Slimme meter geweigerd, toch gekregen.

Dit topic is gesloten


Sine

Moderator

Hooooo Eric,

Als je begint te ratelen ben je ook digitaal niet meer te volgen, een alinea zo af en toe was wel fijn ;)

Peter112

Special Member

@sine
laatse allinea schrijf ook dat een digitale verplicht word als dit door de 2e kamer komt. Slimme is ook niet expliciet in het stuk genoemd, ik vond dit een paar weken geleden op internet ergens als pdf.

Helaas zijn 2e kamerstukken meestal niet lekker leesbaar, vandaar de rode stukjes.

@ErikP Panelen schoonhouden ? Sorry maar dat is niet nodig zelfs mijn shell panelen die inmiddels 18 jaar oud zijn houden zich zelf mooi schoon. Ook de omvormer is nog steeds dezelfde. Zolang de glascoating goed blijft kun je er beter af blijven. Allerlei firma's proberen je tegenwoordig om te praten met osmose water en weet ik veel wat voor schoonmaak zooi.
De andere set 3400Watt heeft inmiddels ruim 20000 kwh opgebracht sinds november 2015.
Het meeste heb ik gesaldeerd ~ 17000 kwh tegen ~ 20ct/kwh
aanschaf was 4800 euro, daar nog de btw er weer afgekregen zit ik dus al bijna op 0, de 4800 euro op de bank levert mij minder op. Overigens is 4000 euro betaald door de NAM.

Op 14 november 2020 13:24:54 schreef Peter112:
laatse allinea schrijf ook dat een digitale verplicht word als dit door de 2e kamer komt.

Digitale meter is al 20 jaar verplicht bij vervanging. Ferraris meters mogen niet meer (terug)geplaatst worden.

Peter112

Special Member

Op 14 november 2020 13:33:35 schreef KlaasZ:
[...]Digitale meter is al 20 jaar verplicht bij vervanging. Ferraris meters mogen niet meer (terug)geplaatst worden.

Klopt, alleen de overheid zoekt een stok om versnelde vervanging af te dwingen.

mvdk

Golden Member

Ik zou weleens willen weten hoeveel van de CO forumleden piratenpartij hebben gestemd...

Edit: ik schrijf dit, omdat dat stuk van die 2e kamerhandelingen weer eens lekker ondoorzichtig is. Niks geen namen. Ik schat dat bijna alle partijen er iemand iets over hebben laten zeggen, zodat ze aan hun kiezers kunnen laten zien: zo staan wij erin. Maar aan het eind van de dag hebben ze er toch mee ingestemd.

[Bericht gewijzigd door mvdk op 14 november 2020 15:52:20 (65%)]

Op 14 november 2020 12:34:01 schreef EricP:
[...]Daar heb je dus die misleiding weer. Het KAN niet uit. Het enige wat uit kan, is het doorgeven van de netbeheerder aan je leverancier...

Even voor de goede orde: Als jij blijft schreeuwen dat het niet uit KAN en Peter112 produceert een quote die veel weg heeft van een stuk "overdenkingen, meegenomen overwegingen etc" van de nederlandse overheid, dan ben ik toch geneigd om dat laatste te geloven.

De mogelijkheid wordt geboden om een digitale, in essentie NIET SLIMme meter (dus zonder de "stuur gegevens door" hardware) te laten plaatsen. Case closed.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
mvdk

Golden Member

@rew: tuurlijk. Maar hoe kan een leek het verschil zien tussen een "domme" en een "slimme" digitale meter? Er zijn wel wat verbruikers die het verschil zien tussen een ferraris meter en een digitaal ding. Maar je zal ze toch niet de kost moeten geven die rond de eeuwwisseling ook die ferrarismeters als een produkt beschouwden wat na middernacht verkeerd zou kunnen gaan functioneren.

Op 14 november 2020 15:48:30 schreef mvdk:
Ik zou weleens willen weten hoeveel van de CO forumleden piratenpartij hebben gestemd...

Edit: ik schrijf dit, omdat dat stuk van die 2e kamerhandelingen weer eens lekker ondoorzichtig is

Weinig denk ik, er zit toch wel enig intellect hier.

Dat document is een politiek stuk dat in vaktaal geschreven is. Ik snap ook niks van een breipatroon, en een wiskundige weet niet wat ie met mijn FPGA spec aan moet...

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 14 november 2020 16:04:24 schreef mvdk:
Maar hoe kan een leek het verschil zien tussen een "domme" en een "slimme" digitale meter?

Heb ik toch al verteld? Gewoon het typenummer in google gooien en in no time weet je het. Of de display doorstappen, dan kun je het ook zien.

maartenbakker

Special Member

Op 14 november 2020 15:48:30 schreef mvdk:
Ik zou weleens willen weten hoeveel van de CO forumleden piratenpartij hebben gestemd...

Dat is natuurlijk geheim, maar voor het goede doel maak ik een uitzondering en steek ik mijn hand op.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
PE9SMS

Special Member

Eerder dit jaar ging mijn "domme" digitale E meter kapot. Alleen nog onzin op het display. Gebeld met Liander en verhaal verteld. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden heb ik gevraagd om weer een "domme" meter. Antwoord Liander: die plaatsen we niet meer. Nu hangt er dus een "slimme" die iedere nacht met de netbeheerder kletst aldus het display. Tja, het zal wel.

This signature is intentionally left blank.

de digitale meters van rond de eeuwwisseling gaan vaker stuk de laatste jaren, ik denk dat 15-20 jaar ook wel de max voor de huidige slimme meters is. dan is gprs ook antiek als vhs en moet het hele spul op de opvolger van de opvolger van gprs gezet worden.

die eerste digitale meters hadden een leuke feature, ze krijgen hun voeding van L1, zet je fase 1 uit dan meet het ding niks meer :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 14 november 2020 13:24:54 schreef Peter112:
@sine
laatse allinea schrijf ook dat een digitale verplicht word als dit door de 2e kamer komt.

Inderdaad ALS, de afbouw van de salderingsregeling is dus nog steeds niet definitief door de papiermolen heen. Afgelopen vrijdag opgezocht.

Het meeste heb ik gesaldeerd ~ 17000 kwh tegen ~ 20ct/kwh
aanschaf was 4800 euro, daar nog de btw er weer afgekregen zit ik dus al bijna op 0, de 4800 euro op de bank levert mij minder op. Overigens is 4000 euro betaald door de NAM.

Zolang je nog kunt salderen gaat het nog wel, daarna krijg je van je terug geleverde energie bijna niks meer (< 1 ct/kWh, als je mazzel hebt).

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Op 15 november 2020 02:06:12 schreef henri62
[...] Zolang je nog kunt salderen gaat het nog wel, daarna krijg je van je terug geleverde energie bijna niks meer (< 1 ct/kWh, als je mazzel hebt).

Kan je mij vertellen welke energie leverancier je hebt?
Volgens een kamerbrief is een 'redelijke vergoeding' (Wat in 2031 het salderen compleet vervangt) 80% van het leveringstarief.
Als de vergoeding 1ct is zou het leveringstarief 1,25ct moeten zijn. Momenteel is dat 5 tot 9ct. Ik stap gelijk over :)

Ik snap ook niet waar die 1 cent vandaan komt. Het lijkt mij logisch dat een terugleverende zonnepaneleneigenaar hetzelfde krijgt als de grote producenten. Dat zal eerder in de grootteorde van 4 of 5 cent zijn.

We zullen het zien, die 4 of 5 cent ga je zeker niet halen want dat is ongeveer het grootverbruikerstarief.

Ach men zal wel iets gaan verzinnen van: Oh terugleveren: 4 cent, terugleverkosten voor het net: 2.5 cent U krijgt nu 1.5 cent terug van ons. :( Het zijn net banken: Er moet wel degelijk een goede winst gemaakt worden.
Over 10 jaar weten we het zeker, het moet wel ooit een keer door de kamer heen komen, dan kunnen we deze discussie weer oprakelen.

€ 0,074294 is het tarief wat ik betaal (inc btw), afgelopen jaar ongeveer 0,4 ct gezakt.

@Peter112: ik denk dat je het woordje NIET vergeten bent? Want je gaat het NIET weggeven.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
Peter112

Special Member

Als het plan doorgaat is het zaak je elektra verbruik zoveel mogelijk te plannen. Wij doen dit nu al mondjesmaat door de wasmachine en vaatwasser om 11:00 te laten starte als het mooi weer is voor de panelen. Daarnaast denk ik na om het tapwater met een boiler voor te warmen als er een overschot gratis in het net dreigt te gaan.
In de zomer fakkel ik het wel weg met een airco aangezien het toch steeds warmer word in NL. Ik ga echt mijn opgewekte energie gratis weggeven.

Wellicht dat 2030 eigen energie opslag rendabeler gaat worden dan nu.

Anders word het weer tijd voor plaag dag door iedereen om 12:00 op een zomerdag de pv even een uurtje uit te zetten.

Op 15 november 2020 09:31:45 schreef henri62:
We zullen het zien, die 4 of 5 cent ga je zeker niet halen want dat is ongeveer het grootverbruikerstarief.

Zou kunnen, maar daarbij moet je bedenken dat sommige grootverbruikers minder betalen dan de productiekosten. M.a.w. ze worden gesubsidieerd.

Op 15 november 2020 09:42:40 schreef Peter112:

Wellicht dat 2030 eigen energie opslag rendabeler gaat worden dan nu.

Ik heb al zitten kijken naar 15kW inverters (~5k€) x 3 fasen = 45kW laadpaal voor 'snelladen' voor de gezamenlijke parkeerplaats. Sommige van die laadpaal-uitbaters vragen 79ct voor een kW...

Maar het plaatje valt nog niet dusdanig uit dat ik het serieus overweeg ;)

(minimaal 100kWh aan accu- buffer kost ook zo'n 20k€ en of mijn max 10kWp systeem + 3F 25A aansluiting dit dan vol kunnen houden??? Zo ja, dan 'tanken' er te weinig mensen en is de terugverdientijd te hoog, zo nee dan kan ik niet de 'snellaad-hoofdprijs' vragen of moet ik een grotere aansluiting aanvragen (zal toch wel moeten als er veel zouden laden).

4 cent de kWh heb ik vaker gehoord bij grootverbruikers, die hebben dan ook wel meer als 2000kVA aan trafo's staan. gewoon zakelijk verbruik met een 3x 25 of 3x35A aansluiting is 11 cent de kWh ook normaal..

in accu's gelooft men niet voor het grote plaatje, opgewekte overtollige energie van panelen en wind wil men in waterstof productie gaan steken, die waterstof weer omzetten in stroom als er te weinig geleverd wordt, of in de piekmomenten.

[Bericht gewijzigd door testman op 15 november 2020 16:52:25 (37%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer
EricP

mét CE

[...]Even voor de goede orde: Als jij blijft schreeuwen dat het niet uit KAN en Peter112 produceert een quote die veel weg heeft van een stuk "overdenkingen, meegenomen overwegingen etc" van de nederlandse overheid, dan ben ik toch geneigd om dat laatste te geloven.

De mogelijkheid wordt geboden om een digitale, in essentie NIET SLIMme meter (dus zonder de "stuur gegevens door" hardware) te laten plaatsen. Case closed.

Wel even in de context blijven, rew... Als je een spionage meter hebt, dan KAN het spul niet uit. Dat is dus precies de reden waarom ik zeg: neem een niet-spionage meter... Afijn, jij zegt dus hetzelfde...

Het verschil tussen terug leveren en verbruik zit vooral in de belasting. Ik meen dat het idee is dat je iets van 80% van de kosten van die kWh krijgt. Echter, voor het deel wat je verbruikt komt daar de belasting bij. Voor het deel wat je terug levert krijg je die niet terug.
Aangezien de belasting ergens tussen de 15 en de 20 cent zit... Is dat dus het voornaamste verschil tussen wat je het net uit trekt en wat je het net weer in duwt. Terwijl de kosten van die kWh tussen de 4 en 8 cent ofzo zijn (afhankelijk van leverancier, hoeveel je gebruikt etc.).

Maar het plaatje valt nog niet dusdanig uit dat ik het serieus overweeg

Dat is dus precies het probleem waarom panelen niet interessant meer zijn zodra salderen niet meer mogelijk is. Zelf gebruiken... tsja... als het kan dat je het gebruikt als het er is. Ik ben doorgaans overdag aan het werk. Dan houdt het gebruik (of evt. een auto laden) een beetje op.

In de zomer fakkel ik het wel weg met een airco aangezien het toch steeds warmer word in NL.

Die overweging speelt bij mij ook al een tijdje. Helemaal niks terugleveren. Maar gewoon zelf gebruiken. Anders wat die airco er nooit gekomen, maar hey... het is wel fijn. En de 'gratis stroom' is er als je die koeling nodig hebt. Alleen zo jammer van de rest van het jaar (wel licht, geen koeling nodig).

Sorry maar dat is niet nodig zelfs mijn shell panelen die inmiddels 18 jaar oud zijn houden zich zelf mooi schoon.

Het zal uitmaken waar je woont. Ik kan je vertellen dat dat hier niet gaat werken. Zijn het in het najaar geen bladeren die zelfs op dakpannen blijven plakken, dan is het wel groene meuk - die zelfs kans ziet om zo nu en dan op ruiten tot leven te komen als je ze een paar maanden niet gelapt hebt. Op zich prima hoor. Maar voor panelen niet handig...

Het meeste heb ik gesaldeerd ~ 17000 kwh tegen ~ 20ct/kwh

Je was op tijd... En die BTW ga ik niet terug krijgen...

We moeten ons leven omgooien, Overdag bv van 9.00 tot 1900uur vrij.
In de avond en nacht slapen en naar het werk, dan kunnen we maximaal van onze opgewekte Zonne en Wind energie gebruik maken.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?

Dat is eenvoudig te organiseren: zet onze tijdzone naar UTC+12 of zo en we zijn er. Kun je gelijk die domme omschakeling zomer/winter afschaffen.

NIET!!! Mensen hebben, evenzeer als planten en (andere) dieren, zonlicht nodig. Als je onvoldoende aan de zon komt begin je bv. gevoeliger te worden voor huidkanker. En ja, er zijn behandelingen met vitamine D, jawel; maar is het niet simpeler en natuurlijker om met de zon mee te leven, zoals de hele natuur reeds eeuwenlang doet?

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

als je toch een airco neemt, pak er 1 die ook verwarmt, kun je in de winter er ook mee verwarmen, weer wat pv stroom opgemaakt :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer
PE9SMS

Special Member

Op 14 november 2020 15:57:09 schreef rew:
[...]
De mogelijkheid wordt geboden om een digitale, in essentie NIET SLIMme meter (dus zonder de "stuur gegevens door" hardware) te laten plaatsen. Case closed.

Die mogelijkheid wordt dus niet geboden, bij Liander althans.

This signature is intentionally left blank.

Dit topic is gesloten