of met elektrostatische velden werken om een naald te bewegen. Elk heeft andere eigenschappen. Sommige zijn heel traag andere heel snel. Dus wat meet nu tru rms en wat de gemiddelde waarde of misschien juist alleen de piekwaarden?

Dat een universeel meter gewoon altijd de gemiddelde waarde meet is niet waar.

Een universeelmeter op DC bereik geeft de gemiddelde waarde aan. Punt.

Je haalt er weekijzermeters en bimetaalmeters bij, maar dat zijn geen universeelmeters.

Gelukkig heeft TS ondertussen koffie.