Weber zekering

RAAF12

Golden Member

Ik vond een automatische zekering uit een acculader. Die zat waarschijnlijk in serie met de DC output. Nou begrijp ik niet dat er een andere waarde voor de netspanning wordt opgegeven. Helaas is het gesealed en is het inwendige niet te zien. Wat zit hierin?

Een accu is 12v. Een zekering schakelt enkel onder invloed van stroom uit. Maar bij het openen vh contact ontstaat wel een vlamboog waarbij spanning een invloed is dus hierin komt de ze waarde kijken. Bij 12v zal dit meevallen en mag dit ding dus hier ook gebruikt worden. Een beetje zoals een 1000uF 63v condensator gebruiken om 12v af te vlakken. Een beetje oversised maar doet de job prima.
Hier zit gewoon een verwarmdraadje (stroom afhankelijk warmte afgeeft) en een sod bimetaal in dat een kontakt opent. Sod: klikt bij hitte om en blijft dan staan. Heeft duwtje nodig om terug te klikken.

[Bericht gewijzigd door EricN op 11 november 2020 17:31:43 (21%)]

Sine

Moderator

Dat deel van het label is voor de hele serie, de uiteschakelstroom is er later op gedrukt.

De 2e en 3e waarde is de maximum stroom voor het contact. D.i onafhankelijk van de afschakelwaarde (6A). Exact hetzelfde type thermische zekering (serie) is immers verkrijgbaar in verschillende afschakelwaardes.

De levensduur van een schakelcontact hangt af van hoe snel deze een kring kan onderbreken.

Bij AC gaat de spanning elke 10ms door 0, maw als het contact opent kan het theoretisch nooit langer dan 10ms duren voor de kring onderbroken is. Eens door nul is de vlamboog tussen de contactpunten onderbroken.

Bij DC moeten de contacten ver genoeg van elkaar verwijderd zijn om een onderbreking te bewerkstelligen. Hoe lang dit duurt hangt af van de snelheid waarmee de veer het contact opendrukt.

Vandaar dat de maximum spanning voor DC altijd lager ligt.

RAAF12

Golden Member

Op 11 november 2020 18:23:10 schreef Sine:
Dat deel van het label is voor de hele serie, de uiteschakelstroom is er later op gedrukt.

Thanks!

en een sod bimetaal in dat een kontakt opent. Sod: klikt bij hitte om en blijft dan staan. Heeft duwtje nodig om terug te klikken.

@EricN Duidelijk.