Eh... je kan natuurlijk zelf verzinnen dat dit nergens heen gaat.
Een zonnepaneel kun je als stroombron zien (waarbij de waarden uiteraard af hangen van de hoeveelheid zonlicht, ander had je geen mppt nodig). Met de Norton en Thevenin equivalenten kun je het ook zien als een spanningsbron met een inwendige weerstand. mppt zorgt ervoor dat de 'weerstand' die jouw paneel 'ziet' (in de omvormer zeg maar) overeen komt met de inwendige weerstand. Immers, dan is de vermogensoverdracht maximaal (en dat is wat mppt beoogt tenslotte).
Daaruit kun je concluderen dat de stroom nooit hoger kan worden dan 2x de stroom bij maximale zon.
Aangezien het kabelwerk toch dik genoeg moet zijn om onder normale omstandigheden geen 20% van het vermogen te verspelen, zal die dubbele stroom geen probleem daarvoor zijn.
Voor de panelen zelf... Op zich ook niet. Een zwarte plaat hout op het dak (vangt die ongeveer even veel vermogen als een paneel?) vat ook geen vlam, al zal het vermogen daar vrijwel volledig omgezet worden in warme.
Waarom die panelen nou soms wel? Nou, omdat er ergens een overgangsweerstand zit. Dan wordt er een hoop vermogen op 1 punt geconcentreerd, de warmteafvoer is daar uiteraard minder makkelijk dan op een groot oppervlak, dus dat wordt heet. Erg heet.
Maar... Dat ga je met een zekering niet oplossen. Want de stroom zou best wel eens niet zo heel erg hoog kunnen zijn.
Kortom: zo min mogelijk panelen op 1 string (dan is het vermogen wat op 1 punt kan samen komen tenslotte ook kleiner) als je hier bang voor bent.
En voor de rest... Zorgen dat de boel goed ligt zodat het niet kan beschadigen. En zorgen dat het vrij ligt waardoor het als het om welke reden dan ook toch begint te roken niet te makkelijk het dak mee neemt. Het paneel zelf bevat als het goed is niet heel veel brandbare meuk - alhoewel ik daar met het Chinese spul ook niet al te zeker van zou zijn.
Er zo her en deer eens naar kijken kan ook geen kwaad. Een kabel is nooit 'spontaan' beschadigd. Daar gaat altijd wel wat tijd overheen.