Schadelijke voltage


Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Als dat een goeie ouwe seriemotor, een ding met koolborstels dat veel lawaai maakt gaat die daar weinig last va ondervinden denk ik. Draait wat sneller. Stroomopname zal wat hoger zijn bij belasting vanwege grotere wrijving maar of dat echt de oorzaak is, is nog maar de vraag.

Dit is een magneetmotor dus tussen de gelijkgerichte spanningsbobbels geeft de motor dynamogewijs zelf spanning wat maakt dat hij zelf voor een afvlakking zorgt. Je kan zulke motor niet vergelijken met een weerstandslast. Nogmaals: dit is normaal

Op 1 november 2020 03:33:51 schreef wongson:
Hai Sparky, gemeten met een fluke, dus dat zou wel moeten kloppen..d!

Nee. Multimeters meten van nature de gemiddelde spanning. Die is hoger dan de rms spanning die er eigenlijk toe doet. Je kan met de fluke dus heel nauwkeurig de verkeerde grootheid gemeten hebben....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik heb gemeten hoeveel spanning de motor kreeg, dat bleek 275V

Dat kun je niet zomaar meten met een multimeter. je moet ook even met een scoop naar de spanningsvorm meten. Misschien wordt die motor nog wel elektronisch gestuurd ook. Dan weet je helemaal niet meer wat je aan het meten bent.

Het kan ook nog zijn dat die motor maar een beperkte tijd mag draaien. Dat is met heel veel van dit soort apparaten het geval. Boormachines, mixers e.d. kunnen verbranden als je ze te lang aanzet met een zware belasting. Motor draait dan langzaam en de koelvin die er opzit dus ook. Daardoor geen of slechte koeling enz. Dat kan met dit ding ook geval geweest zijn.

Misschien is er een ook een storing in de elektronica geweest waardoor de motor te lang is blijven lopen. Dat is waarschijnlijker dan dat de motor op een te hoge voedingsspanning draait.

Hai Sparky, gemeten met een fluke, dus dat zou wel moeten kloppen..ik weet niet of ik die motor openkrijg, en eigenlijk ook niet waar ik dan naar moet kijken, maar zal wel een poging doen.
Dank voor je antwoord!

Heel goed kijken en ruiken of je sporen van verbranding opmerkt.

Zo'n maalmotor draait maar pakweg een 7 seconden. Daarna heeft hij de tijd om af te koelen want dan wordt de koffie gezet.
Gedurende een paar seconden mag een motor best flink overbelast worden.
Waarschijnlijk is het gewoon zo ontworpen. Men kan dan toe met een relatief kleine (goedkopere) motor.

Meeste van die kleine molentjes staat bij dat ze maximaal 20 sec tot 1 minuut mogen draaien, daarna enkele minuten afkoelen... (dat zegt genoeg... ;) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 1 november 2020 07:31:59 schreef rew:
[...]Nee. Multimeters meten van nature de gemiddelde spanning. Die is hoger dan de rms spanning die er eigenlijk toe doet. Je kan met de fluke dus heel nauwkeurig de verkeerde grootheid gemeten hebben....

Het is net andersom.
De gemiddelde spanning van een sinus is 0.636Up en de rms 0.707Up.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 1 november 2020 06:07:34 schreef EricN:
Dit is een magneetmotor dus tussen de gelijkgerichte spanningsbobbels geeft de motor dynamogewijs zelf spanning wat maakt dat hij zelf voor een afvlakking zorgt.

Daar zat ik ook even aan te denken, maar volgens mij kan dat niet kloppen; immers, als de spanning over de motor hoger wordt dan de netspanning, gaan er 2 diodes van de gelijkrichter in geleiding, en als die in geleiding zijn kan de spanning nooit hoger zijn dan de absolute netspanning + 2x de spanningsval over een diode.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

De net spanning is 320v dus 265 is lager.

Ik heb het er maar gewoon op gewaagd, net m'n eerste kopje koffie op, heerlijk! Dank allemaal voor het meedenken!

Op 1 november 2020 12:05:25 schreef EricN:
De net spanning is 320v dus 265 is lager.

320V is de piekspanning, degelijke motoren worden doorgaans gevoed zonder afvlakking, dus de spanning zou 230Vrms moeten zijn. Het zou kunnen dat ze er wel een buffercondensator bij hebben gezet, misschien om het brommen te onderdrukken, maar dat is ongebruikelijk, en daarnaast maakt de molen zelf zoveel herrie dat je het brommen waarschijnlijk niet eens kunt horen.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Op 1 november 2020 10:28:41 schreef grotedikken:
Het is net andersom.
De gemiddelde spanning van een sinus is 0.636Up en de rms 0.707Up.

Oeps. Sorry. Met een kleine, bijvoorbeeld ontstoorcondensator op de DC kant kan je een flink afvlak verschijnsel krijgen dat onder belasting niet optreed. Dan kan je een hogere spanning meten.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 1 november 2020 13:55:23 schreef EricN:
De emk is de buffercondensator.

kun je uitleggen waarom mijn redenatie in mijn voorlaatste bericht fout is dan?

@REW: dat is zeker waar, maar dan zou de spanning onder belasting wel inzakken tot ongeveer 230V.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

@Sparky. Wel, probeer de spanning u voor te stellen. Een sinus die na gelijkrichting alleen positieve halve golven geeft. Met de meter geeft dit 200v gemiddeld en 230v effectief. Hang er een weerstand aan en dan krijg je hetzelfde resultaat. Maar deze spanning drijft een magneetmotor aan. Een dynamo. Stel de motor draait 3000tr/min. Dan zou je je bv kunnen verbeelden dat indien je deze motor extern aandrijft met bv een andere motor aan 3000tr dat je motor dan een spanning afgeeft/genereerd laat ons zeggen 150v(?). Dus de gelijkgerichte spanning gaat nooit onder die 150v vallen. Dus het gemiddelde gaat omhoog. Op de scope zou je een afvlakkend signaal kunnen zien zoals bij een condensator. Niet geheel hetzelfde natuurlijk maar in de richting van.

Heb het net even geprobeerd.

Bruggetje op netspanning gezet.
Gemeten met Fluke 83-V.

netspanning : 226.5V ac
uitgang gelijkrichter: 206.3V dc
met kleine condensator 0.1µF over de uitgang: 320.6V dc.

De Fluke meet op dc stand dus wel degelijk de gemiddelde waarde.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 1 november 2020 14:47:03 (26%)]

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 1 november 2020 14:46:13 schreef grotedikken:

De Fluke meet op dc stand dus wel degelijk de gemiddelde waarde.

kwasi alle meters meten in DC stand de gemiddelde waarde, ook de RMS toestellen, tenzij het expliciet vermeld staat. (was jaren geleden al eens een topic over..).

Wil je toch DC RMS meten , het hittedraadinstrument doet dat :-). (thermokruisjes ook)

De meting van 275V wordt daardoor hoogst eigenaardig, tenzij de motor elektronisch gestuurd wordt..

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 1 november 2020 14:58:40 (98%)]

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 1 november 2020 14:46:13 schreef grotedikken:
De Fluke meet op dc stand dus wel degelijk de gemiddelde waarde.

Dat is gebruikelijk. Een universeelmeter meet op DC altijd de gemiddelde waarde.
Bij de draaispoelmeters was dat voor AC ook zo, maar daar werd de schaal aangepast volgens de vormfactor zodat de aflezing de effectieve waarde gaf. Dat klopte overigens alleen voor een zuivere sinusvorm.

De motor van de molen wordt aangestuurd door een tijdschakelaar, met een potmeter om de tijd in te stellen dat hij blijft draaien, zodat hij precies 7 gr koffie per keer maalt..

@ErikN: bij nader inzien heb je helemaal gelijk; logisch ook, anders zou een gelijkrichter met buffercondensator voor een voeding nooit kunnen werken.

Ik had het gevoel dat de spanning over de motor nooit groter kon zijn dan de spanning aan de AC zijde van de gelijkrichter, net zoals bij een DC motor in een H-brug, maar de opstelling van de diodes (body diodes bij MOSFETs) is natuurlijk niet hetzelfde.

Het is dus volkomen logisch dat je een hogere spanning meet; zeker als de motor onbelast kan draaien, en dus het hoogste toerental bereikt.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op 1 november 2020 16:07:29 (15%)]

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Dat is gebruikelijk. Een universeelmeter meet op DC altijd de gemiddelde waarde.

Hier kan ik het niet mee eens zijn omdat je universeelmeter niet specificeert. Zelf heb jij et al over een draaispoelmeter die dus heel anders werkt dan een digitale meter die met ad-omzetters werkt. Bij die digitale meter maakt het nogal wat uit hoe de ingangs verzwakker/versterker schakeling is opgebouwd. Ook bestaan er nog verschillende soorten van ad conversie die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben.

Zelfs als het bij de conventionele wijzer instrumenten houd zijn er nogal wat verschillen mogelijk. Er zijn instrumenten die werken met weekijzer of met opwarmende bimetaal of met elektrostatische velden werken om een naald te bewegen. Elk heeft andere eigenschappen. Sommige zijn heel traag andere heel snel. Dus wat meet nu tru rms en wat de gemiddelde waarde of misschien juist alleen de piekwaarden?

Dat een universeel meter gewoon altijd de gemiddelde waarde meet is niet waar.

Een universeelmeter op DC bereik geeft de gemiddelde waarde aan. Punt.

Je haalt er weekijzermeters en bimetaalmeters bij, maar dat zijn geen universeelmeters.

Gelukkig heeft TS ondertussen koffie.