Kabeldikte bij flexibele kabels

Je hebt gelijk dat het in huisinstallaties gen enkele rol speelt. Maar ik reageerde op een opmerking van RvEldijk hier over.

Wat begrijp je niet aan mijn uitleg?

Jee weer wat geleerd, thanks :)

----
De sterkte van het effect neemt toe met de frequentie van de wisselstroom. Het skineffect speelt daarom vooral een rol bij radiofrequente (RF) wisselstromen, te zien aan de volgende cijfers. Bij een frequentie van 50 Hz is de (effectieve) indringdiepte in koper ongeveer 1 cm, bij 10 kHz is dit een 0,66 mm en bij 10 MHz nog maar 20 μm, wat inhoudt dat bij deze laatste frequentie de stroom eigenlijk slechts aan het oppervlak loopt. Het gevolg van het skineffect is dat de weerstand van een geleider sterk toeneemt bij hogere frequenties. Daarom is het beter om in HF-techniek met holle geleiders te werken.
----

Ref : https://nl.wikipedia.org/wiki/Skineffect

En daar doelde ik ook een beetje op kunnen we dan niet beter holle geleiders hebben, maar dat is dus niet zo ;)

Alles met een knipoog ;-)

Het brandt een beetje buiten mijn wijk, maar hoogspanningslijnen zijn wel degelijk hol met een kern van gevlochten staalkabel.
Ik denk vooral voor de stevigheid
Maar of dat voor het skineffect is betwijfel ik sterk.
Want het skineffect zal daardoor eerder toenemen terwijl je het andersom zou verwachten.
Het skineffect neemt niet enkel toe met de frequentie, maar ook met de magnetische permeabiliteit. En die is bij staal heel erg hoog.

Erg interessant want we denken hierbij meestal aan hoogfrequent omdat het daar meer aan de orde is, en wie niet in HS lijnen gespecialiseerd is denkt daar meestal ook niet diep over na.

omdat het hier erg off topic is, moet iemand daar maar eens een apart topic over starten.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

maar hoogspanningslijnen zijn wel degelijk hol met een kern van gevlochten staalkabel.

Een normale leiding van een hoogspanningsleiding (110 kV) bestaat uit een zevenaderige staalkern met een totale dwarsdoorsnede-oppervlakte van 60 mm² omgeven door een vlechtwerk van 30 aluminiumaders met een totale dwarsdoorsnede-oppervlakte van 257 mm². Bij een nominale stroom van 560 A per leiding hebben zes leidingen een capaciteit van 215 MVA. Met een 380-kV-leiding met 1300 A per buitenleiding kan meer dan 900 MVA getransporteerd worden, waarbij de natuurlijke capaciteit 600 MW bedraagt.

Ref : https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogspanningsleiding

380-150 KV Kabel

Ach ja nou weten we het al :)

Alles met een knipoog ;-)

Grappig. Je krijgt in dat soort kabels ook een skineffect bij gelijkstroom.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.