12 Bit ADC waarde omzetten naar LOG bereik


blackdog

Golden Member

Hi benleentje,

De vervorming maakt dan meestal niet zo veel uit, behalve bij wat uitzonderingen.
Ik laat hier alleen zien waarom ik denk dat die printjes uit China zo goedkoop zijn.
Geen van de drie haalde de specificaties, of net op het randje bij 25C.

Maar ik gaf ook al aan dat het voor mij niet zo heel veel uitmaakt maar het wel prettig vind dat ik een nu een "schoon" IC heb.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Leuk om te lezen dat de code werkt. Ik was al even e.e.a. aan het proberen om via de PC de frequentie aan te passen en met de scope de amplitude te meten om zo een bode plot te tekenen. Dit werkt in principe wel, maar gaf alleen nog niet echt het resultaat wat ik wilde dus dat heeft nog wat finetuning nodig.

Wat ik me af vroeg, mag je die uitgangen van de digitale chips wel zo aansluiten? Als de ene net iets trager is dan de andere dan zijn ze toch heel eventjes kort gesloten? Ik weet niet hoe ze er vanbinnen uit zien, misschien is het helemaal geen probleem.

Wat betreft het instellen van de uitgangsspanning, is er niet iets mogelijk met de DAC van de processor? In dat geval kan je alles regelen vanuit de controller. Dit is natuurlijk net waar je wensen liggen. Zelf zou ik hier wel de voorkeur aan geven. Dan kan je namelijk alle aspecten later ook via de PC besturen.

Trouwens, de datasheet geeft nog wat leuke tips voor het 2e register. Je kan er makkelijk mee moduleren. PSK, FSK zijn mogelijk door te schakelen tussen de 2 registers met andere fase of frequentie. Of dit nuttig is weet ik niet, maar het kan i.i.g. wel. Zelf zie ik de toepassing als een extra generator om aan wat audio toepassingen te meten.

[Bericht gewijzigd door hardbass op 23 november 2020 22:52:08 (16%)]

Ik laat hier alleen zien waarom ik denk dat die printjes uit China zo goedkoop zijn.

JA dat is ook waar. ik denk dat er voornamelijk 2 redenen zijn dat ze goedkoop zijn.
1 zo groot mogelijke aantallen afnemen
2 De budget versie afnemen

Maar dan zou je toch wel IC verwachten die net binnen spec's zijn. OF dat AD ook buiten spec's nog een versie verkoopt.

blackdog

Golden Member

Hi hardbases,

Deze DDS chip heeft digitaal geen mogelijkheid tot het regelen van het uitgangs niveau.

Hou er rekening mee dat het vrij lastig is dit ook goed te doen als jeheirvoro een extern IC zou nemen.
Ik heb vanavond daar ook weer even naar gekeken, maar ik wordt daar niet echt nst van...

Das het worden Relais verzwakkers en een potmeter die de gain ongeveer 5x kan varieren, dat is iets meer dan de kleinste relais stap van 10dB.
Dit levert behalve een DDS met ingebouwde amplitude regeling zondermeer het beste dynamiek plaatje op.
Al mijn functie generatoren regeln de grootste stappen met met relais, en de kleinere stappen gaa ndan electronisch.
Asl je meet aan de kwaliteit van deze functie generatoren kan je aardige verschillen zien in performance bij verschillende uitgangs amplitude!

Met relais is het wat dynamiek betreft asl je het goed aanpakt het mooist, kijk maar naar de Prof HF generatoren, daar zitten hele mooie
stappen verzwakker is, welke ik hier ook heb liggen in verschillende uitvoeringen.

Zelf iets bouwen, de opset van de relais verzwakker van mijn stroomtrafo meetinstrument is een aardig leidraad.

benleentje
Het kan best zijn dat een fabrikant IC bij Analog afneemd deze selecteerd op b.v. vervorming en de gene die niet voldoen aan hun eisen in China aan de man brengt.
Hoe het echt in elkaarsteekt zal ik wel nooit achter komen, maar een ondernemer zal vooral zoeken naar mogelijkheden om zoveel mogelijk winst te draaien, ze heten niet allemaal Bram. :+

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Op 23 november 2020 22:45:16 schreef hardbass:
Als de ene net iets trager is dan de andere dan zijn ze toch heel eventjes kort gesloten?

Enerzijds, dat looptijdverschil zal erg klein zijn: de variaties tussen "exemplaren" komen omdat 1 bij de rand van een wafer heeft gezeten en een andere in het midden. Zelfde-chip->zelfde process variaties.

Anderzijds, iedere chip kan ook gewoon een capacitieve belasting aansturen. Als er een spoortje aanhangt van een paar cm gedraagt zich dat als een condensatortje. Hang er vier inputs van andere chips aan en de belasting is nog hoger. Op het moment van schakelen gedraagt zich dat ook gewoon als kortsluiting.

Bij outputs is het in de praktijk zelden anders dan dat ze niet te warm gestookt mogen worden. Dus als het niet te warm wordt gaat het goed.

Voorbeeltje: AVR: uitgangsweerstand van een pin is ongeveer 30 Ohm. Hij mag 20mA hebben, dus kan I2R = 12mW aan. Ga je nu een 100nF condensator lopen opladen, dan kost dat .5*C*U2 = .5 * 10^-7*25 = 1.25 µJ Doe je dat 10000 maal per seconde is dat 12mW. Dat zal wel goed gaan. Maar veel meer moet je gaan uitkijken. (Bij "normale" belastingen, van een paar poortjes en een paar cm PCB spoor, wordt de frequentie snel meer dan de AVR aankan, dus niemand die zich daar zorgen over maakt).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
blackdog

Golden Member

Hi,

Een goede opmerking hardbass!
In verhouding een simpel schakeling en dat toch vragen er over die echt uitleg verlangen en ik dacht dat dit niet nodig zou zijn... :-)

Wat rew heeft uitgelegt daar kan ik niets aan toevoegen, maar dit geld grotendeel voor de wat hogere frequenties.

Maar... in mijn schakeling moet ik rekening houden met minimaal 0,1Hz bij ondermeer het testen of dat iemand anders deze schakeling zou nabouwen.
Dit is een bijgewerkt schema rond de TI Hex Inverter: 74AC14 met hergeschikte componenten nummers.

https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-50.png

De ingang van de schakeling wordt door de potmeter op het midden van het hysteresis punt gelegt.
In hoeverre dit nodig is en men gewoon twee gelijke weerstanden kan nemen hangt van het signaal niveau af,
ik het de afregeling gedaan tussen 1,4V en 1,5Vtt dat is net iets meer dan de hysteresis waarde.

Het punt waar het ingangs signaal vandaan komt kan iets meer dan 4Vtt en zoals ik het nu berekend heb zal het rond de 3,6Vtt.
Maar ik hoe graag wat marge en voor de zekerheid heb ik R1 opgenomen om de ingangsstroom te beperken van de eerste inverter als de spanning te hoog zou worden.
Dit kan ondermeer gebeuren bij Power On en Power Off, de versterkertrap die deze schakeling aanstuurd wordt uit +-15 tot 18V gevoed en de 74AC14 wordt gevoed uit een +-2,5V spanning.

C1 en R2 genven een kantelpunt van minder dan 1Hz bij mijn toepassing, R2 kan ook nog wat groter worden gemaakt zodat C1 niet te grootwordt als je 0,1Hz
ook als blok frequentie wilt hebben.

Ik heb wat plaatjes gemaakt en de wil ik eerst laten zien, en dan ga ik het nog even hebben over het wel of niet parallel zetten van inverters.
De gele trace is het aangeboden Sinus signaal bij een goed afgeregelde schakeling, de scoop geeft 1,68V aan en de generator staat op 1,5Vtt ingesteld.
Is mijn scoop dat stuk? Nop! dit is een plaatje met middeling en er is altijd veel mer signaal aanwezig dat je hier niet ziet, ruis dus.
Ik herhaal het nog maar eeens een keer, ken je meetinstrument en denk na hoe je de probes en/of kabel aan je te meten object knoopt.
Hier wordt gekeken naar twee 1kHz signalen met een scoop doe ruimt 400MHZ bandbreedte heeft.
Zonder middeling zien beide traces eer een stuk dikker uit, is deze week ook nog voorbij gekomen in een topic. :+
De oranje kaders in dit plaatje geven de punten aan wanner de uitgang van de eerste inverter omklapt bij 5V voeding van het inverter IC.
Door de scoop meting anagegeven als 3,12V en door mij DC gemeten als 3,14V
De andere kant op is dit op de scoop 1,7V en weer door mij DC gemeten als 1,75V.
Optimaal afgeregeld moet voor mijn IC de eerste inverter aan de ingang een DC waarde hebben van 2,43V, dat is dus iets minder dan de helft van de voedingspanning.

https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-44.png

.
Dit is een stukje uit de datasheet van TI, de metingen met de kaders is niet bij 5V maar bij 5,5V.
De eerste twee waarden komen goed overeen met mijn gemeten waarde, kijk je naar de onderste waarde, dan staat daar 1,4V en ik heb 1,39V gemeten voor de Hysteresis spanning, klopt dus ook.

https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-43.png

.
Hier laat ik zien door de twee oranje kaders, wanneer het DC punt niet optimaal is ingeteld, de triigering van de scoop staat in het midden en als je de instelpotmeter verdraaid,
dan schuiven de flanken in de oranje kaders van links naar rechts of anders om net welke kant je de trimpot opdraaid.

https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-46.png

.
Hier heb ik de tijd cursors gebruik met een delta meting, alle drie de cursors staan op een flank ingesteld, nummer drie staat op de trigger flank.
In het oranje kader zie je nu het percentage van het negatieve deel van de periode, hier dus 55,2%, de Duty Cycle is hier dus 49,8% en goed afgeregeld zou dit 50% moeten zijn.
Hoe dichter je bij de Hysteresis spanning komt(~1,4Vtt) met je tt signaal, hoe groter de symetry fout wordt en ook hoe ongevoeliger de schakeling wordt.
Maar weet je nu b.v. zeker dat je altijd 4Vtt aanbied, dan kan de instelpot vervallen en vervangen worden door zeg 2x een 330K weerstanden.

https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-47.png

.
Wel of niet parallel schakelen van inverter uitgangen
Dan komen we nu aan bij het wel of niet parallel schakelen van de uitgangen.
Dat zou ik als ik meer stroom nodig zou hebben aan de uitgang van de eerste inverter nooit doen.
Ga weer even uit van 1Hz of minder en we zetten b.v. twee inverters parallel, het hysteresispunt van bijde ingangen liggen nooit op het zelfde punt, ook al is het op de zelfde ICtje gebakken.
Er is altijd spreiding aanwzig, bij die lage frequenties kunnen dan die twee inverters elkaar gaan tegenwerken voor een lagere tijd, dat lever meer verbruik op en misschien defecten.

De uitgangen van de gebruikte inverters hebbne flanken van typical 6-nSec, dus bij de hogere frequenties en redelijke Duty Cycles is het heel even parallel staan geen enkel punt.
Dit wordt ook vaak toegepast als er wat meer stroom nodig is.
Heb je een 50Ω uitgang nodig dan zien je regelmatig 3-stuks met 150Ω werstanden of 4-stuks met 200Ω weerstanden aan de uitgang.
Dit afhankelijk van het IC type en de energie die je nodig hebt.

Terug naar mijn schakeling, aan de uitgang van de eerste inverter staat een perfecte blokgolf al dan niet getrimd op kleine signalen aan de ingang.
Maar de uitgang vande eerste inverter is altijd 1 of 0, schakeld met 6-nSec flanken, hoe langzaam de ingang ook veranderd.

De twee inverters die de puls trafo aansturen staan in die configuratie omdat de eerste opzet met veel lagere weerstand waarden was uitgevoerd.
Dit om de trafo zo laag mogelijk in impedantie te kunnen aansturen,
dit verlaagt namelijk de frequentie waarbij verzadiging optraad doorde eigenlijk te lage prmaire indusctie van de gebruikte puls trafo.
Dit heb ik echte los gelaten om twee redenen, ten eerste heb ik helemaaal geen mooie blokgolf nodig om mijn schoop te laten triggeren en ook het niveau
hoeeft niet echt hoog te zijn, als de trafo uitgang via een normale BNC kabel met de scoop wordt verbonden dan is er nu ongveer 400mVtt signaal aanwezig, daar kan eigenlijk iedere trigger ingang wel mee werken.

Zoals de trafo aanstuur schakeling is opgebouwd gaf het mooiste signaal, de twee buffers zien grotendeels een weerstand belasting en injecteren hierdoor bij lagere frequentie ook geen rommel in de voedings pinen van het IC.
Want twee andere inverters van het zelfde IC worden gebruikt voor het maken van een mooi blokgolf.
Daar staan nue twee inverters parallel maar grote kans dat ook deze voor de mooiste blokgolf ieder een eigen uitgangs weerstand krijgen.
R5 en C4 diend er dus voor om de hele stijfe flanken vriendelijker te maken voor de uitgangs versterker.
Geen abberaties gaat bij mij voor de meest stijle flanken, daar heb ik andere generatoren voor, en valt daardoor buiten het nut voor deze generator.
R7 is een deel van de niveau aanpassing van de uitgangs versterker.

Er is nog één inverter over, ik wil het geheel zo veel mogelijk in fase hebben dus als de versterker trapjes beide klaar zijn,
dan kan ik door de extra inverter de fase van de blok auitgang of vande trafo uitgang hiermee aanpassen.
Is dit niet nodig, dan knoop ik van de over gebleven inverter de ingang aan massa.

Als er nu nog vragen zijn, SHOOT!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik wou twee dingen weten wat betreft de HEX inverter schakeling en daar heb ik vandaag wat tijd aan besteed,
Ook wil ik wat laten zien betreft metingen aan de HEX inverter, ik wil daar namelijk een nette blok mee maken zodat die goed genoeg is.
Dat houd in dat ik zo min mogelijke abberaties/overshoot wil hebben.

Ik heb twee inverters achter elkaar gezet en de uitgang van de tweede inverter een 56Ω serie weerstand gegeven met een 330Ω weerstand naar massa.
Daarmee kom ik ongeveer uit op 50Ω uitgangs impedantie en gemiddeld bij de 10kHz klok frequentie kom ik dan uit op 7mA stroomverbruik.
Dit heeft twee redenen, ik wil ongeveer de zelfde stroom trekken al dat de puls trafo er aan hangt en een beetje de belasting simuleren als hij rechtstreek een 50Ω
impedantie zou moeten aansturen.

Zo ziet de testprint er uit.
De condensator is de AC inkoppeling en ik heb twee 470k weerstanden gebruikt om de ingang van de eerste inverter op de halve voedingspanning te brengen.
Rechts een probe adapter met aan de linker kant een 330Ω naar massa en 56Ω naar de uitgang van de 2e inverter.
Alle andere ongebruikte ingangen heb ik naar massa gesoldeerd met een kort draadje.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-59.png

.
Ook bij deze metingen werd ik geplaagt door commonmode fouten!##$%34534
Ik heb al een extra generator en nog een scheidings trafo over een een zwevende generator te hebben hier in het LAB, maar ben daar nog niet aan toe gekomen.
De generator is een Siglent SDG 1032X die vooral voor zijn mooie blokweergave is aangeschaft.

Ook heb ik een "zwevende" voeding moeten gebruiken, dat was deze keer een oudje, de Harrison 6823A.
De eerste testen waren met de DELTA ES 030-5 geschakelde voeding, nop voor deze meting geen goede keuze.

Wat ik hier aangeef zijn allemaal kleine of grotere stappen die je signaal kwaliteit beinvloeden.
Ik wil kunnen zien hoe de flanken uit de tweede inverter komen en niet daarop gesuperponeerd allerlij abberaties van commonmode signalen.
Kijk je naar het bovenstaande plaatje, dan moet je er zelfs voor zorgen dat de probe en de adapter waar hij ingestoken wordt schoon is!

Door het type hex inverter die ik heb gekozen uit de 74AC serie, komen er hele snelle flanken uit dit IC.
Voor de gene die beginnen te stijgeren, Bram ik zie geen IC ontkoppeling! die is er echter wel, verborgen onder de achterste 470K weerstand, een mooie 470nF Cer. met hele korte draadjes aangesloten.

Hier volgen een aantal scoop foto's die laat zien hoe je er voor kan zorgen dat je de flank van je blokgolf goed laat zien en/og kan beoordelen.
Nogmaals, de meetfrequentie bij onderstaande scoop foto's is 10kHz.

Deze foto laat twee dingen goed zien, als eerste de aanwezige ruis en ten tweede de asymmetry doordat ik twee 470K weerstaden heb genomen en niet zoals in het vorige schema het deel met de trimpot.
Dus de trimpot is echt nodig, de 470K weerstaden geven een te grote symmetry fout en dat wil ik niet.
De uitgang wordt niet als 5Vtt aangegeven, dat komt voor een deel door de uitgangs verzwakker.
Maar let eens op de ruisband, ik het een sterk signaal van ruim 4V en nog zo'n dikke ruisbalk, nop, dit is geen rotte scoop, maar zoals ik gisteren al aangaf ruim 400MHz bandbreedte.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-51.png

.
Vergeet even tueel de aanwezige asymetry va nde golfvorm, daar gaat het nu niet meer om, hier is zichtbaar dat ik nu het 20MHz filter heb aangezet en de ruisbalk is al flink afgenomen.
In de ruisbalk net na de flanken wordt nu wat detail zichtbaar.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-53.png

.
Dit is het 20MHz filter van het kanaal aan, en ik heb hier ook het middelen aangezet welke boven in wordt aangegeven als Avg.#4 en de melding Res. 10Bit.
Nu is het een aardig scherpe lijn geworden en er is wat abberatie zichtbaar.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-54.png

.
Nu weer een meting met het raam helemaal open! geen filter en geen middeling met de tijdbasis ingesteld op 10nSec, en er is aardig wat ruis zichtbaar.
Live op de scoop zie ik dus weer die brede ruisband, maar bij een screenshot zie ik maar één meting, als je in je hoofd meerde metingen bij elkaar opteld zou je weer die brede ruisband zien.
Denk daar aan als je dit soort metingen doet, bij een hoge refresh rate op je scoop maaken je ogen van die ruis die je hier ziet een brede band met wat wazige randen.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-55.png

.
De scoop staat nu nog steeds op 10nSec tijdbasis ingesteld en het 20MHz filter staat nu aan, de meeste ruis bij deze meting is nu verdwenen.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-56.png

.
Dit is nu met het 20MHz filter en op het plaatje is te zien dat Average hier op 4x staat, bijna alle ruis is hier verdwenen, en er vlak voor de flank naar beneden gaat wat abberatie te zien.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-57.png

.
Mooi nu gaan we weer een stap verder om te zien hoe mooi de blok is uit de hex inverter en natuurlijk gekoppeld op de manier van mijn testomgeving opbouw.
Het 20MHZ filter is nu uit en het middelen is op 16x gezet, er is nu geen ruis meer te zien en de abberatie's zijn goedzichtbaar.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-58.png

.
Hier heb ik de Quick View functie gebruikt op de scoop, de hier vermelde flank stijheid van 2,71ns is natuurlijk een mix van de probe en vele andere eigenschappen van deze test schakeling
en niet als laatste van het IC zelf, bij TI heb ik geen flank stijlheden kunnen vinden voor de 74AC serie logic, wel de propagatie tijden welke voor dit IC typical 6ns zijn.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-59.png

.
Wat hier zichtbaar is aan abberaties heeft meerdere redenen, dat is ondermeer mijn uitgangs verzwakker in de test setup, scoop probe, bonding wires IC, inductie van de ontkoppeling
en stromen door het koper van het printje, scoop afwijkingen enz, enz.
Vooral de rimpel aan de onderzijde(onder de tekst tf:2.71ns) is gevoeling voor een te hoge contact weerstand van het probe meetpunt.

Hier is een scoopfoto als ik dubbel trigger, nu kan ik de twee fanken teglijk laten zien, maar dan moet ik wel eerst de scoop op "Stop" zetten,
anders zie ik met de screenshot software maar alleen één flank.
Er is goed zichtbaar dat als ik dhet filter dat in het eerdere schema staat, rond 20MHz configureer ik het tweede versterker trapje een schone blok kan aanbieden.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-60.png

.
Nu komt er een 1MHz blok uit de inverters, met op de scoop het 20MHz filter aan, en dat ziet er heel respectabel uit, en dat is een mooi signaal om mijn uitgangstrap aan te sturen.
Ik dacht eerst aan een paar AD 811 IC's, maar na wat rekenen zouden dat er vier moeten worden om onbelast 10V RMS te kunnen leveren en nog zwaarder voor ze als de generator met 50Ω belast wordt.
Dus ik ga eerst eens testen met de LT1210 van LT/Analog, deze opamp heeft een zeer grote bandbreedte en een piekstroom van typical van 2-Ampere!

.
Als ik de LT1210 mooi vlak kan krijgen tot 3MHZ voor Sinus en redelijk goed voor blok, zeg minimaal 500kHz voor een blok signaal,
dan kijk ik of ik er ook een optie op deze generator maak voor een 5 of 10Ω uitgangs impedantie.
Dit dan wel bij een gereduceerd uitgangs signaal, de LT1210 heeft een vrij hoge thermische weerstand van 5°C/W voor de TO220 behuizing en kan hierom geen 10V RMS aan 10Ω continu leveren.
Is wat mij betreft ook niet nodig, bij 10dB lager signaal aan de uitgang, vind ik het ook goed genoeg voor de laag Ohmige extra uitgang.

Genoeg voor vanavond, SHOOT!

Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Eventjes stil van mijn kant, niet omdat ik het niet meer volg, in tegendeel zelfs ik lees graag mee. Meer omdat ik niet zoveel te melden heb.

Bedankt voor de uitleg over het parallel zetten. Ik had er zelf zo nog niet naar gekeken. Het laatste plaatje uit je laatste post is iets mee, ik denk dat de ubb niet goed staat. Bij jou scope zie je trouwens dat het middelen goed werkt om de ruis niet meer weer te geven.

Ik hoop binnenkort ook weer wat te kunnen knutselen. Al denk ik dat ik eerst even snel iets maak om opamps te kunnen voeden, beetje ala 7812 regelaars. Nu heb ik daar nl. niets voor.

blackdog

Golden Member

Hi hardbass,

50Ω verzwakkers
Vandaag wat materiaal binnen gekregen voor de 50Ω verzwakkers, dit omdat ik ze zelf wil maken.
Nou dat klopt niet helemaal, ik heb dus een paar hele mooie HF verzwakker, maar die kan ik nu niet toepassen omdat ik dan geen goed dynamisch bereik krijg.

Er moet voor de "eindversterker en na de "eindversterker" verzwakkers komen en die mooie RF verzwakker kan ik niet opsplitsen.
Op het ogenblik denk ik aan 70 a 80dB verzwakking via relais, want als ik 10V RMS onbelast als max heb
en dan ook 1mV RMS wil kunnen instellen, dan is die hoeveelheid verzwakking nodig.

Encoder
Nog een leuke, ook wat grote knoppen binnen gekregen voor op de encoder, ik heb al getest met een grote versterker volume knop die ik nog had liggen met daarin 12 M4 boutjes met ieder drie M4 moeren.
Dat kan, omdat alleen de buitenkant aluminium is en binnen in wat vakjes aanwezig zijn waar net drie boutjes per vakje paste, maar natuurlijk niet in balans.
Omdat ik toch nog wat nodig had bij een leverancier ook een paar grote knoppen laten komen, waaronder een speciale encoder knop met twee deukjes er in, leuk/mooi!
Deze knop is ook verzwaard met een metalen plaatje in de knop, goed nagedacht zou je dan zeggen...
Ware het niet, dat ze het gewicht niet geballanceerd hebben, als je de knop gemonteerd hebt, draaid hij vanzelf naar één positie, zwaarste punt onder! beetje dom dus...
Ik bn gaan boren in een van deze knoppen om het zwaartepunt goed te krijgen, want ik vind ze wel mooi.

Ik heb ook wat knoppen opgeduikeld die bestemd waren voor een HiFi versterker, een vriend van mijn Broer had die zeker 25 jaar geleden zelf gedraaid.
Twee rubber ringen er weer opgezet, de orginele waren verrot, alleen nog een keertje poetsen.
Ze zijn kleiner van diameter, maar omdat ze diep zijn, 25mm roestvrij staal, hebben redelijk wat massa, hierdoor draaien ze ook lekker op de encoder.

Dit zijn de knoppen die ik voor de encoder aan het proberen ben.
De batterij is weer om de grote in te schatten.
Links boven is de RVS knop met twee O-ringen, rechts daarvan de knop waar ik het meeste mee getest heb, met 12 boutjes er in... :+
Linksonder is een uitgeboorde encoder knop te zien met daarnaast het zelfde model, maar dan het normale aanzicht, en helemaal rechtsde grootste knop, als het goed is komt daar de deksel nog van binnen.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-65.png

.
Jammer genoeg te weinig licht voor en goede scherpte diepte, maar goed genoeg voor het zijaanzicht van de knoppen
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-66.png

.
En ook deze is binnen, een Spectrol/Vishay type 249 Cermet potmeter voor het fijn regelen van het uitgangs signaal.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-67.png

Middelen van de Hameg scoop
Ja dat doet deze scoop wel goed, maar ik behaal wat middelen betreft ook met mijn eerste digitale scoop (OWON DS7102) goede resultaten.
Het verhaal gaat er vooral om, dat je het maximale uit je meetinstrument haalt, afhankelijk wat je aan het doen bent en wat je wil laten zien.

Met middeling ingeschakeld, en dan je probe steeds omprikken om een storing te zoeken is natuurlijk onzin, dan maakt je het jezelf alleen maar moeilijk.
Wat ik liet zien zijn repeterende signalen, de probe wordt niet losgehaald, de frequentie veranderd niet en ik ben geintresseerd in hoe de flanken er uit zien.
Dan moet je dus middelen om de meeste ruis kwijt te raken, en denken "ik zet de bandbreedte beperking aan" om minder ruis te hebben is dan geen goede keuze, dan raak je detail kwijt van je te meten signaal!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Hallo,

Ik denk dat er in je vorige post toch nog iets van een afbeelding verkeerd staat. Je praat nl over een schakeling die ik niet terug vind. Ik dacht eerst dat het ging over de schakeling een paar posts terug maar dat komt niet helemaal overeen met je verhaal. Vermoedelijk gaat het om de eerste afbeelding.

blackdog

Golden Member

Hi hardbass,

Ik ga er later vandaag nog even naar kijken, waarschijnlijk had ik toen ik dat stukje schreef te veel koppijn en dan gaat het verhaal nog meer rammelen dan normaal. :+

Zover het nu omhoog komt in mijn hoofd, wou ik wat plaatje laten zien van een functie generator uitgangstrap met de TI THS3091 en mijn opset van de LT1210 en
als toegift de opbouw als je het met AD811 IC's wilt gaan bouwen.
Waarom dat niet gebeurd is.... alleen onze lieve Heer weet dat *grin*

Ik zal de post verder niet editen, maar gewoon een nieuwe post maken wat toch al de bedoeling was met de uitgangs versterker variaties.

Nu eerst naar een nieuwe klant toe!

Groet,
BRam

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik wil jullie wat resultaten laten zien van de eerste uitgangs buffer met de AD811 IC's.
Maar eerst even het blokschema, dit is nog niet definitief en voor al bedoeld als indruk hoe het een en ander aan elkaar geknoopt kan worden.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-71.png

.
En dit is het schema waar ik de meeste metinging mee heb gedaan, hier zie je al drie maal een AD811 staan, de eerste testen waren met 2x AD811 en
dan is de uitgangs weerstand 100Ω i.p.v. de 150Ω bij een drie opamp buffer configuratie.
De derde opamp is alleen nodig als er grote signalen worden verlangt bij hogere frequenties en 50Ω afsluiting.
De drie AD811 leveren aan een 50Ω belasting tot 10MHZ 0,5-Watt. :+
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-76.png

.
De eerste opamp gemonteerd, let op de manier zoals ik de onderdelen aansluit, zeer kort bedraad voor een zo goed mogelijker HF responce.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-78.png

.
De IC's worden van wat koelpasta voorzien en dan strak tegen het koper gemonteerd.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-79.png

.
Hier ben ik bezig het derde IC te monteren omdat bij de hogere frequneties en 50Ω belasting en groot signaal de twee AD811 het net niet redden 5V RMS te leveren bij +-18V voeding.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-80.png

.
Nu ook de ingangs bedrading iets aangepast, de linker kabel is de ingang, zodat de draadlengte naar de opamp ingangen ook ongeveer gelijk is.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-81.png

.
Dit is wat de voeding levert tijdens een van de metingen met uitsturing aan een 50Ω belasting.
Bij sommige metingen werd er ruim 6-Watt uit de voeding opgenomen...
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-82.png

.
Alle metingen hieronder zijn met maximale uitsturing en met 50Ω belast.
Hier een 6MHz Sinus.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-72.png

.
Een dit is een 6MHz blokgolf... of iets dat er op lijkt! dit is typisch een geval van het oversturen van een versterker met blok signalen die de flank stijlheid die worden aangeboden niet aan kan.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-73.png

.
Nu is de flankstijlheid ingesteld op 25nSec per flank en zie hier, het is weer netjes ( niet vergeten dat ik tot 0,5MHz het al mooi zou vinden en dit is 6MHZ Full Power! )
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-74.png

.
De zelfde instellingen maar nu bij 1MHZ.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-75.png

.
Hier is mijn nieuwe functie generator in actie, waarom een SDG 1032X als ik al een SDG 2042X heb? omdat deze generator mooiere bloksignalen levert!
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-83.png

.
Dat waren de testen met de AD811 waar wel nog een extra trapje voor moet omdat de gain hier lager is gehouden om voldoende bandbreedte over te houden.
Dat extra trapje krijgt het niet moeilijk, ziet maar weinig belasting en het uitgangs signaal is 5x lager dan het trapje dat ik hier liet zien.
De volgende metingen worden aan een LT1210 power opamp gedaan, die is wat goedkoper dan 3x AD811 en kan bij lagere frequenties zels aan 10Ω sturen.

Zoals altijd, SHOOT!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Nu is de flankstijlheid ingesteld op 25nSec en zie hier, h

Wat ik zie is dat de situatie EERST was dat een niet-ideaal bandbreedte beperkt signaal iets overshoot heeft.

Neem je een blokgolf en beperk je die met een ideaal filter in bandbreedte dan zie je dat signaal een aanloopje neemt om de flank zo steil mogelijk te krijgen, dus wat undershoot voor de opgaande flank en wat overshoot na.

Neem je een blokgolf en beperk je die met een ECHT filter in bandbreedte dan zie je iets aan overshoot NA de flank, niet VOOR de flank. Dat is precies wat ik zie.

In je "ingesteld op 25ns" plaatje is de boel helemaal "dood" kwa bandbreedte. Die is VEEL verder teruggeschroefd. Als je dat wilt, prima, maar ik vind het signaal met "iets overshoot" helemaal niet verkeerd. Dat is gegeven bepaalde randvoorwaarden het beste wat je mag verwachten.

In bepaalde control-toepassingen is overshoot absoluut heel vervelend. Denk aan een frees-machine-positionering. Als je dan naar de eindpositie beweegt en "iets overshoot" hebt, dan freest ie zomaar iets weg wat niet weg had gemoeten. In de elektronica kan zo'n overshoot de max van je component overschrijden. OOk dan wil je het absoluut niet hebben. Maar als instelbaar test-patroon: Ik zie er geen "showstopper" probleem mee.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
blackdog

Golden Member

Hi Rew,

Wat ik hier laat zien met de blokgolf is dat de gebruikte opamps en heel veel andere ook, moeite hebben met hele steile flanken die ze toegevoerd krijgen.
Het plaatje met die rare hobbels er in is dus dat de opamp over zijn nek gaat!

Ik laat d.m.v. de "Puls" functie van de generator, waarbij ik de flanksteilheid kan instellen zien, dat als de flank minder snel is, de opamp het beter aan kan.
En ja, deze stand van een functie generator is iets anders dan een 6 of 12dB low pass filter die een bandbreedte beperking insteld,
het kantelpunt van dit low pass filter heb ik nog niet bepaald maar ik heb er wel voor gezorgt dat door twee inverters te gebruiken ik vodoende stroom heb voor een laag Ohmig 2e filter als nodig.
Waar het nu op lijkt is dus dat ik een filter nodig heb achter mijn Sinus-Blok omzetten van tussen de zeg 75 a 100MHz.

De bandbreedte is niet helemaal "dood", niet vergeten dat ik hier al 10x voorbij mijn gestelde bandbreedte zit van 0,5MHz die ik graag wou hebben voor een blok signaal!
De generator gaat geen signalen genereren die boven de 3MHz uitkomen, en dan bedoel ik natuurlijk de frequentie instelling, voor driehoek en blok stand is veel meer bandbreedte nodig.

Dan wil ik nog iets duidelijk maken, ik wil een blok uit deze generator hebben waar absoluut geen abberaties op zitten!
Dat houd natuurlijk ook in dat de flanken dan minder stijl worden, je kan niet nat en droog water tegelijk hebben. :) ( kan wel nog veel beter, maar dat kan ik met mijn componenten montage methode niet niet voor elkaar krijgen)

En dan weer niet vergeten dat dit meetinstrument een speciale toepassing heeft en niet bedoeld is als algemene functie genrator.
Ik heb de Siglent SDG 1032X functie generator die als bron gebruikt wordt, speciaal aangeschaft voor twee toepassingen, één er van gebruik ik nu bij ontwikeling van deze functie generator uitgangs versterker.
En die eigenschap is zijn speciale blok uitgang, Blijf je beneden de 2Vtt dan is de flank van de blokgolf helemaal schoon, ook bij 20MHZ frequentie is de blok netjes zonder abberaties.
De flanken uit deze genrator zijn dan rond de 3,5nSec.
Kom je boven de 2Vtt uitgangsspanning, dan worden de flanken 2,8nSec en dan is en ringing zichtbaar, je kan aan de relais horen dat er een trapje in de generator wordt omgeschakeld.

Verder ook voor jou even een test gedaan met de filter functie in mijn Hameg scoop, en dan bedoel ik niet de 20MHz knop.
De blok met 17nSec flanken uit de Siglent SDG 1032X, wordt aangetast door het scoop filter als dit filter lager wordt ingesteld dan ongeveer 90MHz, en dat kan ik nu niet bepaald "dood" noemen...

Dit is 500kHz die ik als minimum wou hebben, ruim 15Vtt aan 50Ω belasting, laat mij jouw plaatje eens zien. ;)
Flanken uit de generator nog steeds 17nSec.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-84.png

.
Nog iets voor als jullie eens zouden meten met de signaal niveau waar ik nu aan meet, de energie in de 50Ω afsluitweerstand kan oplopen tot beven 1-Watt!
Dat ga je natuurlijk niet dissiperen in de 50Ω weerstand in je scoop of b.v. je breedband RMS meter als hij een 50Ω ingang heeft.
Gebruikt een BNC afsluitweerstand van voldoende vermogen om je meetinstrumenten heel te houden bij deze grote signalen.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Ha Bram, eerst mijn waardering voor weer een prachtig topic.
Aansluitend op rew een paar gedachten, de opgaande flank heeft wat overshoot terwijl de neergaande flank reflectie lijkt te zien, verder zijn de flanken wel mooi strak zodat het lijkt dat de opamps het wel aankunnen.
De afsluiting is zo met die drie weerstanden mooi gedaan, daar lijkt niet veel misaanpassing te kunnen zijn.
Bij de ingangen sluit je drie open ingangen hard parallel, hoewel je het signaal zelf met 50 Ohm afsluit, zou er niet nog wat interferentie tussen de ingangen kunnen optreden?

blackdog

Golden Member

Hi rwk, :-)

Wat betreft de ingang gaat het gewoon goed, in het schema is te zien dat deze wordt afgesloten met 50Ω
Dat is op de foto's niet te zien daar de twee 100Ω weerstanden voro het afsluitne van een klein type zijn en hier dus niet zichtbaar.

Er zijn door de opbouw zowel voor de ingang als ook voor de uitgang kleine looptijd verschillen door de draad/onderdeel lengte.
Ik heb dat bij de metingen niet als een probleem ervaren.
Wat i nde meting hieronder zichtbaar is heeft weinig te maken met reflecties of looptijd verschillen en alles met de slew rate van de ingangstrap van de AD811.
Als ik de versterking wat hoger zou maken dan heb je kans dat een deel van de hier zichtbare vervorming minder wordt,
maar de frequentie vlakheid wordt dan minder net als de vervorming in de hogere frequenties die dan hoger wordt doordat er dan minder openloop gain aanwezig is.
Dat zijn allemaal afwegingen die je moet doen, dit plaatje heeft niets van doen wat reflecties betreft, maar dus is het gevolg van oversturing met een te snel signaal bij een grote amplitude.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-73.png

Nog even terug naar de 3x AD811 parallel +ingang, dat is 3x 7,5pF en 3x 1M5 dus dat komt uit bij deze meting op afgerond 25pF bij 500K.
De aanstuur impedantie is hier 25Ω en dat geeft een kantelpunt van rond de 250MHz, daar maak ik mij niet druk om.
De drie ingangen zo aan elkaar blijkt geen enkele stabiliteits problemen op te leveren, maar een paar Ω op die plek als jumper op een SMD print lijkt mij geen probleem.

Het beheersen van de flank steilheid heb ik al eerder in verschillende topics aangegeven, bij opamps heb je vaak twee slew rate waarden,
de eerste zit aan de ingangstrap en de tweede is van de uitgangs trap.

Ik ben nog wat meer in de trouwens uitgebreide datasheet van de AD811, voor dit trapje zou ik het nog net iets beter kunnen configureren.
Ik denk dat ik als ik de 680Ω als feedback weerstand omhoog brengnaar rond de 800Ω 806Ω is een standaard waarde,
dat mijn bandbreedte wel iets minder wordt( dat is omdat dit een Current Feedback opamp is ) maar de belasting van de uitgang is dan ook minder.
Dit reselteerd dan weer in een lagere vervorming en iets meer uitstuur bereik, waardoor de voeding iets lager kan worden.

Voor iemand die denkt Ha Leuk! dat bouw ik na met de SMD uitvoering van dit IC, wel eerst in de datasheet kijken!
De PDIP behuizing is θJA = 90°C/ W
De SIOC8 behuizing = θJA = 155°C/W <- dat is veel slechter!
De SIOC16 en 20 = θJA = 85°C/W
En de beste behuizing is deze: 20-Lead LCC Package met deze thermische waarde θJA = 70°C/W

Maar als iemnand toch een SMD versie zou willen maken, kijk dan ook vooral naar de TI THS3091 in de goede versie, dat is de SIOC met het Thermische padje.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Bram bedankt voor je uitgebreide antwoord, dat een opamp uit meerdere versterkertrapjes bestaat was mij wel duidelijk maar er in denken met verschillende slew rates is een nieuwe oefening voor mij, mooi inzicht.

In de datasheet zie ik inderdaad dat de opamp vanaf 200 Ohm zijn max uitsturing haalt, dat ben je niet helemaal nodig maar die derde opamp is dus geen luxe en het verhogen van de feedback weerstand zal inderdaad weer wat extra ruimte geven.

blackdog

Golden Member

Hi,

Hier kort wat testen van de LT1210 Breedband Power Opamp.
Dit is het schema van de laatste test configuratie.
Links staan de voedings aansluitingen en twee andere pennen getekend, dat maakt het rechter deel wat meer leesbaarder.
Ik vind dit een geweldige opamp! maar misschien pas ik hem niet toe... :+

Dat komt doordat de eisen die ik gesteld heb van +-0.1dB vlakheid van het frequentie gebied.
De 1K en de 221Ω weerstand bepalen de gain en die is hier ongeveer 5x, net als met de AD811 opamp schakeling.
Ik heb de verhouding steeds op 5x versterking gehouden en de 1K weerstand aangepast tussen 500Ω en hier dus 1K.
De bandbreedte van een "current feedback" opamp is afhankelijk van de feedback weeerstand, hoe lager de waarde van deze weerstand, hoe groter de bandbreedte.
De verhouding tussen de bandbreedte en de weerstands waarde kan je in de datasheet vinden, trek niet te snel conclusies, er zijn namelijk meer zaken die de bandbreedte bepalen.

Pin-3 staat hier getekend naar massa, dat is de "Enable" pin maar hiermee kan je ook de ruststroom instellen als je een serie weerstand opneemd, direct aan "0" of de -voeding geeft de grootste bandbreedte.

Ik het schema staat voorloping ook nog een 5Ω weerstand voor de "Power" uitgang getekend, die waarde is nog niet zeker.
Deze kan als ik dit IC ga gebruiken nog lager worden, maar dan zijn meer stabiliteits testen nodig, bij een snelle test kreeg ik 6-Watt uit het IC op de 3MHz.

https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-90.png

.
Dit is de opbouw van de LT1210 versterker.
Let ook weer op de korte manier van bedraden!
Zeer kort naar het massavlak zijn de ontkoppel condensatoren aangebracht.
De linker BNC heeft direct aan de connector een aantal SMD weerstanden gesoldeerd, die als 50Ω afsluiter dienen, dat is op deze foto's niet te zien.
Dit was de enige BNC die ik nog voor de hand had liggen en die heb ik dus voor de ingang gebruikt.
Net boven de de linker BNC connector zit de weerstand van de inverterende ingang naar massa.
Op deze foto's bestaat de feedback weerstand uit 3x 1K5, dus 500Ω
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-85.png

.
De feedback weerstanden zijn op deze foto beter te zien.
De 2x 100Ω SFR25 Philips weerstanden maken de 50Ω uitgangs impedantie en gaan naar de rechter BNC connector.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-86.png

.
Bovenaanzicht, ik laat dit uitgebreid zien, omdat door mijn manier van bouwen je zonder een goed gemaakte print, zeer goede resultaten kan behalen.
De manier van opbouw gaat wel uitdenken aan vooraf, de basis voor deze manier van bouwen ligt waarschijnlijk bij mijn piraten tijd,
kort en compact bouwen, vooral toen de korte golf en de FM zenders werden gebouwd.
De bandbreedte van een goede 3MHz blok gaat ook tot 100MHZ!
Als je veel metingen doet, zoals ik hier vaak laat zien op CO, dan weet je dat voor een blok zonder abberaties (overshoot + rippel en tilt)
vaak een vlakke frequentie karakteristiek nodig is tot zo'n 20x de grond frequentie.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-87.png

.
Dan komen we bij het punt waarom ik nog niet zeker ben of ik dit trapje ga gebruiken.
Ik krijg hem niet zo mooi vlak zoals ik hem hebben wil, mijn eis was +- 01.dB.
In de datasheet staan grafieken van < 5 of < 1dB peaking, maar de ,1dB configuratie is voorloping voor mij nog niet goed genoeg.
De volgende stap is de opamp die dit schema gaat aansturen en dan wil ik zien wat mogelijk is voor de totale frequentie karakteristiek.
Ik denk dan aan een LM7171 wat ook een zeer breedbandige opamp is, maar dit is een "normale" voltage feedback type,
hierbij kan ik wat frequentie correctie toepassen, wat niet goed kan bij de LT1210 omdat dit vrijwel direct generatie verschijnselen oplevert.

Laters meer.

SHOOT!

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik zeg hier op CO regelmatig dat je de meetinstrumenten die je gebruikt goed moet kennen, dat geld natuurlijk ook voor mij!!!
Mijn nieuwe Siglent generator SDG 1032X is niet zo mooi vlak als de SDG 2024X, deze generator is binnen specs.
Maar de SDG1032x is niet goed genoeg voor de metingen die ik aan het uitvoeren was.

Das de breedband RMS voltmeter direct aan de SDG 1032X gehangen met het zelfde uitgangs signaal en BINGO daar zat dus de variatie in die ik meette.
Ik heb het hier over een variatie van -+ 0,1dB van de generator tussen 10kHz en zeg 5MHZ wat veel van jullie nooit zal opvallen denk ik.

Maar goed, de metingen aan de LT1210 opieuw gedaan, om uit te zoeken welke waarde ik moet gebruiken voor de feedback weerstanden, en de waarden staan in het schema hieronder.
De metingen voor de frequentie karakteristiek die in het schema staan, heb ik iets beneden het maximale niveau gekozen en dat is 4V RMS aan 50Ω belasting.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-91.png

.
Het niveau dat in geel door de spanningsmeter wordt aangegeven moet boven de 14,2Vpp zijn, want dat is het niveau van een Sinus van 5V RMS over de 50Ω belasting weerstand.
De schaal bij de volgende plaatjes is 10dB/Div.
Ik heb wat tekst bij de harmonische gezet, zodat het plaatje makkelijker te begrijpen is.
In het midden van de platjes zien jullie --- 1% THD staan, dat klopt natuurlijk niet, THD is de som van de aanwezige harmonisen.
Hier zou de THD als je 3, 9, 12 en 15MHZ zoou optellen uitkomen net boven de 1% als ik het goed inschat, de 9MHz wat de derde harmonische is hier dominant.

Verder niet vergeten dat de hier gebruikte SDG 2042X generator niet perfect is, een deel van de hier zichtbare vervorming komt van de generator.
Dus eerst de generator output maar even laten zien met het maximale uit de Hameg FFT sectie geperst.
De vervorming van de generator is dus laag genoeg voor de metingen aan de hier getoonde versterker, dit is het signaal niveau dat in de versterker in gaat.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-96.png

.
Dit is de versterker uitgang bij 3MHZ die ik als de maximale frequentie voor deze generator aanhoud, bij 5V RMS aan de 50Ω belasting weerstand.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-93.png

.
Nu weer even omlaag in frequentie om te laten zien dat als je niet tegen de maximale frequentie aan zit van het versterker trapje, de vervorming duidelijk lager kan zijn.
Dit is 500kHz en ook weer bij de maximale output.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-98.png

.
Dit is bij 1MHz.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-97.png

.
Bij lagere frequenties en ook een lager uitgangs niveau zakt de vervorming nog meer en komt dan snel onder de vervorming van de DDS chip terrecht, welke bij de goede typen ongeveer 0,06% THD zit.
Mijn menig over de LT1210 heb ik dus moeten herzien omdat die mening op een meetfout/aanname gebasseerd was.
Ik vind het prettig dat ik met deze generator ook laag Ohmige belastingen kan aansturen.
Welke serie weerstand ik moet opnemen aan de uitgang van de LT1210 om hem altijd stabiel te houden, moet ik nog uitzoeken, hoe lager hoe beter.
Misschien 1Ω met een kleine inductie om hem stabiel te houden met capacitiefe belattingen.
De speciale compensatie aansluiting gebruik ik liever niet, daat dit de +- 0.1dB aantast die ik graag wil hebben als frequentie vlakheid.

SHOOT!

Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Mooi om te zien dat er voortgang zit in de ontwikkeling. Zelf knoop ik meestal ook een probe aan de ingang, zo kan ik op de scope de in en uitgang vergelijken. Als er dan iets raars op de ingang wordt aangeboden dan zie je dat meteen.

De opamps waarmee je tot nog toe mee hebt gewerkt heb ik hier helaas niet liggen, maar ik heb wel de LM7171. Gisteren heb ik daarmee even een testje gedaan en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van deze chip. De in en uitgang signalen zagen er identiek uit, op de amplitude na dan. :) Ik zou graag wat plaatjes delen, maar er zijn een paar dingen waar ik tegenaan loop voordat ik verder kan.

1. Ik heb geen goede symmetrische voeding. Gisteren heb ik getest met een enkele voedingsspanning. Maar dat is uiteindelijk niet wat ik wil. Ik denk dat ik ergens nog wel een setje LM7812 en LM7912 heb, maar kan die natuurlijk nergens vinden. Hier zal ik er ook nog eens een paar van kopen. Voor dit soort situaties zijn ze erg makkelijk.

2. Mijn functiegenerator gaat maar tot 1MHz en maakt bij deze frequentie geen mooie blokgolf. Ik kan natuurlijk het schakelingetje met de 74AC14 bouwen. Misschien dat ik daar vanavond wel even aan kan knutselen.

Ik ga mezelf iets minder pesten en alleen een 50 of misschien zelfs 100 ohm uitgang maken. Dat lijkt me uitdaging genoeg voor nu. Ik heb ook even overwogen om alleen een sinus te maken, maar een blokgolf is toch ook erg makkelijk voor testen.

blackdog

Golden Member

Hi hardbass,

Off Topic
Een goede symetrische voeding heb je echt nodig voor opamp schakelingen.
En dan wel graag regelbaar en stroom begrenst.

2x een LM317/LM337 is voldoende, gewoon vanaf 1,25V laten regelen, "0" is niet nodig wel een enable schakelaar zodat je de spanning voor "even solderen" helemaal uit kan zetten.
Het tweede paartje LM317/LM337 gebruik je dan voor de stroombegrensing zoals in de oude CO voeding.
Gebruik een goede dual potmeter of doe zoals ik hier onder aangeef iets meteen schakelaar met twee moedercontacten en maak daar een uitgangs spanning schakelaar van, tot 22V.
301Ω en een 5K potmeter geven een regelbereik tot 22V voor de LM317 series, de meeste LM317 regelaars hebben geen 240Ω nodig voor de minimale stroom, maar wel even testen!

En schakelaar met twee moeder contacten en wat weerstanden gebruik je dan voor een aantal stroombereiken 25, 50, 100, 200mA wat genoeg is voor het testen van opamp schakelingen.
De stroom LM317/LM337 komt voor de spannings regelaar.
On Topic

Ik ga als het meezit vandaat testen met de opamp voor de LT1210 uitgangs trap ik neem daar als eerste ook de LM7171 voor, maar heb ook nog een breedband FET opamp liggen.
Maar goed, eerst dus de LM7171 dan de volume fijn regeling met een 1K Cermet potmeter tussen deze trapjes, en kijken hoe de puls responce dan is.
Het is vooral van belang, hoe lang de bedrading mag zijn naar de potmeter, voordat dit zichtbaar is bij het pulsgedrag en daarmee bedoel ik dus de blokweergave.

Nu eerst schilderen :-)

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Ik ben bezig met een simpele voeding, al wil ik meteen features als het meten van de stroom etc. Dus er komt ook een µC in voor het weergeven van de spanning en stroom op een display. Met de µC wil ik meerdere weerstanden parallel kunnen schakelen, met 4 weerstanden kan je dan al 16 stroom instellingen kiezen. Ik moet nog even kijken voor de details. Het probleem met mij is dat ik altijd teveel wil en dan duurt het side-project langer dan het project waar ik eigenlijk mee bezig was.

Om toch wat verder te kunnen spelen heb ik de sinus -> blok converter gebouwd. Ik had geen 74AC14, maar wel een 74HCT14 dus die moest maar even dienst komen doen. De gele probe hangt aan de ingang van de eerste inverter en de blauwe hangt aan de uigang van de 2e inverter. Ik heb alleen het ingang stukje gemaakt, de rest komt later zodra ik een betere voeding heb. Ook je bouwstijl heb ik overgenomen, wellicht dat ik er een pcb'tje voor ontwerp zodra het geheel af is. Dat hangt een beetje af van de noodzaak en hoeveel zin in er dan nog in heb. :)

Voordat jullie roepen, geen ontkoppeling, die is er wel. Ik heb een 1206 condensator geplakt tussen het printje en het pootje van het IC. Veel korter krijg ik het niet. Oh en links zit nog de LM7171, deze moet ook nog even op zijn beurt wachten.

Vandaag zaten er wat LM337 in de bus, dus heb even snel een voeding in elkaar ge-hatseflatst. Niets om trots op te zijn, maar het werkt. Ik ben ook een pcb'tje aan het ontwerpen voor iets beters, maar dat duurt allemaal nog wel eventjes. Ik kon het niet laten om het versterkertje te proberen.

In de plaatjes zie je telkens in blauw de ingang en in geel de uitgang van de opamp. Dit is de LM7171 gevoed met +-12V en versterkt 10x. Ik wilde graag zien waar het limiet van de generator zit dus heb ik twee plaatjes gemaakt. Het eerste plaatje laat een frequentie van 5 MHz zien. Wat opvalt is dat de vorm van het signaal geen mooie sinus is. Hier zie je duidelijk het limiet van de generator, de uitgang is niet snel genoeg waardoor niet alle punten uit de sinus tabel worden uitgestuurd. Ook zie je dat de amplitude minder is, waar blackdog het eerder al over had. Bij 1 MHz is dit al een stuk beter, te zien in het tweede plaatje.

Ik zou verwachten dat dit met een goed filter beter wordt, maar dat is voor een andere keer.

blackdog

Golden Member

Hi!

Look mama what the cat dregt in...

Dit kwam ondermeer op de laatste dag van het jaar binnen waar ik voor dit project wat testen mee wil doen
De encoder is er een met een nogal hoog aantal van pulsen per omwenteling, nee niet het maximale wat ik kon kopen mmar deze is 2000 pulsen t.o.v. de 600 pulsen van de twee die ik al had.
Ik wil een kijken hoe dat samenwerkt met de softwarematige LOG conversie, wat ik heb getest is al voldoende voor mijn gebruik met de 600 pulsen type, maar ik wou graag het verschil weten.

En dan ligt er ook nog een AD9833 China printje op het doosje, deze heeft ook een clock ingang via de rechter SMA connector.
Daarmee wil ik testen in hoeverre ik de clock frequentie kan opvoeren en wat dit doet met de amplitude vlakheid en de vervorming.
Ik had wat gelezen dat de eerste datasheets voor de AD9833 iets van 50MHz clock aangaven en dat dit later is terug gebracht naar 25MHz, we zullen zien hoever ik kom.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-99.png

.
En dit is een plaatje met onderdelen voor twee verschillende projecten rechts wat plastic hoesjes die ik misschien voor op de spannings referenties kastjes ga plakken,
om de kalibratie waarden die ik op een kaartje schrijf in te stoppen.

En links nog wat Samples van Analog Devices, nog twee AD9833 in de EP uitvoering voor mijn testen voor lage vervorming.
En ook twee maal een LT1256 wat een breedbandige video Fader is die je ook als AM modulator kan gebruiken,
ik ga een kijken als dit project af is of ik daarmmee dus een generator kan bouwen met een nette amplitude modulator.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-100.png

Al de tweede spanning referentie af is, ga ik weer verder met dit project.
De Spannings referentie is nu bijna klaar, zie het topic hiervoor.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik ben nog aan het nadenken over de opbouw van de generator.
Volgende week ga ik testen doen met de 2000 pulsen per omwenteling encoder.

Door mijn testen met verschillende knoppen op de encoders denk ik dat het handig is om een manier te vinden om mijn hand te dedecteren en als mijn hand dich genoeg bij de encoder knop is dat dan de encoder wordt "vrij gegeven" hand weg, dan moet de knop geblokkeerd worden, via de software.

Ik ben wat wezen zoeken naar detectie modules en wat ik hier laat zien, misschien één zo'n moduul aa nde boven zijde en een andere aan de onderzijde van de knop.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-110.png

.
Op de linker encoder is de knop geplaatst die ik ga gebruiken, deze is ruim 30 jaar geleden gemaakt door een vriend van mijn broer voor een versterker die ik aan het bouwen was.
De knop is gemaakt van roestvrij staal en heeft nog een poetsbeurt nodig, de orginele O-ringen waren gescheur maar die waren snel vervangen.
https://www.bramcam.nl/NA/NA-AD9833-Gen/NA-AD9833-Gen-111.png

.
Dus deze mooie zware knoppen ga ik gebruiken voor op encoders, ze zijn ook goed uitgebalanceerd, maar alnog wil ik een hand detectie.
Ik dacht er ook nog aan de encoder met nylon M3 boutjes vast te zetten en dan zoiets als een "touch" ingang op de processor te gebruiken.

Ik hoor graag wat jullie hier van denken.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"