Slimme meter geweigerd, toch gekregen.

Dit topic is gesloten


Ik heb nog steeds mijn oude Ferrarismeter. Wel heb ik een jaar of twee geleden de slimme meter geweigerd. Dat gaf geen problemen.

Mijn voornaamste argument voor het zo lang mogelijk behouden van die oude meter is het feit dat ik zonnepanelen heb. Zolang er nog Ferrarismeters zijn, kan de NL salderingsregeling nog niet worden afgeschaft, dat zou rechtsongelijkheid geven.

Daarbij: zo'n Ferrarismeter is perfect om gevoel te krijgen bij de opbrengst van je panelen, en of je nodeloos verbruik niet wat minder kan. Want, zeker in het begin: niks zo leuk én zo leerzaam om met je kop in de meterkast te hangen en te zien dat dat schijfje keihard de verkeerde (de goede!) kant opdraait!

EricP

mét CE

EricParanoia is weer vergeten zijn medicatie te nemen zo te lezen. :-)
Maar helemaal ongelijk heeft ie niet.

Fijn dat het stuk sjagrijn het een keer met me eens is :+ . Zo paranoia is het blijkbaar niet. Kijk gewoon om je heen en zie wat er gebeurt...

Bedrijven die data verwerken moeten dit vastleggen en kunnen bewijzen als onderdeel van de AVG.

In theorie klinkt het allemaal heel leuk. En nu de praktijk... HR verstuurt gewoon copietjes ID kaarten per mail. En als HR het niet doet, dan vraagt een bank er bij het openen van een rekening wel om (en nee, die is niet door mij verzonnen... maar mij een maand geleden overkomen. En inderdaad, de bank vriendelijk bedankt, maar zo gaan wij geen zaken doen). En ja, die valt onder dezelfde AVG. En nee, daar mag dat ook niet. En het gebeurt gewoon. Iedereen staat erbij en kijkt ernaar.

Daarnaast doe je alsof de AVG 'heilig' is. Wat mij betreft - nog even afgezien van het verschil tussen wet en realiteit - gaat die AVG nog lang niet ver genoeg... Maar we dwalen af. Feit is dat een enquête waar je een herinnering krijgt dat je nog niks in gestuurd hebt ongeveer net zo anoniem is als je salarisstrook op een briefkaart.

de US/Cisco pot verwijt de ketel dat hij AfroAmerikaans ziet.

Klopt als een bus. En dat zijn dan alleen de dingetjes die ze je alvast vertellen. Het zou me niks verbazen als er bedoeld of onbedoeld nog een paar meer zijn. Al zijn het 'test features' die ze 'vergeten' zijn uit te schakelen. Dat zal voor Huawei opgaan. Maar voor Cisco en heel veel andere merken net zo goed. En dat zou nou niet in de hele meuk rond die spionagemeters zitten? Waarom geloof ik dat nou niet?

ge-audit en als klant kun je die rapporten gewoon opvragen.

Maartenbakker geeft het antwoord al.

Daarnaast... Ik ben ook zo nu en dan het slachtoffer van een 'externe audit' (soms heet het zo, soms heet het anders, het komt op hetzelfde neer). En ja, dat is allemaal 'gecertificeerd' enzo. In elk geval hecht de roverheid er veel waarde aan. En eh... enig idee wat er door zo'n audit heen komt en dat niet zou moeten? Hoe vreselijk makkelijk het is om een auditor een rad voor ogen te draaien? (en je kunt het de auditor vaak niet eens kwalijk nemen, de audit duurt gewoon te kort om met de hoeveelheid te auditen zooi echt wat te doen). Been there, done it. Onder het motto: niet interessant, hij gaat er wel over z**ken als het boven komt. Nu ff geen zin in. Dus rad draaien, en voor volgend jaar oplossen. En heus, die jongens zijn niet achterlijk. Het zal je niet verbazen dat ik geen enkel respect of vertrouwen voor / in een 'audit' heb. Vaak is het niet meer dan wat stempels en handtekeningen controleren. En ohja... iets met of je er procedures voor hebt en misschien zelfs wel 1x of je je daar ook aan houdt.

Dus leuk dat zoiets geaudit wordt. Het zal vast iets helpen. Wederom: het gaat om data. Als het ergens ligt waar het niet hoort, dan ligt het daar. Je kunt data niet terug halen zoals geld.
Het lastige blijft dat een 'auditor' (of de goedwillende beheerder of bedenker, gebruiker, security officer) alle lekken zou moeten vinden. De data heeft er aan 1 genoeg... Dus die wedstrijd is bij voorbaat verloren. Helaas... En dan gaan we er nog vanuit dat ze goedwillend zijn.

Zeker akkoord dat audits ("security" en andere) niet meer zijn dan schone schijn. Het is allemaal een kwestie van "zich indekken" of, op zijn platvloers US'aans, "cover your a__e". Uiteraard hecht de overheid er veel belang aan, ze moeten toch kunnen zeggen "jamaar we hebben er alles aan gedaan, kijk maar naar de auditrapporten".

Ik heb meer dan een security-audit meegemaakt als systeembeheerder bij grote overheids- en semi-overheidsorganisaties (nee, ik noem geen namen) en heb het nooit meegemaakt dat de zwaktes waarvan we ons als team best bewust waren ook aan het licht kwamen zoals gevreesd. De beste auditors wisten enkele zinnige suggesties in de marge te geven, nooit meer.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
mvdk

Golden Member

Zou de acceptatie van die slimme meters nou wat makkelijker zijn gegaan als afnemers/verbruikers een financiëel aardigheidje hadden gekregen?
Er zijn zoveel andere zaken waarmee je ook getraceerd kan worden. Bijna iedereen heeft een smartphone, en doet daar van alles mee, waarmee je gevolgd kan worden.
Er zijn mensen die in hun ijver om niet gevolgd te kunnen worden alle kontantbetalingen cash doen. Niks met pinpasje, want dan kunnen ze een profiel van me opstellen. Ze stellen zich bloot aan gevaren als beroving, en kans op verlies. Diezelfde personen schaffen zich een gepersonaliseerd OV-chipkaartje aan, want dan krijg je een beetje korting en enkele dagen vrij reizen. Dan telt het privacy argument plotseling niet.
Een anoniem OV kaartje is trouwens ook moeilijk anoniem te houden, mat cash opladen is al een hele missie. En alweer, als je met je pinpas oplaadt, welke mogelijkheid heeft de simpele burger om te kijken wat voor data overdracht op zo'n moment plaatsvind? Wat gebeurt er met de data die verzameld word in parkeergarages?
We worden op allerlei momenten gevolgd, op vele manieren.
Dan is voor mij die kWh meter nog de minste boosdoener.

EricP

mét CE

en heb het nooit meegemaakt dat de zwaktes waarvan we ons als team best bewust waren ook aan het licht kwamen zoals gevreesd. De beste auditors wisten enkele zinnige suggesties in de marge te geven, nooit meer.

Soortgelijke ervaring als ik - op een heel ander gebied...

Zou de acceptatie van die slimme meters nou wat makkelijker zijn gegaan als afnemers/verbruikers een financiëel aardigheidje hadden gekregen?

Voor een aantal mensen zeker. Waarschijnlijk omdat ze niet verder nadenken. Ongeveer hetzelfde foefje als met een 'klantenkaart'. Denk je nou echt dat een leverancier jou korting geeft omdat-ie je aardig vindt? De enige reden is dat je met een klantenkaart ietwat gebonden wordt (want daar krijg ik korting) en dat de data die die kaart oplevert meer waard is dan de korting kost...

Er zijn zoveel andere zaken waarmee je ook getraceerd kan worden. Bijna iedereen heeft een smartphone, en doet daar van alles mee, waarmee je gevolgd kan worden.

Eens. Echter... Ik ken steeds meer mensen met een 'custom rom' die dus weer de baas over hun eigen telefoon zijn.

Er zijn mensen die in hun ijver om niet gevolgd te kunnen worden alle kontantbetalingen cash doen. Niks met pinpasje, want dan kunnen ze een profiel van me opstellen.

Heel verstandig. Maar waar het eigenlijk om gaat: die data blijft veel te lang bewaard. En sommige banken maken er geen geheim van dat ze het graag willen vercommercialiseren. Anderen doen er iets geheimzinniger over, maar willen het ook graag...

Ze stellen zich bloot aan gevaren als beroving, en kans op verlies.

Dat zelfde probleem heb je met een pin pas ook... Maar inderdaad... het risico ligt anders. Het zou nou zo mooi zijn als je zelf die afweging mag maken zonder gelijk voor 'paranoïde' uitgemaakt te worden. Daarnaast.... de 'kans' op beroving is een 'kans'. Dat data die je rondstrooit aan alle kanten gegraaid wordt, is een zekerheid.

Diezelfde personen schaffen zich een gepersonaliseerd OV-chipkaartje aan, want dan krijg je een beetje korting en enkele dagen vrij reizen. Dan telt het privacy argument plotseling niet.

Klopt. ALS ze dat al doen, dan ben ik het helemaal met je eens dat het nergens op slaat.

Een anoniem OV kaartje is trouwens ook moeilijk anoniem te houden, mat cash opladen is al een hele missie. En alweer, als je met je pinpas oplaadt, welke mogelijkheid heeft de simpele burger om te kijken wat voor data overdracht op zo'n moment plaatsvind?

Zelfs al doe je het met cash... die kaart heeft een uniek nummer. Op het moment dat die kaart gebruikt wordt, wordt het nummer ook opgeslagen. Pak de 3 dichtst bij zijnde zendmasten en zoek alles erbij wat daarmee kletst. Doe dat op 3 verschillende locaties en je hebt vast wel 2 of 3 devices die over blijven. Dus ook die kaart is niet anoniem. Ergo: alleen een cash betaald 'enkel kaartje' is nog bruikbaar als je niet gevolgd wilt worden in het OV.

Wat gebeurt er met de data die verzameld word in parkeergarages?
We worden op allerlei momenten gevolgd, op vele manieren.
Dan is voor mij die kWh meter nog de minste boosdoener.

Dat je elders - ook tegen je zin - gevolgd wordt, is nog geen reden om het ook nu maar weer gewoon te laten gebeuren. Maar het is wel grappig wat je allemaal opnoemt. Het zijn dus allemaal dingen die ik nooit of vrijwel nooit doe. OV is hoe dan ook een drama, dus nee, laat maar (de chipkaart maakt het niet aantrekkelijker zeg maar...). Parkeergarage? Ow... Da's een tijd geleden...

Als je per saldo zegt dat mensen hun data 'voor weinig' weg geven, dan heb je zonder meer gelijk. Meestal waarschijnlijk omdat ze niet inzien wat ermee gebeurt en met de dooddoener komen 'ik heb niks te verbergen'. En zeker een Nederlander doet een hele hoop om een paar euro te besparen 'als het ook gratis kan'. Toch? :+ (een Duitser die nog weet wat Stasi is, staat daar toch wat anders in...)
Tot ze na verloop van tijd erachter komen wat het rondstrooien van je data allemaal mogelijk maakt. Waarbij het proberen te manipuleren met 'customized ads' nog de meest onschuldige is...

Op 13 november 2020 20:24:37 schreef henkg:
Mijn voornaamste argument voor het zo lang mogelijk behouden van die oude meter is het feit dat ik zonnepanelen heb. Zolang er nog Ferrarismeters zijn, kan de NL salderingsregeling nog niet worden afgeschaft, dat zou rechtsongelijkheid geven.

Jammer voor jou, maar het is precies omgekeerd. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd mag je die ferraris meter niet houden als je zonnepanelen hebt. Dan komt er verplicht een elektronische meter die beide richtingen apart registreert. Hoeft overigens niet slim te zijn.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Los van alle voors en tegens, maar die vervanging door elektronisch duurt blijkbaar wel lang. Mijn meter(-type) was per 2016 afgekeurd, maar er is zelfs nog geen 'vooraankondiging van een voorgenomen voornemen' geweest. Hangt dat van de netbeheerder af, of zijn er nog andere vertragingen?

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
mvdk

Golden Member

Wat ik gezien heb: er komt veel terug. Met allerlei moeilijkheden.
Hoofdzakelijk communicatieproblemen.
Was er niet ooit eens een deadline gesteld? Zo ja, dan vrees ik voor nog grotere problemen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1804449947/netbeheerders-vrezen-vo…
Ik dacht dat het gewoon een kwestie was van een ander sim kaartje en gaan..

ik ben ook nog zat oude ferraris meters tegengekomen dit jaar, dus klaar zijn ze echt nog niet. ik zag pas ook dat ze al bezig waren met de straatverlichtingskasten van een nieuwe meter te voorzien. ze lopen nog steeds achter met meters vervangen. zag ook nog elektronische meters uit 2014, of die al onder slim vallen vraag ik me af.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
joopv

Golden Member

Op 13 november 2020 23:29:39 schreef mvdk:
Wat ik gezien heb: er komt veel terug. Met allerlei moeilijkheden.
Hoofdzakelijk communicatieproblemen.
Was er niet ooit eens een deadline gesteld? Zo ja, dan vrees ik voor nog grotere problemen.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1804449947/netbeheerders-vrezen-vo…
Ik dacht dat het gewoon een kwestie was van een ander sim kaartje en gaan..

Ik hoop dat de lezers van dit topic zo'n URL - zeker van deze krant - in incognito mode openen..

En ik neem aan dat ze met die "eigen radiofrequenties" het oude gsm/2G netwerk bedoelen. Want volgens mij zitten er gprs modems in die units.

mvdk

Golden Member

in incognito mode openen..

Huh? Wat voor enge ziektes krijg je dan als het lukt om em in de gewone modus te openen?

Edit:

gprs modems in die units

Ze hebben eerst nog onderzoek gedaan of het mogelijk was om die signalen te verzamelen op de distributiekabel. En dan in het trafohuisje een box waarin een modem met sim kaart. Ik heb wat uren toezicht moeten doen, en daarbij mijn hoofdschuddende mening gegeven.
Databitjes die tegen de stroom in moeten zwemmen, langs rotte, spetterende aftakmoffen. Hoe verzin je het.
En dan nog: als er een verbruiker bij komt op die kabel, bijvoorbeeld een loempiabakker, een gemaaltje, een of ander kunstwerk, wie gaat dan die verzamelbox vertellen dat er een meter is bijgekomen?
Duur en overbodig systeem.

[Bericht gewijzigd door mvdk op 13 november 2020 23:58:42 (71%)]

Peter112

Special Member

Volgens mij is er geen hond geïnteresseerd in mijn E+G verbruik. Mijn energiedata staat ook op pvoutput, veel succes.
Ik zit nu bij Powerpeers deze lezen elka dag uit, als dank krijg 15ct/kwh voor elke terug geleverde kw.

De meeste mensen geven meer prive data weg aan andere mediums dan een lullige slimme meter, want zo slim is zo'n ding nou ook weer niet.

Mocht je in een huis komen wonen met een slimme meter dan kun je het "slimme" uit laten zetten, de meter wisselen doen ze niet.

Mocht je na 2023 een ferraris meter hebben en zonnepanelen dan heb je waarschijnlijk een probleem met terug levering wat niet meer geaccepteerd word.

vergeten

Golden Member

Op 13 november 2020 23:55:22 schreef Peter112:

Mocht je na 2023 een ferraris meter hebben en zonnepanelen dan heb je waarschijnlijk een probleem met terug levering wat niet meer geaccepteerd word.

Wat voor soort proble(e)m(en) kan je dan volgens jou verwachten?

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
Sine

Moderator

Dat je die paar cent die je dan voor een kWh nog krijg ook niet meer terug krijgt.

Mogelijk, misschien, dat zullen we dan wel zien.

[Bericht gewijzigd door Sine op 14 november 2020 01:04:27 (24%)]

Op 13 november 2020 23:55:22 schreef Peter112:
Mocht je na 2023 een ferraris meter hebben en zonnepanelen dan heb je waarschijnlijk een probleem met terug levering wat niet meer geaccepteerd word.

Dat probleem heb ik nu ook al |:( .
Elk jaar weer gelazer over mijn meterstanden. Ik lever netto >1000kWh terug, al meerdere jaren achter elkaar en nog steeds snappen ze het bij Eneco niet, ondanks verplicht aanmelden op de ranzige energie-terugleversite die destijds vol taalfouten stond alsof het geschreven was door een Nigeriaanse Prins...

Of zouden ze me zo aan de 'slimme meter' willen krijgen? "Dan geloven we uw meterstanden wel meneer!" O-)

bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
Peter112

Special Member

@Sine, ik weet niet of het door de kamer bekrachtigd is.

Cluster 2: Verplichting meetinrichting die afname en invoeding apart kan meten
Een deel van de insprekers gaat in op de nieuwe verplichting voor kleinverbruikers om te
beschikken over een meetinrichting die afname van het net en invoeding op het net apart kan
meten. Door enkele insprekers wordt aangegeven dat deze verplichting niet proportioneel is, een
inbreuk op de persoonlijke levenssfeer vormt, ongunstig voor draagvlak voor de energietransitie is
en dat het niet wenselijk is om een last onder dwangsom op te leggen aan kleinverbruikers die
deze meetinrichting weigeren te laten installeren door hun netbeheerder. Eén van de vragen die
zijn gesteld is of de verplichting voor een dergelijke meetinrichting niet kan worden opgelegd aan
alleen de kleinverbruikers die beschikken over zonnepanelen. Ook worden er door enkele
insprekers, zoals Netbeheer Nederland, vragen gesteld over de handhaving.
Bij het opstellen van het wetsvoorstel is een afweging gemaakt tussen de redenen om deze
verplichting op te leggen aan kleinverbruikers en de impact die het heeft op kleinverbruikers. De
belangrijkste reden om een verplichting op te leggen, is dat salderen niet kán worden afgebouwd
15 ECN 2017, Kamerbrief van 12 juli 2017, Kamerstukken II 2016/17, 31 329, nr. 263.
16 Kamerstukken II 2018/19, 31 239, nr. 299.
15
voor een kleinverbruiker als diegene nog een terugdraaimeter heeft die afname en invoeding niet
apart kan meten. Er is voor gekozen om de meter verplicht te stellen voor alle kleinverbruikers en
niet uitsluitend voor die kleinverbruikers die beschikken over zonnepanelen. De reden voor een
algemene verplichting is dat het niet mogelijk is om de kleinverbruikers met zonnepanelen en in
het bezit van een terugdraaimeter volledig in kaart te brengen en te houden, waardoor de
handhaving van het afbouwen van salderen onmogelijk zou zijn. Daarom is het voor het afbouwen
van de salderingsregeling van groot belang dat iedereen met zonnepanelen een geschikte meter
heeft. Als kleinverbruikers nog een terugdraaimeter zouden blijven gebruiken, dan kunnen zij volledig blijven salderen (zij doen dus niet mee met de afbouw) en zo zou er een ongelijke behandeling ontstaan ten opzichte van de kleinverbruikers die wél een slimme of digitale meter
hebben en waarvoor de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Dit vindt de minister
onwenselijk.

Deze regeling heeft tegelijkertijd impact op een deel van de kleinverbruikers. Naar verwachting
heeft circa 80% van de kleinverbruikers op moment van inwerkingtreding van dit wetsvoorstel een
meter die al aan de eisen van deze verplichting voldoet. Deze kleinverbruikers zullen dan ook niets
merken van de verplichting. De overige 20% van de huishoudens, die nog een zogenoemde
ferraris- of terugdraaimeter heeft, krijgt zonder aanvullende kosten door de netbeheerder in de
periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 een geschikte meter aangeboden, ook als deze
eerder, in de periode voor 1 januari 2021, geweigerd is. De impact van de verplichting is zodoende
beperkt en weegt op tegen de redenen om de meter verplicht te stellen en salderen te kunnen
afbouwen.
Sommige insprekers hebben specifiek bezwaar tegen het opleggen van een last onder dwangsom.
Deze last onder dwangsom kan echter met beperkte inspanning worden voorkomen. Een vorm van
handhaving is nodig om af te kunnen dwingen dat men zich aan de verplichting houdt. Een last
onder dwangsom is een zogenoemde herstelsanctie, waarbij men de kans krijgt om alsnog aan de
verplichting te voldoen en de daadwerkelijke sanctie pas wordt opgelegd als men niet aan de
verplichting blijft voldoen. Daarmee wordt dit als proportioneel gezien. Eén inspreker spreekt in zijn
inbreng over verdergaande maatregelen zoals afsluiting van de gasaansluiting of een gedwongen
binnentreding van de woning. Tot dit type maatregelen wordt Agentschap Telecom echter niet
bevoegd en hier zal dan ook geen sprake van zijn.
De enige sanctie die kan worden opgelegd voor het verbod is een last onder dwangsom.
Met betrekking tot persoonsgegevens die bekend zijn bij de toezichthouder blijft de inbreuk op de
persoonlijke levenssfeer beperkt tot naam, adresgegevens en gegevens over de aansluiting op het
elektriciteitsnet (EAN code) en meetinrichting (type) van de kleinverbruikers waarvan door de
netbeheerders is aangegeven dat er ondanks een aanbod om een juiste meetinrichting te
installeren, nog geen wettelijk voorgeschreven meetinrichting is geïnstalleerd.
Kleinverbruikers die weigeren een volgens de wet geschikte meetinrichting te laten installeren zijn in overtreding en kunnen een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Hiervoor is het noodzakelijk dat hun gegevens bekend zijn bij de toezichthouder. Zonder handhaving is het niet mogelijk om ervoor te zorgen dat alle kleinverbruikers met ingang van 1 januari 2023 beschikken over een geschikte meetinrichting en kan de afbouw van de salderingsregeling niet voor alle kleinverbruikers worden uitgevoerd.
Verschillende insprekers hebben aangegeven het niet wenselijk te vinden dat een slimme meter
verplicht wordt gesteld, onder andere vanwege zorgen over privacy bij de slimme meter of omdat
ze bang zijn voor stralingsgevaar. Dit wetsvoorstel stelt niet de slimme meter verplicht, maar een
meetinrichting die invoeding en afname apart kan meten. Dat kán een slimme meter zijn. Een
slimme meter wordt in beginsel op afstand uitgelezen maar op verzoek van de kleinverbruiker kan
dit door de netbeheerder worden uitgezet zodat de meter niet langer op afstand communiceert. Dit
kan gewenst zijn bij eventuele bezwaren van de eindgebruiker die zien op bijvoorbeeld de
bescherming van de privacy. Eventueel kan een digitale meter worden geplaatst die niet op afstand
kan worden uitgelezen. Op deze wijze wordt rekening gehouden met hen die zorgen hebben over
privacy of straling.
16
Ten overvloede merkt de minister ten aanzien van het stralingsgevaar van slimme meters op dat
het Kennisplatform Elektromagnetische velden en gezondheid17 concludeert dat slimme meters de
dagelijkse blootstelling aan elektromagnetische velden niet of nauwelijks verhogen. De extra
blootstelling die een slimme meter oplevert is gering vergeleken met het normale gebruik van een
mobiele telefoon.
Er is tevens aangevoerd dat het een nadeel is dat de geschikte meter alleen tijdens werkdagen
worden aangeboden. Netbeheerders bepalen zelf wanneer ze de meters kunnen plaatsen. Het
plaatsen van de meters in de avonduren is voor veel netbeheerders niet haalbaar omdat dit een
aanzienlijk hogere kostprijs met zich mee zou brengen. De netbeheerders geven de kleinverbruiker
ruim de mogelijkheid om een afspraak met de netbeheerder te maken op een goed moment voor
de kleinverbruiker om de meter te komen plaatsen.
Enkele insprekers geven aan dat ze al een meter hebben die afname en invoeding op het net kan
meten, maar nog geen slimme meter. Deze mensen voldoen al aan de verplichting en zullen
zodoende geen andere meter aangeboden krijgen van de netbeheerder. In het geconsulteerde
wetsvoorstel waren netbeheerders echter verplicht aan iedereen die nog geen slimme meter heeft
opnieuw een meter aan te bieden, ook als ze al voldoen aan de verplichting voor de
kleinverbruiker. Dit wordt aangepast in het wetsvoorstel.
Netbeheer Nederland vraagt om verduidelijking van een aantal punten. Zij vragen onder meer om
de groep kleinverbruikers die door de netbeheerders in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari
2023 een meter aangeboden krijgt te verduidelijken. Deze groep is beperkt tot de kleinverbruikers
die nog geen meter hebben die afname en invoeding apart meet. Dat betreft alleen
kleinverbruikers die een zogenaamde ferrarismeter of terugdraaimeter hebben. Iedereen die een
slimme of digitale meter heeft, voldoet al aan de verplichting en krijgt zodoende niet alsnog een
(slimme) meter aangeboden. Ook vragen zij om ruimte voor de uitvoering door de netbeheerders,
waar de memorie van toelichting op enkele punten al nadere invulling geeft. Daarnaast vragen zij
om een betere toelichting van het proces van handhaving.
Agentschap Telecom (AT) zal toezicht houden op de verplichting opgenomen in artikel 26aa,
tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998, en bevoegd worden om handhavend op te treden door
het opleggen van een dwangsom. De netbeheerder biedt de meter aan en geeft een redelijke
termijn om een afspraak te maken met de netbeheerder om deze meter te laten installeren. Als
een kleinverbruiker hier geen gebruik van maakt is de betreffende kleinverbruiker in overtreding
van de verplichting tot het hebben van een geschikte meter. De netbeheerder bericht de
toezichthouder die het vanaf dat moment overneemt. AT kan uiteindelijk een last onder dwangsom
opleggen om het voldoen aan de verplichting bij de kleinverbruiker af te dwingen.
In het wetsvoorstel wordt opgenomen dat AT wordt aangewezen als toezichthouder en de
bevoegdheid krijgt handhavend op treden ten aanzien van de verplichting voor kleinverbruikers om
te beschikken over een meter die afname en invoeding apart meet. Ook wordt in het wetsvoorstel
aangepast dat netbeheerders alleen verplicht zijn om een meter aan te bieden aan kleinverbruikers
die nog geen meter hebben die invoeding en afname apart meet. De Memorie van Toelichting is
naar aanleiding van de consultatie aangepast.
----------------------------------------------------------------------------
Het verplichten van een geschikte digitale meter met meerdere telwerken zit er dus aan te komen, dit kan een slimme meter zijn maar hoeft niet.

Mocht het dus mislukken dan kan de eigenaar van een digitale meter volledige saldering afdwingen via de rechter denk ik.

Is je energie leverancier bv Powerpeers en je wil je overtollige energie delen met andere powerpeers tegen 15ct dan is een slimme meter verplicht en wordt dagelijks uitgelezen.

vergeten

Golden Member

@Peter112
Wat is je Bron?

Dit is maar moeilijk te lezen, gebrek aan alinea's en niet in laatste plaats door de "ongelukkige" layout, wat wellicht komt door CO.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.
Sine

Moderator

@Peter112,

Dat je het moet meten is duidelijk, maar daarvoor hoeft het niet perce een slimme meter te zijn.

Een meter met vier telwerken mag ook. Detail daarbij is dat je bij een domme meter wellicht je teruggeleverde vermogen niet kunt opgeven. En ook niet krijgt uitbetaald.

Maar zoals gezegd, daar is niets van te zeggen tot het zover is.

EricP

mét CE

Mocht je in een huis komen wonen met een slimme meter dan kun je het "slimme" uit laten zetten

Daar heb je dus die misleiding weer. Het KAN niet uit. Het enige wat uit kan, is het doorgeven van de netbeheerder aan je leverancier... Daar zit dus ook precies het probleem. Het er gewoon een hardware schakelaar op gezet... Dan was de hele discussie er niet geweest.

Op 14 november 2020 07:20:56 schreef bprosman:
Zo denk ik er ook over :+
[bijlage]

:+ Hij is al oud. Maar nog steeds wel grappig.

Detail daarbij is dat je bij een domme meter wellicht je teruggeleverde vermogen niet kunt opgeven.

Jazeker wel!

Maar goed... 15ct per kWh... Laat ik eens 2000kWh per jaar kunnen terug leveren... Dat is €300. Goh. En daarvoor moet ik dan een berg panelen op het dak leggen (en betalen, schoon houden, repareren) en een spionage meter hebben. Laat maar. Nog steeds niet interessant.

Sine

Moderator

Waarschijnlijk omdat zie die communicatie ook gebruiken voor dag/nacht als zometeen het doorgeven van TF signalen vervalt.

Ik zit in het buitenland, met een nieuwe digitale meter (2jr), ik dacht dat hij heel slim was maar ik krijg elke maand een vast bedrag en eens per jaar komen ze de stand aflezen, met daarna de jaarafrekening, mag ik er dan vanuit gaan dat deze meter helemaal nog niet zo slim is ?

Of dat systeem staat door wetgeving wellicht nog niet aan ofzo.

Geïnstalleerde meter;
http://www.sanxingelectric.com/prodeta.php?id=5aW9ezEwNH10aGlzX2lzX2Ff…

Alles met een knipoog ;-)

Thanks !! Oops linkermenu balk over het hoofd gezien, twee jaar rondgelopen met het idee dat ding super smart was :)

Alles met een knipoog ;-)
EricP

mét CE

Waarschijnlijk omdat zie die communicatie ook gebruiken voor dag/nacht als zometeen het doorgeven van TF signalen vervalt.

Klopt Sine. Maar dat zou je ook nog als een 'shout & pray' protocol kunnen implementeren - zoals TF dat feitelijk nu ook is. En mis je een keer wat... dan is de ellende ook goed te overzien. Bij de volgende omschakeling ben je weer 'bij'.
Wat er verder overheen moet - als ik de diverse sites van de diverse fabrikanten goed begrepen heb; waarbij ik ook niet weet of alle meters ook in NL toegepast worden - zijn software updates (oh? kunnen ook jullie het niet gewoon in 1x goed maken!? Testen voordat je het het veld in trapt?). En eh... waar men ook op hint is de mogelijkheid tot meer dan 2 tarieven (waarvoor die software updates dan weer noodzakelijk zijn).
Toegegeven, ook dat zou 'shout & pray' kunnen. Maar met een software update is dat wellicht toch wat naar. Gaat dat ergens 'stuk' en eindigt het spul in het niks, dan moet je maar weer uit tellerstanden (die de netbeheerder dan weer van de leverancier moet gaan krijgen!) ergens een keer gaan opmaken dat ze een 'oops' hebben. Voor een enkele meter zal dat niet zo'n drama zijn (schatting maken van het verbruik, aan de gunstige kant gaan zitten voor de klant zodat die het zonder morren accepteert en je verlies gewoon nemen). En nou gaat er een keer een update van een halve wijk de mist in...

Dit topic is gesloten